Noodle Zararları Nelerdir? Hazır Noodle Nasıl Yapılır?

Noodle diğer bir adıyla hazır makarna, dünyanın her yerinde yenen popüler ve hazırlaması kolay yiyeceklerden biridir. Ucuz ve pratik olsa da, olumsuz sağlık etkileri olduğu konusu akıllarda soru işaretlerine neden olmaktadır. Bunun nedeni az miktarda besin maddesi ve yüksek miktarlarda sodyum ve monosodyum glutamat(MSG) içermesidir. Noodle zararları başka şekillerde de ortaya çıkmaktadır. Yazıda bahsettiğimiz noodle, “instant noodle” olarak bilinen hazır makarnadır. 

Noodle Nedir?

Noodle, önceden pişirilmiş makarna türüdür. Genellikle paket, bardak noodle veya kase olarak bulunan noodle çeşitleri vardır. Makarna tipik olarak un, tuz ve palm yağı içerir. Hazır noodle paketleri genellikle tuz, baharat ve monosodyum glutamat (MSG) içerir.

noodle zararları
Noodle zararları

Hazır Noodle Nasıl Yapılır?

Hazır noodle makarna fabrikasında hazırlandıktan sonra buharda pişirilir, kurutulur ve ambalajlanır. Tüketiciler, yemeden önce makarnayı sıcak suda tatlandırarak pişirir veya ıslatırlar.

Noodle Besin Değeri

Farklı markalar ve hazır noodle çeşnileri arasında çok çeşitli değişkenlik olmasına rağmen, çoğu türde kullanılan bazı ortak besin maddeleri vardır. 

Çoğu noodle türü, yüksek miktarda yağ, karbonhidrat, sodyum ve belirli mikro besin maddeleri içerir fakat lif ve protein bakımından düşük içeriğe sahiptir. Genel olarak noodle içindekiler şöyledir:

  • Kalori: 188
  • Karbonhidrat: 27 gram
  • Toplam yağ: 7 gram
  • Doymuş yağ: 3 gram
  • Protein: 4 gram
  • Lif: 0.9 gram
  • Sodyum: 861 mg
  • Tiamin: RDI’nın % 43’ü
  • Folat: RDI’nin % 12’si
  • Manganez: RDI’nın % 11’i
  • Demir: RDI’nın % 10’u
  • Niasin: RDI’nın % 9’u
  • Riboflavin: RDI’nın % 7’si

Unutmayın ki bir pakette iki porsiyon vardır, bu yüzden bütün paketi tek bir seferde yerseniz, yukarıdaki miktarlar iki katına çıkacaktır.

Ayrıca, daha sağlıklı seçenekler olarak pazarlanan bazı özel çeşitlerin de bulunduğunu belirtmek gerekir. Bunlar kepekli tahıllar kullanılarak yapılmıştır veya düşük miktarda sodyum veya yağ içerir.

Noodle Faydaları

Noodle zararlarına değinmeden önce faydalarına göz atalım. Merak etmeyin karşınıza kabarık bir liste çıkmayacak. Çünkü faydaları noodle zararları kadar çok değil.

  • Lif ve protein gibi bazı besin maddelerini daha düşük oranda içermesine rağmen, instant noodle demir, manganez, folat ve B vitaminleri gibi bazı mikro besinler içerir. 
  • Bazı noodle çeşitleri ek besinlerle takviye edilmiştir. Bir çalışma demirle güçlendirilmiş noodle yemenin, demir eksikliğinin neden olan anemi riskini azaltabileceğini bulmuştur.
  • Bazı instant noodle çeşitleri, ürünün tadını veya dokusunu değiştirmeden mikro besin alımını artırma potansiyeli gösteren takviyeli buğday unu kullanılarak yapılır.

Noodle Kilo Aldırır mı?

Noodle kalori olarak porsiyon başına 188 kalori içerir. Bu hazır makarna çeşidi, kalori olarak diğer bazı makarna türlerine göre daha düşüktür. Örneğin, paketlenmiş lazanyanın bir porsiyonu 377 kalori içerirken, konserve spagetti 257 kalori sağlar.

Hazır makarnanın kalorisi daha düşük olduğu için, onları yemenin potansiyel olarak kilo kaybına yol açabileceği düşünülüyor çünkü kalori alımının azalmasını sağlıyor. Öte yandan, birçok insan bütün makarna paketini tek bir oturuşta yiyor yani aslında iki porsiyon tüketiyorlar. Bu da kalori alımını fazlalaştırıyor. Doğal olarak kilo almanın önünü açıyor.

Ayrıca noodle lif ve protein açısından düşüktür. Bu besinler tokluk sağlayarak, az yemeyi teşvik eder. Ama noodle için böyle bir şey söz konusu değildir. Yedikten sonra kısa sürede acıkır ve tekrar yeme isteği duyarsınız. Bu yüzden daha fazla yer ve kilo alırsınız.

Noodle Zararları

Monosodyum glutamat (MSG) içerir

Noodle, işlenmiş gıdalara lezzet vermek için kullanılan bir gıda katkısı olan monosodyum glutamat (MSG) içerir. MSG, doğal olarak hidrolize sebze proteini, maya özütü, soya özütü, domates ve peynir gibi ürünlerde bulunur. Bazı çalışmalar yüksek MSG tüketiminin kilo almaya neden olduğunu hatta tansiyonun yükselmesine, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olabileceğini belirlemiştir.

Araştırmalar MSG’nin beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini de ileri sürmektedir. Bir test tüpü çalışması MSG’nin olgun beyin hücrelerinin şişmesine ve ölümüne neden olabileceğini bulmuştur.

MSG, ılımlı şekilde tüketildiğinde güvenli kabul edilse de, bazı kişiler MSG’ye duyarlıdır ve bu bileşenden uzak durmalıdır. Bu durum Çin restoranı sendromu olarak bilinir. Hastalar baş ağrısı, kas sıkışması, uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar yaşayabilir.

Beslenme kalitesini düşürür

Araştırmalar, noodle yemenin genel beslenme kalitesini düşürebileceğini söylemektedir. Bir çalışma, noodle tüketen ve tüketmeyen kişilerin beslenmelerini karşılaştırmıştır. Noodle tüketicileri, birkaç seçici mikro besin maddesinin alımını artırırken, protein, kalsiyum, C vitamini, fosfor, demir, niasin ve A vitamininin alımlarında belirgin bir azalma yaşamıştır. Buna ek olarak, araştırma, noodle tüketenlerin, tüketmeyenlere kıyasla, sodyum alımının arttığını ve daha fazla kalori aldıklarını belirlemiştir.

Noodle, metabolik sendrom geliştirme riskini de artırır. Bu durum, kalp hastalığı, diyabet ve inme riskini de olumsuz etkiler.

Sindirmesi zordur

İnstant noodle içeriğindeki kimyasallar nedeniyle parçalanması ve sindirmesi zor bir yiyecektir. Yüksek miktarda doymuş yağ ve trans yağlar içerir ki; bunlar felç ve arterlerin tıkanmasına neden olabilir.

İnstant noodle, raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucular içerir. Butillenmiş hidroksianisol (BHA) ve t-butilhidrokinon (TBHQ) gibi noodle da kullanılan koruyucular, kansere neden olabilir.

Sodyum bakımından yüksektir

Bir porsiyon noodle 861 mg sodyum içerir. Bununla birlikte, bütün paketi yerseniz, bu miktar 1,722 mg sodyuma çıkar.

Yüksek sodyum alımının tuza duyarlı olan bazı insanlar üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu kişiler sodyumun etkilerine karşı daha duyarlıdır ve sodyum alımındaki artış kan basıncındaki artışa neden olur. 

Sodyum alımının azaltılması kalp hastalığı riskini % 30’a kadar azaltır. Yüksek miktarda sodyum alımı hipertansiyon, dehidrasyon, osteoporoz, ödem, böbrek taşları, mide ülseri, hormonal dengesizlikler ve kalp yetmezliğine neden olabilir.

Kalp hastalığı riskini artırır

Çalışmalar göstermiştir ki; daha fazla noodle tüketen kadınların daha az yiyenlere göre metabolik sendrom riski daha fazla çıkmıştır. Metabolik sendrom, obezite, yüksek kan basıncı, kalp hastalığı, diyabet veya felç geçirme riskini artıran bir grup semptomdur.

Bir çalışma, bisfenol A (BPA) adı verilen bir kimyasalın, bazı instant noodle markalarının kullandığı strafor kaplarda yaygın olarak bulunduğunu belirtiyor. Araştırmalar, BPA’nın vücudun hormonlarına, özellikle kadın seks hormonu östrojene müdahale edebileceğini göstermiştir. Bu da sağlık açısından önemli riskler barındırmaktadır.

Sağlıklı Noodle Nasıl Seçilir?

Noodle yemeyi daha sağlıklı hale getirmenin bazı yolları vardır. Örneğin, tam tahıllardan yapılan hazır makarnalar, lif içeriğini ve tokluk hissini artırır. Düşük sodyum içeriğine sahip olanların tercih edilmesi, daha sağlıklı olacaktır.

Noodle yemeğini sağlıklı sebzeler ve protein kaynakları ile birlikte hazırlamak, besin profilini artırır.

Özetlemek gerekirse;

Ara sıra, porsiyon kontrolüne dikkat ederek noodle yemek, herhangi bir olumsuz sağlık etkisine neden olmayacaktır. Ancak besin maddeleri bakımından düşüktür, bu nedenle beslenmenizde ana öğün olarak kullanmayın. Dahası, sık tüketilmesi, beslenme kalitesinin düşmesine neden olur ve metabolik sendrom riskini artırır. Genel olarak, noodle tüketimini azaltmakta fayda vardır.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir