Öğün Atlamanın Zararları – Öğün Atlamak Kilo Verdirir mi?

Yoğun iş temposundan dolayı sık sık öğün atlıyor musunuz? Kilo vermek için kahvaltı, öğle veya akşam yemeğinizi atlamayı mı düşünüyorsunuz? O zaman öğün atlamanın zararları olduğunu bilmiyorsunuz demektir.

Öğün atlamak aslında birçok olumsuz etkiye sahiptir. Bu nedenle gerek zayıflamak, gerekse başka nedenlerden dolayı öğün atlamak tavsiye edilmemektedir. Aslında vücuda tahmin edebileceğimizden çok daha fazla zarar verir.

Günde 3 büyük öğün yemek, vücudun ihtiyaç duyduğu temel besinleri almasına yardımcı olur. Ayrıca aşırı yemeyi de önler. Öğün atlamanın ise tam tersi bir etkisi vardır. Aynı zamanda kas dokularını parçalar. Aslında kilo vermeye değil, almaya neden olabilir. Bununla birlikte başka sorunlara da yol açabilir.

Araştırmalar, öğün atlamanın vücuttaki enerjiyi boşalttığını, halsiz hissetmeye neden olduğunu gösteriyor. Bu nedenle öğün atlayan insanlar herhangi bir fiziksel aktivite yapmadığı için daha az kalori yakıyor.

Araştırmalar ayrıca çok aç olunduğunda beyne giden glikoz miktarının azaldığını belirtiyor. Bu da dikkat eksikliğine, hafıza sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle öğrencilerin ve çalışan kişilerin iyi performans göstermeleri ve işlerine konsantre olmaları için öğün atlamamaları gerekiyor.

öğün atlamanın zararları
Öğün atlamanın zararları

Öğün Atlamanın Zararları

Her zaman yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurmalı ve asla aç kalmamalısınız. Protein ve lif içeriği yüksek atıştırmalıklar yemelisiniz. Aksi takdirde aşağıda belirtilen öğün atlamanın zararlarına uğrarsınız.

  • Diyabet riskini artırır

Öğün atlamak, karaciğer hücrelerinin, şekeri parçalamaktan sorumlu hormon olan insüline yanıt vermemesine neden olur. Bu, karaciğerin glikoz üretmeyi durduracak sinyali almadığı ve onu kana pompalamaya devam ettiği anlamına gelir. Bu fazla glikoz kanda birikir ve zamanla tip 2 diyabete neden olabilir.

  • Ruh hali dalgalanmalarının sık yaşanması
  Dikenli Kabak - Rodos Kabağı - Faydaları ve Nasıl Yenir?

Öğün atlama nedeniyle vücut yeterince besin almadığında, duygusal işleyiş değişir. Vücuttaki kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalar nedeniyle sinirli ve huysuz olursunuz. Sık ruh hali değişimleri beynin düzgün çalışmasını engeller.

  • Metabolizmanın yavaşlaması

Aç kaldığınızda veya öğün atladığınızda, vücudun metabolizma hızı düşer. Bu nedenle vücut fazladan kalori yakmaz. Kaloriyi yağ olarak depolar. Bu nedenle, kilo almaya başlarsınız.

  • Strese neden olur

Öğün atladığınızda, vücut adrenalin ve diğer hormonları salgılayarak size gerekli miktarda enerji sağlar. Ancak zamanla vücuttaki bu ek stres, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet, depresyon, stres ve anksiyete gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir.

  • Nefes kötü kokar

Yemek yememek ağızdaki tükürük miktarını azaltır ve ağız kuruluğu oluşur. Ağız kuruluğu bakterilerin çoğalması için idealdir. Bu daha da kötü nefes kokusuna yol açar.

  • Baş ağrısı ve yorgunluğa neden olur

Öğün atlamak kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bu da vücudun atardamarlarını daraltan ve kan basıncını artıran hormonları salmasına neden olabilir. Bunun sonucunda baş ağrısı, yorgunluk ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Öğün atlarsanız vücudunuz yeterli enerjiyi alamaz.

  • Kan basıncı dalgalanmaları

Öğün atlamak, düşük glikoz seviyelerini telafi etmek için vücudu hormonları salması için uyarır. Bu da kan basıncı seviyelerini etkiler. Gelecekte arterlerin daralmasına da neden olabilir.

Öğün Atlamak Kilo Verdirir mi?

Öğün atlamak aslında kilo vermenin sağlıksız bir yoludur. Bu şekilde kilo vereceğini düşünenler yanılmaktadır. Çünkü yemek yemezseniz yağ depolayan enzimler artar ve korunma amacı ile metabolizma hızı düşer. Önemli olan gün içinde alınan kalori miktarıdır.

  Bitkisel Yağların Zararları - Bitkisel Yağlar Zararlı mı?

En sık atlanan öğünlerden biri kahvaltıdır. Oysa kahvaltı güne sağlıklı ve enerjik başlamak için en önemli öğündür. Kahvaltı yapanların hafızaları daha uyanık olur. Ayrıca araştırmalar kahvaltı yapanların, yapmayanlara göre diğer öğünde daha az yediğini tespit etmiştir.

Sonuç olarak; öğün atlamanın vücudumuza zararları vardır. En önemlisi metabolizmayı yavaşlattığı için kilo vermeyi zorlaştırmasıdır.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir