Muz Çayı Nedir, Neye İyi Gelir? Muzlu Çay Nasıl Yapılır?

Limonlu çay, yeşil çay, siyah çay ve diğerleri dahil olmak üzere birçok çay ismi biliyor olabilirsiniz. Peki muz çayını duydunuz mu?

Muz, dünyanın en popüler meyvelerinden biridir. Çok besleyicidir ve tatlı bir lezzeti vardır. Muz, birçok tarifte kullanılmasının yanı sıra rahatlatıcı bir çay yapmak için de tercih edilen malzemelerdendir.

Daha önce içmediyseniz, faydalarını öğrendikten sonra eminim deneyeceksiniz.

Muz çayı nedir?

Muz çayı, muzun sıcak suyla kaynatılması, daha sonra çıkarılması ve kalan sıvının içilmesi ile yapılır.

Tercihe bağlı olarak, kabuklu veya kabuksuz yapılabilir. kabuklarıyla demlenirse, muz kabuğu çayı olarak adlandırılır.

Muz kabuğu çayı, lif içeriğinin fazla olması nedeniyle daha uzun sürede demlenir, bu nedenle birçok kişi çayı, kabuksuz tercih eder.

Muz çayının lezzetini artırmak için, çaya tarçın veya bal eklenebilir.

muz çayı zayıflatırmı

Son dönemlerde uykusuzluk yaşayanlar arasında uykuya yardımcı olması açısından popülerlik kazanan muz çayı, yatmadan önce içildiğimde sinirleri yatıştırmaya ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olabilir. 

Kişinin ruh halini iyileştirme, kalp sağlığına fayda sağlama ve kilo vermeye yardımcı olma gibi başka faydalara da sahiptir.

Genellikle kabuklarıyla yapılan muz çayı, uyku konusunda daha etkilidir.

Muz Çayı Besin Değeri

Muz çayı potasyum, B6 vitamini, manganez ve magnezyum açısından zengindir. Bir orta boy haşlanmış olgun muz 293 mg potasyum, 0.3 mg vitamin B6 vitamini ve 24.6 mg magnezyum ihtiva eder. Ancak bu rakamlar, çayı hazırlama yöntemine göre büyük ölçüde değişebilir.

Muz Çayının Faydaları Nelerdir?

Muz çayı içmek, diğer koşulların yanı sıra uykuya dalmada zorluk, depresyon, kronik anksiyete, düşük bağışıklık, yüksek tansiyon, obezite, iltihaplanma sorunları yaşayan kişiler için şiddetle tavsiye edilir.

Çeşitli antioksidanlar içerir

Muz, dopamin ve gallocatechin dahil olmak üzere suda çözünür antioksidanlarda doğal olarak yüksektir. 

Kabuğunun antioksidan seviyesi etinden daha yüksektir. Bu nedenle, kabuğunu soymadan demlemek daha yararlıdır.

Her ne kadar muz, C vitamini açısından doğal olarak yüksek olsa da, muz çayı bu antioksidan için iyi bir kaynak değildir çünkü bu vitamin ısıya duyarlıdır ve demleme sırasında tahrip olacaktır.

Şişkinliği önlemeye yardımcı olur

Muz çayı, sıvı dengesini, sağlıklı kan basıncını ve kas kasılmalarını düzenlemek için önemli bir mineral ve elektrolit olan potasyum bakımından yüksektir.

Potasyum, hücrelerdeki sıvı dengesini düzenlemek için başka bir mineral ve elektrolit olan sodyum ile yakın çalışır. Ancak, potasyumdan daha fazla sodyum olduğunda, şişkinlik ortaya çıkabilir.

Muz çayının potasyum ve su içeriği, böbreklerin idrara daha fazla sodyum salgılaması için sinyal göndererek, şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

Muz çayı uyku

Muz çayı uyku sorunu olanlar için alternatif bir tercihtir. Potasyum, magnezyum ve triptofan gibi uykuyu iyileştirmeye yardımcı olduğu belirtilen üç ana besin maddesini içerir.

Muz, kas gevşetici özellikleri nedeniyle uyku kalitesi ve uzunluğuna yardımcı iki mineral olan iyi bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. 

Ayrıca, uykuya neden olan hormonlar serotonin ve melatonin üretmek için önemli bir amino asit olan triptofan sağlar.

Muz çayının iyi miktarda triptofan, serotonin ve dopamin içermesi, uyku kalitesini iyileştirir ve daha iyi bir gece uykusu sağlar. Uykusuzluk beyindeki beta-amiloid seviyelerini artırabilir ve Alzheimer hastalığına neden olabilir.

Şeker oranı düşüktür

Muzlu çay şekerli içeceklerin yerine kullanılabilecek iyi bir içecek seçeneğidir. Doğal bir tatlandırıcı olarak işlev gören, muzun içindeki şekerin sadece küçük bir miktarı çayın suyuna atılır.

Aşırı şişmanlık, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artıran şekerli içecekler yerine, şeker oranı çok düşük muz çayı içmek, şeker alımını azaltmak için faydalıdır.

Kalp sağlığına faydalıdır

Muz çayındaki besinler kalp sağlığını destekler. Bu çay, kan basıncını düşüren, kalp hastalığı ve inme riskini azaltan, potasyum ve magnezyum içerir.

Ayrıca, muz çayında bulunan bir çeşit antioksidan olan kateşinler açısından zengin beslenme, kalp hastalığı riskini azaltır.

Kan basıncını düzenler

Muz çayı, kalp sağlığını destekleyen ve tansiyonu düşüren potasyum içeriğine sahiptir.

Bir vazodilatör olarak potasyum sadece vücuttaki sıvı dengesini düzenlemekle kalmaz aynı zamanda arterler ve kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltır.

Depresyondan uzaklaşmaya yardımcı olur

Muz çayı, hormon seviyelerini dengelemeye yardımcı olan ve ruh halini artıran dopamin ve serotonin içerir. Anksiyete ve depresyondan muzdarip olanlar için, muz çayı bu rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. 

Kemikleri güçlendirir

Yaş ilerledikçe kemiklerin güçlü olması gerçekten önemlidir. Muz çayında, her ikisi de kemik mineral yoğunluğunun iyileştirilmesine katkıda bulunan manganez ve magnezyum dahil olmak üzere çok çeşitli mineraller vardır.

Muz çayı ve diğer gıdalardan bu temel vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması, yaşlandıkça osteoporozu yavaşlatmaya veya tamamen önlemeye yardımcı olabilir.

Sindirime yardımcı olur

Potasyum ve magnezyumun, sindirim sisteminde önemli olan düz kas fonksiyonunu optimize ettiği bilinmektedir.

Bu, bağırsak hareketlerini düzenleyen, böylece kabızlığı, şişkinliği ve krampları önleyen ve aynı zamanda besin alımını iyileştiren peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Her ikisi de muzda bulunan C vitamini ve A vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu vitaminlerin her ikisi de antioksidan görevi görür.

Askorbik asit (C vitamini), beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır, A vitamini, retinadaki oksidatif stresi, maküler dejenerasyonu ve katarakt gelişimini önlemekle doğrudan bağlantılıdır.

Kilo vermeye yardımcı olur

Muz kilo kontrolü için faydalı bir meyvedir. Muz, çözünür ve çözünmez lif bakımından zengindir, bu iki tür lifin sindirimi yavaşlattığı, iştahı bastırdığı, metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. 

İçerdiği triptofan, dopamin ve serotonin sayesinde tokluk sağlar. Muz çayı ayrıca öğünler arasında atıştırma isteğini de ortadan kaldırır.

Cilt sağlığını iyileştirir 

Muz kabuğu, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek polifenoller ve karotenoidler gibi bir dizi biyoaktif bileşiğe sahiptir.

Serbest radikaller cilt iltihabına, yaşlanmaya ve diğer yaygın ciltle ilgili sorunlara neden olur.

Muz çayı nasıl yapılır?

Muz çayının hazırlanması kolaydır; kabuklu veya kabuksuz şekilde demlenebilir.

Kabuksuz muz çayı tarifi

– Tencereye 2-3 bardak (500–750 ml) su doldurup kaynatın.

– Bir muzu soyun, dilimleyin, kaynamış suya ekleyin.

– Ocağın altını kısarak 5-10 dakika kaynamaya bırakın.

– Tarçın veya bal ekleyin (isteğe bağlı).

– Muzları çıkarın ve kalan sıvıyı 2-3 bardağa alın.

Kabuklu muz çayı tarifi

– Tencereye 2-3 bardak (500–750 ml) su doldurup kaynatın.

– Muzu iyice yıkayın. Kabuğu her iki ucundan açık bırakarak demleyin.

– Kaynamış suya muzu ekleyin. Ocağın altını kısın ve 15-20 dakika kaynamaya bırakın.

– Tarçın veya bal ekleyin (isteğe bağlı).

– Muzları çıkarın ve kalan sıvıyı 2-3 bardağa paylaştırın.

 Muz Çayının Yan Etkileri

Muz çayı içmenin yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, mide rahatsızlığı ve hiperkalemi (yüksek potasyum) bulunur.

Bu olumsuz etkiler genellikle sadece insanlar çok fazla muz çayı tükettiğinde veya çayı demlemek için kullanılan muzlar organik olarak yetiştirilmediğinde yaşanır.

Çoğu insan için günlük bir ila iki fincan çay içmek makul bir sınırdır ve genelde güvenilirdir.

Muz kabuğu kullanılan muz çayında yanlışlıkla böcek ilacı ve diğer kimyasalları tüketme riski arttığından, çayınızı organik muz kullanarak yapın. 

Sonuç olarak;

Muz çayı muz, sıcak su ve bazen tarçın veya bal eklenerek yapılır.

Kalp sağlığını destekler, uykuya yardımcı olur ve şişkinliği önleyebilecek antioksidanlar, potasyum ve magnezyum sağlar. 

Uykuya ihtiyacınız varsa ya da farklı bir lezzet denemek istiyorsanız, bu faydalı çayı içebilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir