Omega 9 Nedir, Hangi Besinlerde Var, Faydaları Nelerdir?

Omega 9 yağ asidi, omega 6 ve omega 3 yağ asitleri ile birlikte doğru oranda alındığında, hastalıkların önlenmesine yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır ve zararlı LDL kolesterolü düşürerek ve yararlı HDL kolesterol seviyelerini yükselterek sağlıklı kolesterol düzeylerinin korunmasına yardımcı olabilir.

Araştırmalara göre, omega 9, bilişsel sağlığı geliştirmeye yardımcı olabilir, aynı zamanda ruh hali değişimlerini de kontrol eder.

Omega 9 Yağ Asitleri Nedir?

Omega 9 yağ asitleri, genellikle bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan doymamış yağ ailesindendir.

Bu yağ asitleri aynı zamanda oleik asit veya tekli doymamış yağlar olarak da bilinir ve genellikle kanola yağı, aspir yağı, zeytinyağı, hardal yağı, fındık yağı ve badem yağı gibi bitkisel yağlarda bulunur. 

Bununla birlikte, omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin aksine, omega 9 yağ asitleri vücut tarafından üretilebilir, bu da takviye ihtiyacının popüler omega 3 kadar önemli olmadığı anlamına gelir. 

Omega 9 Ne İşe Yarar?

Çoğu insan bütün yağların kendileri için kötü olduğuna inanır ancak vücudumuzun düzgün çalışması için yağlar gerekli olduğu için bu düşünce doğru değildir. 

Farklı türlerde yağlar vardır, bazıları sağlığımız için kötüdür, bazıları ise temel işlevleri korumaya yardımcı olmak için gereklidir.

Temel iki tip yağ, doymuş ve doymamış yağlardır. Besinlerden aldığımız doymuş yağların fazlalığı sağlık için kötüdür.

En doymamış yağ türü sağlık için en faydalısıdır, bunlardan biri omega 9 yağ asididir.

Tekli doymamış yağ asidi olarak kategorize edilen doymamış bir yağdır. Ayrıca oleik asit olarak adlandırılır ve zeytinyağında bulunur.

Omega 3 yağ asitleri vücut hücrelerinde en fazla bulunan yağlardır. Bu nedenle, besinlerden bu yağ asidinin sağlıklı bir miktarının alınması önemlidir.

Omega 9 yağ asitlerini vücudumuz omega 6’dan farklı olarak, bir dereceye kadar üretebilir, bundan dolayı omega 9’un besinlerle desteklenmesine gerek yoktur.

  Yiyeceklerde Doğal Olarak Bulunan Toksinler Nelerdir?

Omega 9 Yağ Asitlerinin Yararları Nelerdir?

Omega 9, ölçülü olarak tüketildiğinde ve üretildiğinde kalbe, beyne ve genel sağlığa fayda sağlar. İşte sağlık için omega 9 yağ asitlerinin faydaları…

Enerji sağlar, öfkeyi azaltır ve ruh halini geliştirir

Oleik asitte bulunan omega 9 yağ asitleri enerjiyi artırmaya, öfkeyi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

Fiziksel aktivite ve ruh hali değişiklikleri üzerine yapılan çalışmalara göre, yediğimiz yağ türü, bilişsel işlevi değiştirebilir.

Çalışma, oleik asit kullanımının artan fiziksel aktivite, daha fazla enerji mevcudiyeti ve hatta daha az öfke ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır. 

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur

Diyabet hastaları, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabileceğinden, bu sağlıklı yağ asitlerinden yararlanabilir.

Vücutta iyi kolesterol üretimini geliştirebildiğinden, omega 9 yağ asitlerinin kardiyovasküler sistem için faydalı olduğu söylenebilir.

Araştırmalar, omega 9 yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalık ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. 

Omega 9 kalp sağlığına fayda sağlar çünkü omega 9‘un HDL kolesterolü  (iyi kolesterol) artırdığı ve LDL kolesterolü (kötü kolesterolü) düşürdüğü gösterilmiştir. 

Bu, kalp krizi ve felçlerin nedenlerinden biri olarak bildiğimiz arterlerde plak oluşumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Adrenolökodistrofi gelişimini önler

Omega 9‘un adrenolökodistrofi gelişimini engellediğine inanılmaktadır. Bu durum myelin kaybıyla tanımlanan genetik bir hastalıktır.

Miyelin, beyin hücrelerini kaplayan yağlı maddedir ve yağ asitleri etraflarında meydana geldiğinde miyelin hasarı alır. Nöbetlere ve hiperaktiviteye neden olabilir.

Ayrıca konuşma ve işitme engelli sözlü talimatları anlamada problemlere neden olur.

Üreme sağlığını etkiler

Hamile kalmadan önce vücutta iyi miktarda yağ asidi bulunması önemlidir. Bebeğin beyin, göz ve kalp gelişimi için hayati önem taşır.

Hatta erkek üreme organlarında daha iyi kan dolaşımı sağlarlar.

Kolesterol seviyesini düşürür

Vücutta inme ve kalp krizi gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olan kötü kolesterolü hafifletmek için yeterli bir omega 9 seviyesi vardır.

Vücudumuzda yeterli miktarda omega 9 olduğunda kolesterol seviyesi kontrol edilecektir.

Beslenme uzmanları, fındık , fasulye ve yapraklı yeşillikler dahil besleyici yiyecekler tüketmenin kolesterol sorunlarıyla mücadeledeki genel sağlığı iyileştirebileceğini belirtmektedir.

Vücut organlarındaki inflamasyonu kontrol eder

İnflamasyonu etkili bir şekilde kavradığı için, omega 9’u günlük olarak tüketmek gerekir.

  Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir? Doğal Tedavi Seçenekleri

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, inflamasyonun zamanla tedavi edilmediği takdirde, vücut organlarına ciddi şekilde zarar verebileceğini ortaya çıkarmıştır.

Damar sağlığını korur

Arterlerin sertleşmesi inme ve diğer kalp hastalıklarına önemli ölçüde katkıda bulunur.

Beslenme uzmanları, işlenmiş gıdaların, organik gıda kaynakları ile değiştirilmesini, arterlerin sertleşmesini önlemek için tavsiye eder.

Çeşitli çalışmalar sağlıksız kan damarlarının da bu duruma yol açtığı sonucuna varmıştır. Bununla birlikte omega 9 tüketmek, arterlerin sağlığını etkili bir şekilde koruyabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Omega 9 alımı, bağışıklık sistemini güçlendirmek için etkili bir kaynaktır. Zayıf bağışıklık, vücudun kanserli hücreler, serbest radikaller ve enfeksiyöz bakteriler gibi çeşitli büyük ve küçük sağlık faktörlerine karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.

Dahası, bağışıklığın gelişmesi de, metabolik hızı artırır. İyi yağların, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudun genel sağlığını koruduğunu söylemek yanlış olmaz.

Diyabetin önlenmesine yardımcı olur

Diyabetli insanların diyetleri, doğal besin kaynaklarına dayanmakla birlikte, omega 9‘u düzenli diyetlerine dahil etmeyi de denemeliler.

Omega-9 yağ asidi, insülin direnci ile ilişkili riski azaltmak için gereklidir. Bu durumda, vücut insülini emmez, sürekli olarak üretilir, bu da sonuçta Tip II diyabet ile sonuçlanır.

Hastalık riskini, omega 9 yardımı ile kontrol altında tutabilirsiniz.

İştah artışını kontrol altına alır

Aşırı yemek, ciddi olabilecek bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bunun dışında kilo alımına da bir sebep olarak kabul edilir.

Omega 9 yağ asitleri artan iştahı kontrol etme potansiyeline sahip olsa da, sadece omega 9 yağ asidi ile zenginleştirilmiş bir diyete güvenmemek gerekir.

Bir sağlık uzmanına danışmak ve gerçek problemi tanımlamak önemlidir.

Kilo almaya yardımcı olur

Omega 9 yağ asitleri çok yönlü bileşiklerdir. Pek çok sporcu, kısa bir zaman dilimi içerisinde kilo almak için omega 9 tüketir.

Omega 9 yağ asidini birkaç kilo almak için diyetinize dahil edebilirsiniz. Ayrıca, denemeden önce profesyonel yardım almak sizi herhangi bir yan etkiden koruyabilir.

Çok Fazla Omega 9 Yağ Tüketiminin Zararları

Çok fazla omega 9 yağ asidinin tüketilmesi veya yanlış tipte omega 9 tüketimi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Takviyeleri kullanmadan önce vücudumuzun kendi başına yağ asidi üretebileceğini unutmayın.

Erusik asit

Erusik asit aynı zamanda tekli doymamış omega 9 yağ asitidir ve Alzheimer ile savaşmaya yardım ettiği bulunmuştur.

  Burun Tıkanıklığı Neden Olur? Tıkalı Burun Nasıl Açılır?

Ancak, İspanyol mutfağında yaygın olan bu asidin fazlalığı, yıllarca sürebilen lekeler gibi morluklara neden olabilir.

Kanın pıhtılaşmasına neden olan trombositopeni hastalığın bir belirtisidir. Bu asit, kemoterapi alan insanlar için de kötü olabilir.

Oleik asit

Bu, tekli doymamış omega 9 yağ asidinin en yaygın şeklidir; bu yağ asidinin en popüler kaynağı zeytinyağıdır.

Kadınlarda meme kanserine neden olması ile ilişkilendirilmiştir. Her ne kadar bu ilişki bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, bazı meme kanseri türleri açısından yüksek risk altında olan kadınların, bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

Mead Asit

En çok kıl ve kıkırdakta ve ayrıca bazı ucuz etlerde bulunur. Mead asidi, eklemlerde iltihaplanmaya neden olabilen, başka bir tekli doymamış omega 9 yağ asididir.

İnflamasyon birçok kronik hastalığın temel nedeni olarak bulunmuştur.

Kimyasal olarak, bu asit neredeyse ağrıya neden olabilen, kan pıhtılarını tetikleyen ve bağışıklık sisteminin, kan basıncını yükseltmek gibi iltihapların neden olduğu diğer sorunların yanı sıra bağışıklık sisteminin sağlıklı dokularının tahrip olmasını sağlayan araşidonik asit gibidir.

 Omega 9 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri daha çok aranır çünkü vücudumuz bunları tek başına üretemez ve bu yüzden “gerekli” olarak adlandırılır.  Tipik olarak bitkilerden ve balık yağlarından elde edilirler.

Vücudumuz kendi başına omega 9 yağ asitleri üretebilir, bu yüzden aşırıya kaçmaya gerek yoktur.

Bir oleik asit olan omega 9 yağ asitleri zeytinyağı, zeytin, avokado, ayçiçek yağı, badem ve badem yağı, susam yağı, antep fıstığı, kaju fıstığı, fındık ve makadamia fıstığında bulunabilir.


Omega 9 içeren yiyecekleri düzenli olarak yiyor musunuz?

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir