Nohutun Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

Nohut, binlerce yıldır yetiştirilen bir bitkidir ve baklagil ailesinin bir üyesidir.

Zengin vitamin, mineral ve lif kaynağı olan nohut bitkisi, sindirimi iyileştirmek, kilo kontrolü ve bazı hastalıkların riskini azaltmak gibi çeşitli sağlık yararları sunar.

Ayrıca protein bakımından da zengindir, o yüzden vejetaryen ve vegan beslenenler için ete iyi bir alternatiftir.

Yazıda “nohut nedir”, “nohut faydaları”, “nohut vitamin değerleri” hakkında bilgi edineceksiniz.

Nohut Nedir?

Nohut, yetiştirilen en eski baklagillerden biridir – Orta Doğu’da 7.500 yıl kadar eski kalıntılar bulunmuştur. Türkiye’nin bazı bölgelerinde Neolitik çanak çömleklerde evcilleştirilmiş nohut bulunmuştur.

Antik çağlardan beri insanlar, nohutun sperm sayısını ve sütü artırdığını, menstrüasyona neden olduğunu ve hatta böbrek taşı tedavisine yardımcı olmak gibi tıbbi faydalar sağladığını düşünmektedir.

Nohut, Yunanlılar, Mısırlılar ve Romalılar arasında oldukça popülerdi. Kaşifler, okyanuslar boyunca seyahat ederken nohutu tüm dünyaya yaymışlardır.

Öğütülmüş nohut, 1793’te Avrupa’da kahvenin yerine bile kullanılıyordu. I. Dünya Savaşı sırasında, Almanya’nın bazı bölgelerinde bu amaçla da nohut yetiştirildi. Dünyanın bazı bölgelerinde hala kahve yerine demleniyor.

Bilimsel adı Cicer arietinum olan nohut, Fabaceae familyasına ait bir baklagildir. Nohut, protein açısından son derece yüksektir.

Nohutun Besin Değeri Nedir?

Bu baklagilin etkileyici bir besin profili vardır. 28 gramlık porsiyon başına 46 kalori sağlar.  Bu kalorilerin yaklaşık % 67’si karbonhidrattır, gerisi protein ve az miktarda yağdan gelir.

Ayrıca çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra iyi miktarda lif ve protein de sağlar. 28 gramlık porsiyon şu besinleri içerir: 

Kalori: 46

Karbonhidrat: 31 gram

Lif: 2 gram

Protein: 3 gram

Folat: RDI’nin % 12’si

Demir: RDI’nin % 4’ü

Fosfor: RDI’nın % 5’i

Bakır: RDI’nin % 5’i

Manganez: RDI’nin % 14’ü

Nohutun Yararları Nelerdir?

İştahı baskılar

Nohutta bulunan lif ve protein, iştahı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Protein ve lif yavaş sindirilir, bu da tokluk hissi sağlar. Ek olarak, protein vücutta iştahı azaltan hormon seviyelerini artırır.

Bitki bazlı protein açısından oldukça zengindir

Bu faydalı besin, hayvansal ürünleri yemeyenlere uygun bir gıda seçimidir çünkü bitki bazlı protein kaynağıdır. 28 gramlık porsiyon, yaklaşık 3 gram protein sağlar.

Bu baklagildeki protein, tokluk hissine yardımcı olur ve iştahı kontrol altında tutar. Protein ayrıca kilo kontrolü, kemik sağlığı ve kas gücünün korunmasını da sağlar.

Bazı çalışmalar nohuttaki proteinin kalitesinin diğer baklagillerden daha iyi olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, metiyonin hariç, hemen hemen tüm esansiyel amino asitleri içermesidir.

Kilo kontrolü sağlarak zayıflamaya yardımcı olur

Nohut zayıflamaya ve kilo korumaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

İlk olarak, nohut kalori yoğunluğu olarak oldukça düşüktür. Yani içerdiği besin miktarına göre az kaloriye sahiptir. Düşük kalorili yiyecekleri yiyenler, yüksek kalorili yiyeceklerle beslenenlere göre kilo verir.

Ayrıca bu baklagildeki protein ve lif, iştah azaltıcı etkileri nedeniyle günlük alınan toplam kalori sayısını azaltmayı sağlar.

Bir çalışmada düzenli olarak nohut yiyenlerin obez olma olasılığı % 53 daha azdı ve yemeyenlere göre daha düşük vücut kitle indeksi vardı.

Kan şekeri kontrolünü destekler

Kan şekeri seviyesini yönetmeye yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

Öncelikle, bir yiyeceği yedikten sonra kan şekerinin ne kadar hızlı yükseldiğinin bir göstergesi olan oldukça düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Düşük glisemik indeksli yiyecekler kan şekerinin ani iniş çıkışlarına neden olmaz.

İkincisi, nohut, her ikisi de kan şekeri düzenlemesindeki rolleriyle bilinen iyi bir lif ve protein kaynağıdır. Lif, karbonhidrat emilimini yavaşlatır; bu durum kan şekeri seviyelerinde sabit bir artış sağlar.

Ayrıca, protein açısından zengin besinler yemek, tip 2 diyabetli bireylerde sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.

Çeşitli araştırmalar, bu baklagili yiyenlerin, diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azalttığını belirlemiştir. Bu, sıklıkla kan şekeri düşürücü etkilerine bağlanır.

Sindirim sağlığına faydalıdır

Nohut içeriğinde bulunan lifin sindirim sağlığına faydaları kanıtlanmıştır. Bundaki lif çoğunlukla çözünürdür, yani su ile karışır ve sindirim kanalında jel benzeri bir madde oluşturur.

Çözünür lif, bağırsaklardaki sağlıklı bakteri sayısının artmasına yardımcı olur ve sağlıksız bakterilerin çoğalmasını önler. Bu, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi bazı sindirim koşullarının riskinin azalmasını sağlar.

Bazı kronik hastalıklara karşı korur

Bazı kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir.

Kalp hastalığı

Nohut, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi birçok mineralin kaynağıdır. Bu mineraller kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcıdır.

Ek olarak, bu baklagildeki çözünür lif, trigliserit ve “kötü” LDL kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur, bu da kalp hastalığı riskini azaltır.

Kanser

Belli aralıklarda nohut yemek, belirli kanser türleri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Nohut yemek, kolon hücrelerinde butirat üretimini teşvik eder. Bütirat, inflamasyonu ve kolon kanseri riskini azaltan bir yağ asididir.

Ayrıca bazı kanserlerin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilecek bitki bileşikleri olan saponin kaynağıdır.

Şeker hastalığı

Nohutun kan şekeri kontrolü sağladığını belirttik. Bu durum diyabetin önlenmesi ve yönetilmesinde etkilidir.

Bu baklagildeki lif ve protein, kan şekeri seviyelerinin yedikten sonra çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur, bu da diyabet yönetiminde önemli bir faktördür.

Ek olarak, düşük glisemik indeksi (GI), kan şekeri artışına yol açma ihtimalinin düşük olması nedeniyle, şeker hastaları için uygun bir yiyecek olduğunu gösterir.

Aynı zamanda magnezyum, B vitaminleri ve çinko dahil olmak üzere tip 2 diyabet riskini azalttığı tespit edilen çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır.

Kırışıklıkları giderir

Bu, hücrelere enerji sağlayan ve kırışıklara neden olabilecek serbest radikallerle savaştığı bilinen nohuttaki manganez içeriğinin bir etkisidir. B vitaminleri ise hücreler için yakıt görevi görür.

Yüzünüzü temizlemek için de nohut kullanabilirsiniz. Nohut ezmesini zerdeçal ile karıştırın ve karışımı sabah yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekletin ve ardından soğuk suyla yıkayın. Bu uygulama ayrıca yaşlılık lekelerini azaltmaya ve yüzü aydınlatmaya yardımcı olur.

Saç dökülmesini önler

Nohutun protein açısından zengin olduğu göz önüne alındığında, saç dökülmesini önleyebilir. Manganez içeriği sayesinde saçı güçlendirebilir. Manganezdeki bir eksiklik saçın yavaş büyümesine neden olabilir.

Nohuttaki A vitamini ve çinko da kepekle savaşır. 6 yemek kaşığı nohut püresini suyla karıştırıp saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Her zamanki gibi durulamadan önce 15 dakika bekleyin.

Nohuttaki çinko da saç incelmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bakır içeriği ise saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabilir.

Göz sağlığını iyileştirir

Nohutta görme sağlığını iyileştirebilecek beta-karoten bulunur. Görme için başka bir temel besin olan çinko da vardır. A vitamininin karaciğerden retinaya taşınmasına yardımcı olur.

Çinko ayrıca maküler dejenerasyonun ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir.

Kemikleri güçlendirir

Nohut kalsiyum içerir ve kalsiyumun kemikler için ne kadar önemli olduğu biliniyor. Nohut ayrıca vücudun kemik oluşturmak için kullandığı (kalsiyum ile birlikte) başka bir mineral olan magnezyum içerir.

Nohuttaki kemik sağlığını iyileştiren diğer mineraller arasında manganez, çinko, K vitamini bulunur ve bunların tümü kemik yapısının korunmasına yardımcı olur.

Ayrıca kalsiyum ile birlikte uygun kemik mineralizasyonuna büyük ölçüde katkıda bulunan fosfat içerir. Fakat çok az kalsiyumla çok fazla fosfor alımı kemik kaybına neden olabilir.

Nohuttaki K vitamini de kalsiyum emilimini artırır. Düşük K vitamini seviyeleri genellikle kemik kırıklarıyla bağlantılıdır. 

Nohutta bulunan demir ve çinko ise kemik ve kıkırdak sağlığını destekleyen bir diğer önemli besindir.

nohut çeşitleri

Nohutun Hamilere Faydası

Nohut, hamilelik sırasında gerekli olan lif, protein, demir ve kalsiyum besinlerini içerir.

Folat, hamilelik sırasında en önemli besindir. Anne ve fetüsün sağlığı için vazgeçilmezdir. Ayrıca nöral tüp defekti ve düşük doğum ağırlığı riskini de azaltır. Hamilelik sırasında yetersiz folat, çocuğu yaşamın sonraki bir noktasında enfeksiyon ve hastalık riskine de sokabilir.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olur

Nohut baklagillerdir ve araştırmalar haftada en az 4 porsiyon nohut yemenin iltihaplanma olasılığını azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca belirli metabolik özellikleri önemli ölçüde iyileştirebilir.

Nohuttaki A, C ve B6 vitaminleri, lif, protein, magnezyum, selenyum ve demir gibi diğer besinler – bunların hepsi aynı zamanda iltihapla savaşmaya da yardımcı olur.

Alkalize edici etkiye sahiptir

Baklagillerin vücut üzerinde alkalileştirici bir etkisi vardır ve yüksek asit seviyesiyle mücadele ederek pH seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Nohut, zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ kaynağı ile birleştirildiğinde – humusta olduğu gibi – besin emilimi daha da artar. Ek olarak nohut, PMS ile ilişkili yaygın semptomları azaltmaya yardımcı olan üç besin maddesi için iyi bir kaynaktır: magnezyum, manganez ve B6 vitamini.

nohut salatası tarifi

Nohut Nasıl Yenir?

Bu baklagil taze, kuru ve konserve şeklinde satın alınabilir. Nohut haşlama, pişirme yapılarak tüketilebilir. Çok yönlüdür, çeşitli yemeklerde de kullanılabilir. Salata, çorba ve sandviçlere de eklenebilir.

Sağlıklı bir yiyecek olduğu bilinen humusun ana maddesi de nohuttur.

Nohutun Zararları Nelerdir?

Yüksek Lif Alımı İle İlgili Sorunlar

Nohut lif bakımından yüksektir. Aniden artan lif alımı mide rahatsızlığına, gaza, ishale ve şişkinliğe neden olabilir. Genellikle birkaç saat içinde geçse de mide kramplarına da yol açabilir.

Baklagil Alerjisi

Nohut, soya fasulyesinin akrabasıdır ve bu nedenle cilt alerjisini kötüleştirebilir. Bilinen bir baklagil alerjiniz varsa tüketimi konusunda dikkatli olun. Baklagil alerjisinin bazı belirtileri mide bulantısı, ishal, cilt kaşıntısı, kurdeşen, baş ağrısı ve öksürüğü içerir.

Sonuç olarak;

Nohut çok sağlıklı bir besindir. Vitamin, mineral, lif ve protein bakımından zengindir. Bu özellikler, kilo yönetiminden kan şekeri kontrolüne kadar değişen sağlık yararları sağlar.

Düzenli olarak yemek, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.

Nohutun zararı ise fazla yediğinizde gaz yapmasıdır. Bunun da çözümü bir gece önceden nohutu ıslamak ve pişirmektir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir