Moringa Çayı Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Moringa yaprakları ve tohumları binlerce yıldır ciddi hastalıkları tedavi etmek ve yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır. Yapraklar insan sağlığı için gerekli olan besleyici bileşiklerle doludur.

Moringa bitkisi hakkında son zamanlarda daha fazla araştırma yapılıyor ve bitkinin faydaları ortaya çıkıyor. 

İşte “moringa çayı ne işe yarar”, “moringa çayı faydaları nelerdir”, “moringa çayının zararları nelerdir”, “moringa çayı nasıl hazırlanır”, “moringa çayı ne zaman içilmeli” sorularının cevapları…

Moringa Çayı Nedir?

Moringa çayı, Moringa oleifera bitkisinin yapraklarından yapılır. 

Moringa ağacı Güneydoğu Asya’da tropikal bölgelere özgüdür. En fazla Hindistan’da yetiştirilir. Ağaç ayrıca Filipinler, Endonezya, Pakistan, Nepal ve Tayvan’da da tarım ve tıbbi amaçla yetiştirilmektedir.

Moringa çayı, moringa yapraklarının saf sıcak suda demlenmesiyle yapılan bitkisel bir çaydır. Çay ayrıca moringa yaprağı tozu ve çay poşetleri kullanılarak da yapılabilir. Doğal olarak kafein içermez ve günün her saatinde içilebilir.

Moringa çayının, yeşil çaya benzer bir lezzeti vardır. Çoğu yeşil çay çeşidinden daha az acıdır, yüksek sıcaklıklarda ve daha uzun süre demlenebilir. Çay, lezzetini dengelemek için çoğunlukla bal, nane ve tarçın ile lezzetlendirilir.

Moringa Çayı Besin Değeri

Moringa tohumu yağı, moringa kökleri ve moringa yapraklarının hepsi temel vitaminler ve besinler içerir. Araştırmalar moringa yapraklarının diğer bitki kısımlarına kıyasla en fazla besin değerine sahip olduğunu göstermektedir.

Moringa yaprağı önemli bir A vitamini, C vitamini (askorbik asit) ve B6 vitamini kaynağıdır. 

Moringa bitkisinin yaprakları ayrıca beta karoten ve amino asitler gibi yüksek miktarda temel besin içerir. 100 gram moringa yaprağı yaklaşık 9 gramlık bir protein içeriğine sahiptir.

moringa çayı kullanımı

Moringa Çayının Yararları Nelerdir?

Bu çay mide bulantısı, hazımsızlık, ishal, şeker hastalığı ve daha pek çok rahatsızlıkla savaşır. Şeker oranı düşük olduğu için şeker hastaları bu çayı rahatlıkla tüketebilir. 

Genel olarak, sağlık koşullarının geliştirilmesine yardımcı olur. Moringa çayı, zengin bir C vitamini kaynağıdır.

Vücuttaki kan dolaşımını artırır. Düzenli olarak moringa çayı içmek, vücudu koruyucu besinleri hızla emebilir.

Yetersiz beslenmeyle mücadele eder

Asya ve Afrika’da, moringa ağacına genellikle “hayat ağacı” veya “mucize ağaç” denir. Çünkü kuraklığa dayanıklı ağacın besin içeriği ve sertliği onu en yoksul bölgelerde temel gıda haline getirmektedir. Bitki çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılabilir ve hatta belirli durumlarda su arıtmak için bile kullanılabilir.

Birçok fakir ülke yetersiz beslenmektedir. Bu, savaş, temiz su eksikliği, zayıf toprak işleme ve besleyici gıdalara az erişim gibi birçok faktöre bağlı olabilir.

Moringa yaprakları, açlıkla mücadeleye yardımcı olabilecek ve yetersiz beslenen bireylerin temel vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Antioksidanlar içerir

Moringa yaprakları, çeşitli sağlık yararları sunan antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri ortadan kaldırmaya ve oksidatif stresin başlamasını önlemeye yardımcı olur. Oksidatif stres, kalp hastalığından Alzheimer hastalığına ve belirli kanser türlerine kadar ciddi hastalıklara neden olabilir.

Moringa yapraklarındaki antioksidanlar arasında beta karoten ve C vitamini bulunur. Bu bileşenlerin antioksidan aktivitesi, hem hayvan çalışmalarında hem de insan deneylerinde bağışıklığı güçlendirmiştir. 

Moringa yaprakları ayrıca bazı bireylerde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek bir antioksidan olan kuersetin içerir. 

İnflamasyonu azaltır

İnflamasyon vücuttaki uyaranlara önemli bir cevaptır. Kronik iltihap; yüksek tansiyon, kronik ağrı ve daha yüksek inme riski gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çoğu sebze ve bitki ürünü anti-inflamatuar bileşikler içerir. Bu bileşikler kimyasal bileşimlerine göre farklı şekilde sınıflandırılır ve bazılarının iltihaplanmada daha etkili olduğu gösterilmiştir.

Moringa çayı ve moringa tozu, izotiyosiyanatlar olarak bilinen iltihapla mücadele ajanlar içerir. 

Arsenik toksisitesini önler

Birçok yoksul ülkede arsenik, su temini konusunda büyük bir sorundur. Bu kimyasal yeraltı suyuna sızabilir ve gıda ürünlerini kirletebilir.

Arsenik zehirlenmesi semptomları arasında karın ağrısı, kusma ve sulu veya kanlı ishal bulunur. 

Akut arsenik zehirlenmesi, tam organ yetmezliğine neden olduğu için ölümcül olabilir.

Birkaç küçük çalışma arsenik zehirlenmesini önlemek için moringa kullanımına dikkat çekmektedir. 

Asya Pasifik Tropikal Biyotıp Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, moringa yaprakları ile diyet takviyesinin arsenik ile ilişkili trigliserit ve glikoz artışlarını engellediğini buldu.

Yapraklar ayrıca farelerde arsenik zehirlenmeleri sırasında tipik olarak görülen kolesterol değişikliklerini inhibe etti.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yüksek düzeyde askorbik asit ve diğer antioksidanlar, bu çayı soğuk algınlığı ve grip semptomlarına karşı korunmaya yardımcı olmak için mükemmel bir içecek haline getirir. 

C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır, oksidatif stresi ve bundan kaynaklanan zayıflamış bağışıklık sistemini güçlendirmek için bir antioksidan görevi görür.

Diyabeti yönetmeye yardımcı olur

Moringa çayının kan şekeri ve kolesterol düşürücü etkileri vardır, bu da onu şeker hastalığı riski taşıyan kişiler için potansiyel olarak önemli kılar. 

Kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğünden dolayı, şeker hastalığına yakalanma riski azalır. Ayrıca moringa çayındaki klorojenik asit, diyabete karşı doğal bir koruma sağlar. Bu etkileri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

moringa nedir

Kalp sağlığını geliştirir

Önemli miktarda potasyum içeriği bu çayı kan basıncını düşürmek için mükemmel bir kaynak haline getirir.

Potasyum, arterlerdeki ve kan damarlarındaki gerginliği hafifletebilen bir vazodilatör olduğundan, moringa tüketimi, ateroskleroz gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır

Moringa çayındaki C vitamini sadece bağışıklık sistemi için değil, aynı zamanda vücutta yeni hücrelerin oluşması için de faydalıdır. 

Yüksek askorbik asit seviyeleri, daha fazla kollajen oluşumu ve kanın pıhtılaşma süresinde azalma anlamına gelir. 

Bu, özellikle bir yaralanma veya uzun süreli bir hastalıktan iyileşen biri için daha hızlı iyileşme sağlar.

Bilişsel gücü geliştirir

Moringa çayında bulunan antioksidanlar ve diğer  nöroprotektif  vitaminler ve besinler beyni güçlendirmeye yardımcı olur.

Araştırmalar, bu çayın, hafızayı ve bilişsel gücü etkileyebilecek nörotransmiter seviyelerini düzenleme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir.

Hormonları dengeler

Antioksidanlarla dolu moringa çayı, hormonları düzenlemeye yardımcı olur. Menopoz sonrası dönemde hormon dengesizliği komplikasyonlarının önlenmesi için terapötik potansiyele sahiptir. Ayrıca tiroid bezini düzenler ve hipertiroidizmi önlemeye yardımcı olabilir.

Adet kramplarını giderir

Halk uygulamasına göre, bir fincan moringa çayı içmek adet döngüsü sırasında adet kramplarını, mide bulantısını, şişkinliği, ruh hali değişimlerini ve migreni hafifletmeye yardımcı olabilir. Yaprakların suyu analjezik özelliklere sahiptir ve ağrıyı hafifletebilir.

Antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir

Araştırmalar, güçlü antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahip olan moringa çayı, belirli bakteri türlerine karşı etkili olabilir.

Çay, çıbanların, cilt enfeksiyonlarının, yaygın sindirim problemlerinin, kan kirliliklerinin ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olabilir. 

Bu içeceğin ayrıca atlet ayağı, vücut kokusu ve diş eti hastalıkları (diş eti iltihabı) gibi çeşitli bakteri, mantar, viral ve parazitik enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Enerji verir

Her sabah bir fincan moringa çayı içmek, vücuda enerji verir ve tüm gün boyunca proaktif kalmaya yardımcı olabilir.

Sindirime yardımcıdır

Moringa çayı, yiyeceklerin doğru şekilde sindirilmesini sağlar. Doğru sindirim, mide rahatsızlığının önüne geçer.

Boşaltım fonksiyonunu güçlendirir

Enerji veren moringa çayı, böbrek ve karaciğerin düzgün çalışmasına da yardımcı olur. 

Moringa Çayı Zayıflatır mı?

Araştırmalar, moringa çayının gastrointestinal problemlerle başa çıkmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Metabolizma üzerindeki uyarıcı etkisi, vücudun daha hızlı kalori yakmasına yardımcı olur. Çay bağırsak tarafından emilir.

Moringa Çayının Zararları ve Yan Etkileri

Bitki çaylarını tüketmeden önce daima tıbbi yardım alın ve bir sağlık uzmanına danışın. Bitkisel çaylar bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve hamile veya emziren kadınlar için yan etkilere neden olabilir.

Moringa çayı ile ilgili, aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.

Hamilelerde kullanım

Hamile olan kadınlar moringa ürünlerini tüketmemelidir. Bazı araştırmalar, moringa rizomlarının ve çiçeklerinin kasılmalara neden olabilecek ve erken doğumlara veya düşüklere neden olabilecek bileşikler içerdiğini göstermektedir.

İlaç Etkileşimleri

Moringa yaprakları kalp atış hızını azaltabilen ve kan basıncını etkileyebilen alkaloidler içerir. Tansiyon ilaçları alıyorsanız veya kalp rahatsızlığınız varsa, moringa çayı içmeden önce doktorunuzla konuşun.

Moringa Çayı Nasıl Demlenir?

Malzemeler

– 300 ml su

– 1 çay kaşığı moringa çayı yaprağı

– Bal veya agave gibi tatlandırıcı (isteğe bağlı)

Nasıl yapılır?

– Çaydanlıkta suyu kaynatın.

– Çay yapraklarını sıcak suya atın.

– 3 ila 5 dakika demlenmeye bırakın ve ocaktan alın.

– İstediğiniz gibi tatlandırın ve için.

– AFİYET OLSUN!

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir