Okaliptüs Yaprağı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Okaliptüs, tıbbi özellikleri için yaygın olarak kullanılan, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Avustralya’ya özgü olmasına rağmen, bu popüler ağaç şimdi dünyanın birçok bölgesinde yetişmektedir.

Sakızla beslenen bir kabuğa, uzun saplara ve bütün yenirse sindirimi zor olan dairesel yapraklara sahiptir. 

Okaliptüs yaprağını çay yaparak tüketmek ise güvenlidir. Ayrıca topikal kullanım için yapraklarından esansiyel yağ yapılabilir.

İşte okaliptüs ağacı yaprağının faydaları

Okaliptüs Yaprağı Nedir?

Okaliptüs yaprağı, çoğunlukla Avustralya’ya özgü olan mersin (Myrtaceae) bitki ailesindeki yüzlerce ilgili tür olan okaliptüs bitkilerinden (çoğunlukla Okaliptüs globulus) gelir.

Bu yapraklar yağ bezleriyle kaplıdır ve nane yapraklarına benzer doğal bir mentol kokusuna sahiptir. Çoğunlukla bitkinin uçucu uçucu yağlarında bulunan bir dizi faydalı bileşik içerir.

Okaliptüs türleri, türüne ve iklime bağlı olarak ağaç, çalı veya ev bitkisi (iç ve dış mekan) olarak yetişir. Yapraklar genellikle açık yeşil ovaller olarak başlar ve bitki olgunlaştıkça koyu yeşil hale gelir.

Çoğu türü her zaman yeşildir ve yıl boyunca yapraklarına tutunur.

– Okaliptüs yaprağının popüler kullanım alanları şunlardır:

– Soğuk algınlığı ve gribin belirtilerini yatıştırır.

– Masaj yağlarına ve banyo katkı maddelerine eklendiğinde cilt sağlığına katkı sunar.

– Çay olarak tüketildiğinde tıkanıklığı yatıştırır.

– Aromaterapide kullanıldığında eve taze, mentol kokusu yayılır.

Okaliptus Yaprağı Yararları Nelerdir?

Antioksidanlar bakımından yüksektir

Taze, okaliptus yaprağını yiyemeseniz de kuru yapraklardan çay yapılabilir.

Okaliptus yaprağı, vücudu oksidatif strese ve serbest radikal hasarına karşı koruyan flavonoidler gibi büyük bir antioksidan kaynağıdır.

Buradaki ana flavonoidler kateşinler, izorhamnetin, luteolin, kaempferol, phloretin ve kuersetindir. Bu bileşikleri tüketmek, belirli kanserlere, kalp hastalıklarına ve demansa karşı koruma sağlar.

Okaliptüs çayı bu antioksidanların iyi bir kaynağıdır ve genellikle yetişkinler için güvenlidir. Ancak çocuklar okaliptüs toksisitesi riski altındadır ve bu çayı içmeden önce sağlık çalışanına danışmak gerekir. 

  Deniz Yosununun Süper Güçlü Faydaları Nelerdir?

Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir

Okaliptüs, doğal bir soğuk ilacı olarak kullanılır, soğuk ve öksürük için yapılan ürünlerde yaygın bir bileşendir.

Araştırmalar burundaki sümüksü dokuyu azalttığını ve akciğerin bronşlarını genişletebileceğini göstermiştir. Aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuar ajandır.

Bu özelliklerden sorumlu ana bileşen okaliptüs yağında bulunan bir bileşik olan cineole olarak da bilinen okaliptoldür.

Bazı araştırmalar, okaliptolün öksürük sıklığı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarını, iltihabı ve mukus birikimini azaltarak hafiflettiğini göstermiştir. Ayrıca, okaliptol astım semptomlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Okaliptüs yağı burundan solunabilir ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir. Ancak, az miktarda yağ bile toksik olabileceğinden, tüketmekten kaçınmalısınız. Okaliptol kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın. 

Kuru cildi nemlendirir

Okaliptüs kullanımı, seramid içeriğini artırarak kuru cildi iyileştirir.

Seramidler cildin bariyerini ve nemini korumaktan sorumlu olan bir tür yağ asididir. Kuru cilt, kepek veya dermatit ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları yaşayanlar genellikle daha düşük seramid seviyelerine sahiptir.

Topikal okaliptüs yaprağı ekstresinin cilt seramid üretimini, su tutma kapasitesini ve cilt bariyeri korumasını artırdığı bulunmuştur. Seramid üretimini uyardığı görünen makrokarpal A adı verilen bir bileşik içerir.

Bu nedenle, birçok saç ve cilt ürününde okaliptüs yaprağı özü bulunur.

Acıyı azaltır

Okaliptüs esansiyel yağının solunması ağrıyı azaltabilir. Okaliptüs, ağrı kesici olarak etki edebilen sineole ve limonen gibi birçok iltihap önleyici bileşik içerir.

okaliptüs yaprağı nasıldır 

Sakinleştirici etkiye sahiptir

Okaliptüsün stres semptomlarını azalttığı düşünülmektedir. Bir çalışmada, 62 sağlıklı kişi okaliptüs yağı soluduktan sonra ameliyat öncesi kaygılarında önemli düşüşler yaşamıştır. Anti-anksiyete özelliklerine sahip olduğu bulunan okaliptol içerir.

Araştırmacılar, sempatik sinir sisteminin ⁠ – stres yanıt sisteminin ⁠ – aktivitesini azalttığını ve sakinleşmeyi sağlayan parasempatik sinir sisteminizin aktivitesini artırdığını belirtiyor. 

Dişlerin sağlığını korumaya yardımcı olur

Okaliptüs yaprağı özü, diş sağlığını iyileştirir. Yapraklar yüksek miktarda etanol ve makrokarpal C ⁠diye bilinen bir tür polifenol içerir. Bu bileşikler, boşluklara ve diş eti hastalıklarına neden olabilecek düşük bakteri seviyeleri ile ilişkilidir.

  Su İçmek Zayıflatır mı? Zayıflamak için Su Nasıl İçilmeli? Suda Kalori Var mı?

Bu nedenle okaliptol yaygın olarak gargaralara eklenir. 

Doğal bir böcek kovucu olarak işlev görür

Okaliptüs yağı, esasen okaliptol içeriği nedeniyle, doğal bir böcek kovucudur. Araştırmalar, topikal uygulamadan sonra sekiz saate kadar sivrisinekleri ve diğer ısırıcı böcekleri önlemede etkili olduğunu göstermiştir.

Okaliptüs yağının okaliptol içeriği ne kadar yüksek olursa, kovucu olarak o kadar uzun ve etkili bir şekilde işlev görür.

Ek olarak, okaliptüs yağı saçtaki bitleri yok edebilir. 

Balgamı ve öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur

Araştırma çalışmalarına göre, okaliptüs yaprağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaygın solunum sorunları için harika bir doğal tedavi sağlar:

– Öksürük

– Boğaz ağrısı

– Balgam, burun tıkanıklığı ve mukus birikimi

– Solunum yolu enfeksiyonları

– Bronşit

– Sinüs basıncına bağlı baş ağrıları

– Astım semptomları

– Kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) bağlı semptomlar

Bu bitkinin kokusunu teneffüs etmenin ek bir yararı, gevşemeyi teşvik etmeye, kaygıyı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilmesidir.

Bu faydaları elde etmek için yapraklar buharda pişirilip solunabilir veya göğse uygulanabilen topikal bir tedavi haline getirilebilir.

Astım belirtilerini yönetmeye yardımcı olabilir

Okaliptüs yaprağında bulunan ve sineole/okaliptol adı verilen özel bir terpen bileşiğinin astım semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğu bazı çalışmalarda belirtilmiştir.

Bir çalışmada, 12 hafta boyunca astımlı yetişkinlerde günde 600 miligram okaliptol plaseboyla karşılaştırıldı.

Okaliptol alan grup, semptomları kontrol etmek için kullanılan steroid ilaçlarına önemli ölçüde daha az ihtiyaç duydu.

Çalışmaya katılan araştırmacılar, sineolün anti-inflamatuar etkilerini astım semptomlarında gözlemlenen iyileşmelerle ilişkilendirdi.

Sineole bileşiğinin, şiddetli astıma yol açabilecek iki faktör olan araşidonik asit metabolizmasını ve sitokin üretimini baskılayabildiği de tespit edilmiştir.

Okaliptüs Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Okaliptüs yaprağı aşağıdakiler de dahil çeşitli şekillerde kullanılabilir: 

Okaliptus yaprağı çayı

Öğütülmüş okaliptüs yaprağından yapılmış çay poşetleri şeklinde satılır ve çayı yapılır. 

Aromaterapi

Bir difüzöre veya buhar kabına birkaç damla okaliptüs esans yağı ekleyin. Rahatlatıcı bir spa deneyimi için yaprakları banyoya asabilirsiniz. 

Böcek savar

Limonlu okaliptüs esansiyel yağı ile hazırlanmış böcek ilacı satın alabilirsiniz. 

  Domuz Gribi (H1N1) Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Topikal

Hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağa birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin ve tıkanıklığı azaltmak için göğsünüze uygulayın.

Okaliptüs Yaprağının Yan Etkileri Nelerdir?

Okaliptüs yaprağı, genel olarak güvenli olarak kabul edilmekle birlikte, okaliptüs yağı tüketmekle ilişkili bazı ciddi sağlık riskleri vardır çünkü toksisiteye neden olabilir.

Çocukların toksisite riskinin yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Nöbetler, nefes almada zorluk, bilinç düzeyinin azalması gibi durumlar yaşanmıştır.

Ek olarak, okaliptüs yağının hamile veya emziren kadınlar için güvenli olup olmadığını belirlemek için yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle, bu kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Bazı insanlar ciltlerine okaliptüs yağı sürdüklerinde kontakt dermatit yaşarlar. Cildin tahriş olma riskini azaltmak için hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanın. Yağı kullanmadan önce, reaksiyondan emin olmak için bir yama testi yapın.

Son olarak, okaliptüs yağı, diyabet, yüksek kolesterol, asit reflü ve psikiyatrik bozukluklar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.  

Sonuç olarak;

Okaliptüs yaprağı, terpenler, sineol/okaliptol bileşiğinin yanı sıra solunum sağlığını desteklediği tespit edilen flavonoidler ve diğer antioksidanlar dahil olmak üzere faydalı bileşikler bakımından yüksektir.

Olaliptüs yaprağını tüketmenin faydaları arasında tıkanıklık ve öksürüğün azalması, boğaz ağrısının azalması, sinüs baş ağrılarının azalması ve astım semptomlarının azalması sayılabilir.

Diğer kullanımlar arasında kuru veya tahriş olmuş cildi yatıştırmak ve dişlerde plak oluşumunu ve diş eti hastalığı belirtilerini önlemek yer alır.

Okaliptüs yağrağını yemeyin veya okaliptüs esansiyel yağını yutmayın çünkü bu potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere yol açabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir