Patlamış Mısır Faydası, Zararı, Kalorisi ve Besin Değeri

Patlamış mısır, en çok tüketilen atıştırmalıklardan biridir. Önemli besinlerle doludur ve çeşitli sağlık yararları sunar.

Ancak aşırı yemeye neden olabilecek çok miktarda yağ ve tuzla hazırlanır. Bu nedenle doğru şekilde hazırlamak çok önemlidir.

Nasıl hazırladığınıza bağlı olarak sağlıklı veya sağlıksız bir seçenek olabilir. 

Yazıda “patlamış mısır faydası, zararları, besin değeri”, “patlamış mısır kaç kalori, neye iyi gelir” konularına değinilecektir.

Patlamış Mısır Nedir?

Sıcağa maruz kaldığında “patlayan” bir mısır türüdür. Her bir mısır tanesinin merkezinde, ısıtıldığında genişleyen ve sonunda tanenin patlamasına neden olan az miktarda su bulunur. 

Patlamış mısır, nişastalı bir iç kısım içeren sert bir endosperm, gövde veya kabuktan oluşan tam tahıllı bir gıda olarak kabul edilir. Isıtıldığında, gövde içindeki basınç artar ve sonunda mısır patlar. 

Mikrodalgada patlatılan türlerin yanı sıra özellikle mısır patlatmak için yapılmış küçük cihazlarda yapılabilen patlamış mısır çeşitleri vardır.

Tarihsel olarak, mısırın eski zamanlarda birçok kültürel beslenmenin önemli bir parçası olmasından bu yana, kültürler tarafından 6.000 yıldan fazla bir süredir patlamış mısırın tüketildiğine dair kanıtlar vardır. 

Kuru mısırın basit bir şekilde ateş üzerinde ısıtılması ilk patlamış mısırın ortaya çıkmasına neden oldu.

Patlamış mısırın daha önceki arkeolojik keşfi Peru’daydı ancak New Mexico ve Orta Amerika da yaklaşık 5000 yıl önce patlamış mısırın kalıntıları bulundu.

Patlamış Mısır Besin Değeri

Tam tahıllı bir besindir ve bazı önemli besinler açısından doğal olarak yüksektir. Birçok çalışma tam tahıl tüketimini inflamasyonun ve kalp hastalığı riskinin azalması ile ilişkilendirmiştir.

Evde ateşte patlatılan 100 gramlık patlamış mısırın besin içeriği şöyledir: 

B1 Vitamini (Tiamin): RDI’nin  % 7’si.

B3 Vitamini (Niasin): RDI’nin % 12’si.

B6 Vitamini (Piridoksin): RDI’nin % 8’i.

Demir: RDI’nin % 18’i.

Magnezyum: RDI’nin % 36’sı.

Fosfor: RDI’nin % 36’sı.

Potasyum: RDI’nın % 9’u.

Çinko: RDI’nin % 21’i.

Bakır: RDI’nin % 13’ü.

Manganez: RDI’nin % 56’sı.

Patlamış Mısır Kalori

100 gram patlamış mısır 387 kalori, 13 gram protein, 78 gram karbonhidrat ve 5 gram yağ içerir. 

Bu miktar ayrıca 15 gram civarında lif sağlar. O yüzden en iyi lif kaynaklarından biridir.

Patlamış Mısır Yararları Nelerdir?

Polifenol antioksidanlar bakımından yüksektir

Polifenoller, hücreleri serbest radikallerin zararlarına karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlardır. Scranton Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma patlamış mısırın çok büyük miktarda polifenol içerdiğini göstermiştir.

Polifenol, çeşitli sağlık yararları ile bağlantılıdır. Buna daha iyi kan dolaşımı, daha iyi sindirim sağlığı ve birçok hastalık riskinde azalma dahildir.

Birkaç çalışma da polifenollerin prostat ve meme kanseri dahil olmak üzere kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Lif oranı yüksektir

Lif bakımından çok yüksek bir atıştırmalıktır. Araştırmaya göre, diyet lifi kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet gibi birçok hastalığın riskini azaltır. Lif ayrıca kilo vermeye yardımcı olur ve sindirim sağlığını geliştirir.

Önerilen günlük lif alımı kadınlar için 25 gram, erkekler için 38 gramdır. 100 gram patlamış mısır, 15 gram lif içerir ve bu da günlük lif gereksinimlerinizi karşılamak için uygun bir besin olduğunun işaretidir.

Kemik gelişimini destekler

Patlamış mısır önemli miktarda manganez içerdiğinden, sağlıklı kemikler oluşturmaya ve korumaya yardımcı olabilecek iyi bir besin kaynağıdır. 

Manganez, kemik yapısını desteklemeye yardımcı olan (özellikle menopozdaki kadınlar gibi zayıf kemiklere duyarlı kişilerde) ve osteoporoz, artrit ve osteoartrite karşı koruma sağladığı bilinen tamamlayıcı bir besindir. 

Sindirimi iyileştirir

Patlamış mısır, endosperm, tohum ve kepek içeren tahıllar gibi tam tahıldır.

Patlamış mısır tam bir tahıl olduğu için kepekteki tüm lifleri içerir, burada B kompleks vitaminleri ve E vitamini gibi vitaminler depolanır.  

Patlamış mısırdaki yüksek lif içeriği normal bağırsak hareketlerini destekler ve kabızlığı önler. Lif, düz bağırsağın peristaltik hareketini uyarır, kasları çalıştırır ve her ikisi de tüm sindirim sistemini sağlıklı tutmaya yardımcı olan sindirim sularının salgılanmasını uyarır.

trans yağ nelerde var

Kolesterol düzeylerini düşürür

Tam tahıllarda bulunan bir lif türü olan çözünür lif, ince bağırsakta kolesterole bağlanarak kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kan dolaşımında emilimini engeller.

Toplam kolesterolü düşürmek, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kardiyovasküler durumlar ( kalp krizi, felç ve ateroskleroz ) riskini azaltır ve ayrıca kan kolayca akabileceğinden kalp ve atardamarlar üzerindeki baskıyı önler.

Kan şekerini düzenler

Lif ayrıca vücuttaki kan şekeri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Lif, kan şekeri ve insülin seviyelerinin salınımını ve yönetimini, düşük seviyeli insanlardan daha iyi düzenlemeye yardımcı olur ve tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltır. Şeker hastalığı olanlar için, yeterli miktarda lif tüketmek kan şekerindeki bu dalgalanmaları azaltmaya yardımcı olur. 

Bu nedenle patlamış mısır, lif içeriği nedeniyle harika bir atıştırmalıktır. Unutmayın, porsiyon kontrolü çok önemlidir ve besleyici bir atıştırmalık için yüksek şeker veya yüksek yağlı soslar eklemekten kaçının.

 Kanserli hücrelerin oluşumunu önler

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, patlamış mısırın bol miktarda antioksidan içerdiğini ortaya çıkardı. Antioksidanlar, kanser gibi vücuttaki çeşitli rahatsızlıklarla ilişkili serbest radikalleri ortadan kaldırır ve temizler. 

Serbest radikaller, kanserli hücrelerde sağlıklı DNA hücrelerinin mutasyonundan sorumludur. Patlamış mısır tüketimi bu riskleri azaltmaya yardımcı olur.

Erken yaşlanmayı önler

Kanserin yanı sıra serbest radikaller, yaşlılık lekeleri, kırışıklıklar, körlük, makula dejenerasyonu, bilişsel gerileme, kas zayıflığı, bunama, Alzheimer hastalığı, osteoporoz, saç dökülmesi ve diğerleri gibi yaşa bağlı semptomları engeller.

Patlamış mısır güçlü antioksidanlar içerdiğinden, serbest radikallerin etkilerine karşı koyarak erken yaşlanmayı önler.

yağsız patlamış mısır kaç kalori

Patlamış Mısır Kilo Yapar mı?

Lif bakımından yüksek, enerji yoğunluğuna göre kalorisi nispeten düşüktür. Bütün bunlar kilo vermeyi sağlayan bir yiyeceğin özellikleridir.

Bardak başına 31 kalori ile patlamış mısır, diğer popüler atıştırmalık yiyeceklere göre çok daha az kalori içerir. 

Bir çalışmada patlamış mısır ve patates cipsi yedikten sonra tokluk duyguları karşılaştırıldı. 15 kalorilik patlamış mısırın 150 kalorilik patates cipsi kadar doyurduğunu bulundu.

Diyette patlamış mısır yenir mi?

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı kilo vermeye yardımcı olur yani diyet yaparken tüketilebilecek bir atıştırmalıktır. Burada önemli olan dozunda tüketmektir. Çok fazla yerseniz fazla kalori alacağınızdan dolayı kilo da aldırabilir.

Patlamış Mısır Zararlı mı? 

Hazır patlamış mısır zararlıdır

Patlamış mısırın pakette satılanları evde hazırlananlar kadar sağlıklı değildir. Birçok ürün zararlı trans yağlar içeren hidrojenlenmiş veya kısmen hidrojenlenmiş yağlar kullanılarak yapılır.

Çalışmalar, trans yağları kalp hastalığı ve diğer ciddi hastalıkların riskinde artışla ilişkilendirmiştir.

Hazırlama yöntemi önemlidir

Yukarıda sayılan faydalarına rağmen, hazırlanma şekli, beslenme kalitesini büyük ölçüde etkiler. 

Evde patlatıldığında kalorisi çok düşüktür, ancak hazır bazı türlerde kaloriler oldukça yüksektir. 

Sinema salonlarından satın alınan çeşitler genellikle sağlıksız yağlar, yapay aroma ve yüksek miktarda şeker ve tuzla yapılır.

Bu içerik maddeleri yalnızca önemli miktarda kalori eklemekle kalmaz, aynı zamanda sağlıksız olmasına da neden olur.

patlamış mısır protein

Diyet ve Yağsız Patlamış Mısır Tarifi

İşte sağlıklı patlamış mısır yapmak için basit bir tarif:

Patlamış Mısır Nasıl Yapılır?

Malzemeler

– 2 yemek kaşığı zeytinyağı

– 1/2 bardak mısır tanesi

– 1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı

– Yağı ve mısır tanelerini büyük bir tencereye koyun ve kapağını kapatın.

– Orta-yüksek ateşte yaklaşık 3 dakika veya patlama duruncaya kadar pişirin.

– Ateşten alın ve servis tabağına dökün.

– Tuz ekleyin. 

Sonuç olarak;

Patlamış mısır, vitaminler, mineraller ve polifenol antioksidanlar gibi bazı önemli besinlerde yüksektir. 

Aynı zamanda en iyi lif kaynaklarından biridir. Sağlıklı şekilde hazırlamak ve ölçülü tüketmek, kilo kaybına dahi yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir