Mısır Yağı Sağlıklı mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Mısır yağı, yemeklerde ve özellikle kızartmalarda yaygın olarak kullanılan rafine bir bitkisel yağdır. Endüstriyel ve kozmetik alanları gibi çok başka amaçlar için de kullanım alanına sahiptir.

Mısır, mısır yağı üretimi için karmaşık bir rafine sürecinden geçer. Bu süreç mısır yağına benzersiz özellikler kazandırır.

mısır yağı sağlıklı mı

Yazıda “mısır yağı nedir”, “mısırözü yağı zararlı mı”, “mısır yağı kaç kalori”, “mısır yağı nerelerde kullanılır”, “mısır yağının faydaları ve zararları” gibi konu başlıklarına değinilecektir

Mısır Yağı Besin Değeri Nedir?

Mısır yağı % 100 yağdan oluşur, protein veya karbonhidrat içermez. Bir yemek kaşığı (15 ml) mısır yağı aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 122

Yağ: 14 gram

E Vitamini: Referans Günlük Alımın (RDI) % 13’ü

Mısırdan yağın çıkarılması sürecinde birçok vitamin ve mineral kaybolur. Yine de, makul miktarda E vitamini kalır.

E vitamini, vücudumuzda bir anti-inflamatuar antioksidan görevi gören yağda çözünen bir besindir.

Antioksidanlar, serbest radikal adı verilen molekülleri nötralize eden, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserlerin riskini azaltan bileşiklerdir.

Mısır yağının yaklaşık % 30-60’lık bölümü bir tür çoklu doymamış yağ olan omega-6 linoleik asitten meydana gelir.

Çoklu doymamış yağlar arasında omega 6 ve omega 3 yağları bulunur. Vücutta omega 6 yağlarının omega 3 yağlarına oranı yaklaşık 4: 1 olmalıdır ki, iltihaplanmanın azalması gibi vücuda faydalı olsun.

Mısır yağının omega 6 – omega 3 oranı 46: 1’dir ve bu da dengenin kaybolduğunun göstergesidir.

Mısır Yağı Nerelerde Kullanılır?

Hem pişirme hem de pişirme dışı uygulamalarda çeşitli kullanımlara sahiptir.

Benzinli ve dizel motorlu motorlar için yakıt üretmenin yanı sıra endüstriyel bir temizleyici ve yağlayıcı olarak da kullanılır. Ayrıca birçok kozmetik ürününde, sıvı sabunlarda ve şampuanlarda bulunur.

En çok tercih edilen uygulaması kızartma yağı olarak kullanılmasıdır. Yaklaşık 232 ° C ‘lik çok yüksek bir duman noktasına (yağın yanmaya başladığı sıcaklık) sahiptir, bu da kızaran yiyecekleri yakmadan gevreklik kazanması için idealdir. Mısır yağı;

  Protein Bakımından Zengin Kuruyemişler Hangileridir?

– Sote ve kızartma

– Salata sosları ve turşular

– Kek, ekmek ve diğer fırın ürünlerde kullanılır.

Mısır Yağı Nasıl Yapılır?

Sadece % 1-4 arasında yağ içeren mısır, doğal olarak yağlı bir besin değildir. Bu nedenle, yağı çıkarmak için kapsamlı bir süreçten geçmesi gerekir.

Çekirdekler önce yağı ayırmak için mekanik olarak bastırılmalıdır. Daha sonra yağ, istenmeyen koku ve tatların yanı sıra safsızlıkları gideren bir dizi kimyasal işlemden geçer.

Aşağıdaki işlemler birçok vitamin ve mineralin kaybolmasına ve hatta zararlı maddeler bile eklenmesine neden olabilir:

Mısır yağı üretim aşamaları

Heksan çıkarma

Mısır, heksan denilen ve yağ salınmasına neden olan bir kimyasal madde içeren bir çözelti ile yıkanır. Heksanın insanlarda ve hayvanlarda sinir sistemini olumsuz yönde etkilediği belirtilmektedir.

Koku giderme

İstenmeyen kokular ve tatlar, bazı sağlıklı bileşiklerle birlikte yağdan uzaklaştırılır. Bu aşamadan önce, mısır yağının kokusu ve tadı pişirme için uygun değildir.

Vinterizasyon

Doymuş (katı) yağlar, düşük sıcaklıklarda sıvı halde kalacağı için yağdan çıkarılır.

Mısır Yağının Faydaları Nelerdir?

Mısır yağının bazı çalışmalarda sağlığa yararlı etkileri olduğu görülmektedir. Fitosteroller, E vitamini ve linoleik asit gibi kalp sağlığına faydalı bileşikler içerir.

Fitosteroller bakımından zengindir

Mısır yağı, hayvanlarda bulunan kolesterole benzer yapıya sahip bitki bazlı bileşikler olan fitosteroller içerir.

Fitosteroller potansiyel olarak anti-inflamatuardır ve anti-inflamatuar yiyecekler yemek; kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserlerin riskini azaltır.

Mısır yağı, yer fıstığı, zeytin ve kanola yağı gibi diğer bazı yemeklik yağlara kıyasla yüksek bir fitosterol içeriğine sahiptir.

Fitosterol beta-sitosterolünde özellikle yüksektir. Test tüpü çalışmaları beta-sitosterolün anti-tümör özelliklerine sahip olabileceğini bulmuştur.

Ek olarak, fitosterollerin vücudun kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Böylece, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeyi de sağlarlar.

Kalp sağlığına faydalıdır

Mısır yağı E vitamini, linoleik asit ve fitosteroller gibi kalp sağlığına faydalı bileşikler içerdiğinden, kalp hastalığı riskini düşürür.

  Buğday Kepeği Nedir? Faydaları, Zararları ve Besin Değeri

E vitamini güçlü bir antioksidandır, bu nedenle bu besin maddesini tüketmek, aşırı serbest radikallerin neden olduğu kalp ve kan damarlarındaki oksidatif hasarı önleyebilir.

300.000’den fazla insanla yapılan çalışmaların gözden geçirilmesinde, toplam kalorinin % 5’ini doymuş yağ yerine linoleik asit olarak tüketmek, % 9 daha düşük kalp krizi riski ve % 13 daha düşük kalp kaynaklı ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir.

Bazı araştırmalar, mısır yağının kendisinin, muhtemelen fitosterol içeriği nedeniyle kolesterolü, özellikle LDL (kötü) kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu da söylemektedir.

25 yetişkinin katıldığı 4 haftalık bir çalışmada, günde 4 yemek kaşığı (60 ml) mısır yağı tüketenler, aynı miktarda hindistan cevizi yağı tüketenlere kıyasla LDL (kötü) kolesterol, toplam kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürdü.
Bu çalışmaların bazıları, mısır yağı üreticisi bir şirket tarafından finanse edilmiştir. Gıda şirketleri tarafından finanse edilen sağlık araştırmalarının sonuçları genellikle şirketin ürünleri lehine çarpıtılır.

Mısır Yağı Zararları Nelerdir?

Mısır yağı, potansiyel sağlık yararlarından daha ağır basabilecek bazı risklere sahiptir.

Yüksek miktarda omega 6 yağ asitleri içerir

Mısır yağı linoleik asitte yüksektir, bu, bazı çalışmalarda faydalı olduğu belirtilen omega 6 yağıdır. Ancak, omega 6 yağları aşırı tüketilirse zararlı olabilir.

Çoğu araştırmaya göre, vücudun optimal sağlık için omega-6 ila omega-3 oranı yaklaşık 4: 1 de tutulması gerekir.

Çoğu insan çok fazla omega 6 tüketmekte, bu oran 20: 1 olabilmektedir. Bu dengesizlik, obezite, bozulmuş beyin fonksiyonu, depresyon ve kalp hastalığı gibi koşullara neden olabilir.

Bu yağların dengesi önemlidir, çünkü omega 6 yağları proinflamatuar olabilir – özellikle de yeterli miktarda anti-inflamatuar omega-3 yağı bulunmadığında. Mısır yağı, 46: 1  omega 6 ila omega 3 yağ oranına sahiptir.

Genetiği değiştirilmiş mısır ile yapılır

Çoğu mısır yağı genetiği değiştirilmiş (GDO) mısır kullanılarak yapılır. Bu mısırın çoğu böceklere ve glifosat gibi bazı yabancı ot öldürücülere karşı dayanıklı olacak şekilde modifiye edilir.

2015 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından glifosat “olası bir kanserojen” olarak sınıflandırılmıştır. GDO’lu gıdaların ve glifosatın, gıda alerjisi ve intoleransı oranlarındaki hızlı artışa neden olduğu düşünülmektedir.

  Vücut Ağrısına Ne İyi Gelir? Vücut Ağrısı Nasıl Geçer?

Yüksek oranda rafine edilir

Mısır yağı oldukça rafine bir üründür. Mısırdan çıkarıp yenilebilir hale getirilmesi için kapsamlı bir süreçten geçmesi gerekir.

Bu işlem mısır yağının okside olma olasılığının yükselmesi demektir – bu da moleküler düzeyde elektronları kaybetmeye başladığı ve dengesiz hale geldiği anlamına gelir.

Yüksek okside bileşikler vücudumuzda bazı hastalıkların riskini artırır. Mısır yağındaki beta-sitosterol, fritözde olduğu gibi uzun süreler boyunca ısıtıldığı için oksitlenir.

Mısır yağını kızdırmak aynı zamanda sinir, hormon ve kas fonksiyonu ile ilgili problemlere bağlanmış oldukça reaktif bir bileşik olan antinutrient akrilamid üretir.

Akrilamid, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından potansiyel bir kanserojen madde olarak sınıflandırılmıştır.

mısır yağının faydaları

Mısır Yağı Sağlıklı mı?

Mısırözü yağı, E vitamini ve fitosteroller gibi bazı sağlıklı bileşenler içerir, ancak genel olarak sağlıklı bir yağ sayılmaz. Bunun nedeni, yüksek derecede rafine edilmiş olması ve inflamatuar omega 6 yağlarının yüksek olmasıdır.

Mısır yağının daha sağlıklı alternatifleri var. Örneğin, sızma zeytinyağı, kimyasal işlem gerektirmeksizin, yağı çıkarmak için basitçe basılabilen doğal olarak yağlı zeytinlerden elde edilir.

Zeytinyağı ayrıca mısır yağından daha az çoklu doymamış omega-6 yağı içerir ve bunun yerine tekli doymamış oleik asit bakımından zengindir.

Sonuç olarak;

Mısır yağı, yüksek duman noktası nedeniyle kızartma gibi pişirme yöntemleri için popüler olarak kullanılır.

Fitosterol ve E vitamini içeriği bazı sağlık yararları sunsa da, inflamatuar omega 6 yağları bakımından oldukça yüksektir ve rafine edilmiştir. Bu nedenle, zararları, yararlarından daha ağır basmaktadır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir