Poliosis Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bir sabah kalkıp aynaya baktığınızda saçlarınızda beyazlık görmek, hiç hoş bir duygu olmasa gerek. 

Belli bir yaştan sonra saçlarımız yavaş yavaş beyazlamaya başlayacaktır. Ama bazı özel durumlardan kaynaklanan bölgesel saç beyazlamaları da olabilir. Bunlardan biri poliosis adı verilen bir durum. 

poliosis kimlerde olur

Poliosis, melanin yokluğunun saçlarda yer yer beyaz lekelere neden olduğu bir durum. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olabilir. Saçta oluşan bu beyaz lekeler kaş, kirpik ve sakalda da olur.

Poliosis ciddi bir sağlık durumu olmasa da  çocuk felci gibi ciddi durumlarla birlikte ortaya çıktığı için ciddiye alınmalıdır.

Poliosis nedir?

Poliosis, “gri” anlamına gelen Yunanca “pilios” kelimesinden gelir. Saça rengini veren madde melanindir. Saçlarda melanin yokluğundan kaynaklanan bölgesel renk değişikliği poliosise neden olur. 

Kendi başına zararsızdır. Vitiligo, melanom cilt kanseri veya tiroid bozuklukları gibi başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığında, zararlı olabilir.

Saçta beyaz lekeler, doğuştan olabilir. Herhangi bir yaşta uyarı vermeden de ortaya çıkabilir.

Poliosis türleri nelerdir?

Genetik: Bazı genler mutasyona uğrar ve genetik olarak ailelerden çocuklara geçer.

Edinilmiş: Genetik değilse, poliosis edinilmiştir. Bazı tıbbi durumların yan etkisi olarak ortaya çıkar.

poliosis risk faktörleri

Poliosis neden olur?

Saçlarda beyaz lekelerin oluşmasının çeşitli nedenleri var:

  • Genetik bozukluklar: Poliosis, piebaldizm, Waardenburg sendromu, Marfan sendromu, tuberoskleroz, Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) sendromu, dev konjenital nevüs ve Alessandrini sendromu gibi kalıtsal veya genetik bozukluklar sonucu olabilir.
  • Otoimmün hastalıklar: Otoimmün hastalıklar melanin pigmentasyonu kaybına neden olabilir. Vitiligo, hipogonadizm, hipopitüitarizm, cilt kanseri, tiroid hastalıkları, sarkoidoz, GAPO sendromu, nörofibromatozis, idiyopatik üveit, intradermal nevus, inflamatuar sonrası dermatozlar, halo nevus, travma sonrası ve pernisiyöz anemi gibi durumlar ile birlikte poliosis ile ortaya çıkar.
  • Diğer nedenler: Poliosis alopesi areata, melanom, herpes zoster (zona), hale benler, radyoterapi, gözlerde hipo veya hiperpigmentasyon, melanizasyon kusurları, Rubinstein-Taybi sendromu, dermatit, albino, cüzzam, yaralanmalar, yaşlanma, stres ve bazı ilaçlar tarafından tetiklenir.

poliosis belirtileri nelerdir

Poliosis belirtileri nelerdir?

Vücudun kıl olan yerlerinde beyaz lekelerin bulunması poliosisin belirtisidir. En çok saçlarda görülse de kaşlar, kirpikler veya vücudun kılla kaplı diğer kısımlarını da etkileyebilir.

Poliosis nasıl teşhis edilir?

Poliosis klinik bir tanıdır yani görsel olarak teşhis edilir. Nedeni belirlemek için araştırma yapmak gerekecektir.

Saçlarda oluşan beyaz lekeler, tek bir tıbbi durumla ilişkili değildir. Doğru teşhisin konulması için kapsamlı bir kontrol gerekir. 

poliosis nasıl tedavi edilir

Poliosis tedavisi

Çocuk felcinden kaynaklanan saç rengini değiştirmenin bir yolu yok. Ancak saçları boyayarak lekeler kapatılabilir.

Poliosis, stres tarafından da tetiklenebilir. Stresi azaltmak için stres azaltma yöntemlerini deneyin. Sağlıklı beslenmek de saçların erken beyazlamasını önler. 

Poliosis zararlı mıdır?

Poliosis zararlı değildir. Sadece görünüşü rahatsız edicidir. Melanom cilt kanseri, hipertiroidizm ve iltihaplanma gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkarsa bu hastalıklardan dolayı ciddiye alınmalıdır.

Poliosis hastalık mıdır?

Poliosis bir hastalık değildir. Tıbbi durumların neden olduğu bir bozukluktur.

poliosis nedenleri

Poliosis ilerler mi?

Poliosis ilerler. Dokuları ve saç köklerini yumuşatarak rengi veya saçı değiştirir. Bazı saç noktalarında beyaz veya gri saç lekeleri olarak görünür. Yavaş yavaş yakındaki saç köklerine yayılır ve onları beyazlaştırır.

Beyaz saç tekrar eski rengine döner mi?

Hayır. Bu geri döndürülemez bir biyolojik süreç. Yapabileceğiniz tek şey, kalan saç tellerinin beyazlamasını önlemektir. Saçlarınızı boyayarak beyazlığı kapatabilirsiniz.

poliosis nasıl teşhis edilir

Vitiligo beyaz saça neden olur mu?

Evet. Vitiligo, etkilenen bölgede beyaz deri ve saça neden olan bir melanin eksikliğidir. Ten rengi beyaza döner, saçta beyazlık olur. Ellerde, bacaklarda, kaşlarda, kirpiklerde ve kafadaki saçlar vitiligo sorunu nedeniyle beyazlayabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir