Portakalın Faydaları, Zararları, Kalorisi ve Besin Değeri
Portakal, en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Bilimsel olarak Citrus sinensis şeklinde adlandırılır ve narenciye ailesine aittir.
Tarihi süreci bilinmese de Doğu Asya’da binlerce yıl önce yetiştirilmeye başlandığı düşünülmektedir. Günümüzde dünyanın en sıcak bölgelerinde yetişir ve taze ya da meyve suyu olarak tüketilir.
Sağlıklı bir lif, C vitamini, tiamin, folat ve antioksidan kaynağıdır. Birçok sağlık yararı vardır.
Bu yazıda “portakal ne demek”, “portakalın yararları”, “portakalın zararları”, “portakalın kalorisi” ve “portakalın besin değeri” gibi “portakal hakkında bilgi” verilecektir.
Portakal nedir?
Portakal kalori olarak düşük ve vitamin ve minerallerle dolu, sağlıklı ve birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan bir meyvedir.
Portakal ağaçları, dünyada en yaygın ekili meyve ağaçlarıdır. Bir adetinde 170’in üzerinde farklı fitokimyasal ve 60’tan fazla flavonoid vardır. Bunların çoğu anti-inflamatuar özelliklere ve güçlü antioksidan etkilere sahiptir.
Portakal Besin Değeri
Portakal kaç kalori?
100 gramında 47 kalori bulunur. Ayrıca 100 gramlık porsiyon aşağıdaki besin öğelerini içerir;
Kalori: 47
Su: % 87
Protein: 0.9 gram
Karbonhidrat: 11.8 gram
Şeker: 9.4 gram
Lif: 2,4 gram
Yağ: 0,1 gram
Karbonhidrat
Çoğunlukla karbonhidrat ve sudan oluşur, bununla birlikte portakal protein ve yağ oranı çok azdır. Glikoz, fruktoz ve sukroz gibi basit şekerler, bu meyvedeki baskın karbonhidrat formlarıdır.
Şeker içeriğine rağmen, düşük glisemik indekse (GI) 31-51 sahiptir. Düşük glisemik indeksi kan şekeri artışını düzenleyen yüksek polifenol ve lif içeriği ile açıklanmaktadır.
Lif
İyi bir lif kaynağıdır. Bir büyük portakal (184 gram), günlük lif ihtiyacının yaklaşık % 18’ini sağlar. Bu meyvede bulunan ana lifler pektin, selüloz, hemiselüloz ve lignindir.
Diyet lifi, sindirim sağlığını geliştirme, kilo kaybı ve kolesterol de dahil olmak üzere birçok faydalı sağlık etkisiyle ilişkilidir.
Portakal Vitaminleri ve Mineralleri
Portakal içindeki vitaminler C vitamini ve B1 vitaminidir, bununla birlikte folat ve potasyum gibi mineralleri de içerir.
Portakal C Vitamini
Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. 1 büyük portakal C vitamini değeri olarak günlük ihtiyacın % 100’ünden fazlasını sağlar.
Tiamin
B1 vitamini olan tiamin, çok çeşitli gıdalarda bulunur.
Folat
B9 vitamini veya folik asit olarak da bilinen folat, birçok önemli fonksiyona sahiptir ve birçok bitkisel gıdada bulunur.
Potasyum
Bu narenciye meyvesi, iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, kan basıncını düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır.
Diğer bitki bileşikleri
Birçok sağlık faydasına sahip çeşitli biyoaktif bitki bileşikleri bakımından zengindir. Bu meyvedeki iki ana antioksidan bitki bileşiği sınıfı karotenoidler ve fenoliklerdir (fenolik bileşikler).
Fenolik Bileşikler
Mükemmel bir fenolik bileşik kaynağıdır – özellikle antioksidan özelliklerinin çoğuna katkıda bulunan flavonoidler içerir.
Hesperidin
Ana antioksidanlardan biridir, bir narenciye flavonoidi olan hesperidin bileşiğinin bazı sağlık yararları vardır.
Antosiyaninler
Antioksidan flavonoid olan antosiyaninler kan portakalının kırmızı renginden sorumludur.
Karotenoidler
Tüm turunçgiller, zengin renklerinden sorumlu olan karotenoid antioksidanlar bakımından yüksektir.
Beta cryptoxanthin
Bu meyvede en bol bulunan karotenoid antioksidanlardan biridir. Vücut onu A vitaminine dönüştürür.
Likopen
Kırmızı etli portakalda (Cara cara) yüksek miktarda bulunan bir antioksidan olan likopen ayrıca domates ve greyfurtta da bulunur. Çeşitli sağlık yararları vardır.
Sitrik asit
Portakal ve diğer narenciye meyveleri, ekşi tatlarına katkıda bulunan sitrik asit bakımından yüksektir. Araştırmalar, sitrik asidin, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Portakal Faydaları
İnsan ve hayvan çalışmaları düzenli olarak tüketildiğinde portakalın faydaları olduğunu kanıtlamıştır. İşte portakal meyvesinin özellikleri ve faydaları…
Kalp sağlığı
Bu narenciye meyvesinde bulunan flavonoidler – özellikle hesperidin – kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkilere sahiptir.
İnsanlarda yapılan klinik çalışmalar, dört hafta boyunca günlük portakal suyu içmenin, kan inceltici bir etkiye sahip olduğunu ve kan basıncını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir.
Turunçgillerden izole edilmiş lif alımının kan kolesterol seviyesini düşürdüğü de belirtilmiştir. Bu faktörler birlikte ele alındığında, düzenli portakal tüketimi, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Böbrek taşını önleme
Bu meyve, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olduğuna inanılan iyi bir sitrik asit ve sitrat kaynağıdır. Potasyum sitrat genellikle böbrek taşı olan hastalara verilir. Portakaldaki sitratların da benzer etkileri olduğu görülmektedir.
Anemiyi önleme
Anemi, düşük seviyelerde kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin ile karakterize edilen ve oksijen taşıma kabiliyetini azaltan bir durumdur. Genellikle demir eksikliğine bağlı anemi daha yaygındır.
Portakal iyi bir demir kaynağı olmasa da, C vitamini (askorbik asit) ve sitrik asit gibi mükemmel bir organik asit kaynağıdır.
Hem C vitamini hem de sitrik asit vücudun sindirim sisteminden demir emilimini artırır. Demir bakımından zengin yiyeceklerle birlikte yenildiğinde, kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Portakal Zayıflatır mı?
Portakalın kalorisi düşüktür, o yüzden kilo vermek için yenebilecek en iyi besinlerden biridir. İştahı kontrol eden ve aşırı yemeyi önleyen lif açısından da zengindir. Ayrıca, yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinen C vitamini içerir.
Portakalın Zararları
Bu meyvenin bilinen çok fazla yan etkisi veya zararı yoktur. Bazı insanlarda portakal alerjisi vardır, ancak bu nadir görülen bir durumdur.
Mide ekşimesi yaşayan insanlar için, portakal yemek, belirtileri daha da kötüleştirebilir. Bunun sebebi meyvenin sitrik asit ve askorbik asit (C vitamini) gibi organik asitler içermesidir.
Portakal Nasıl Saklanır?
Ekim-şubat ayları arasında mevsimi olan bir meyvedir. Alırken, her zaman pürüzsüz dokulu, lekesiz bir kabuğa sahip olanları seçin.
Oda sıcaklığında serin ve karanlık bir yerde bir haftaya kadar dayanabilir. Buzdolabının meyve ve sebze bölmesinde saklamak, raf ömrünü 2 haftaya kadar uzatabilir. Plastik poşete koymayın çünkü neme maruz kalırlarsa küflenirler.
Sonuç olarak;
Portakal, hem lezzetli hem de besleyici olduğu için dünyanın en popüler meyvelerindendir.
İyi bir C vitamini kaynağıdır, ayrıca başka birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Bu nedenle kalp hastalığı ve böbrek taşı oluşumu riskini azaltır.