Prebiyotik ve Probiyotik Farkı Nedir? Nelerde Var?

Çoğu zaman isim benzerliği nedeniyle birbirine karıştırılsa da prebiyotik ve probiyotik farkı olan kavramlardır. Vücudumuzda farklı işlevleri vardır.

Öncelikle bu iki kavramı açıklayalım. Ardından prebiyotik ve probiyotik farkına değinelim.

Probiyotik ve prebiyotik nedir?

Probiyotik

Belirli gıdalarda veya takviyelerde bulunan canlı bakterilerdir. Pek çok sağlık faydasına sahiptir.

Prebiyotik

Prebiyotik, insanların sindiremediği karbonhidrat türlerinden (çoğunlukla lif) oluşur. Bağırsaktaki faydalı bakteriler bu lifi yer. Bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyolojisi olarak adlandırılan bağırsak bakterileri, vücutta birçok önemli fonksiyonu yerine getirir. Probiyotik ve prebiyotikleri dengeli şekilde yemek, sağlığa faydalı bu bakterilerin, doğru dengesine ulaşmayı sağlar.

prebiyotik ve probiyotik farkı

Prebiyotik ve Probiyotik farkı nedir?

Probiyotikler, bağırsak dengesini iyileştirerek bulunduğu kişiye fayda sağlayan canlı mikrobiyal organizmalar olarak tanımlanır.

Günlük yediğimiz yiyeceklerin verimli bir şekilde sindirilmesine ve emilmesine yardımcı olan dost bakterilerdir.

Prebiyotikler, bağırsak sistemi tarafından sindirilemeyen gıdalardır. Probiyotikleri besler. Bağırsak mikroflorasının büyümesine ve korunmasına yardımcı olur.

Prebiyotik ve probiyotik farkı net bir şekilde şöyle açıklanabilir: Probiyotikler dost bakterilerdir. Prebiyotikler ise bu dost bakterilere besin sağlayan ve sindirilemeyen liftir.

Prebiyotik beslenme

Prebiyotikler; sebzeler, meyveler ve bakliyatta bulunan lif türleridir. Bu tür lifler insanlar tarafından sindirilemez ancak iyi bağırsak bakterileri onları sindirebilir. Prebiyotik lif içeriği yüksek olan yiyecekler şunlardır:

  • Baklagiller, fasulye ve bezelye
  • Yulaf
  • Muz
  • Meyveler
  • Yer elması
  • Kuşkonmaz
  • Karahindiba
  • Sarımsak
  • Pırasa
  • Soğan
  İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Neden Olur? Evde Doğal Tedavi

Dost bağırsak bakterilerinin prebiyotik lifle yaptığı şeylerden biri, onu bütirat adı verilen kısa zincirli yağ asidine çevirmektir. Bütirat kapsamlı olarak incelenmiş ve kolonda iltihap giderici etkisi olduğu belirlenmiş.

Ayrıca, gen ekspresyonunu etkiler, kanserli hücrelerin büyümesini engeller ve sağlıklı hücrelere yakıt sağlar. Böylece normal şekilde büyür ve bölünebilirler.

Hangi gıdalar probiyotiktir?

Yoğurt gibi faydalı bakterileri doğal olarak içeren birçok probiyotik yiyecek vardır. Canlı kültürlerle yüksek kaliteli yoğurt tüketimi, besinlerden faydalı bakteri almanın en iyi yollarındandır.

Fermente gıdalar, besinlerde doğal olarak oluşan şeker veya lif üzerinde gelişen yararlı bakterileri içerdiği için probiyotik kaynağıdır. Fermente gıdalar şunlardır:

  • Lahana turşusu
  • Kefir
  • Bazı turşu türleri

Fermente gıdalarla probiyotik faydaları elde etmek için, pastörize edilmemesine dikkat edin çünkü bu süreç bakterileri öldürür.

Bu gıdalardan bazıları simbiyotik olarak da düşünülebilir çünkü yararlı bakteriler ve prebiyotik bir lif kaynağı ile bakterilerin beslenmesi sağlanır. Simbiyotik yiyecek örneği olarak lahana turşusu verilebilir.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir