Diyet Yaptığım Halde Neden Kilo Veremiyorum?

“Kilo veremiyorum ne yapmalıyım”, “neden zayıflayamıyorum”, “diyete rağmen kilo veremiyorum”, “ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum” ifadeleri size tanıdık geliyor mu?

Kilo verdiğimizde vücudumuz verilen kiloları geri kazanmak için savaşır. İlk etapta çok çaba harcamadan kilo verebilirsiniz.

Ancak belli bir süre sonra kilo kaybı yavaşlar veya tamamen durur. Diyet ve düzenli egzersiz yapmanıza rağmen, tartıda hiçbir değişiklik olmaz.

Siz de “ne yapsam kilo veremiyorum” diyenlerdenseniz, “diyet yapmama rağmen neden kilo veremiyorum”, “kilo veremiyorum ne yapmam gerekiyor” sorusunu kendinize soruyorsanız, aşağıda aradığınız cevaplara ulaşacaksınız.

Diyette Neden Kilo Veremiyorum?

kilo veremiyorum ne yapmam gerekiyor

Fark etmeden kilo kaybediyor olabilirsiniz

Kilo kaybı konusunda bir direnç yaşadığınızı düşünüyorsanız, belki korkmanıza gerek olmayabilir. 

Tartıda birkaç gün hatta birkaç hafta değişiklik olmayabilir. Bu yağ kaybetmediğiniz anlamına gelmez.

Vücut ağırlığı dalgalanma gösterebilir. Yediğiniz gıdalara veya hormonlara(özellikle kadınlarda) bağlı olarak su tutulması yaşanabilir. Ayrıca yağ kaybederken kas kazanmak da mümkündür.

Kilo değişiminizi sadece tartıyla ölçmeyin. Ayda bir bel çevresi ölçümü ya da vücut yağ yüzdesini ölçün. Unutmayın; aynalar ve elbiseler yalan söylemez.

Ne yediğinizi biliyor musunuz?

Kilo vermeye çalışanlar için farkındalık inanılmaz önemlidir. Ne yediğinizi bilin veya bir diyet programı uygulayın. Yediklerinizi bir günlük tutup yazabilirsiniz. Böylece rahatça kalori hesabı yapabilir, nerelerde yanlış yaptığınızı fark edebilirsiniz.

Yeterli protein tüketiyor musunuz?

Proteinler kilo vermek için önemli besinlerdir. Yeterli protein tüketmek atıştırma isteğini azaltır ve metabolizma hızını artırarak günde 80-100 kalori fazla harcamanızı sağlar.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltıyı yüksek proteinli gıdalarla yapmak diğer öğünlerde daha az yemenizi sağlayacaktır.

Fazla kalori mi alıyorsunuz?

Diyet yapanların önemli bir bölümü kalori hesabını hafife alır. Kilo kaybedemediğinizi düşünüyorsanız yediklerinizin kalorisini hesaplamayı deneyin.

Sağlıklı gıdalar yiyor musunuz?

Sağlıklı gıdalar yemek; sağlığınızı korurken, iştahı düzenler. Bu gıdalar işlenmiş gıdalara göre daha fazla tokluk sağlar. Sağlıklı olarak etiketlenen birçok gıda, sağlıklı olmayabilir. Mümkün olduğunca doğal gıdaları tercih edin.

az yediğim halde neden kilo veremiyorum

Ağırlık kaldırıyor musunuz?

Kilo vermek için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri yapmaktır. Bu tür egzersizler vücut yağlarını yakmanızı sağlarken, sağlıklı kas kütlesi oluşturmaya da yardımcı olur.

Aksi halde kilo verdikçe metabolizmanız yavaşlar ve zayıflamakta zorlanırsınız.

Sağlıklı gıdaları aşırı mı yiyorsunuz?

Aşırı yeme, diyetlerde sık görülen bir yan etkidir. Vücudunuz genelde ihtiyacından daha fazla yeme eğilimindedir. Sağlıklı gıdaları da aşırı yemek kilo vermenizi engelleyebilir. Sağlıklı olsalar da kalori hesabı yaparak yemelisiniz.

Kardiyo yapıyor musunuz?

Kardiyo veya aerobik egzersiz olarak da bilinen kardiyovasküler egzersiz, kalp atış hızınızı artıran bir egzersiz türüdür. Jogging, bisiklete binme ve yüzme gibi aktivitelerden oluşur.

Sağlığı iyileştirmenin ve kilo vermenin en etkili yollarından biridir. Ayrıca organların etrafında biriken ve hastalığa neden olan zararlı “viseral” yağ olan göbek yağının yakılmasına da yardımcı olur.

kilo verememe sorunu

Tek tip mi besleniyorsunuz?

Şok diyetler kısa sürede kilo verilmesini sağlar. Başlarda aç kaldığınız için kilo verdiğinizi zannedersiniz. Oysa giden yağ değil, sudur.

Bu tip diyetler tek tip beslenmeyi desteklediği için, diyeti bıraktığınızda aynı hızda kiloları geri alırsınız. Uzun dönemde ise yeterli beslenmemek, başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

Şekerli içecekler mi tüketiyorsunuz?

Diyet olsalar bile gazlı ve şekerli içecekleri fazla kaçırmayın. Hatta meyve sularını bile dikkatli tüketmelisiniz. Meyve ve meyve suları fazlaca şeker içerir..

Yeterli uyuyor musunuz?

İyi uyku fiziksel ve ruhsal sağlığın yanı sıra kilo kaybetme üzerinde de etkilidir. Çalışmalar kötü uyuyanların obez olma riskinin daha fazla olduğunu belirlemiştir. Özellikle gece uykunuza dikkat edin.

Aşırı karbonhidrat mı tüketiyorsunuz?

Kilo vermek için düşük yağlı diyetlerden ziyade düşük karbonhidratlı diyetleri tercih etmek gerekir. Çalışmalar bu şekilde 2-3 kat daha hızlı kilo verildiğini tespit etmiştir.

Uzun süre aç mı kalıyorsunuz?

Bütün gün bir şey yememek veya uzun saatler aç kalmak daha fazla yemek yemeye neden olacaktır. Yemeden zayıflamak, ilk etapta tartıda rakamların değişmesini sağlayabilir ancak birikmiş yağları bu şekilde yok edemezsiniz. 

Kalori kaybetmek için, kalori almak gereklidir. Belli bir program dahilinde, sınırı aşmadan, sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz. Günde üç öğün yemeye özen gösterin.

Düşük kalorili diyet mi yapıyorsunuz?

Günlük alınması gereken kalori miktarı kadınlarda 2000, erkeklerde ise 2500’dür. Bu miktarın altına düşüldüğünde kilo verilir. Burada önemli olan altına düşülecek miktardır. 

Beslenme uzmanları günlük, 1200 kalorinin altındaki diyetleri önermemektedir. Bundan daha düşük kalorili diyet uygularsanız, halsizlik, bitkinlik, saç dökülmesi ve adet düzensizliğinin yanı sıra belli bir süre sonra vücut yağ yakımını durdurur.

Yağsız ürünler mi yiyorsunuz?

Yağsız olarak tükettiğiniz süt, yoğurt, diyet bisküvi gibi ürünlerin de bir kalorileri vardır. Sürekli bunlarla beslenirseniz, belli bir süre sonra yağ yakımı durur hatta kilo alabilirsiniz.

Nasıl olsa yağsızlar diye bolca tüketmek yerine, kalori hesabı yaparak, daha sağlıklı gıdalara yönelebilirsiniz.

Su içmiyor musunuz?

Su içmek kilo kaybı için çok önemlidir. Su içmek gün içinde yakılan kalori miktarını artırmaktadır. Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Diyet yapanlar için bu miktar daha fazla olmalıdır.

Çok mu alkol tüketiyorsunuz?

Alkollü içeceklerin kalorileri çok yüksektir. İlla ki alkol alacaksanız miktarını azaltın ve kalorisi düşük olanları tercih edin.

Ayrıca, alkolün kendisinin gram başına yaklaşık 7 kaloriye sahip olduğunu unutmayın.

Hızlı mı yiyorsunuz?

Yavaş yemek, en etkili kilo verme yöntemlerinden biridir. Bu şekilde beyninize doğru sinyalleri gönderirsiniz. Yavaş ve çiğneyerek yemek yiyin. Tokluk hissetmeye başladığınızda su için ve yemeyi bırakın.

Tıbbi sorunlarınız mı var?

Bazı tıbbi durumlar kilo alımını tetikleyebilir. Bunlar hipotiroidizm, polikistik over sendromu (PCOS) ve uyku apnesidir.

Bazı ilaçlar da zayıflamayı zorlaştırır, hatta kilo alımına neden olabilir. Bu durumda doktora başvurun.

Abur cubur bağımlısı mısınız?

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki insanların yaklaşık % 19,9’u gıda bağımlılığı kriterlerini karşılıyor.

Bu sorunu yaşayan kişiler, uyuşturucu bağımlılarının uyuşturucu kullanmasına benzer şekilde abur cubur bağımlısı ve yemeden duramıyorlar.

Abur cubur bağımlısı olan bir kişinin diyetini sürdürmesi zor. Eğer böyle bir durumunuz varsa öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıkları tüketerek, sağlıksız gıdalara yönelimi azaltabilirsiniz.

Uzun süredir diyet mi yapıyorsunuz?

Çok uzun süre için “diyet” iyi bir fikir olmayabilir. Aylardır kilo vermek için uğraşıyorsanız, vücudunuz bu duruma alışmış ve direnç geliştirmiş olabilir.

Bu durumda belli bir süre diyete ara vermelisiniz. Diyete tekrar başlayana kadar vücut yağ düzeylerinizi korumalısınız.

Hedefleriniz gerçekçi mi?

Kilo kaybı genellikle yavaş işleyen bir süreçtir. Başlangıçta hızlı kilo verilse de belli bir süre sonra yavaşlama olacaktır. Bununla birlikte diğer bir sorun gerçekçi hedeflerinizin olmaması. 

Örneğin; 1 haftada 5 kilo vermek veya ayda 8 kilo zayıflamak gibi. Kendinize gerçekleştirilebilir hedefler koyun ve gerçekleştirdikçe kendinizi ödüllendirin.

Diyete fazla mı odaklandınız?

Diyetler uzun vadede işe yaramaz. Amacınız mutlu ve sağlıklı bir yaşam olmalı. Yan etki olarak kilo kaybı kendiliğinden gelecektir.

Sonuç olarak;

Kilo vermek, her zaman kolay olmayabilir ve birçok faktör kilo vermeyi zorlaştırabilir.

En temel düzeyde, kalori alımı kalori harcamasına eşit veya daha yüksek olduğunda kilo vermede başarısızlık ortaya çıkar.

Dikkatli yemekten bir yemek günlüğü tutmaya, daha fazla protein yemekten güç egzersizleri yapmaya kadar değişen stratejileri deneyin.

Kilonuzu ve yaşam tarzınızı değiştirmek öz disiplin ve sabır gerektirir. 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir