Okinawa Diyeti Nedir? Uzun Yaşayan Japonların Sırrı

Okinawa, Doğu Çin ve Filipin Denizleri arasında Japonya kıyılarında bulunan Ryukyu Adaları’nın en büyüğü. Burası, dünyanın “mavi bölge” olarak bilinen beş bölgesinden biri. Mavi bölgelerde yaşayan insanlar, dünya nüfusunun geri kalanına göre daha uzun ve sağlıklı yaşıyorlar.

Okinawa, Japonya’nın ikinci dünya savaşından en çok etkilenen bölgesi. Savaş alanındaki çatışmalardan değil, savaş sona erdiğinde kaynak eksikliği nedeniyle 1940’larla 1950’ler arasında ortalama yaşam süresi pek yüksek değilmiş. Zamanla yıkımdan sonra kendilerini toplamışlar ve ülkenin en uzun ömürlü insanları durumuna gelmişler.

okinawa diyeti listesi

Peki nedir, Okinawa adasındaki yüz yıllık yaşamın sırrı?

Okinawa adasındaki uzun yaşamın sırrı; genetik, çevresel ve yaşam tarzı faktörleriyle açıklanıyor. Uzmanlar en güçlü etki olarak beslenme şekli üzerinde duruyor.

Okinawa diyeti nedir?

Okinawa diyeti, Japon Okinawa adasında yaşayan insanların geleneksel beslenme şeklini ifade eder. Aslında bizim kullandığımız anlamıyla zayıflamak için yapılan bir program değil, bir beslenme şeklidir yani bir yaşam tarzı. 

Eşsiz beslenme ve yaşam tarzları, bu adada yaşayan insanlara gezegenimizdeki en uzun ömürlü olma şansını vermiş. Uzun yaşarken de zayıf kalmayı başarmışlar. 

Geleneksel Okinawa diyetinde karbonhidrat oranı yüksek olmasına rağmen kalorisi ve yağ oranı düşüktür. Zamanla değişikliğe uğramış ve karbonhidrat oranı düşerken yağ ve protein oranı artmıştır. Okinawa diyetinin makro besin dağılımını tabloda görebilirsiniz: 

  Orijinal hali Değişmiş hali
Karbonhidrat % 85 % 58
Protein % 9 % 15
Yağ                        % 6,% 2 doymuş yağ dahil          % 28,% 7 doymuş yağ dahil        

Okinawa kültürü gıdalara ilaç gözüyle bakar ve hastalıkların tedavisinde otları kullanır. Geleneksel Okinawa beslenmesi, zamanla zayıflama amacı güden bir diyete dönüşmüştür.

Okinawa diyeti nasıl yapılır?

Okinawa diyetinin özelliği, yüksek antioksidan içeriğine sahip yiyecekler yenmesidir. Okinawalılar diğer Japonlara göre, daha az pirinç tüketir. Ana kalori kaynakları tatlı patatestir, bunu kepekli tahıllar, baklagiller ve lif bakımından zengin sebzeler izlemektedir.

Okinawa diyetinde neler yenir? 

Okinawa diyetinde yenecek yiyecekler şöyledir:

  • Soya fasulyesi

Soya fasulyesi, Okinawa halkı için önemli bir bitkisel proteindir. İçeriğindeki izoflavonlar sayesinde kanser önleyici bir yiyecektir. Bu nedenle Okinawa insanlarının kanser oranı düşük ve hücresel yaşlanma kapasitesi de azdır. Okinawa diyet tariflerinin çoğunda soya fasulyesi bulunur.

  • Havuç

Havuç, Okinawa mutfağının temel bileşenidir. Sebzenin turuncu rengi, içerisindeki bol miktarda beta karoten içeriğinden kaynaklanmaktadır. Havucun da kanser ve hipertansiyon gibi ölümcül hastalıklara karşı koruduğu biliniyor.

  • Tatlı patates

Uzun yıllar boyunca, tatlı patates, Okinawa Adası sakinleri için birincil karbonhidrat kaynağı olmuştur. Tatlı patates vitamin, lif ve mineraller içerir. Ayrıca vücudun serbest radikallere karşı savaşmasına yardımcı olan önemli antioksidanlar sağlar. Ayrıca bağırsaklara da iyi gelir.

  • Protein

Okinawalılar, günlük protein ihtiyaçlarını bitki proteinlerinden karşılar, bazen balık ve diğer deniz ürünlerini de tercih ederler. Kırmızı eti minimum düzeyde tüketirler. 

  • Yosunlar

Okinawalılar coğrafi konumları nedeniyle, deniz yosununu bolca yerler. Erişte ve diğer temel gıdalarla birlikte sos haline getirerek tüketirler. Yosunlar, sağlık için gerekli olan zengin kalsiyum, iyot ve diğer minerallerin kaynağıdır.

  • Mantarlar

Okinawalılar çok fazla shiitake mantarı yer. Mantarlar, çok besleyici ve doyurucudur.

  • Otlar ve baharatlar

Okinawalılar doğal baharatlar ve otlar kullanır. Bazı yaygın baharatlar arasında Okinawa biberi, zerdeçal ve diğerleri bulunur.

  • Tofu

Fransızlar için ekmek ne ise, Okinawalılar için tofu odur. Soya fasulyesinden yapılan tofu, kalbin korunmasını sağlar. Araştırmalara göre soya ürünlerinin tüketimi trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır.

Okinawa diyetinde yeşil çayın sırrı

Okinawalılar günlük olarak yeşil çay ve yasemin çayı içer. Beyaz çay da içtikleri çaylar arasında bulunur. Bu çayların ortak özelliği vücuttaki serbest radikalleri azaltmaları ve böylece gençliği korumaya yardımcı olmaları.

Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Geleneksel Okinawa diyeti, oldukça kısıtlayıcıdır. İşte kaçınılması gereken yiyecekler: 

  • Etler

Sığır eti, kümes hayvanları, jambon, salam, sosisli sandviç, sosis ve diğer kurutulmuş etler gibi işlenmiş ürünler 

  • Hayvansal ürünler

Süt, peynir, tereyağı, yoğurt, yumurta 

  • İşlenmiş gıdalar

Rafine şeker, tahıllar, kahvaltı gevrekleri, atıştırmalıklar ve işlenmiş yağlar 

  • Baklagiller

Soya fasulyesi dışındaki baklagillerin çoğu 

  • Diğer yiyecekler

Meyve, kuruyemiş ve tohumların çoğu

Okinawa Diyet Planı 

Okinawa beslenme şeklinde ortalama bir insandan daha fazla karbonhidrat ve daha az protein tüketilir. Birincil protein kaynakları hayvan veya süt ürünlerinden ziyade bitkilerden elde edilen besinlerdir. 

Okinawa diyetine başladığınızda, kırmızı et tüketimini azaltmanız gerekecek. Ayrıca yumurta ve süt gibi hayvansal ürünlerden de uzak durmalısınız. 

Rafine şeker de diyetinizden tamamen çıkarılmalı. Daha fazla sebze, tahıl, deniz ürünleri ve soya ürünleri yemeniz gerekir. Çoğu öğüne yasemin çayı ve yeşil çay eşlik eder.

Geleneksel bir Okinawa kahvaltısı genellikle pirinç ve fermente soya fasulyesi gibi tahıllardan oluşur. Miso çorbası da deniz ürünleri veya bazen kırmızı et eşliğinde popüler bir Okinawa kahvaltısı olabilmektedir. 

Tahıllar, diyetlerinin temelini oluşturur. Japon halkı bazen erişte ile birlikte pirinç yer. Pirinç Okinawa’da temel besinlerden biridir.

Nadiren şeker yerler. Yediklerinde ise şeker kamışından üretilenleri tercih ederler.

Okinawalılar Japonya’nın diğer nüfusuna göre üç kat daha az şeker tüketir. Hatta tuz tüketimleri de daha azdır.

Okinawalıların uzun yaşam sırlarından biri de az kalori tüketmeleridir. Kötü beslenmemek kaydıyla az kalori almak, ömrü uzatır. Aynı zamanda da zayıf kalmanın en önemli sırrıdır.

Okinawa diyetinin faydaları neler?

Yüksek antioksidan içeriğine sahip besleyici gıdalar yenmesi nedeniyle, Okinawa diyetinin pek çok faydası var.

  • Uzun ömürlü olmayı sağlar

Geleneksel Okinawa diyetinin en dikkate değer faydası, yaşam süresi üzerindeki etkisidir. Okinawa, en az 100 yaşına kadar yaşayan insanlara ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel Okinawa diyetinin daha uzun yaşamaya yardımcı olmasının antioksidan ve iltihap önleyici kapasiteye sahip bitkisel gıdalardan kaynaklandığı düşünülüyor.

  • Kronik hastalık riskinin azalması

Okinawalılar sadece uzun yaşamakla kalmaz, aynı zamanda kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi daha az kronik hastalık yaşar.

Geleneksel Okinawa diyetinde tatlı patates önemli yer tutar. Tatlı patates ve diğer renkli sebzeler, karotenoid adı verilen güçlü bitki bileşikleri içerir.

Okinawa diyetinde yüksek düzeyde soya yenir. Araştırmalar, soya ve soyadan yapılan yiyeceklerin, kalp hastalığı ve meme kanseri gibi belirli kanser türlerinde ve kronik hastalık riskinde azalma ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Okinawa diyeti zararları

Okinawa diyetinin birçok faydası olmasına rağmen, bazı olumsuz etkileri de var.

  • Oldukça kısıtlayıcıdır

Geleneksel Okinawa diyetinde, sağlıklı olan farklı yiyecek grupları yenmez.

Bu, diyete bağlı kalmayı zorlaştırır ve değerli önemli besin kaynaklarını sınırlar. Ayrıca, bulunduğunuz yere bağlı olarak bazı Okinawa yiyeceklerine erişmek de zordur.

Örneğin, diyet çok az meyve, kuruyemiş, tohum ve süt içerir. Toplu olarak, bu gıdalar sağlığa faydalı mükemmel bir lif, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır.

Bu besin gruplarını yememek, besin eksikliği riskini de beraberinde getirir.

Okinawa diyetini yapmalı mısınız?

Okinawa diyetinin birçok olumlu sağlık etkisi olsa da, aşırı derecede kısıtlayıcı ve bu nedenle takip etmesi zor. Bu diyetin size uygun olup olmadığını belirlemek için bir diyetisyenle görüşebilirsiniz. 

mavi bölgeler ve yaşam tarzı

Okinawa diyeti ile ilgili söyleyeceklerimi bitirmeden önce Hector Garcia, Francesc Miralles adlı yazarlara ait “IKIGAI” kitabında geçen 100 yaşına girmek üzere olan bir Japon kadınının söylediği şarkı sözlerini size aktarmak istiyorum. Uzun ömür konusunda hem yolumuzu aydınlatıyor hem de ders verir nitelikte.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için

Hoşlandığın herşeyden az az ye

Erken yat, erken kalk ve sonra çık yürüyüşe.

Her günü sükunetle yaşa ve keyfini çıkar yolculuğunun.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için.

İyi geçinelim arkadaşlarımızla,

İlkbahar, yaz, sonbahar, kış

Her mevsimin mutlulukla çıkartırız tadını.

Parmaklarımızın ne kadar yaşlandığına takılmamak işin sırrı

Onları çalıştırmaya devam ettirirsen, kutlarsın yüzüncü yılını.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir