Mikrodalga Fırın Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır, Zararlı mı?

Gün geçtikçe yeni teknolojik aletler üretiliyor. Hayatımızı kolaylaştırmak gibi bir amaca hizmet eden bu aletlerden biri de mutfaklarımızın demiş başı haline gelmiş mikrodalga fırın… 

Bir dakikadan kısa sürede buzluktan çıkardığımız etin çözülmesi, 30 saniyeden kısa sürede çorbamızın ısınarak masaya gelmesi. Mutfağa ayıracak zamanımızın azaldığı günümüzde, gerçekten işimizi kolaylaştıran özellikler…

Ancak üretildiği ve hayatımıza girdiği günden beri mikrodalga fırın ile ilgili süregelen bir tartışma var. Mikrodalga fırınların radyasyon ürettiğini ve sağlıklı besinlere zarar verdiğini hatta kansere yol açtığını mutlaka siz de duymuşsunuzdur.

mikrodalga fırın hakkında bilgi

Peki bunlar gerçek mi? “Mikrodalga fırın zararlı mı?” yoksa “mikrodalga fırın sağlıklı mı?” “Mikrodalga fırın kanser yapar mı?” 

İşte merak edilen sorular ve bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz ilginç bilgiler…

Mikrodalga fırın nedir?

Mikrodalga fırın, elektriği mikrodalga diye adlandırılan elektromanyetik dalgalara dönüştüren mutfak aletidir. Bu dalgalar gıdalardaki molekülleri uyarır, titreşmelerini, etraflarında dönmelerini ve birbirleriyle çarpışmalarını sağlar. Bu, ellerimizi ovuştururken, ellerimizin ısınmasına benzeyen bir durumdur.

Mikrodalgalar temel olarak su moleküllerini etkiler, yağları ve şekerleri su kadar etkilemez.

Mikrodalga fırın nasıl çalışır?

Mikrodalga, yüksek frekanslı radyo dalgasıdır. Bu dalgalar, yemeğin içindeki suyu emerek, enerjiyi ısıya dönüştürür.

Bunu göremeyiz ama yiyecekler mikrodalga fırında pişirildiğinde, dalgalar moleküllerin titreşmesine neden olur, bu enerji de ısı oluşturur.

Mikrodalga kullanımı sadece yiyecekleri ısıtmakla sınırlı değildir. Mikrodalgalar TV yayıncılığında, cep telefonları ve navigasyon araçlarında radar olarak da kullanılır.

Mikrodalga fırın zararlı mı?

Mikrodalga fırın, elektromanyetik radyasyon üretir. Bundan dolayı zararlı olduğu, kansere yol açtığı konuşulmaktadır. Ancak, bu radyasyon, atom bombaları ve nükleer felaketlerle ilişkili olan radyasyon türü değildir.

Mikrodalga fırın, cep telefonundan gelen radyasyona benzer iyonlaştırıcı olmayan radyasyon üretir. Işığın aynı zamanda elektromanyetik radyasyon olduğunu ve bu nedenle tüm radyasyon türlerinin kötü olmadığını da bilmek gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü, mikrodalga fırın üreten kişilerin üretim talimatlarına uyduğu sürece bu mutfak aletinin güvenli ve kullanışlı olduğunu söylemektedir.

Fırın çalışırken kapağı kapalı olduğu sürece fırından yayılan dalgaların etrafa radyasyon yayması çok çok sınırlı olacaktır. Ancak hasarlı, arızalı bir mikrodalga fırın, dalgaların sızmasına neden olur.

Mikrodalga fırında radyasyonun fırından çıkmasını önleyen cam üzerinde metal kalkanlar ve metal elekler vardır, bu nedenle herhangi bir zararlı risk yoktur.

Güvenli olması açısından, yüzünüzü fırının penceresine bastırmayın ve başınızı fırından en az 30 cm uzakta tutun. Radyasyonla temas, mesafe ile azalır.

Ayrıca, fırınınızın sağlam olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olun. Eski veya kırılmışsa veya kapağı düzgün kapanmıyorsa değiştirin. 

Peki mikrodalga enerjisine maruz kalırsanız ne olur? 

Bir kase yiyeceği fırına koyduğuzda ne olacaksa aynı şey olur. Yani mikrodalga enerjisi vücut tarafından emilir ve maruz kalan dokularda ısı üretir. Bu enerji göz gibi yüksek sıcaklıklara karşı dayanıksız alanlar tarafından emilirse, ısı hasarına yol açar.

Bunu test eden çalışmalarda elektromanyetik radyasyonun organizma tarafından emilmesinin vücutta fizyolojik ve fonksiyonel değişikliğe neden olduğu tespit edilmiş.

Hatta mikrodalga radyasyonunun merkezi sinir sisteminde öğrenme bozuklukları, hafızanın zayıflaması ve uyku bozukluğu gibi olumsuz reaksiyonlara neden olabileceği belirlenmiş. 

Ama bu çalışmalarda kullanılan mikrodalgaların frekansı çok yüksek yani mikrodalga fırın kullanımı sonucu maruz kalınacak radyasyondan çok çok fazla.

Mikrodalga fırın kanser yapar mı?

Mikrodalga fırın yiyecekleri radyoaktif hale getirmez. Yani yiyecekleri pişirirken kimyasal veya moleküler yapısını değiştirmez.

Mikrodalga fırın, mikrodalga enerjisi, fırının içinde hapsolacak şekilde üretilmiştir. Yukarıda belirtildiği gibi talimatlara uygun kullanıldığı sürece kanser gibi herhangi bir olumsuz sonuca neden olmadığı düşünülmektedir. Mikrodalga fırının kansere yol açabileceğini belirten bir çalışma da yok.

Bazı insanlar mikrodalga fırından zarar görmüştür ama bu genellikle sıcak yiyecekle temastan kaynaklanmıştır, fırının radyasyon etkisinden değil.

Mikrodalga fırının özellikleri ve besin içeriği üzerindeki etkileri

Her türlü pişirme şekli yiyeceğin besin değerini azaltır. Bunun nedeni sıcaklık, pişirme süresi ve pişirme yöntemidir. Mikrodalga fırında, pişirme süreleri genellikle kısadır ve sıcaklığı ise düşüktür.

Bu nedenle, mikrodalga, kızartma ve kaynatma gibi yöntemlere göre yiyeceklerin besin içeriğinin tahrip olmadan kalmasını sağlar.

İki inceleme çalışmasına göre, mikrodalga fırın yiyeceklerin besin değerini diğer pişirme yöntemlerinden daha iyi korur.

20 farklı sebze üzerinde yapılan bir araştırma, mikrodalga fırının sebzelerdeki antioksidanları en iyi şekilde koruduğunu belirtti.

Başka bir çalışmada, sadece bir dakikalık mikrodalga işleminin sarımsaktaki kanserle mücadele bileşiklerinin bazılarını tahrip ettiğini, bunun normal bir fırında 45 dakika sürdüğünü bulmuştur.

Başka bir çalışma, mikrodalganın brokolide bulunan flavonoid antioksidanların % 97’sini tahrip ettiğini, haşlama işleminde bu tahribin % 66 olduğunu belirlemiştir.

Yiyecek veya besin türü bu noktada önemlidir. İnsan sütünün mikrodalga fırında ısıtılması önerilmez çünkü sütteki antibakteriyel maddelere zarar verir.

Birkaç istisnai yiyecek dışında, mikrodalga fırın besinlerin içeriğini korur. 

Mikrodalga fırının yararları nelerdir?

Mikrodalga fırın, bazı gıdalardaki zararlı bileşiklerin oluşumunu azaltır. Bunun bir avantajı, yiyeceğin kızartma gibi diğer pişirme yöntemlerinde olduğu gibi aşırı yüksek ısıda pişirilmemesidir. Genellikle, sıcaklık 100 ° C’yi geçmez yani suyun kaynama noktasını.

Örneğin; bir çalışma, tavuğun mikrodalga fırında pişirilmesinin, kızartma yöntemine göre çok daha az zararlı bileşik oluşturduğunu belirlemiştir. 

Mikrodalga fırının güvenli kullanımı

Mikrodalga fırın kullanırken mikrodalga radyasyonuna ve gıda bileşenlerindeki değişikliklere maruz kalmayı azaltabilecek bazı güvenlik ipuçlarına dikkat etmelisiniz.

  • Mikrodalga fırın sağlam olmalı

Modern mikrodalga fırınlar, elektromanyetik radyasyonun sızmasını önlemeye yönelik tasarlanmıştır. Kapı contaları, güvenlik kilitleme cihazı, metal kalkan ve metal ekran gibi.

Ama bu güvenlik unsurlarının çalıştığından emin olmak gerekir. Örneğin mikrodalga fırın kapağı düzgün kapanmıyor ve kilitlenmiyorsa, kullanmayın.

  • Mikrodalgadan en az bir adım uzakta durun

Araştırmalar, mesafe ile radyasyonun azaldığını tespit etmiş. Mikrodalga fırının yanında durmayın veya yüzünüzü pencereye dayamayın.

  • Plastik kap kullanmayın

Birçok plastik, hormon bozucu bileşikler içerir. Kanser, tiroid bozuklukları ve obezite gibi durumlarla bağlantılı olan bisfenol-A (BPA) bunlara örnektir.

Isıtıldığında, bu kaplar yiyeceklerin içine bileşikler bulaştırır. Bu nedenle, yiyeceklerinizi, mikrodalgaya güvenli olarak etiketlenmediği sürece, plastik bir kapta koymayın.

Bu sadece mikrodalga fırına özgü değildir. Hangi pişirme yöntemini kullanırsanız kullanın, yiyecekleri plastik bir kapta ısıtmayın.

Ayrıca alüminyum folyo gibi metal pişirme kapları kullanmayın çünkü bunlar mikrodalgaları, fırına geri yansıtır, yiyeceklerin eşit olmayan şekilde pişmesine neden olur.

Mikrodalga fırının olumsuz yönleri

Mikrodalga fırının bazı olumsuz tarafları da var. Örneğin, bakterilerin ve yiyecek zehirlenmesine yol açabilecek diğer patojenlerin öldürülmesinde diğer pişirme yöntemleri kadar etkili değildir.

Bunun nedeni, ısının daha düşük olması ve pişirme süresinin daha kısa olmasıdır. Bazen yiyecekler düzensiz ısınır. Döner tablalı bir mikrodalga fırın kullanmak, ısıyı daha eşit bir şekilde yayar.

Haşlanma tehlikesi nedeniyle asla bebek mamasını veya küçük çocuklar için tasarlanan yiyecek veya içecekleri mikrodalga fırında ısıtmayın. 

Sonuç olarak;

Mikrodalga fırın güvenli, etkili ve son derece kullanışlı bir pişirme yöntemidir.

Mikrodalga fırın, yiyeceklerdeki molekülleri uyarmak için elektromanyetik dalgalar kullanır, bu da onların titreşmesine ve ısı oluşturmasına olanak tanır.

Araştırmalar, mikrodalga fırının tehlikeli olmadığını ve çoğunlukla gıdadaki bileşikleri olumsuz yönde değiştirmediğini gösteriyor.

Yine de, yiyeceklerinizi aşırı derecede veya düşük sıcaklıkta ısıtmamalı, mikrodalgaya çok yakın durmamalı veya kullanım için güvenli olarak etiketlenmediği sürece plastik bir kapta herhangi bir şeyi ısıtmamalısınız.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir