Antioksidan Kaynağı Nar Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir nar. Kırmızı ve kalın kabuklu bir meyvedir. Yüzlerce çekirdeğe sahiptir. Nar çekirdeğinin faydaları oldukça ilginç.

Akdeniz ikliminde yetiştirilebilen meyve ılıman iklim meyvesidir. Dünya üzerinde özellikle Afganistan’dan Himalayalar’a kadar geniş bir alanda yetiştirilmektedir. Nar meyvesi yüksek besin değeri ile dikkat çekmektedir.

Kınagiller familyasına ait olan nar C vitamini, B1 vitamini, K vitamini, folik asit ve B2 vitamini açısından oldukça zengindir. Bunlara ek olarak demir, magnezyum, manganez, selenyum, potasyum, çinko mineralleri içerir ve polifenol isimli fenol bileşikleri açısından da zengindir.

nar çekirdeğinin faydaları
Nar çekirdeğinin faydaları

Cilde oldukça yararlı olan nar çekirdeğinin faydalarına göz atalım.

Nar çekirdeğinin faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan yüksek antioksidan bileşenler sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atımına yardımcı olan nar çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu korur. 
  • Aynı zamanda bağışıklık sistemi bozukluğu sonucu gelişen kanser hücresi oluşumunu ve var olan kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
  • Antiviral etkisi ile ön plana çıkan nar çekirdeği virüs saldırılarına karşı vücudu korur. 
  • Özellikle virüs nedeni ile oluşan grip salgınlarında hastalıktan korunmak için nar çekirdeği tüketilmelidir. 
  • Ayrıca oluşan hastalıkların da daha çabuk iyileşmesini sağlar.
  • İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hasar gören hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. 
  • Özellikle cilt hücrelerinin yenilenmesinde oldukça etkili olan nar çekirdeği, cildi yaşlanma etkilerine karşı korur ve kırışıklıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. 
  • Düzenli olarak nar çekirdeği sabunu kullanılması cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar.
  • Nar çekirdeğinde bulunan linoleik asit kandaki kolesterol seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. 
  • Kan basıncının düzenlenmesine destek olan nar çekirdeği tansiyon yüksekliğine karşı kullanılabilir. Bu özellikleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiren nar çekirdeği yağı damarlardan kanın daha rahat akmasını sağlar.
  • Antioksidan içeriği sayesinde vücudun toksin maddelerden arınmasına yardımcı olan nar çekirdeği, stres ve uykusuzluk probleminin de ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  • Doğal bir östrojen kaynağı olan nar çekirdeği menopoz döneminde ortaya çıkan semptomları azaltıcı rol oynar. 

Nar çekirdeği nasıl yenir?

Nar meyvesi çekirdekleri ile birlikte tüketilir. Kabukları soyulduktan sonra tanelere ayrılarak kaşıklanır. Çekirdeklerinden ayırarak yenilmesi mümkün olmayan nar taze olarak tüketildiğinde tam bir antioksidan kaynağıdır.

Kurutulmuş nar çekirdeği salatalara, tatlılara, yoğurda hatta yemeklere eklenerek tüketilebilir. Sabahları aç karnına bal ya da pekmez ile birlikte tüketildiğinde sağlığa daha faydalı olan nar çekirdeği, içerisindeki oleik ve linoleik asit nedeniyle kanser hücrelerine karşı vücudu korur.

Güllaç ve aşure gibi tatlılarda da nar çekirdeği kullanılır. Tatlı, kek ve kurabiye süslemeleri için pastacılık sektöründen yaygın olarak kullanılan nar çekirdeği çorba ve reçellerde de kullanılabilir.

Nar çekirdeğinin zararları nelerdir?

Nar çekirdeğinin faydaları ön plana çıkmakla birlikte aşırı tüketimine dikkat edilmelidir. Her besinde olduğu gibi nar çekirdeğinin de aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir. Kronik hastalığa sahip olanların hamile ve emziren kadınların nar çekirdeği tüketmeden önce doktora danışmaları önerilir.

Kaynakça: 1

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir