Müshil Nedir, Müshil İlacı Zayıflatır mı?

Çoğu kişi, zaman zaman zayıflamak için müshil gibi maddelere başvurur. Ancak, müshil ilacı ile zayıflamanın güvenliği ve etkinliği konusunda ciddi endişeler var.

Yazıda, “müshil ne demek”, “müshil ilacı ne işe yarar”, “müshil ilacı zayıflatır mı”, konu başlıklarına değinilecektir.

Müshil Nedir?

Diğer adıyla laksatif ilaçlar, insanların bağırsak hareketlerini tetiklemeye ya da geçişini kolaylaştırmak için dışkıyı gevşetmeye yardımcı olmak için kullanılan ilaçlardır. 

Genellikle sık olmayan, ağrılı veya zor bağırsak hareketlerinden kaynaklanan konstipasyonu tedavi etmek için kullanılırlar.

Ayrıca müshil ile zayıflama popüler bir yöntem haline gelmiştir. Birçok kişi, bu maddelerin kullanımının bağırsak hareketlerinin sıklığını artırabileceğini, hızlı, kolay ve zahmetsiz zayıflamaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Ancak yazının devamında da bahsedileceği gibi bunun güvenliği konusunda bazı endişeler var. Öncelikle farklı şekillerde çalışan müshil sınıflandırmasından bahsedelim.

müshil ilacı zayıflatırmı

Müshiller Nasıl Sınıflandırılır?

Uyarıcı müshil maddeler

Bunlar, sindirim sisteminin hareketini hızlandırarak çalışır.

Osmotik tip müshil maddeler

Bu maddeler, kolonun daha fazla su tutarak, bağırsak hareket sıklığının artmasını sağlar.

Hacim veren müshil maddeler

Bunlar, sindirilmemiş bağırsaklardan geçerek, suyu emerek, dışkıya hacim kazandırır.

Salin müshilleri

Bunlarla birlikte, ince bağırsağa su çekilir ve bağırsak hareketi sağlanır.

Kayganlaştırıcı müshiller

Bu laksatif türü, dışkı yüzeyini ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırmak için bağırsak astarını kaplar.

Dışkı yumuşatıcılar

Dışkının daha fazla su emerek, kolay geçişini sağlarlar.

Müshiller Nasıl Çalışır?

Kişi normal bir bağırsak hareketine sahip olduğunda, dışkı, bağırsakta atıkların, istenmeyen besinlerin, elektrolitlerin ve suyun emilmesiyle oluşur.

Bunlar normalde bir araya gelerek sindirim sisteminden kolayca geçebilen yumuşak ama katı bir madde oluşturur.

Yediğimiz gıdalardaki besinlerin çoğu aslında midede değil, ince bağırsakta emilir. Kalın bağırsaklar veya kolon çoğunlukla suyu emer. Mide ve bağırsaklarda hareket ettikten sonra atık, dışarı çıkmaya hazır olduğunda kolona doğru hareket eder.

Her bir müshil türü, kabızlık için bir çare olarak biraz farklı çalışır. Çalışma yöntemlerinden bazıları bağırsaklara su çekmek, dışkıları yumuşatmak ve sindirim sistemindeki kasların kasılmasını ve atıkları dışarı atmasını sağlamaktır.

irritabl bağırsak sendromu kabızlık

Kabızlık ve Müshiller

Kabızlık semptomları, kişiden kişiye değişir.

Genel olarak, bağırsakları boşaltmakta güçlük çekmek ve haftada üçten az bağırsak hareketi durumunda, muhtemelen kabızlık var demektir.

Bu seyrek bağırsak hareketleri ve dışkı atma zorluğu birkaç hafta veya daha uzun süre devam ederse, kronik kabızlık olduğu kabul edilir.

Müshil, bağırsak hareketlerini uyaran veya kolaylaştıran bir ilaçtır. Reçete gerektirmeyen farklı laksatif türleri vardır.

Bu laksatifler eczanede bulunsa da, ihtiyaçlarınız ve hangi türün sizin için en iyisi olabileceği konusunda doktordan bilgi almakta yarar vardır.

Müshil Zayıflatır mı?

Müshil kullanımı, birkaç kiloyu hızla vermek isteyenler arasında inanılmaz derecede yaygınlaştı. Popülasyonun % 4’ünden fazlasının laksatif maddeleri bu amaçla kullandıkları tahmin edilmektedir.

Müshil hapı ile zayıflamanın gerçekleşeceği doğrudur ancak sonuçlar yalnızca geçicidir.

Birkaç müshil türü, vücuttan bağırsaklara su çekerek, dışkının kolay geçişine yardımcı olur ve daha fazla su emmesini sağlar. Bu yöntemle, kaybedeceğiniz tek ağırlık, dışkıdan attığınız sudur.

Küçük bir çalışma, çok miktarda yemek yemeyi ve ardından kilo alımını önlemek için kendi kendine kusma veya müshil gibi yöntemleri kullanmayı içeren bir tür yeme bozukluğu olan bulimia nervozalı 30 hastanın günlük besin alımını ve yeme alışkanlıklarını ölçtü.

Bu hastalar tarafından kullanılan diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında, araştırmacılar müshil kullanımının vücut ağırlığını kontrol etmek için etkisiz bir yöntem olduğunu bulmuşlardır.

Başka bir çalışma da müshil kullanımının kiloyu kontrol etmede etkili olmadığı sonucuna varmış ve laksatif kullanımın normal kilolu çocuklara göre fazla kilolu ve obez gençler arasında daha yaygın olduğunu belirtmiştir.

Şimdiye kadar, bu maddelerin kullanımının, kalıcı kilo kaybına yol açabileceği fikrini destekleyen herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Müshil ile zayıflayanlar dehidrasyon, elektrolit dengesizliği ve muhtemelen bağımlılık gibi tehlikeli yan etkilerle karşılaşabilir. 

Müshil İlacının Zararları Nelerdir?

müshil ilacı zararları

Dehidradyosna neden olabilir

En yaygın yan etkilerinden biri dehidrasyondur. Bunun nedeni, birçok laksatifin, diğer dokulardan bağırsaklara su çekerek çalışması ve dışkı yoluyla su kaybına neden olmasıdır.

Kaybolan suyu tekrar yerine koymak için dikkatli olmazsanız, dehidrasyon oluşabilir. Dehidrasyonun yaygın belirtileri arasında baş ağrısı, azalan idrar çıkışı, artmış susuzluk, yorgunluk, kuru cilt ve baş dönmesi sayılabilir.

Elektrolit dengesizliğine neden olabilir

Elektrolitler, vücut sıvılarında çözünen maddelerdir, hücrelerin ve dokuların normal bir şekilde işlev görmesi için önemlidir.

Bazı yaygın elektrolitler klorür, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfattır. 

Bu esansiyel elektrolitlerin dengesi bozulursa, nöbet, konfüzyon ve koma da dahil olmak üzere tehlikeli yan etkiler oluşabilir.

Müshil maddeler, önemli elektrolitlerin yok olmasına neden olabilir. Bu maddeleri kullanmanın en tehlikeli yan etkilerinden biri olan, elektrolit dengesizliği oluşabilir.

24 hastadan oluşan küçük bir çalışma, müshil kullanımının, katılımcıların sodyum ve potasyum düzeylerinde önemli değişikliklere neden olduğunu gösterdi.

2.270 kişide yapılan bir başka çalışma, kolonoskopilere hazırlanmak için yaygın olarak kullanılan laksatiflerin elektrolit bozukluğu riskini artırdığını gösterdi.

Elektrolit dengesizliğinin belirtileri susuzluk, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, yorgunluk, güçsüzlük ve kas ağrılarıdır.

Aşırı kullanım bağımlılık yapabilir

Müshil hapı ya da müshil etkisi yapan bitkiler genellikle kısa süreli kullanım için güvenlidir ancak bazıları uzun süreli kullanımda bağımlılığa neden olabilir. 

Bağırsak kanalının hareketini hızlandırarak bağırsak hareketi başlatmak için çalışan uyarıcı müshil maddeler için bu özellikle geçerlidir.

Bununla birlikte, müshil bağımlılık raporlarının çoğu anekdottur.

Uyarıcı müshillere tolerans geliştiren veya bunlara bağımlı hale gelen bazı raporlara rağmen, bu etkilerin gerçekten gerçekleştiğini gösteren çok az kanıt vardır.

Aslında, bazı araştırmacılar uyarıcı müshillere toleransın nadir olduğunu ve bağımlılık şansının minimum olduğunu belirtmişlerdir

Uzun süreli müshil kullanımının etkilerini ve bağımlılık riskini değerlendirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Müshil Kullanımının Diğer Olası Yan Etkileri

Dehidrasyona, elektrolit dengesizliklerine ve olası bağımlılığa neden olmasının yanı sıra, müshil kullanımı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka tehlikeli yan etkilerle ilişkilendirilmiştir.

Rabdomiyoliz

Bir vaka çalışmasında, uzun süreli kullanımda, kas dokusunun hızlı bozulmasına ve kan dolaşımına zararlı bir proteinin salınmasına neden olacak şekilde rabdomiyoliz oluşturabileceği gösterilmiştir.

Gastrointestinal hasar

Küçük bir çalışma, anoreksi hastalarında, uzun süreli laksatif kullanımı sonucunda mide-bağırsak fonksiyonu ve pankreas hasarı değişiklikleri olduğunu buldu. 

Karaciğer hasarı

Bir vaka çalışmasında laksatif kullanımının bir hastada karaciğer hasarına katkıda bulunduğu bildirilmiştir.

Böbrek yetmezliği

Başka bir vaka incelemesi, aşırı laksatif kullanımının diyaliz gerektiren ciddi böbrek yetmezliğine neden olduğunu ortaya çıkardı.

Diğer ilaçlarla etkileşim

Müshiller belirli kalp ilaçları, antibiyotikler ve kemik ilaçları ile etkileşime girebilir.

Hangi ilaçlarla etkileşime girebileceği bilgisi genellikle etiketin üzerinde yazar.

su içmek neden zayıflatır

Zayıflamanın Daha Sağlıklı Yolları

Müshil ile kilo verenler veya müshil ilacı ile zayıflayanlar sağlıksız yöntemler yerine uzun vadeli sonuçlar alabilecekleri sağlıklı yöntemler ile zayıflamaya çalışmalıdır. 

Bunun için profesyonel yardım alabilir veya şu basit ve etkinliği kanıtlanmış yolları deneyebilir:

Daha fazla meyve ve sebze yiyin

Kalorileri düşüktür, lif bakımından zengindirler. Meyve sebze tüketimini artırmak zayıflamaya yardımcı olur.

Egzersiz yapın

Haftada birkaç kez aerobik egzersiz yapmak, zayıflamayı sağlar.

Porsiyon boyutlarını azaltın

Daha küçük porsiyonlar daha az kalori demektir. Bir çalışma sadece daha küçük tabakalar kullanmanın bile katılımcıların az yemelerine neden olduğunu buldu.

Yüksek proteinli bir kahvaltı yapın

Güne protein dolu bir kahvaltıyla başlamak, iştah ve besin alımını gün boyunca azaltır.

Şeker tüketimini azaltın

Şekerli yiyecek ve içecekler, kalorisi yüksek, besin maddeleri bakımından düşüktür ve kilo alımına neden olur.

Sonuç olarak;

Doğal müshil, bağırsak hareketlerini artırmak ve kabızlığı önlemek için etkili bir çare olabilir. Ancak, uzun süreli kullanım zayıflatmaz ve birçok tehlikeli duruma da neden olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir