Nohut Unu Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Nohut unu; gram unu, besan gibi farklı isimlerle bilinir. Hint mutfağının temelini oluşturmaktadır.

Evde kolayca yapabileceğiniz bu un, son zamanlarda dünya genelinde buğday unu için glutensiz bir alternatif olarak popülerlik kazanmıştır. 

Yazıda “nohut ununun faydaları”, “nohut unu ne işe yarar”, “nohut unu yapımı”, “nohut unu nasıl hazırlanır” konu başlıklarına değinilecektir.

Nohut Unu Nedir?

Nohuttan yapılan bir bakliyat unudur. Ham olanı biraz acıdır, kavrulmuş çeşidi ise daha lezzetlidir. Nohut unu, karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengindir. Ayrıca gluten içermez. 

nohut unu evde nasıl yapılır

Nohut Unu Besin Değeri

Bu un, önemli besinlerle doludur. Bir fincan (92 gram) nohut unu besin içeriği şöyledir;

Kalori: 356

Protein: 20 gram

Yağ: 6 gram

Karbonhidrat: 53 gram

Lif: 10 gram

Tiamin: Referans Günlük Alımının (RDI) % 30’u

Folat: RDI’nin % 101’i

Demir: RDI’nin % 25’i

Fosfor: RDI’nin % 29’u

Magnezyum: RDI’nin % 38’i

Bakır: RDI’nin % 42’si

Manganez: RDI’nin % 74’ü

Bir fincan nohut unu (92 gram) bir günde ihtiyacınız olandan biraz daha fazla folat içerir. Ayrıca, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez gibi minerallerin mükemmel kaynağıdır.

Nohut Unu Yararları Nelerdir?

İşlenmiş gıdalardaki zararlı bileşiklerin oluşumunu azaltır

Nohut, polifenol adı verilen yararlı antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, vücudumuzda serbest radikal denilen ve çeşitli hastalıkların gelişmesine katkıda bulunduğu düşünülen dengesiz moleküllerle savaşan bileşiklerdir.

Bitki polifenollerinin özellikle gıdalardaki serbest radikalleri azalttığı ve vücudumuzda neden olabileceği zararların bir kısmını tersine çevirdiği belirtilmektedir.

Ek olarak, nohut unu işlenmiş gıdaların akrilamid içeriğini azaltma kabiliyetine sahiptir. Akrilamid kararsız bir gıda işleme ürünüdür.

Un ve patates bazlı atıştırmalıklarda yüksek seviyelerde bulunur. Potansiyel olarak kansere neden olan bir maddedir ve üreme, sinir ve kas fonksiyonu ile enzim ve hormon aktivitesi ile ilgili problemlere neden olabilir.

Çeşitli un türlerini karşılaştıran bir çalışmada nohut unu, ısıtıldığında en düşük miktarda akrilamid üretti. Başka bir çalışmada, buğday ve nohut unu karışımı ile yapılan kurabiyelerin sadece buğday unu ile yapılanlara göre % 86 daha az akrilamid barındırdığı gözlemlenmiştir.

Normal undan daha az kalorilidir

1 fincan (92 gram) nohut unu kalorisi, buğday unu ile karşılaştırıldığında yaklaşık % 25 daha az kalorilidir. 

Daha tok tutar

Araştırmacılar, nohut ve mercimek gibi baklagillerin açlığı azalttığını söylemektedir. 

Nohut unu da açlığı azaltır. Bütün çalışmalar aynı fikirde olmasa da, bazıları nohut unu ile tokluk duygusunun artması arasında bir ilişki bulmuştur.

Kan şekerini buğday unundan daha az etkiler

Nohut ununun karbonhidrat miktarı beyaz unun yarısı kadardır. Bu nedenle glisemik indeksi düşüktür. Glisemik indeks (GI), bir gıdanın kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsüdür.

Beyaz un yaklaşık 70-85 arasında değişen GI değerine sahiptir. Nohut unundan yapılan atıştırmalıkların ise 28–35 GI değeri olduğu düşünülüyor. Kan şekeri üzerinde beyaz undan daha kademeli bir etkisi olan düşük GI gıdalarındandır. 

Lif içerir

Nohut unu, lifle doludur çünkü nohutun kendisi de bu besin maddesinde doğal olarak yüksektir. Bir fincan (92 gram) nohut unu, yaklaşık 10 gram lif sağlar – beyaz undaki lif miktarının üç katı.

Lif, birçok sağlık yararı sunar ve özellikle nohut lifi, kan şekerinin iyileştirilmesini sağlar.

Nohut ayrıca dirençli nişasta denilen bir tür lif içerir. Dirençli nişasta, sağlıklı bağırsak bakterileri için bir besin kaynağı olarak görev yaptığı kalın bağırsağımıza ulaşana kadar sindirilmemiş kalır.

Kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kolon kanseri de dahil olmak üzere birçok hastalığın riskini azaltır.

Diğer unlardan daha proteinlidir

Protein bakımından beyaz ve tam buğday unu da dahil olmak üzere diğer unlardan daha yüksektir. 1 fincan 92 gram beyaz unda 13 gram, tam buğday ununda 16 gram protein varken, nohut unu 20 gram protein sağlar.

Vücudumuzun kas inşa etmek, yaralanma ve hastalıklardan kurtulmak için proteine ​​ihtiyacı vardır. Ayrıca kilo yönetiminde de önemli bir rol oynar.  

Yüksek proteinli yiyecekler daha uzun süre tok tutar ve vücudumuzun bu yiyecekleri sindirmek için daha fazla kalori yakması gerekir.

Nohut, vejeteryanlar ve veganlar için mükemmel bir protein kaynağıdır, çünkü 9 temel amino asitin 8’ini içerir.

Glutensizdir

Bu un, buğday unu için mükemmel bir alternatiftir. Daha fazla vitamin, mineral, lif ve protein sağladığından, daha az kalori ve karbonhidrat içerdiği için rafine undan daha iyi bir besin profiline sahiptir.

Buğday gibi gluten içermediğinden çölyak hastalığı, glüten intoleransı veya buğday alerjisi olan kişiler için de uygundur.

Anemi tedavisine yardımcı olabilir

Anemi demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Nohut unu iyi miktarda demir içerir.

Nohut unundan elde edilen demir, günlük demir dozunu etten alamayan vejetaryenler için özellikle yararlıdır. Demir, kansızlığı önlemenin yanı sıra, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde de rol oynar ve kanın vücuttaki tüm hücrelere taşımasına yardımcı olur. Mineral ayrıca metabolizmayı geliştirir ve enerji üretimine yardımcı olur.

Kolorektal kanseri önler

Meksika’da yapılan bir araştırmaya göre, nohut unu kolon kanserine karşı koruma sağlayabilir. Nohut unu, bunu DNA ve proteinlerin oksidasyonunu azaltarak ve kolon kanserinde önemli bir onkojenik (tümörlere neden olan) protein olan beta-cateninin işleyişini engelleyerek başarır.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, nohut unu ayrıca kolon kanserini önlemeye yardımcı olan saponinler ve lignanlar içerir.

Nohut unu ayrıca flavonoidler, triterpenoidler, proteaz inhibitörleri, steroller ve inositol gibi antioksidanlar içerir. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre, baklagil yemenin birkaç faydalı fizyolojik etkisi olabilir, bunlardan biri kolon kanserinin önlenmesidir.

Araştırmalar ayrıca, daha yüksek baklagil tüketimi olan ülkelerde kolorektal kanser insidansının daha az olduğunu göstermiştir.

Yakın tarihli bir Portekiz araştırması, nohut unu tüketiminin, insanlarda kolorektal kanserin ilerlemesinden sorumlu olan MMP-9 jelatinaz proteinini inhibe edebileceğini belirtmektedir. Daha fazla bakliyat tüketimi, kolon dokusunda oluşan bir tümör türü olan kolorektal adenom riskini azaltabilir.

Yorgunluğu önler

Nohut unundaki lif yorgunluğun önlenmesine yardımcı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve bu, şekerin sindirim sisteminden kan dolaşımına çok daha yavaş hareket etmesini sağlar. Bu, yemekten sonra bir şeker artışı geliştirme olasılığını düşürür.

Bir fincan pişmiş nohut, önerilen günlük alımın yarısı olan yaklaşık 12,5 gram lif içerir.

Kemikleri güçlendirir

Nohut unu çok fazla kalsiyum içerir. Buna ek olarak, vücudun güçlü kemikler oluşturmak için kalsiyum ile birlikte kullandığı bir mineral olan magnezyum da sağlar.

Beyin sağlığını iyileştirir

Nohut unu magnezyum içerir. Colorado Christian Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre magnezyum, beyin hücresi reseptörlerini mutlu ediyor. Ayrıca kan damarlarını gevşeterek beyne daha fazla kan akışı sağlıyor.

Nohut unu, beyin sağlığını geliştiren B vitaminleri ve diğer bitki besinleri içerir. Ayrıca, eşit miktarda glikoz sağlayarak kan şekeri seviyelerini sabit tutar.

Alerjilerle savaşır

Nohut, B6 vitamininin en zengin kaynakları arasındadır ve bu besin, bağışıklık sistemini destekler.

Nohut unu ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren A vitamini içerir. Baklagiller ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren başka bir besin olan çinko sağlar.

Nohut Ununun Cilde Faydaları

nohut unu maskesi yapanlar

Akne tedavisine yardımcı olur

Nohut unundaki çinko, akneye neden olan enfeksiyonlarla savaşabilir. Lif ise kan şekeri seviyelerini stabilize eder. Dengesiz kan şekeri seviyeleri hormonları strese sokarak akne veya sivilceye neden olabilir. Nohut unu bunu önleyebilir.

Akne için nohut unu ile mükemmel bir yüz maskesi yapabilirsiniz. Eşit miktarda nohut unu ve zerdeçalı karıştırın. Buna birer çay kaşığı limon suyu ve çiğ bal ekleyin. Bir kapta karıştırın.

Bu maskeyi nemli ve makyajsız yüzünüze, boynunuza uygulayın ve 10 dakika bekletin. Ilık suyla durulayın. Bir sonraki yıkamaya kadar ciltte hafif turuncu bir renge neden olabilir.

Bronzlaşmaya yardımcı olur

Bronzlaşma için 4 çay kaşığı nohut unu ile 1 çay kaşığı limon suyu ve yoğurdu karıştırın. Bir tutam tuz ekleyin ve pürüzsüz bir macun oluşturmak için karıştırın. Maskeyi tüm yüzünüze ve boynunuza uygulayın ve kurumasını bekleyin. Soğuk suyla durulayın. Banyo yapmadan önce bu işlemi her gün tekrarlayabilirsiniz.

Ölü deriyi ciltten kaldırır

Ayrıca vücut peelingi olarak nohut unu kullanabilir ve ölü derinin pul pul dökülmesini sağlar.

Yapılması gereken 3 tatlı kaşığı nohut ununu 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi ve 2 tatlı kaşığı mısır unu ile karıştırmak. Biraz çiğ süt de ekleyebilirsiniz. İyice karıştırın. Bu maskeyi vücudunuza uygulayın ve ovun.

Ovma çok iyi çalışır ve vücudun her yerindeki ölü deri hücrelerini temizler. Ayrıca fazla sebum ve kiri de temizler. Bu maskeyi banyoda kullanabilirsiniz.

Yağlılığı azaltır

Nohut unu ve yoğurdu eşit miktarda karıştırın. Yüzünüze uygulayın. Yüzünüzde bırakın ve 20 dakika sonra yıkayın. Bu işlem cildi temizler ve yağlılığı azaltır.

Yüzdeki ince tüyleri giderir

Yüz epilasyonu için nohut unu kullanmak çok etkilidir. Nohut unu ve çemen tozunu eşit miktarda karıştırın. Bir macun hazırlayın. Maskeyi yüzünüze uygulayın ve kurumasını bekleyin ve ardından yukayın.

Cilt için nohut unu kullanmanın başka yolları da var:

Sivilce İzleri İçin

Nohut unu, bir tutam zerdeçal tozu ve 2 yemek kaşığı taze sütü karıştırarak pürüzsüz bir macun oluşturun; yüz ve boyun bölgesine eşit olarak uygulayın. 20-25 dakika sonra, parlak bir cilt elde etmek için ılık su ile yıkayın.

Kuru, Pürüzlü Ciltler İçin

2-3 damla taze limon suyunu 1 yemek kaşığı nohut unu, 1 çay kaşığı süt kreması veya zeytinyağı ve ½ çay kaşığı bal ile karıştırarak macun haline getirin. Yüzün her yerine uygulayın ve doğal olarak kuruduğunda suyla iyice durulayın.

Yağlı Ciltler İçin

Bir yumurtanın beyazını çırpın ve 2 yemek kaşığı nohut unu ekleyerek maske haline getirin. Bu maskeyi 15 dakika boyunca uygulayın ve soğuk suyla yıkayın.

Lekesiz Ciltler İçin

50 gram mercimek, 10 gram çemen tohumu ve 2-3 parça zerdeçalı bir toz haline getirin ve bir kapta saklayın. Bu tozu biraz süt kreması ile az miktarda kullanın ve sabun yerine yüzünüzü düzenli olarak bununla yıkayın. 

Nohut Ununu Saça Faydaları

yeşil çay saç uzatır mı

Saçı temizler

Saçı temizlemek için bir kaseye biraz nohut unu ekleyin. Biraz su ekleyin ve pürüzsüz bir macun elde edene kadar karıştırın. Macunu nemli saçınıza uygulayın. 10 dakika kalsın. Ardından su ile durulayın. Bunu 2 ila 3 günde bir uygulayabilirsiniz.

Saçın uzamasına yardımcı olur

Nohut unundaki protein saça fayda sağlayabilir. Unu saçınızı temizlemek için kullandığınız şekilde kullanabilirsiniz.

Uzun saçlar için nohut ununu badem tozu, lor ve bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Kuru ve yıpranmış saçlar için, 2 kapsül E vitamini yağı ekleyin. Saça uygulayın ve kuruduktan sonra soğuk su ile durulayın. Haftada iki kez tekrarlayın.

Kepekle savaşır

6 yemek kaşığı nohut ununu gerekli miktarda su ile karıştırın. Bu maskeyi saça masaj yaparak uygulayın ve 10 dakika bekletin. Soğuk suyla durulayın.

Kuru saçları besler

2 yemek kaşığı nohut unu ve suya, 2 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ekleyerek karıştırın. İsterseniz birkaç damla esans yağı da ekleyebilirsiniz.

Bu şampuanı duştayken nemli saça masaj yaparak uygulayın. Birkaç dakika bekletin ve ardından ılık suyla durulayın.

Nohut Unu Nasıl Yapılır?

Evde nohut unu yapmak oldukça kolaydır.

Nohut unu evde nasıl yapılır?

– Unun kavrulmuş olmasını istiyorsanız, kuru nohutları yağlı kağıda koyun ve yaklaşık 10 dakika boyunca 175 ° C sıcaklıkta veya kızarana kadar fırında kızartın. Bu işlem isteğe bağlıdır.

– Nohutları bir mutfak robotunda ince bir toz oluşana kadar ezin.

– Yeterli öğütülmeyen büyük nohut parçalarını ayırmak için unu eleyin. Bu parçaları atabilir veya mutfak robotunda tekrar çekebilirsiniz.

– Maksimum raf ömrü için, nohut ununu oda sıcaklığında hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu şekilde 6-8 hafta boyunca dayanır.

Nohut Unu ile Neler Yapılır?

– Hamur işlerinde buğday unu yerine kullanılabilir.

– Buğday unu ile birlikte kullanılabilir.

– Çorbalarda kalınlaştırıcı olarak kullanılabilir.

– Krep malzemesi olarak kullanılabilir.

Nohut Unu Yan Etkileri Nelerdir?

Sindirim sorunları

Bazı insanlar nohut veya unu tükettikten sonra mide krampları ve bağırsak gazı yaşayabilir. Fazla tüketilirse, ishal ve karın ağrısı da olabilir.

Baklagil alerjisi

Baklagillere duyarlı olanlar, nohut unundan kaçınmalıdır.

Sonuç olarak;

Nohut unu sağlıklı besinlerle doludur. Karbonhidrat miktarı ve kalorisi düşük, protein ve lif bakımından zengin olduğu için buğday ununa harika bir alternatiftir.

Araştırmalar, antioksidan potansiyeline sahip olabileceğini ve işlenmiş gıdalardaki zararlı bileşik akrilamid seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir.

Buğday unu ile benzer mutfak özelliklerine sahiptir ve çölyak hastalığı, gluten intoleransı veya buğday alerjisi olan kişiler için uygundur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir