Pırasanın Faydaları, Zararları, Kalorisi ve Besin Değeri

Pırasa bitkisi; soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak ile aynı aileye aittir. Dev bir yeşil soğana benzer.

Birçok çeşidi vardır, en bilineni Kuzey Amerika’da ekilen yabani pırasadır ve giderek de popülerlik kazanmaktadır. Tüm pırasa çeşitleri besleyicidir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar.

Yazıda “pırasa nedir”, “pırasa kaç kalori”, “pırasanın faydaları ve özellikleri”, “pırasa vitamin değerleri”, “pırasa protein değeri” hakkında bilgi verilecektir.

Pırasa Besin Değeri

Pırasa besleyici bir sebzedir ve kalorisi düşüktür, vitamin ve mineral bakımından da yüksektir. 100 gram pişmiş pırasa kalorisi 31’dir.

Aynı zamanda, beta karoten dahil, provitamin A karotenoidlerinde yüksektir. Vücut bu karotenoidleri; görme, bağışıklık fonksiyonu, üreme ve hücre iletişimi için önemli olan A vitaminine dönüştürür. Ayrıca kan pıhtılaşması ve kalp sağlığı için gerekli olan iyi bir K1 vitamini kaynağıdır.

Bağışıklık sağlığına, doku onarımına, demir emilimine ve kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini açısından özellikle zengindir. Aslında portakaldan iki kat daha fazla C vitamini sağlar.

Ayrıca, adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarını azaltmaya ve tiroid sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek iyi bir manganez kaynağıdır. Dahası, az miktarda bakır, B6 vitamini, demir ve folat sağlar.

pırasa protein değeri

100 gram çiğ pırasa besin içeriği şöyledir;

61 kalori

14 gram karbonhidrat

1,5 gram protein

0.3 gram yağ

1.8 gram lif

3.9 gram şeker

47 mikrogram K vitamini (yüzde 59 DV)

1.667 IU A vitamini (yüzde 33 DV)

12 miligram C vitamini (yüzde 20 DV)

64 mikrogram folat (yüzde 16 DV)

23 miligram B6 vitamini (yüzde 12 DV)

2.1 miligram demir (yüzde 12 DV)

28 miligram magnezyum (yüzde 7 DV)

59 miligram kalsiyum (yüzde 6 DV)

180 miligram potasyum (yüzde 5 DV)

0.06 miligram tiamin (yüzde 4 DV)

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar pırasada en bol bulunan makro besinlerden biridir. Orta boy bir pırasa, yaklaşık 10-12 gram karbonhidrat sağlar. Bunların 3 gramı şekerdir ve geri kalanı kompleks, yavaş sindirilen karbonhidrattır. 

Pırasa ayrıca sindirilemeyen bir karbonhidrat formu olan iyi bir lif kaynağıdır. Bu lif sindirime yardımcı olur ve belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Vitaminler

Pırasa bol miktarda folat ve C vitamini içerir. Çiğ pırasa, aynı miktarda pişmiş pırasa ile bu vitaminlerin iki katı kadarını sağlar. Aynı zamanda mükemmel K ve B6 vitamini kaynağıdır. 

Pırasada bulunan folat kısmen 5-metiltetrahidrofolatın (5-MTHF) biyoaktif formunda bulunur.

Mineraller

Pırasa potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Potasyum, sinir fonksiyonu ve enerji üretimi için hayati öneme sahipken, kalsiyum ve fosfor dişleri ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.

Pırasa ayrıca hemoglobin sentezi ve enerji üretimi ile ilgili enzimatik reaksiyonlar için hayati önem taşıyan demir içerir.

Protein

Pırasa protein bakımından nispeten düşüktür. Sap ve alt yapraklar dahil olmak üzere 100 gram pırasa, yaklaşık 1 gram protein sağlar.

Yağ

Orta büyüklükte bir pırasa, yarım gramdan daha az yağ sağlar, son derece düşük yağlıdır. Dahası, içerdiği az miktardaki yağ, çoğunlukla kalp için faydalı olan ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan çoklu doymamış yağlardır.

 Pırasanın Yararları Nelerdir?

pırasa sapı

Faydalı bitki bileşikleri içerir

Pırasa, özellikle polifenoller ve kükürt bileşikleri gibi zengin bir antioksidan kaynağıdır. 

Antioksidanlar, hücrelere zarar veren, diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olan oksidasyonla savaşır.

Bu sebze, kalp hastalıklarına ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı bilinen bir polifenol antioksidanı olan, büyük bir kaempferol kaynağıdır.

Aynı şekilde harika bir allisin kaynağıdır; allisin sarımsağa antimikrobiyal, kolesterol düşürücü ve potansiyel antikanser özelliklerini veren aynı faydalı kükürt bileşiğidir.

İltihabı azaltır ve kalp sağlığını korur

Pırasa, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri de içine alan allium sebze ailesine aittir.

Bazı çalışmalar bu ailedeki bitkilerin, kalp hastalığı ve inme riskini azalttığını belirtmektedir.  

İltihabı azalttığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülen birçok yararlı bitki bileşiği içerir.

Örneğin, sebzedeki kaempferol, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kaempferol bakımından zengin besinler, kalp hastalığı nedeniyle oluşan kalp krizi veya ölüm riskini düşürür.

Ayrıca, pırasa, kolesterolü, kan basıncını ve kan pıhtısı oluşumunu azaltarak kalp sağlığına yararlı olabilecek kükürt bileşikleri olan iyi bir allisin ve tiyosülfinat kaynağıdır.

Bazı kanserlere karşı koruma sağlar

Pırasa, kanserle savaşan bileşiklere sahiptir. Örneğin, sebzedeki kaempferol, kanser ve kronik hastalık riskini düşürür.

Tüp araştırmaları, kaempferolün, iltihabı azaltarak, kanser hücrelerini öldürerek ve bu hücrelerin yayılmasını önleyerek kanserle savaşabileceğini göstermektedir.

Pırasa, benzer antikanser özellikleri sağladığı düşünülen bir kükürt bileşiği olan allisin kaynağıdır.

Hayvan çalışmaları, selenyum bakımından zenginleştirilmiş toprakta yetişen pırasanın, sıçanlarda kanser oranlarının düşmesine yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.

Sindirime faydalıdır

Pırasa sağlıklı sindirim sağlar. Bu kısmen, bağırsakları sağlıklı tutmaya yarayan prebiyotikler de dahil olmak üzere çözülebilir bir lif kaynağı olduğu içindir.

Bu bakteriler daha sonra asetat, propiyonat ve butirat gibi kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretir. SCFA’lar iltihabı azaltır ve bağırsak sağlığını güçlendirir.

Kan damarlarını korur

Pırasa, kan damarlarının iç yüzeylerini serbest radikallere karşı koruyan bir flavonoid olan kaempferol içerir. Kaempferol, kan damarlarında doğal bir dilatatör ve gevşetici görevi gören nitrik oksit üretimini uyarır. 

Kan damarlarının dinlenmesini sağlar ve hipertansiyon riskini azaltır. 

Pırasa, vücudumuzdaki her dokuya fayda sağlayan bol miktarda K vitamini içerir. Düşük K vitamini seviyeleri kanamaya neden olabilir ve kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir.

Pırasanın Hamilelere Faydaları

Pırasa, folat (folik asit) olarak da bilinen B9 vitamini açısından zengindir. Folat, hamile kadınların beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Yeni hücrelerin oluşumu ve yeni DNA’nın üretimi için gereklidir. Folat ayrıca sağlıklı nöral tüp oluşumunu, yeterli doğum ağırlığını ve yüz, kalp, omurga ve beynin düzgün gelişimini destekler.

Pırasanın Cilde Faydaları

Pırasa doğal bir idrar söktürücüdür ve zararlı maddeleri hapsedip vücuttan atarak cildi detoksifiye eder. Vücudu mükemmel bir şekilde temizleyerek cildin ışıltılı görünmesini sağlar.

Güneşten korur

Pırasanın yeşil yaprakları, beyaz kısımlara göre 100 kat daha fazla beta-karoten ve iki kat fazla C vitamini içerir. 

Pırasadaki A , C ve E vitaminlerinin yanı sıra diğer güçlü antioksidanların bu kombinasyonu, cildi serbest radikallerin ve güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının neden olduğu hasara karşı korur.

Pırasanın Saça Faydaları

Pırasa manganez, demir, C vitamini ve folat gibi iyi bir mineral kaynağıdır. Pırasa tüketimi saça sağlık katar. 

Pırasa, saç köklerinin uzamasına yardımcı olan önemli bir demir kaynağıdır. Ayrıca vücut tarafından demirin emilimini destekleyen C vitamini açısından da zengindirler.

Demir eksikliği saç dökülmesinin nedenlerinden biri olan kansızlığa neden olabilir.

Pırasa Zayıflatır mı?

Çoğu sebzeler gibi pırasa da kilo kaybı sağlar. 100 gram pişmiş pırasanın kalorisi 31’dir yani bu sebze düşük kalorili bir yiyecektir.

Dahası, açlığı önleyen, tokluk hissi sağlayan ve doğal olarak az yemeye yardımcı olabilecek iyi bir su ve lif kaynağıdır.

Ayrıca, bağırsaklarda bir jel oluşturan ve özellikle açlığı ve iştahı azaltmada etkili olan, çözünür lif sağlar.

Çiğ Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Kan şekeri seviyesini düşürür

Allium ailesindeki sebzelerin içerdiği kükürt bileşiklerinin kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde düşürdüğü belirtilmektedir.

Beyin fonksiyonunu destekler

Bu kükürt bileşikleri beyni yaşa bağlı zihinsel düşüş ve hastalıklardan da korur.

Enfeksiyonlarla savaşır

Hayvanlarda yapılan araştırmalar, pırasada bulunan kaempferolün bakteriyel, virüs ve maya enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığını göstermektedir.

– Konsantrasyon ve hafıza tutma da dahil olmak üzere, ruh halini ve bilişsel işlevi iyileştirir.

– Retinanın düşük ışıkta daha iyi görmesine yardımcı olur. (A vitamini varlığı nedeniyle)

– Göz dokusunu katarakta ve yaşa bağlı maküler dejenerasyona neden olabilecek oksidatif hasardan korur ( lutein ve zeaksantin kaynağı olarak )

– Kan akışını düzenleyerek ve iyi miktarda kalsiyum ve magnezyum sağlayarak kemikleri sağlıklı tutar.

– Mükemmel bir demir ve C vitamini kaynağı olduğundan dolayı anemiyi önler ve tedavi eder (tüketilen demiri emmeye yardımcı olur)

Pırasanın Zararları Nelerdir?

Pırasa, anti-alerjik bir sebze olsa da bitkiler, hayvanlar ve insanlarda doğal olarak bulunan oksalat içeren küçük bir yiyecek grubunun parçasıdır.

Genel olarak, bu endişe edilecek bir şey değildir – ancak, safra kesesi veya böbrek sorunları olan kişilerde, vücut sıvılarında oksalat birikmesi, bazı komplikasyonlara neden olabilir.

Tedavi edilmemiş safra kesesi veya böbrek sorunlarınız varsa, yüksek miktarda pırasa tüketme konusunda doktora danışın.

Pırasa Nasıl Saklanır?

Çiğ pırasa yaklaşık bir hafta buzdolabında kalabilir ve iki gün boyunca da pişmiş olarak tüketilebilir.

Sonuç olarak;

Pırasa, sindirimi iyileştiren, kilo vermeye yardımcı olan, iltihaplanmayı azaltan, kalp hastalıkları ve kanserle savaşan, çeşitli besin ve faydalı bileşiklerine sahiptir.

Ayrıca, kan şekeri seviyesini düşürür, beyni korur ve enfeksiyonlarla savaşır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir