Portakal Kabuğu Yenir mi? Faydaları ve Zararları

Portakal, bütün dünya tüketilen en popüler meyvelerden biridir. Genellikle kabukları soyularak yenir. Peki “portakal kabukları ile yenir mi?” Yazının devamında cevabı bulacaksınız.

Portakal Kabuğu Faydalı mı?

Bazı raporlar, portakal kabuğunun aslında tüm meyvenin en sağlıklı kısmı olduğunu belirtiyor. Bu, şaşırtıcı görünse de, araştırmalar portakal kabuğunun flavonoidler ve çeşitli sağlık yararları sunan diğer bazı önemli fitokimyasallar açısından zengin olduğunu söylüyor.

Portakalın eti yaklaşık 71 miligram C vitamini içerirken, kabuğu 136 miligramdan fazla içerir.

Portakal kabuğu ayrıca bakır, kalsiyum, magnezyum, folat, A vitamini ve diğer B vitaminleri ve diyet lifi ile doludur.

Tüm bu besinler insan sağlığına farklı şekillerde katkıda bulunur.

Portakal Kabuğunun Yararları Nelerdir?

portakal kabuğu nasıl yenir

Yararlı besin maddeleri ve bitki bileşikleri içerir

Portakal, C vitamini bakımından yüksek olduğu bilinen sulu, tatlı narenciye meyvesidir.

Portakal kabuğu, lif, C vitamini ve polifenoller gibi bitki bileşikleri dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir.

1 yemek kaşığı (6 gram) portakal kabuğu, Günlük C değerinin (DV)% 14’ünü sağlar – portakalın etinden 3 kat daha fazla. Aynı zamanda yaklaşık 4 kat daha fazla lif içerir.

C vitamini ve lifi yüksek oranda tüketmek, kalp ve sindirim sağlığına fayda sağlar ve ayrıca belirli kanser türlerine karşı korur. Portakal kabuğu iyi miktarda provitamin A, folat, riboflavin, tiamin, B6 vitamini ve kalsiyum içerir.

Ayrıca, tip 2 diyabet, obezite ve Alzheimer gibi birçok kronik durumun önlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olabilecek polifenoller adı verilen bitki bileşikleri bakımından da zengindir.

Bir test tüpü çalışmasında, portakal kabuğu içindeki toplam polifenol içeriğinin ve aktivitesinin, fiili meyvelerden önemli ölçüde yüksek olduğu bulundu. 

Portakal kabuğu her ikisi de potansiyel antikanser etkileri olan polifenoller hesperidin ve polimetoksiflavonların (PMF’ler) iyi bir kaynağıdır.

Ek olarak, portakal kabuğundaki uçucu yağların yaklaşık % 90’ı, cilt kanseri de dahil olmak üzere anti-inflamatuar ve antikanser özellikleri sağlayan doğal olarak oluşan bir kimyasal olan limonenden yapılmıştır.

Kanseri önlemeye yardımcı olur

Çalışmalara göre, portakal kabuğundaki flavonoidler, kansere bağlı bir proteini (RLIP76 olarak adlandırılır) inhibe eder. Kabuklar ayrıca limonen adı verilen ve kanser riskini azaltabilen başka bir bileşik içerir.

Diğer çalışmalar, genel olarak turunçgil kabuklarının kanserli aktiviteleri dikkate değer şekillerde önlemedeki etkinliğini belirtmektedir.

Akciğer sağlığını iyileştirir

Portakal kabuğu, mükemmel C vitamini içeriği sayesinde tıkanıklığı gidermeye ve akciğerleri temizlemeye yardımcı olur. C vitamini ayrıca bağışıklığı güçlendirir ve bu, akciğer enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.

Portakal kabuğu, ciğerleri temizleyerek balgamı atmaya da yardımcı olabilir. Bağışıklığın geliştirilmesi aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkları da önler.

Diyabet tedavisine yardımcı olur

Portakal kabuğu, kan şekeri seviyelerini düzenlediği bilinen bir lif olan pektin bakımından zengindir. Bu, diyabetli insanlara yardımcı olabilir.

Araştırmalar ayrıca portakal kabuğu özü ile yapılan tedavinin diyabetik nefropatiyi önlemeye nasıl yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ayrıca, meyvenin glisemik yükü sadece 5’tir ve bu, portakal kabuğunun kan şekerinde yalnızca küçük bir artışa neden olduğu anlamına gelir.

Kalbi güçlendirir

Portakal kabuğu, kan kolesterolünü ve kan basıncı seviyelerini düşürdüğü gösterilen hesperidin adı verilen bir flavonoid açısından zengindir.

Kabuğun ayrıca iltihap önleyici özellikleri vardır ve kalp hastalığına iltihap neden olduğu için bu konuda yardımcı olabilir.

Portakal kabuğundaki başka bir bileşik grubu, kolesterol seviyelerini belirli reçeteli ilaçlardan daha iyi düşüren polimetoksile flavonlardır.

Portakal kabuğu zayıflamaya yardımcı olur

Portakal düşük kalorilidir, bu da zayıflamaya yardımcı bir yiyecek olmasını sağlar. İştahınızı kontrol eden diyet lifi ile doludur.

Portakal kabuğu ayrıca yağ yakmaya yardımcı olduğu bilinen C vitamini içerir.

Göz sağlığına faydalıdır

Bununla ilgili az bilgi olmasına rağmen, bazı kaynaklar portakal kabuğundaki limonen, dekanal ve sitral gibi bileşiklerin göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Enfeksiyonlarla savaşan ve görüşü iyileştiren iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Sindirim sağlığını iyileştirir

Portakal kabuğundaki lif sindirime yardımcı olur ve düzenliliği destekler. Araştırmalar ayrıca turunçgil kabuklarının genel olarak eski zamanlardan beri sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanıldığını göstermektedir.

İnflamasyonla mücadeleye yardımcıdır

Bir New York araştırması, portakal kabuğunun mükemmel anti-inflamatuar özellikler sergilediğini gösteriyor. Başka bir araştırma, portakal kabuğunun iltihaplanmayı bir anti-inflamatuar ilaç ile benzer şekilde baskılayabileceğini gösteriyor.

Ayrıca portakal kabuğundaki flavonoidlerin zarlara nüfuz ettiği ve iltihabı iyileştirdiği bilinmektedir.

Dişleri korur

Portakal kabuğunun antibakteriyel özellikleri diş çürüklerinden korur.

Ayrıca portakal kabuğu kullanılarak dişler beyazlatılabilir. Portakal kabuğundaki limonen aynı zamanda doğal bir koku ve çözücü olarak da çalışır. Bu, dişleri doğal bir şekilde beyazlatmaya yardımcı olur.

Portakal Kabuğunun Cilde Faydaları

Portakal kabuğu, siyah noktaları, ölü hücreleri, sivilceleri ve lekeleri tedavi ettiği için cilt için önemli kabul edilir. Yüzü de aydınlatır.

Portakal Kabuğu Yemenin Riskleri

Portakal kabuğu yemenin faydaları olmasına rağmen, bazı sakıncaları da vardır.

Böcek ilacı kalıntısı içerebilir

Pestisitler, küf ve böceklere karşı korunmaya yardımcı olmak için portakal gibi narenciye meyvelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Çalışmalar, portakalın iç meyvesinin saptanamayacak kadar çok düşük pestisit seviyelerine sahip olduğunu tespit etmiş olsa da, kabukları önemli ölçüde yüksek miktarlarda pestisit içerir.

Araştırmalar, kronik pestisit alımını, artan kanser riski ve hormon işlev bozukluğu dahil olmak üzere, olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirmektedir.

Meyvenin pestisit miktarını azaltmak için portakalın sıcak su altında yıkanması önerilmektedir.

Sindirimi zor olabilir

Sert dokusu ve yüksek lif içeriği nedeniyle, portakal kabuğunu sindirmek zor olabilir. Bir seferde özellikle büyük parçalar yemek, kramp veya şişkinlik gibi mide rahatsızlığına neden olabilir.

Hoş olmayan tat ve dokusu vardır

Bir portakalın iç meyvesinden farklı olarak, kabuğunun yenmesi zordur, sert ve kuru bir dokusu vardır. Hatta bazılarına göre acı bir tadı vardır.

Besinsel faydalarına rağmen, acı tadı ve sert yapısı kabuğunu tercih edilebilir olmaktan çıkarır.

Portakal Kabuğunun Kullanım Alanları Nelerdir?

Portakal kabuğu farklı şekillerde kullanılabilir:

Çay yapmak için

Bir tencereye taze portakal kabuklarını koyun ve kaynatın. Ardından ateşi kapatın ve kabukların bir saat demlenmesine izin verin. Suyu süzün ve çayınız hazır.

Oda parfümü yapımında

Portakal kabuklarını kaynar suya eklemek çevredeki havayı tazeleyebilir. Baş ağrısından kurtulmak için havayı (buhar) soluyabilirsiniz.

Ahşap veya paslanmaz çelik yüzeyleri parlatma

Kabukları tek başına veya sirke ile parlatmada kullanabilirsiniz. Kabukların üzerine bir veya iki damla sirke damlatabilirsiniz.

Sivrisinek ve karınca kovucu

Sivrisinekleri uzaklaştırmak için, taze portakal kabuğunu cildinizin her yerine sürün. Narenciye kokusu sivrisinekleri kovar.

Portakal kabuklarını, genellikle karınca sorunu yaşanılan evin sorunlu bölgelerine yerleştirin. Kabuklar yerine portakal yağı da kullanılabilir.

Portakal Kabuğu Nasıl Yenir?

Sebze soyucu veya bıçak ile ince şeritler halinde kabuğunu kesilebilir ve salatalara veya smoothie’lere ekleyebilirsiniz.

Daha tatlı bir seçenek istiyorsanız, portakal marmelatı yapmak için kabukları şekerleyebilirsiniz.

Son olarak, rendeleyerek, az miktarda portakal kabuğunu yoğurt, yulaf ezmesi, kek, salata sosuna ilave edebilirsiniz.

Ancak, portakal kabuğu kullanacaksanız, önce meyveyi yıkamayı unutmayın.

Sonuç olarak;

Sık sık atılan portakal kabuğu, lif, C vitamini ve polifenoller gibi önemli besinler açısından zengindir.

Ancak acıdır ve sindirimi zor olabilir ve böcek ilacı kalıntılarını barındırabilir. Böcek ilacı kalıntılarını sıcak suyla yıkayarak giderebilir ve rendeleyerek çeşitli tatlı ve salatalara ekleyebilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir