Paprika Biber Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Besin Değeri

PaprikaCapsicum annuum” bitkisinin biberlerinden kurutularak yapılan bir baharattır. 

Kırmızı, turuncu ve sarı gibi çeşitli renklerde bulunur. Kırmızı paprika biber dünya çapında, özellikle pirinç yemekleri ve et yemeklerinde kullanılır.

Paprika biber önemli antioksidanlar içerir, aynı zamanda vitamin ve mineraller bakımından da zengindir.

Paprika Nedir?

Paprika, Capsicum annuum ailesindeki daha büyük (ve genellikle kırmızı renkli) biber çeşitlerinden yapılan öğütülmüş, kuru bir baharattır.

Bu biber grubu, son derece yaygın bir kırmızı biber kaynağı olan tatlı dolmalık biberin yanı sıra kırmızı biber gibi baharatlı versiyonları da içerir.

paprika yapımı

Paprika Biber Besin Değeri

Biber çeşitlerindeki farklılıklar nedeniyle paprikanın besin değeri üründen ürüne çok farklı olabilir. Ancak kırmızı biber kesin olarak bilinen bazı besin öğelerine de sahiptir.

Birincisi, özellikle kırmızı çeşitler, küçük bir porsiyonda muazzam miktarda A vitamini içerir. A vitamininin antioksidan özellikleri çok önemlidir.

İkinci olarak, daha baharatlı biberlerden (çoğunlukla acı biber) yapılan kırmızı biber, kapsaisin olarak bilinen önemli bir bileşen içerir.

Bu besin, acı biberlere acılığını veren şeydir ve kapsaisin, kırmızı biberin yaşamı tehdit eden hastalıkları önleme yeteneğinin sağlayan bileşendir.

1 yemek kaşığı (6.8 gram) kırmızı biber baharatı faydalı bileşikler ile birlikte çok çeşitli mikro besinler sağlar. 

Kalori: 19

Protein: 1 gramdan az

Yağ: 1 gramdan az

Karbonhidrat: 4 gram

Lif: 2 gram

A Vitamini: Günlük Değerin % 19’u (DV)

E Vitamini: DV’nin % 13’ü

B6 Vitamini: DV’nin % 9’u

Demir: dv % 8

Bu baharat ayrıca serbest radikal denilen reaktif moleküllerin neden olduğu hücre hasarlarıyla mücadele eden çeşitli antioksidanlar içerir. 

Serbest radikal hasarı, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Bu nedenle, antioksidan bakımından zengin yiyecekler yemek bu durumların önlenmesine yardımcı olur. 

  Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Kırmızı paprika biberdeki başlıca antioksidanlar karotenoid ailesine aittir ve beta karoten, kapsanthin, zeaksantin ve lutein içerir. 

Paprika Biber ve Baharatın Faydaları Nelerdir?

Antioksidanlar açısından zengindir

Kırmızı biberin belki de en etkileyici kalitesi, sadece bir porsiyonda barındırdığı antioksidan miktarıdır. Biberlerin ve bunlardan elde edilen ürünlerin, büyük ölçüde oksidatif stresle savaşma yeteneklerinden dolayı hastalıkla mücadele özelliklerine sahip olduğu uzun zaman önce anlaşılmıştır.

Kırmızı biberde, farklı kırmızı biber türlerinde değişen derecelerde bulunan karotenoidler de dahil olmak üzere birçok antioksidan vardır. 

Karotenoidler, vücuda antioksidan olarak hizmet eden, oksidatif stresten kaynaklanan hasarı önleyen (vücuttaki aşırı serbest radikallerin neden olduğu) ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan birçok bitkide bulunan bir pigment türüdür.

Bunlar yağda çözünen besinlerdir yani avokado gibi sağlıklı bir yağ kaynağı ile birlikte tüketildiğinde en iyi şekilde emilirler.

Kırmızı biberde yaygın olarak bulunan karotenoidler beta-karoten, beta-kriptoksantin ve lutein / zeaksantindir. Beta-karotenin cilt korumasından solunum sağlığına, hamilelik desteğine kadar birçok faydası vardır. 

Beta-kriptoksantinin en iyi bilinen yararı, artrit gibi rahatsızlıklarda iltihabı azaltma yeteneğidir. Lutein ve zeaksantin göz sağlığındaki rolleriyle bilinir ve makula dejenerasyonu gibi durumlara yol açan hasara neden olduğu bilinen moleküllerle savaşmaya yardımcı olurlar.

Genel olarak, A vitamini antioksidan özellikleriyle nedeniyle iltihaplanmayı azaltmasıyla bilinir ve iltihaplanma çoğu hastalığın kökeninde olduğu için, hastalıksız bir yaşam sürdürmek için besini yeterince almak önemlidir.

Otoimmün hastalıkların tedavisine yardımcıdır

2016’da yapılan çığır açan bir çalışma, kırmızı biber ve diğer acı çeşitlerdeki içerik maddesi olan ve kırmızı biber gibi ısıyı sağlayan kapsaisinin, otoimmün koşullara karşı inanılmaz bir güce sahip olabileceğini buldu.

Otoimmün hastalıkların belirtileri beyin, deri, ağız, akciğerler, sinüs, tiroid, eklemler, kaslar, adrenaller ve gastrointestinal sistem fonksiyonlarını etkiler.

Şu an itibariyle otoimmün hastalıkların tedavisi yoktur, bu 2016 çalışması, kapsaisinin, otoimmün hastalığın tedavisi ile tutarlı biyolojik reaksiyonları uyardığını buldu. 

  Leptin Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Leptin Diyeti Listesi

Göz sağlığını korur

Paprika, E vitamini, beta karoten, lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere göz sağlığını koruyan çeşitli besinler içerir.

Araştırmalar bu besin maddelerinin bazılarının yüksek tüketiminin, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) ve katarakt riskinin azalmasına bağlamaktadır. 

Özellikle, antioksidan görevi gören lutein ve zeaksantin, gözlere zarar gelmesini önler.

İltihabı azaltır

Bazı kırmızı biber türleri, özellikle acı olanları, kapsaisin bileşiği içerir. Kapsaisin, iltihap ve ağrıyı azaltmak için sinir hücrelerindeki alıcılara bağlanır.

Bu nedenle, artrit, sinir hasarı ve sindirim sorunları da dahil olmak üzere çeşitli inflamatuar ve otoimmün koşullara karşı koruma sağlar. 

Bazı çalışmalar, kapsaisin içeren topikal kremlerin, artrit ve sinir hasarının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. 

İyi kolesterolü yükseltir

Bu popüler baharatta bulunan bir karotenoid olan kapsanthin, kalp hastalığı riskinin düşmesi ile ilişkili olan HDL (iyi) kolesterol seviyelerini yükseltebilir.

Kırmızı paprika biberdeki karotenoidler, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı olan toplam ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerinin düşmesine de yardımcı olabilir.

Antikanser etkilere sahiptir

Kırmızı paprika biberdeki sayısız bileşik, kansere karşı koruma sağlar. 

Beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi bazı kırmızı biber karotenoidlerinin, bazı kanserlerin riskini artırdığı düşünülen oksidatif stres ile mücadele ettiği belirtilmiştir. 

Yaklaşık 2.000 kadında yapılan bir çalışmada, kanda en yüksek beta karoten, lutein, zeaksantin ve toplam karotenoid düzeyi olanların meme kanseri geliştirme olasılığı % 25-35 daha azdı. 

Dahası, kırmızı biberdeki kapsaisin, birkaç genin ekspresyonunu etkileyerek, kanser hücresi büyümesini ve hayatta kalmasını engelleyebilir.

Kan şekeri kontrolünü iyileştirir

Kırmızı biberde bulunan kapsaisin diyabetin tedavisine yardımcı olabilir. Bunun nedeni, kapsaisinin kan şekeri kontrolünde yer alan genleri etkilemesi ve vücuttaki şekeri parçalayan enzimleri inhibe edebilmesidir. Ayrıca insülin duyarlılığını da artırabilir. 

Kan akışı için önemlidir

Kırmızı paprika biber, demir ve E vitamini bakımından zengindir, bunlar sağlıklı kan akışı için hayati önem taşıyan iki mikrobesindir.

  Gellan Gum Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücuttaki oksijeni taşımaya yardımcı olan bir protein olan hemoglobinin önemli bir parçasıdır.

Bu nedenle, bu besinlerin herhangi birindeki eksiklikler kırmızı kan hücresi sayısını azaltabilir. Bu, anemi, yorgunluk, soluk cilt ve nefes darlığına neden olabilir.

Paprika Biber Nasıl Yenir? 

Paprika, pek çok sayıda yemeğe katılabilecek çok yönlü bir baharattır. Biberin yetiştirilmesine ve işlenmesine bağlı olarak tat ve renk bakımından farklılık gösteren üç ana çeşidi var.

Tatlı toz paprika et yemekleri, patates salatası ve yumurta için baharat olarak kullanılabilir.  Öte yandan, acı kırmızı paprika toz biber çorba ve et yemeklerine eklenir.

Kırmızı paprika biber ekstraktları bulunsa da da, güvenlikleri ve etkinlikleri ile ilgili araştırmalar sınırlıdır. 

Paprika Biber Yan Etkileri

Paprika biberle ilgili kayıtlarda çok az alerjik reaksiyon vardır ancak herhangi bir gıdada olduğu gibi, özellikle kısa sürelerde birçok farklı baharatla çalıştığınız ve bunlara dokunduğunuz bir ortamda, alerji potansiyel bir risk teşkil eder.

Bu nedenle, bu baharatı yedikten ve kullandıktan sonra ellerinizde ağız veya dudaklarda şişlik veya kontakt dermatit gibi herhangi bir alerji semptomu fark ederseniz dikkatli olun.

Sonuç olarak;

Paprika biber, renkli bir baharattır. A vitamini, kapsaisin ve karotenoid antioksidanlar dahil olmak üzere çeşitli faydalı bileşikler sunar.

Bu maddeler, iltihaplanmanın önlenmesine ve kolesterol, göz sağlığı ve kan şekeri seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bu baharat, et, sebze, çorba ve yumurta gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir. 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir