Probiyotikler Zayıflatır mı? Probiyotiklerin Zayıflamaya Etkisi

Probiyotikler, birçok sağlık yararı olan ve bağırsakta doğal olarak oluşan canlı mikroorganizmalardır. Fermente gıdalarda bulunur ve takviyeler yoluyla alınır. “Probiyotikler zayıflatır mı?” konusu merak edilenler arasında yer almaktadır.

Probiyotikler, bağışıklık fonksiyonunu, sindirim ve kalp sağlığını iyileştirir. Birçok çalışma, probiyotiklerin zayıflama ve göbek yağını azaltmada etkili olduğunu göstermektedir.

probiyotikler zayıflatır mı
Probiyotikler zayıflatır mı?

Bağırsak bakterileri vücut ağırlığını etkiler

Sindirim sisteminde yüzlerce mikroorganizma bulunur. Bunların çoğu, K vitamini ve belirli B vitaminleri gibi birkaç önemli besin üreten dost bakterilerdir.

Ayrıca vücudun sindiremediği lifleri parçalayarak onu bütirat gibi faydalı kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürmeye yardımcı olur.

Bağırsakta iki ana faydalı bakteri ailesi vardır: bacteroidetes ve firmicutes. Vücut ağırlığı, bu iki bakteri ailesinin dengesiyle ilişkilidir.

Hem insan hem de hayvan çalışmaları, orta kilolu insanların aşırı kilolu veya obez olanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahip olduğunu bulmuştur.

Kilolu olanlar, zayıf insanlara göre daha az bağırsak bakterisi çeşitliliğine sahip olma eğilimindedir.

Bazı hayvan çalışmaları, obezite olan farelerden alınan bağırsak bakterilerinin zayıf farelerin bağırsaklarına nakledildiğinde, zayıf farelerin obezite geliştirdiğini göstermektedir.

Probiyotikler zayıflatır mı?

Probiyotikler, kısa zincirli yağ asitleri olan asetat, propiyonat ve bütirat üretimi yoluyla iştah ve enerji kullanımını etkiler.

Bazı probiyotikler, besinlerden alınan yağların emilimini engeller ve dışkı ile atılan yağ miktarını artırır. Yani vücudun yenilen gıdalardan daha az kalori almasını sağlar.

Probiyotikler zayıflamaya başka şekillerde de yardımcı olur, örneğin:

İştahı düzenleyen hormonların salgılanması sağlar

Probiyotikler, iştahı azaltan hormonlar glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve peptid YY (PYY) salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonların artan seviyeleri, kalori ve yağ yakmayı sağlar.

Yağ düzenleyici proteinlerin seviyelerinin artmasını sağlar

Probiyotikler, protein anjiyopoietin benzeri 4 (ANGPTL4) seviyelerini artırabilir. Bu, yağ depolamasının azalmasına neden olur.

Probiyotikler göbek yağını eritmeye yardımcı olur

Aşırı kilolu ve obez kişilerde yapılan çalışmalar, probiyotiklerin kilo vermeye ve vücut yağ yüzdesini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Özellikle, araştırmalar Lactobacillus ailesinin belirli türlerinin kilo vermeye ve göbek yağını eritmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Zayıflamak için probiyotikler nasıl kullanılır?

?Probiyotikler zayıflatır mı?? sorusunun cevabını verdik. Zayıflamak için probiyotikler iki farklı şekilde alınabilir;

Takviyeler

Pek çok probiyotik takviyesi mevcuttur. Bu ürünler tipik olarak Lactobacillus veya Bifidobacterium bakteri türlerini içerir. Bazen ikisini de içerirler.

Probiyotik takviyeleri sağlıklı gıda mağazalarında, eczanelerde bulunur ve online olarak satın alınabilir.

Fermente gıdalar

Birçok gıda bu sağlıklı organizmaları içerir. Yoğurt, probiyotiklerin en iyi bilinen besin kaynağıdır. Yoğurt, belirli Lactobacillus veya Bifidobacterium suşları ile fermente olan süttür.

Yararlı bakteriler içeren diğer fermente gıdalar şunlardır:

  • Kefir
  • Lâhana turşusu
  • Kombu
  • Fermente, çiğ peynirler
  • Çiğ elma sirkesi

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir