Portakal Suyu Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Portakal suyu, dünya çapında tüketilen en popüler meyve sularından biridir ve son zamanlarda kahvaltıların vazgeçilmez içeceği haline gelmiş durumda. Televizyon reklamları ve pazarlama sloganları, bu içeceği tartışılmaz doğal ve sağlıklı olarak sunmaktadır.

Ancak, bazı bilim insanları ve sağlık uzmanları, bu tatlı içeceğin sağlığa zararlı yönleri olabileceğini de söylüyor. Yazıda “portakal suyu besin değeri”, “portakal suyu faydaları nelerdir” ve “portakal suyu zararları” konularına değinilecektir. 

Portakal Suyu Nasıl Yapılır?

Marketten satın aldığımız portakal suyu, taze toplanmış portakalları sıkıp, suyunu şişelere veya kutulara aktararak yapılmaz.

Bu, çok aşamalı, titizlikle kontrol edilen bir süreçten geçerek üretilir ve meyve suyunu ambalajlamadan önce bir yıla kadar büyük tanklarda depolanabilir.

İlk olarak, portakallar bir makine tarafından yıkanır ve sıkılır. Posası ve yağları çıkarılır. Meyve suyu, enzimleri inaktive etmek ve bozulmaya neden olabilecek mikropları öldürmek için ısıyla pastörize edilir.

Daha sonra, depolama sırasında C vitamininin oksidatif hasarını azaltmaya yardımcı olan oksijenin bir kısmı uzaklaştırılır. Dondurulmuş konsantre olarak depolanacak meyve suyu, suyun çoğunu uzaklaştırmak için buharlaştırılır.

Ne yazık ki, bu işlemler ayrıca aroma ve lezzet veren bileşikleri de ortadan kaldırmaktadır. Bazıları daha sonra meyve suyuna geri eklenir.

Son olarak, ambalajlamadan önce, farklı zamanlarda hasat edilen portakallardan yapılan portakal suyu, kalitedeki varyasyonları en aza indirgemek için karıştırılabilir. Ekstraksiyondan sonra tekrar işleme tabi tutulan posa, bazı meyve sularına eklenir.

Portakal Suyu Besin Değeri

Portakalın meyvesi ve suyu besinsel olarak benzerdir, ancak bazı önemli farklılıklar da vardır.

En önemlisi, portakal ile karşılaştırıldığında, bir portakal suyu porsiyonunda önemli ölçüde daha az lif bulunur ve çoğunlukla meyve şekerinden gelen kalorisi ve karbonhidrat miktarı portakalın yaklaşık iki katıdır.

Bu tabloda, bir bardak (240 ml) portakal suyunun besin değeri, orta boy bir portakal (131 gram) ile karşılaştırılmıştır.

Portakal Suyu Taze portakal
Kalori                          110                                 62                                    
Yağ 0 gram 0 gram
Karbonhidrat 25,5 gram 15 gram
Lif 0,5 gram 3 gram
Protein 2 gram 1 gram
A vitamini RDI’nın% 4’ü RDI’nın % 6’sı
C vitamini RDI’nın % 137’si RDI’nın % 116’sı
Tiamin RDI’nın % 18’i RDI’nın % 8’i
B6 Vitamini RDI’nın % 7’si RDI’nın % 4’ü
Folat RDI’nın % 11’i RDI’nın % 10’u
Kalsiyum RDI’nın % 2’si RDI’nın % 5’i
Magnezyum RDI’nın % 7’si RDI’nın % 3’ü
Potasyum RDI’nın% 14’ü RDI’nın% 7’si

Gördüğünüz gibi, portakal ve portakal suyunun içindekiler benzerdir. Her ikisi de bağışıklık sağlığını destekleyen iyi bir C vitamini ve folat kaynağıdır – bu da gebelikte belirli doğum kusurlarının riskini azaltmaya yardımcı olur.

Ancak, işleme ve depolama sırasında bazı kayıplar yaşanmamışsa, bu besin maddelerinde meyve suyu daha da yüksek olacaktır.

Örneğin, bir çalışmada, satın alınan portakal suyu, ev yapımı portakal suyundan % 15 daha az C vitamini ve % 27 daha az folat içermektedir.

Besin etiketlerinde belirtilmemiş olsa da, portakal ve suyu flavonoidler ve diğer yararlı bitki bileşikleri açısından zengindir. Bunlardan bazıları işleme ve depolama sırasında azalır.

Hangisi Daha Sağlıklı?

En sağlıklı olanı, evde taze olarak yapılan sıkma portakal suyudur – ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle, birçok kişi marketten almayı tercih eder.

En sağlıksız portakal suyu seçenekleri; yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sarı renkli gıda boyası gibi çeşitli katkı maddeleri içeren portakal aromalı içeceklerdir.

Daha sağlıklı bir seçim, % 100 portakal suyudur – ister donmuş konsantresinden yapılmış olsun veya hiç dondurulmamış olsun. Bu iki seçeneğin besin değeri ve tadı benzerdir.

portakal suyu yapımı

Portakal Suyunun Yararları Nelerdir?

Meyve suyu içmek, günlük tüketilmesi gereken meyve miktarını karşılayan bir yöntemdir. Portakal suyu yıl boyunca mevcuttur ve meyve tüketiminize  yardımcı olacak kullanışlı ve lezzetli bir yöntemdir.

Sağlık uzmanları, meyve suyunun içilmesi yerine meyvenin kendisinin yenilmesinin tercih edilmesini tavsiye eder ve meyve suyunun günlük meyve kotanızın yarısından fazlasını oluşturmaması gerektiğini belirtir.

Bu, ortalama yetişkin için günde en fazla 240 ml içmek anlamına gelir. Burada bahsedilen portakal suyunun faydaları ev yapımı olanlar değerlendirilerek oluşturulmuştur.

Kan basıncı seviyelerini korur

Portakal suyu, yüksek veya düşük tansiyon hastaları için harika bir içecektir. Bu lezzetli içecek, rahatsız edici kan basıncı seviyesini normal aralığa geri getirmek için harika bir yeteneğe sahip olan önemli miktarda magnezyum içerir.

Bağışıklığı güçlendirir

C vitamininin varlığından dolayı portakal suyu, bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara (grip veya soğuk algınlığı gibi) karşı koruma sağlar.

İyileştirici özelliklere sahiptir

Portakal suyunun sağlık açısından en önemli faydalarından biri, iyileştirici özellikleridir. Portakal, anti-inflamatuar maddeler olan flavonoidler (naringenin ve hesperidin gibi) içerir.

Bu nefis meyveyi çiğ veya meyve suyu formunda tükettiğinizde, flavonoidler artriti tedavi etmek, eklem sertliğini ve acıyı iyileştirmek için harika bir şekilde çalışır.

Kanseri önler

Son bilimsel araştırmalar, portakal suyunun çeşitli kanser türlerini önlemedeki etkinliğini ortaya çıkardı. Portakal, cilt kanseri, meme kanseri, ağız kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanserine karşı etkili bir ajan olan D-limonen olarak bilinen bir madde içerir. Ayrıca C vitamini varlığı da bu konuda yardımcı olur.

Ülseri tedavi etme ve önlemede faydalıdır

Ülserler genellikle ince bağırsakta ve midede görülür. Ülser oluşumu bazen kabızlığın önemli bir nedeni haline gelir çünkü bu durumda tüketilen yiyecek parçacıkları düzgün bir şekilde parçalanamaz. Portakal suyu ülserlerin tedavisinde ve önlenmesinde oldukça avantajlıdır. Sindirim sistemini uyarır.

Böbrek taşlarını önler

Düzenli olarak günde bir porsiyon portakal suyu içilerek böbrek taşı oluşumu riski azaltılabilir. Çok fazla mineral ve kimyasal konsantrasyon genellikle böbrek taşlarının gelişmesiyle sonuçlanır.

Portakal suyu, idrar asiditesini azaltarak bu bozukluğu önleme konusunda mükemmel bir yeteneğe sahip olan sitrat içerir. 

Portakal suyu zayıflamaya yardımcı olur

Pek çok insan, bu narenciye meyvesinin kilo vermek için etkili bir şekilde hareket eden antioksidanlarla dolu olduğunu iddia ederek, düzenli portakal suyu tüketiminin fazla kiloları azaltmaya yardımcı olduğunu düşünüyor.

Kalp krizi riskini azaltır

Portakal suyunun bir diğer önemli faydası da kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olmasıdır. Hesperidin, yakındaki hücrelerin sağlığını iyileştirerek arterlerin tıkanmasını önleyen bitki bazlı bir maddedir. Portakal yeterli miktarda hesperidin içerir, bu nedenle günde bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içmek, kalp krizi riskini azaltır.

Anemiyi tedavi eder

Anemi, genellikle hemoglobindeki yetersiz kırmızı kan hücrelerine bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun en önemli nedeni demir eksikliğidir.

Portakal suyu, demirin kan dolaşımına emilimini destekleyen iyi miktarda C vitamini sağlar. Bu nedenle çoğu doktor, anemi hastalarına düzenli olarak portakal suyu tüketmelerini önermektedir.

Portakal Suyu Cilde Faydaları

Portakal suyunun antioksidan özelliği, yaşlanma etkilerini engelleyerek cildi taze, güzel ve genç görünümlü kılar. Ayrıca C vitamini kombinasyonu ile antioksidanlar, cilt hücrelerini serbest radikallerden etkilenmekten korur. Bu nedenle, her gün bir porsiyon portakal suyu içmek, cildin tazeliğini ve çekiciliğini uzun süre korumanın en iyi yoludur.

Portakal Suyunun Zararları

Portakal suyunun bazı sağlık yararları olmasına rağmen, aynı zamanda kalori içeriği ve kan şekeri düzeylerine etkisine bağlı bazı olumsuz yanları ve zararları da vardır. Bu zararlar daha çok hazır satın alınanlarda ortaya çıkmaktadır.

Yüksek kalorilidir

Meyve suyu, meyvenin kendisine göre daha az tok hissettirir, hızlı içilir ve kilo alma riskini artırır.

Dahası, çalışmalar, portakal suyu gibi kalori açısından zengin içecekleri tükettiğinizde, meyve suyu içmediğiniz zamanlarda alacağınız kaloriden daha fazla kalori alındığını göstermektedir.

Yetişkinlerde yapılan geniş gözlemsel çalışmalar, her bir kupa (240 ml) günlük % 100 meyve suyunun porsiyonunu dört yıl boyunca 0.2-0.3 kg kilo alımı ile ilişkilendirmiştir.

Ek olarak, yetişkinler ve gençler kahvaltıda iki kupa (500 ml) portakal suyu içtiğinde, yemeklerden sonra vücutlarının yağ yakımını su içenlere göre % 30 azalttı. Bu kısmen karaciğerin yağ üretimini uyaran şekerli portakal suyundan kaynaklanabilir.

Portakal suyu ve diğer şekerli içecekler çocuklarda aşırı kalori alımının yanı sıra diş çürümesine de neden olur. Bunun seyreltilmesi, kalori alımını azaltabilmesine rağmen, diş çürükleri riskini azaltmaz.

Kan şekerini yükseltir

Portakal suyu kan şekerini portakaldan daha fazla yükseltir. Glisemik yük – bir yiyeceğin karbonhidrat kalitesinin ve miktarının kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğinin bir ölçüsüdür – bu değer portakal için 3-6 ve portakal suyu için 10-15 arasında değişir.

Glisemik yük ne kadar yüksekse, bir yiyecek kan şekerinizi o kadar hızlı yükseltir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir