Pika Nedir, Neden Olur? Pika Sendromu Tedavisi

Pika sendromuna sahip kişiler, besin değeri olmayan ya da gıda dışı maddeleri zorunlu olarak yerler. Pika, yeme bozukluğu olarak sınıflandırılmaktadır.

Pika hastalığı olan kişi, buz gibi zararsız şeyler yiyebilir. Ya da potansiyel olarak tehlikeli şeyler de yiyebilir, kuru boyaları veya metal parçaları gibi.

Pika hastaları düzenli olarak gıda dışı ürünleri yerler. Pika olarak nitelendirilebilmesi için davranışın en az bir ay devam etmesi gerekir. 

Pika hastası kişilerin istek duyabileceği diğer maddeler; buz, kir, kil, saç, yanmış kibrit parçaları, tebeşir, sabun, madeni paralar, bir sigaranın kullanılmayan kalanı, sigara külleri, kum, düğmeler, tutkal, karbonat, çamur, nişasta, kağıt, bez, çakıl taşı, odun kömürü, ip, yün, dışkı ..

Bazı durumlarda, pika sendromu kurşun zehirlenmesi gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bu sendrom en sık çocuklarda ve hamile kadınlarda görülür. Genellikle geçicidir. 

Fakat pika sendromu olan kişiye kimse yardım edemez, gıda dışı maddeleri yiyenler hemen doktora başvurmalıdır. Tedavi, potansiyel olarak ciddi yan etkilerden uzak durmaya yardımcı olacaktır.

Pika ayrıca zihinsel engelli kişilerde de görülür. Ciddi gelişimsel engelli kişilerde genellikle daha şiddetli ve uzun ömürlüdür.

Pika Hastalığı Nedir?

Pika hastası insanlar yiyecek olmayan şeyleri yemek ister.

Ancak şu anda bu davranışı sınıflandırmanın tek bir yolu yoktur. Sağlık uzmanlarının, olası nedeni belirlemeye çalışmak için akıl sağlığı koşulları da dahil olmak üzere bir dizi farklı durumu test etmesi gerekir.

Pika sendromu genellikle akıl sağlığı sorunları olan kişilerde gelişir ancak pika hastalarının hepsinde akıl sağlığı sorunu yoktur.

Pika ayrıca çocuklarda ve hamile kadınlarda daha yaygındır. Bununla birlikte, rapor edilmediği sürece kaç kişinin pika olduğunu tahmin etmek zordur. Ayrıca pika hastası çocuklar bu davranışı ebeveynlerinden gizleyebilir.

Uzmanlar, bazı grupların pika geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu düşünüyor.

– Otistik insanlar

– Diğer gelişimsel koşullara sahip olanlar

– Hamile kadın

– Kir yemenin yaygın olduğu milletlerden insanlar

Pika Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Pika sendromunun tek bir nedeni yoktur. Bazı durumlarda, demir, çinko veya başka bir besleyicinin eksikliği bu sendrom ile ilişkilendirilir.

Örneğin, genellikle demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, hamile kadınlarda pikanın altında yatan neden olabilir.

Olağandışı istek, vücudunuzun düşük besin seviyelerini yenilemeye çalıştığının bir işareti olabilir.

Şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi belirli zihinsel sağlık koşullarına sahip kişiler, başa çıkma mekanizması olarak pika sendromu geliştirebilir.

Hatta bazı insanlar, belirli gıda dışı öğelerin dokularını veya lezzetlerini arzulayabilir. Bazı kültürlerde kil yemek kabul edilen bir davranıştır. Bu pika formuna jeofaji denir.

Diyet ve yetersiz beslenme de pika sendromuna yol açabilir. Bu durumlarda, gıda olmayan öğeleri yemek tok hissetmeye yardımcı olur.

Pika Sendromu Risk Faktörleri

Kişinin pika geliştirmesine yol açabilecek faktörler şunlardır:

– Zararlı, toksik veya yasa dışı maddelere olan bağımlılık

– Sosyal çevresinde kötü etki

– Evde kötü beslenme

– Sevgisizlik

– Zihinsel engel

– Dikkat dağınıklığı

Pika Nasıl Teşhis Edilir?

Pika sendromu için bir test yoktur. Doktor, bu durumu geçmişe ve diğer birkaç faktöre göre teşhis edecektir.

Kişi yediği gıda dışı maddeler konusunda doktora karşı dürüst olmalıdır. Bu, doğru teşhis geliştirmeye yardımcı olacaktır.

Kişinin ne yediğini bilmediği zaman, pika olup olmadığını belirlemek doktor için zor olabilir. Aynısı çocuklar veya zihinsel engelli insanlar için de geçerlidir.

Doktor, çinko veya demir seviyelerinin düşük olup olmadığını anlama için kan testi isteyebilir. Bu, demir eksikliği gibi altta yatan bir besin eksikliği olup olmadığını anlamaya yardımcı olacaktır. Besin eksiklikleri bazen pika ile ilgili olabilir.

Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pika hastalığının birincil semptomu, yiyecek olmayan şeyleri yemektir.

Pika, ağızlarına nesneler koyan bebeklerin ve küçük çocukların normal davranışlarından farklıdır. Pika hastaları ısrarla gıda dışı ürünleri yemeye çalışacaktır. 

Pika hastaları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli başka semptomlar geliştirebilir:

– Kırık veya hasarlı dişler

– Karın ağrısı

– Kanlı dışkı

– Kurşun zehirlenmesi

Pika ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?

Buz yemek gibi bazı pika türleri, genel beslenmeleri nispeten normal olduğunda, çok az sağlık riski oluşturur. Ancak diğer pika türleri yaşamı tehdit edebilir.

Örneğin, boya parçacıkları yemek tehlikelidir – özellikle boya parçaları, boyanın kurşun içerebileceği eski binalardan geliyorsa.

Pika sendromunun bazı olası komplikasyonları şunlardır:

– Boğulma

– Zehirlenme

– Beyne kurşun veya diğer zararlı maddeleri yemekten dolayı zarar vermek

– Diş kırmak

– Ülser gelişimi

– Boğazda yaralanmalara neden olarak sindirim sistemine zarar vermek

– Kanlı dışkı, kabızlık veya ishal gibi gastrointestinal problemler yaşamak

Bazı gıda dışı maddeler yendiğinde kendilerine özgü risk taşırlar:

– Kağıt yenmesi, civa toksisitesi ile ilişkilidir.

– Toprak veya kil yenmesi parazitler, kabızlık, düşük K vitamini seviyeleri ve kurşun zehirlenmesi ile ilişkilidir.

– Buz yenmesi, demir eksikliğinin yanı sıra diş çürüğü ve hassasiyet ile ilişkilidir.

– Aşırı nişasta tüketimi, demir eksikliği ve artmış kan şekeri seviyeleri ile ilişkilidir.

– Diğer rastgele gıda dışı maddeler, kurşun, civa, arsenik ve florür dahil olmak üzere çok çeşitli zehirli kirletici maddeler taşıyabilir; toksik kimyasalları tüketmenin sonuçları ölümcül olabilir ve beyin veya vücutta kalıcı hasara neden olabilir.

Gebelikte Pika Sendromu

Hamilelik sırasında pika yaygın bir durumdur. Hamilelik sırasında dünya çapında prevalansını inceleyen bir çalışmada, kadınların dörtte birinden fazlasının hamileyken pika sendromu yaşadığı bulunmuştur. 

Pika sendromu, hamilelik sırasında, özellikle besin eksikliği olan kadınlarda ortaya çıkabilir.

Hamilelik sırasında olağan dışı istek duyan kadınlar, doktorlarından demir testi istemelidir. Çoğu durumda, demir takviyesi almak bu istekleri azaltmaya yardımcı olacaktır.

Pika hastası hamile kadınların, fetüse zarar vermekten kaçınmak için gıda dışı öğeleri yeme eğilimine direnmeleri gerekir. 

Başka bir şey çiğnemek, yemek için benzer dokuya sahip yiyecekler bulmak veya rahatlatıcı bir şeyler yapmak gibi dikkat dağıtıcı durumlara yönelmek gerekir.

Çocuklarda Pika Sendromu

Yaşları ve dış dünyayı tanıma istekleri nedeniyle 2 yaşın altındaki çocukların gıda dışı ürünleri ağızlarına götürdükleri ve hatta onları yemeye çalıştıkları bilinmektedir. 

Pika teşhisi için asgari yaş 24 aydır. Bu nedenle, pika 18-36 aylık çocuklarda normal kabul edilebilir.

Çocuklarda pika görülme sıklığı yaşla birlikte önemli ölçüde azalır ve 12 yaşından büyük çocukların sadece % 10’u herhangi bir pika davranışı bildirir.

Pika Hastalığı Tedavisi

Doktorunuz muhtemelen gıda dışı öğeleri yeme nedeniyle meydana gelen komplikasyonları tedavi etmeye başlayacaktır.

Örneğin, boya parçacıkları yemekten ciddi kurşun zehirlenmesi yaşıyorsanız, doktor şelasyon tedavisi önerebilir. Bu tedavide kurşuna bağlanan ilaçlar verilir ve kurşun idrarla vücuttan atılır.

Doktor, pika sendromunun besin dengesizliklerinden kaynaklandığını düşünürse, vitamin veya mineral takviyeleri reçete edebilir. Örneğin, demir eksikliği anemisi teşhisi konulursa düzenli demir takviyeleri almayı tavsiye eder.

Pika hastası olan kişinin zihinsel engeli veya zihinsel sağlık sorunu varsa, davranış sorunlarını yönetmeye yönelik ilaçlar, besleyici olmayan öğeleri yeme arzusunu azaltmaya veya ortadan kaldırmaya da yardımcı olabilir.

Hamile kadınlarda pika, doğumdan sonra kendi kendine kaybolabilir.

Pika Hastaları İyileşir mi?

Çocuklarda ve hamile kadınlarda pika hastalığı genellikle tedavi olmaksızın birkaç ay içinde geçer. Pika sendromuna besin yetersizliği neden oluyorsa, onu tedavi etmek semptomları hafifletecektir.

Pika her zaman iyileşmez. Özellikle zihinsel engelli kişilerde yıllarca sürebilir. 

Pika Önlenebilir mi?

Pika önlenemez. Doğru beslenme, bazı çocukların onu geliştirmesini engelleyebilir. Yeme alışkanlıklarına çok dikkat ederseniz ve ağızlarına bir şeyler götürme eğiliminde olan çocukları denetlerseniz, komplikasyonlar ortaya çıkmadan önce bozukluğu erken yakalayabilirsiniz. 

Çocuğunuza pika teşhisi konduysa, bu eşyaları evinizde erişemeyeceği bir yerde saklayarak onun yiyecek olmayan öğeleri yeme riskini azaltabilirsiniz.

Yetişkin pika hastalarını kontrol etmek ise çok daha zordur.

Pika hastası mısınız? Pika hastalığı yaşayan birini tanıyor musunuz? Ne tür şeyler yiyorlar? Durumla ilgili yorum bırakabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir