Öksürük Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Öksürük otu tıbbi özellikleri nedeniyle uzun zamandır kullanılan bir bitkidir. Genellikle solunum yolu enfeksiyonlarını ve boğaz ağrısını tedavi etmeyi amaçlayan bitkisel preparatlarda bulunur.

Ancak, bir araştırma, temel bileşenlerinden bazılarının karaciğer hasarı, kan pıhtıları ve hatta kansere neden olduğunu gösterdiği için, kullanımı tartışmalıdır.

Öksürük Otu Nedir?

Bilimsel adı Tussilago farfara olan öksürük otu papatya ailesine ait bir çiçektir. Krizantem, kadife çiçeği ve ayçiçeği ile akrabadır. Avrupa’ya ve bazı Asya bölgelerine özgüdür, sarı çiçekleri nedeniyle karahindibaya benzemektedir.

Tomurcukları ve yaprakları bazen bitkisel çay, şurup ve tentürlere eklenir. Alternatif tıpta, solunum yolu enfeksiyonları, gut, grip, soğuk algınlığı ve ateş gibi durumları tedavi etmek için kullanılır.

Öksürük otunun anavatanı Avrupa ve Asya’nın muhtelif bölgeleridir. Ülkemizde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde doğal koşullarda yetişir.

Bitki çoğunlukla yol kenarlarını ve sahil kenarlarını sever. İstilacıdır. Bulunduğu toprakta hızla yayılım gösterir. Hemen hemen kokusuz ve acımtırak lezzettedir. İlkbaharda bal arılarının ilk gıdasıdır.

Müsilaj (asidik polisakkaritler), taninler, pirolizidin alkoloidleri (çok az miktarda ve sadece bazı varyasyonlarında), steroidler (beta sitosterol, kampasterol), triterpenler (alfa ve beta amirin) ve flavonoidler başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir. 

öksürük otu ne demek

Öksürük Otu Neye Yarar?

Bitkinin içerdiği az miktardaki pirolizidin alkoloidler anti bakteriyel özelliklere, kansere neden olan ve karaciğer için toksik etkilere sahiptir.

Bu sebeple özel yetiştirilmiş olanlar kullanılmalıdır. Müsin polisakkaritler ise anti-inflamatuar ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Yaprak ve çiçek kısımları tıbbi olarak kullanılmaktadır. 

Astım, bronşit, boğmaca gibi şikayetlerde, boğaz ve ağız iltihaplanmalarında, akut solunum enfeksiyonlarında, ses kısıklığında oral olarak kullanılır. 

Solunarak kullanımı göğüs hırıltısının ve öksürüğün geçmesini sağlar. Bitkinin kan sulandırıcı etkisi olduğu saptanmıştır. Bunun yanında anti-inflamatuar özelliği, antioksidan özelliği ve sinir sistemini koruyan etkilerinin olduğu belirlenmiştir.

İçeriğinde olan tussilagon maddesi solunum sisteminde ve kalp ile dolaşım sistemini uyarıcı özelliğe sahiptir. Bu yüzden astım tedavisinde etkili bir bitkidir.

– Bronşit, astım, boğmaca gibi hastalıkların belirtilerini azaltmakta kullanılır.

– Akut solunum enfeksiyonlarında, ağız ve boğaz iltihaplanmalarında kullanılır.

– Kan sulandırıcı etkisi vardır.

– Ses kısıklığını tedavi eder.

– Öksürüğün kesilmesinde ve göğüs hırıltısında tedavi edicidir.

Öksürük Otunun Yararları Nelerdir?

Bitkinin ana bileşenleri müsilaj, acı glikozitler ve bitkinin anti-inflamatuar özelliklerine yol açan ve öksürükleri iyileştirmek için öksürük ayağını faydalı kılan tanenlerdir.

Öksürük otu, öksürük ve bronş tıkanıklığını tedavi etmek için en iyi bitkisel ilaç olarak bilinir.

Botanik adı Tussilago, ‘öksürük giderici’ anlamına gelir. Bitki bu amaçla ve tarih öncesi çağlardan beri diğer solunum bozukluklarından kurtulmak için kullanılmıştır.

Öksürük otu kökü, karaciğeri olumsuz yönde etkileyebilecek pirolizidin alkaloidleri içerir.

Bununla birlikte, bu alkaloitlerin büyük bir kısmı, bitkinin kaynatılması sürecinde yok olur ve otu düşük dozlarda kullanmak güvenlidir.

Amfizem veya silikoz durumunda olduğu gibi kronik öksürüklerin tedavisinde özellikle yararlıdır.

Öksürük otunun yaprakları, Avrupa ülkelerinde tıbbi müstahzarlar için yaygın olarak kullanılmaktadır ve Çin’de, çiçekler daha yüksek düzeyde alkaloidlere sahip olsa da, çiçekli sap tercih edilen bileşendir.

Yaprakları ve çiçekleri yaygın olarak kullanılan kısımlar olsa da bazen kök de kullanılır.

Öksürük otu ayrıca astım, larenjit, bronşit, boğmaca, baş ağrısı ve burun tıkanıklığı gibi diğer durumların tedavisinde de faydalı olduğu bulunmuştur.

Bitkinin çiçekleri ayrıca yara, egzama, ülser ve iltihap gibi cilt problemlerinden kurtulmak için kullanılan lapa yapımında da kullanılır.

Öksürük Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

İltihabı azaltır

Genellikle, şişlik ve eklem ağrısının sebebi bir artrit türü olan astım ve gut gibi iltihaplı durumlar için doğal bir ilaç olarak kullanılır.

Bazı araştırmalar bu bitkinin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bir çalışma, öksürük otundaki aktif bir bileşen olan tussilago’nun, kolitli farelerde birkaç inflamatuar işareti azalttığını bulundu.

Beyin sağlığına faydalıdır

Bazı araştırmalar bu bitkinin beyin sağlığının korunmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. 

Örneğin, bir test tüpü çalışmasında öksürük otu ekstresi sinir hücresi hasarını önledi ve kronik hastalığa katkıda bulunan bileşikler olan zararlı serbest radikallerle savaştı.

Benzer şekilde, bir hayvan araştırması, sıçanlara öksürük otu ekstraktı uygulanmasının, sinir hücrelerinin korunmasına, beyindeki doku ölümünün önlenmesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kronik öksürüğü tedavi eder

Geleneksel tıpta bu bitki genellikle bronşit, astım ve boğmaca gibi solunum yolu rahatsızlıkları için doğal bir ilaç olarak kullanılır.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bitkinin kronik öksürüğe karşı etkili olabileceğini göstermektedir.

Bir hayvan araştırması, farelere öksürük otu bileşikleri karışımı ile tedavinin, balgam salgısını arttırırken, iltihabı azalttığı ve öksürük sıklığını % 62’ye kadar azaltmaya yardımcı olduğunu buldu.

Bir başka fare çalışmasında, bu bitkinin çiçek tomurcuğundan elde edilen oral özütün, öksürük sıklığını düşürdüğü ve öksürükler arasındaki süreyi uzattığı belirlendi.

Öksürük Otunun Zararları Nelerdir?

Araştırmalar sağlığa faydalı etkilerini belirlemiş olsa da güvenliği konusunda birkaç ciddi kaygı var. Öksürük otu ağızdan alındığında akut ve kronik karaciğer hasarına neden olan bileşiklerden pirolizidin alkaloitleri (PA) içerir.

Bazı vakalar bu bitkiyi içeren bitkisel ürünleri ve ciddi yan etkilerini göstermektedir.

Bir çalışmada, bir kadın hamileliği boyunca öksürük otu çayı içti, bu da yeni doğmuş bebeğinin karaciğerine giden kan damarlarının tıkanmasıyla sonuçlandı.

Başka bir durumda, bir adam öksürük otu ve birkaç başka ot ilavesini aldıktan sonra akciğerinde kan pıhtısı gelişti.

Bazı PA’ların kanserojen olduğu düşünülmektedir. Öksürük otunda bulunan iki PA olan senesionin ve senkirkinin, DNA’da hasar ve mutasyonlara neden olduğu belirtilmektedir.

Bu bitkinin, insandaki etkileri üzerine yetersiz araştırma vardır. Bununla birlikte, yakın tarihli bir çalışma, bir yıl boyunca sıçanlara yüksek miktarda öksürük otu vermenin, bunların % 67’sinin nadir bir karaciğer kanseri şekli geliştirmesine neden olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.

Öksürük Otu Nasıl Kullanılır?

PA içeriği nedeniyle bu bitkinin ekstrakları önerilmez, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde yasaklanmıştır. Ancak bilim insanları, bu zararlı bileşiklerden arındırılmış ve bitkisel desteklerde kullanım için güvenli bir alternatif olduğuna inanılan varyasyonlarını geliştirmişlerdir. Yine de bunları kullanmak konusunda temkinli olmakta yarar var.

Öksürük otu çocuklar, bebekler veya hamile kadınlar için önerilmez. Karaciğer hastalığı, kalp sorunları ya da diğer temel sağlık koşulları olanlar bu bitkiye ait ürünleri kullanmadan önce doktora danışmalıdır.

Öksürük Otunun Geleneksel Kullanımları Nelerdir?

– Sakinleştirici, yumuşatıcı ve tonik görevi görür.

– Yaprakların toz formu baş ağrısı, sersemlik ve burun tıkanıklıklarının tedavisinde faydalıdır.

– Skrofulöz tümörler için haricen lapa şeklinde kullanılır.

– Göğüs problemlerini ve öksürüğü tedavi etmek için kullanılır.

– Göğüs şikayetlerinin tedavisinde kullanılır.

– Solunum problemleri, öksürük, silikoz ve kronik amfizem için faydalıdır.

– Çiçeklerden yapılan lapa egzama, ısırık, yara, ülser ve iltihap gibi cilt problemlerinde yatıştırıcı etki sağlar.

– Yapraklar, çiçekler ve tomurcukları boğaz tahrişini ve kuru öksürüğü tedavi etmek için kullanılır.

– Öksürük otu astımdan kurtulmayı sağlar.

– Larenjit, bronşit, grip, boğmaca ve akciğer tıkanıklığı gibi durumlar için de faydalıdır.

– Çiçeklerden veya yapraklardan yapılan lapa, yaralara, egzamaya, böcek ısırıklarına ve ülserlere uygulanır.

Evde Öksürük Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Bitkiden yapılacak çay, kaynar suda 1,5-2 gram öksürük otunun 5-10 dakika kaynatarak hazırlanır. Çay gün içinde bir kaç defa içilebilir.

Sonuç olarak;

Öksürük otu, uzun zamandır bitkisel ilaçlarda solunum koşullarını, gut, grip, nezle ve ateşi tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir.

Bilimsel çalışmalar, düşük iltihaplanma, beyin hasarı ve öksürük gibi birçok sağlık yararına bağlar. Ancak birkaç toksin içerir ve karaciğer hasarı ve kanser de dahil olmak üzere ciddi zararlara neden olabilir.

Bu nedenle, sağlık riskini en aza indirmek için PA içermeyen çeşitlerini bulun.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir