Portakal Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?Faydaları ve Zararları

    Portakal Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

    Portakal yağı, Citrus sinensi yani portakal bitkisinin meyvesinden elde edilir. Bazen “tatlı portakal yağı” olarak da adlandırılır, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri nedeniyle yüzyıllarca kullanılmıştır. Çoğunlukla portakal meyvesinin dış kabuklarından elde edilir.

    Portakal Kabuğu Yağı Ne İşe Yarar?

    Portakal kabuğu yağı, koku ve temizlik yeteneklerini geliştirmek için, ev ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır.

    Antibakteriyel özelliklere ve güçlü, taze bir kokuya sahip olduğu için losyon, şampuan, akne tedavisi ve gargara gibi birçok güzellik ürününe eklenmektedir.

    Yağ ayrıca, meyve suları veya gazlı içecekler gibi içeceklerde onaylanmış bir lezzet arttırıcı olarak da yaygın şekilde kullanılır.

    Portakal Yağının Yararları Nelerdir?

    Bağışıklığı güçlendirir

    Portakal kabuğu yağında bulunan monosiklik bir monoterpen olan limonene, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek oksidatif strese karşı güçlü bir savunucudur. Bu yağın kanserle mücadele yeteneği bile vardır, çünkü monoterpenler tümör büyümesini önler.

    Doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir

    Uluslararası Gıda ve Bilim Teknolojisi Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada portakal yağının, E. coli bakterisinin çoğalmasını engellediği bulundu.

    Bazı sebze ve et gibi kontamine gıdalarda bulunan tehlikeli bir bakteri türü olan E. coli, böbrek yetmezliği gibi ciddi reaksiyonlara neden olabilir.

    Gıda Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir diğer çalışmada, yağ, güçlü antimikrobiyal bileşikler, özellikle de terpenler içerdiğinden salmonella bakterilerinin yayılmasını önlemiştir.

    Salmonella, gıdalara bulaşabilir ve tüketildiğinde mide-bağırsak reaksiyonlarına, ateşe ve ciddi yan etkilere neden olabilir.

    Mutfak temizleyici ve karınca önleyicidir

    Portakal yağı, mutfağı temiz bir kokuyla dolduracak doğal, tatlı, turunçgil kokusuna sahiptir. Aynı zamanda, seyreltildiğinde, tezgah ve doğrama tahtası gibi mutfak eşyalarını diğer kimyasal içerikli ürünlere göre daha hijyenik temizler.

    Aynı zamanda karıncalar için de bu yağ kullanılabilir çünkü doğal bir karınca uzaklaştırıcısıdır.

    Kan basıncını düşürür

    Portakal yağı, yüksek tansiyon için doğal bir ilaçtır ve kan akışını geliştirir, hipertansiyona karşı savaşır, bunlar kalp hastalıkları için en büyük risk faktörleridir. 

    2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, insanların portakal uçucu yağı ve taze hava soluması üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. 

    Portakal yağını soluyan insanların hem sistolik hem de diyastolik kan basıncında önemli düşüşler yaşadıkları bulundu. Buna ek olarak, portakal yağının solunması sırasında, daha fazla “ferahlık hissi” olmuştur.

    Kan akışını iyileştirme yeteneği nedeniyle, düşük libidoyu iyileştirmek, baş ağrısını azaltmak ve PMS ile ilişkili semptomları azaltmak için de yararlıdır.

    Anti-inflamatuar etkileri vardır

    Portakal yağının güçlü anti-inflamatuar etkileri, ağrı ve enfeksiyon gibi hastalıklarla mücadelede yeteneği açısından araştırılmıştır. 

    Limon, çam ve okaliptüs yağları dahil olmak üzere birçok popüler anti-inflamatuar yağlar arasında, portakal yağı inflamasyonda en büyük azalmayı göstermiştir. 

    Ağrıyı azaltır

    Kas, kemik veya eklem ağrısı durumlarında, portakal yağı, dokudaki şişmeyi artıran inflamatuar yanıtları önlemeye yardımcı olur, yani kemik ve eklem ağrısı için doğal bir çaredir.

    Bu yağ ayrıca ağrı toleransını artırır ve olumlu bir ruh hali geliştirir. İnflamasyonu azaltmak için ağrıyan kaslara veya şişlik olan bölgelere taşıyıcı yağ ile karıştırılmış portakal yağı uygulayın.

    Anksiyeteyi azaltır ve ruh halini düzeltir

    Portakal yağının canlandırıcı ve sakinleştirici olduğu kanıtlanmıştır. Aromaterapistler ve doğal sağlık pratisyenleri bu yağı, yüzyıllardır hafif bir sakinleştirici ve doğal bir antidepresan olarak kullandılar.

    Portakal yağını duş ya da parfüme bir miktar eklemek veya doğrudan solumak, ruhu dinlendirir ve rahatlama sağlar. 

    Portakal uçucu yağının, beyindeki duygusal tepkileri uyandıran koku alma sistemi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.

    Daha iyi uyku sağlar

    Araştırmalar, yağın hem canlandırıcı hem de sakinleştirici olduğunu göstermiştir, bu da daha rahat bir uykuya yardımcı olduğu anlamına gelir. Özellikle uykusuzluk sorunu olanlar için.

    portakal yağı zayıflatırmı

    Portakal Yağının Cilde Faydaları

    Portakal yağı cilt için kullanılabilir. Portakal yüksek oranda C vitamini içerir. Yağı, diğer turunçgil yağları gibi, meyvenin kabuğundan elde edilir ve araştırmalar portakal kabuğunun, meyvenin kendisinden bile daha yüksek C vitamini içerdiğini gösteriyor.

    Yüksek C vitamini içeriği, kolajen üretimini teşvik ederek, kırışıklıklar ve koyu lekeler gibi yaşlanma belirtileriyle savaşır.

    Portakal Yağı Cilde Nasıl Kullanılır?

    Yüzünüze bir taşıyıcı yağ ile birlikte çok az miktarda portakal yağı uygulayabilirsiniz, ancak önce herhangi bir olumsuz reaksiyondan kaçınmak için cilt testi yapmak gerekir. 

    Akneyi yok etmede etkilidir

    Bu aromatik yağ, akneye neden olan bakterilerle etkili bir şekilde savaşır.

    Akneden etkilenen bölgeye bir pamuk topunun üzerine hindistan cevizi yağı ile birlikte küçük bir miktar portakal yağını karıştırarak kullanın.

    Doğal ağız ve diş eti koruyucusudur

    Portakal yağı, bakteri üremesine karşı savaşabilme özelliğine sahip olması nedeniyle diş ve diş etlerini enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.

    Kanserle savaşır

    Portakal kabuğu yağının yüzde 90’ından fazlasını oluşturan D-limonen, birçok hayvan çalışmasında tümör büyümesini azaltan bir monoterpen olarak belirtilmiştir. 

    Araştırma, monoterpenlerin meme, deri, karaciğer, akciğer, pankreas ve mide kanserini bloke ettiğini belirtmektedir.

    Portakal Yağı Kullanımı

    En iyi portakal yağı, portakalın gerçek kabuğundan soğuk presleme yöntemiyle elde edilenidir. Bu, işleme ve buhar damıtma sırasında kolayca tahrip olabilen ısıya duyarlı antioksidanları ve aktif bileşenleri korur.

    Bu aromatik yağ, çok yönlüdür, gevşeticiler, uyarıcılar, temizleyiciler ve afrodizyaklar da dahil olmak üzere her türlü yağ karışımında bulunur.

    Tarçın, yenibahar, anason, fesleğen, bergamot, adaçayı, okaliptüs, günlük, sardunya, zencefil, sandal ağacı, yasemin ve karanfil yağı ile birleştirilebilir.

    Portakal yağı kullanımı için çeşitli yöntemler şunlardır:

    Aromatik olarak

    Yağı bir difüzör kullanarak evinize dağıtabilir veya yağı doğrudan soluyabilirsiniz. Doğal bir oda spreyi yapmak için, birkaç damla yağı suyla birlikte bir sprey şişesine koyun.

    Topikal olarak

    Cilde portakal yağı uygulamadan önce hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile 1: 1 oranında seyreltilmelidir.

    Portakal yağına karşı reaksiyonun olup olmadığını anladıktan sonra, ılık bir banyoya birkaç damla uçucu yağ ekleyebilirsiniz.

    Dahili olarak

    Portakal yağı yalnızca çok yüksek kaliteli, organik, “terapötik sınıf” bir marka kullanılırsa tavsiye edilir. Suya bir damla ekleyebilir ya da balla karıştırarak ya da bir smoothie’ye ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu, şişkinliğin azalmasına yardımcı olur ve içten dışa sindirimi ve detoksifikasyonu iyileştirir.  

    Portakal Yağı Yan Etkileri ve Zararları

    Çok güçlü olduğu için, yağı doğrudan kullandığınız zaman ciltte reaksiyonlara neden olabilir, bu nedenle az miktarda kullanın ve herhangi bir kızarıklık, şişme yaşamadığınızdan emin olun. 

    Yüz gibi daha hassas bölgeler üzerinde kullanmadan önce küçük bir cilt parçasında (örneğin önkolunuz) bir “deri yama testi” yapın.

    Portakala veya diğer turunçgillere karşı alerjiniz varsa, hem içten hem de dıştan ciddi reaksiyonlara neden olabilen bu yağı kullanmamalısınız. 

    Çocuklar üzerinde, hamilelik ve emzirme dönemlerinde veya tıbbi bir durumda dikkatli kullanmak gerekir. 

    Esansiyel yağlar güçlüdür ve diğer ilaçlarla etkileşime girer, bu nedenle portakal yağının kanser, kalp hastalığı, karaciğer hasarı veya cilt rahatsızlıkları gibi mevcut bir sağlık durumunu nasıl etkileyeceğinden emin değilseniz doktorunuzla konuşun.

    Akılda tutulması gereken bir diğer husus da, narenciye yağlarının, cildin UV ışınlarına maruz kalmasının etkilerini artırabilmesidir.

    Yağı cildinize uyguladıktan sonra, 12 saate kadar direk güneş ışığından veya UV ışınlarından kaçınmak gerekir, böylece yanıklar oluşmaz.

    Sonuç olarak;

    Portakal yağının pek çok faydası vardır; bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kanserle mücadele; temizlik ve cilt bakımı için doğal antibakteriyel madde; doğal karınca kovucu; kan basıncı düşürücü; anti-inflamatuar ve ağrı azaltıcı; daha sakin, ruh hali yükseltici ve uyku düzenleyicidir.

    Portakal yağı, enfes narenciye kokusuyla kullanımı kolaydır.

    Doğal temizleyicilerden diş ürünlerine ve kozmetiğe kadar pek çok ev ürününde yaygın olarak bulunur.

    Aromatik, topikal ve dahili olarak yüksek kaliteli bir portakal esansiyel yağı kullanabilirsiniz.

    Yüksek kaliteli bir portakal yağı, yüzde 100 saf, terapötik sınıf ve organiktir.

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ