Mideye İyi Gelen Yiyecekler ve Mideyi Yatıştıran Çaylar

Bazı yiyecekler, mide ağrısı ve ülserin tedavisinde etkilidir. Mideniz ağrıdığında, bulandığında ya da rahatsızlandığında, bir fincan sıcak çay içmek, belirtileri hafifletmek için basit bir yoldur. 

İşte “mideye iyi gelen besinler nelerdir”, “mideye iyi gelen bitki çayları nelerdir”, “hangi çay mideye iyi gelir”, “mideye hangi bitki çayı iyi gelir” sorularının cevabı…

Mideye İyi Gelen Besinler Nelerdir?

mideye iyi gelen besinler

Muz

Muz, mide suyundaki aşırı asit içeriğini nötralize edebilen ve bağırsak yolunun şişmesi ve gastrik inflamasyon riskini azaltabilen mide dostu gıda listesinde birinci sırada yer alır.

Muz, dünyadaki en sağlıklı meyveler arasında. Sağlıklı bağırsak hareketliliğini teşvik eder ve genel olarak sindirim sisteminin sağlığını güçlendirir.

Muzun sadece sindirim sistemi için faydalı olmadığını, aynı zamanda genel sağlık için de faydalı olduğunu bilmelisiniz. Muz, anti-mikrobiyal mücadele ve mide ülserlerine neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur.

Çiğ yiyecekler

Uzmanların tavsiyelerine göre, rafine edilmiş gıdalar yerine daha fazla çiğ yiyecek yemek, sindirim bozuklukları, mide ağrısı ya da ülser bozukluğu olan kişiler için faydalıdır. 

Çiğ yiyeceklerde lif, vitaminler ve mineraller bulunur. Çiğ yiyeceklerde bulunan B vitaminleri, metabolizma talebi ve gıdayı sindirmek için gereklidir. Buna ek olarak, tohumlar midenin iç duvarındaki hücre zarlarını koruyabilen birçok önemli antioksidan içerir.

Elma

Elma, sindirim sisteminin yağlanmasına, ishal belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Elma kabuğu, karın ve bağırsağın aktivitesini artırır, boşaltım işlemini kolaylaştıracak ve kabız olan insanlar için çok yararlı olabilecek pektin (suda genişleyebilen doğal çözünür lif) içerir. 

Çorba

Mide ülseri veya ağrıları olan insanlar daima çorba içmeli. Kısmen pişmiş olduğundan, sindirim sistemine baskı yapmaz ve vücudun yağ emilimini azaltır. 

Hindistan cevizi suyu

Hindistan cevizi suyu, saf sudan sonra saf sıvı grubunda ikinci sıradadır. Hindistan cevizi suyu elektrolitler, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve diğer mineralleri içerir. Vücut için iyidir. Buna ek olarak, idrar problemlerini azaltmaya yardımcı olur.

Zencefil

Günlük olarak zencefil tüketilmesi, mide için önerilir. Zencefil çayı da zencefil tüketmek gibi, sindirim işlevini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Bu karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık tedavisinde en basit yoldur.

Rezene

Rezene, mide suyu ve sindirim sıvısının salgılanmasını uyaran bir madde içerir. Rezene, şişkinliği önleyen zengin bir aspartik asit kaynağıdır. Bu nedenle birçok insan yemekten sonra rezene tohumu çiğneme alışkanlığı edinmelidir.

Yoğurt

Yoğurt, laktaz üretimi, zararlı bakterileri yok etme ve sindirim fonksiyonunu iyileştirme gibi bağırsaktaki birçok aktiviteden sorumlu probiyotiklerin zengin bir kaynağıdır. Midede, sindirim için yararlı bakterilerin bir yeri vardır.

Özel olarak, yoğurt sindirime yardımcı olan ve mideyi enfeksiyona karşı koruyan sağlıklı bakteriler içerir. Örneğin, yoğurt, faydalı bakteri BB12’yi, luminal asidi artıran, bakterisit protein salgılayan, zararlı bakterileri inhibe eden, Ecoli bakterileri, Yersinia ve özellikle HP bakterileri gibi bakterilerin büyümesini azaltan yararlı bakterileri içerir.

Nane

Nane, hazımsızlık, karın ağrısı, mide ekşimesi ve gaz sıklığını tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca iştahı uyarır ve mide bulantısını ve baş ağrısını tedavi eder.

Yağsız Et

Yağsız etin en büyük avantajı yağ bakımından düşük olmasıdır. Hiçbir kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı düşüktür. Daha az yağ içeren et, bol miktarda protein sağlar.

Portakal

Portakal C vitamini ve lif içerir, her ikisi de mideye faydalıdır. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Kuruyemişler

Kuruyemişler, mideye iyi gelen sağlıklı gıdalardır. Mideyi korumaya yardımcı amino asitler bakımından zengindirler. Kuruyemiş içeren düzenli beslenme sağlık için birçok fayda sağlar.

Limon

Limon, sağlıklı bir sindirim sistemi için mükemmel olan, suda çözünür asit içerir. Özellikle limonlu su sindirim sistemini temizler.

Biber

Biber, antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca, sindirim sistemi için mükemmel gıdalardandır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler büyük miktarda çinko, vitamin ve antioksidan içerir. Bu maddeler, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunması için faydalıdır. 

Eğer düzenli olarak sebze yerseniz, sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

Tahıl

Sağlıklı bir mide için günlük olarak tam tahıl yemelisiniz. Sindirim için çok iyidir. Tahıllar manganez, selenyum ve sağlıklı lif içerir, bunların hepsi sağlıklı bir mideyi oluşturan faydalı maddelerdir. 

Tahıllar mide ülserinin iyileşmesine yardımcı olan çok miktarda faydalı karbonhidrat içerir. Tam tahıllı lifler sindirim problemlerini çözmeye yardımcı olur ve gıda sindirim sürecini geliştirir.

Bal

Bal, mide için iyi olan sağlıklı besinlerdendir. Organik bal doğal antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Aynı zamanda, bakteri H. Pyloriyi püskürterek öldürür, mide, özofagus ve bağırsaklardaki tahriş olmuş mukus zarını yatıştırır ve ağrıyı azaltır.

Lahana

Lahana, mide ülserinin tedavisinde etkili olan birçok amino asit içerir ve gastrointestinal mukozayı koruyarak ülserden kurtulmaya yardımcı olur ve ülser oluşumunu önler. Ayrıca mukus üretimini teşvik eder ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Esmer pirinç

Kahverengi pirinç, mide ülseri durumunda yemek için mükemmel bir besindir. Sindirim sisteminin geliştirilmesine yardımcı olur, vücudun çalışması için gerekli vitaminler, mineraller ve besin maddeleri sağlar.

Peynir

Peynir, mide ülserine neden olan bakterileri engelleyen, bazı sağlıklı bakteriler içerir. Ayrıca ağrıyı hafifletmek ve zararlı bakterilerin yayılmasını önlemek için bir zarın yaralara kadar sarılmasına yardımcı olur.

Sarımsak

Sarımsak antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Mide ülserine neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Sarımsak, turşu, bal gibi diğer gıdalarla birleştiğinde sizi mide ülserinden tamamen korur.

Asit özelliği olmayan meyveler

Asit özelliği içermeyen meyveler mide ülserinin tedavisinde mükemmeldir. Ananas, domates veya mandalina gibi bazı narenciye ve greyfurt gibi asitli meyvelerden kaçınmak gerekir.

Patates

Patates, mideye iyi gelen besinlerden biridir. Aynı zamanda mide ülseri semptomlarını azaltmaya yardımcı olan bir besindir. Belirtileri şiddetlendirdiği için kızarmış patates yemeyin. Patates çorbası veya haşlanmış patates tercihiniz olsun.

Elma sirkesi

Bir yemek kaşığı elma sirkesi, bir bardak sıcak su ve bir bardak bal karışımı, hazımsızlığı hafifletir, kolik ve gazı düzenler. Bu içecek aynı zamanda mide tahrişinin ağrılı semptomlarını önler.

Kinoa

Kinoa tohumu, midenin sağlıklı kalmasına yardımcı olan birçok amino asit içerir. Mide sorunlarını çözmek için günlük olarak kinoa tüketebilirsiniz.


Midenize iyi gelen pek çok sağlıklı gıda vardır ancak aşağıda belirtilen bazı yiyecek türlerini de mide rahatsızlığı durumunda tüketmemelisiniz:

Kızarmış yiyecekler

Mide ağrısı olan insanlar kızarmış gıdaları sınırlamalıdır. Bu gıdaların yağ oranı yüksektir. Bağırsak iltihabı veya mide ağrısı ile sorun yaşıyorsanız, kızarmış gıdalar ishal oluşturabilir.

Az pişmiş soğan

Soğan insan vücudu için kalbi korumaya yardımcı olan bol miktarda besin içerir. Bununla birlikte, çiğ soğan mide ağrısına neden olabilir. Bazı toksik maddeleri atmak için soğanı pişirmelisiniz.

Ham brokoli ve lahana

Brokoli ve lahana yararlı lif içeren sebzelerdir. Ancak, brokoli ve lahanayı çiğ yediğinizde şişkinliğe neden olur ve daha fazla gaz üretilir. Bu nedenle, mide ağrısı olan insanlar için en iyi yol, yemeden önce brokoli ve lahanayı pişirmektir.

Kahve

Kahvede, mide ağrısı olan kişilerin kullanmamaları gereken uyarıcı bir madde olan kafein vardır.

Yeşil çay

Sıradan insanlar için, yeşil çay sağlık açısından iyidir ancak ağrısı artmış insanlar için zararlıdır, çünkü ağrıyı daha da artırmaktadır. Özellikle midenizde ağrı varsa, aç karnına yeşil çay içmemelisiniz.

Çikolata

Mide ağrısı olan insanların yediği çikolata miktarını kontrol etmeleri gerekir çünkü fazla miktarda çikolata yiyip belki midede gastrik sıvının geri akışına neden olabilirsiniz.

Şeftali

Şeftali lezzetlidir ve besin değeri çok yüksektir. Şeftali demir açısından zengin ve insan vücudunda anemi önlemede önemli bir role sahiptir. Şeftali içerisindeki pektin de kabızlığı önleyebilir. Bununla birlikte, mide ağrısı olan hastalar için şeftali yemek sağlık için tehlikeli olabilir.

Krema

Kremanın yağ içeriği çok yüksektir. Bu mide ağrısı ve bağırsak hastalıkları olan insanlar için tehlikelidir.

Domates

Domates güçlü asiditeye sahiptir, bu nedenle mide rahatsızlığı durumunda tüketimi sınırlandırılması gereken yiyeceklerdendir.

Mideyi Rahatlatan Bitki Çayları

mideye hangi bitki çayı iyi gelir

Yeşil çay

Yeşil çay, birçok sağlık faydasına sahiptir. Tarihsel süreçte, ishal, mide ağrısı, mide bulantısı ve şişkinliğe neden olabilecek bir bakteri türü olan Helicobacter pylori enfeksiyonundan dolayı doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Diğer mide sorunlarını da hafifleten bir mide çayıdır.

Yeşil çayı içerken aşırıya kaçmamak gerekir. Günde 1-2 bardak (240–475 ml) yeterlidir çünkü kafein içeriği nedeniyle mide bulantısı ve mide rahatsızlığı gibi yan etkilere neden olabilir.

Zencefil çayı

Zencefil çayı, zencefil kökünün suda kaynatılmasıyla yapılır. Bu kök, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunları için faydalıdır. 

Bir incelemeye göre, zencefil hamile kadınlarda sabah hastalığının yanı sıra kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmanın önlenmesine yardımcı oldu. Başka bir derleme, zencefilin gaz, şişkinlik, kramplar ve hazımsızlığı azaltabildiğini ve ayrıca bağırsak düzenini de desteklediğini belirtti.

Zencefil çayı yapmak için, bir parça soyulmuş zencefilli rendeleyin ve kaynar suda 10-20 dakika boyunca demleyin. Süzün, sade olarak veya biraz limon, bal ekleyerek için. 

Nane çayı

Nane çayı, mide problemleri için yaygın kullanılan bir çaydır. Hayvan çalışmaları, nanenin bağırsak kaslarını gevşetebileceğini ve ağrıyı hafifletebileceğini ortaya koymaktadır.

Bu çayı hazır şekilde satın alabilir veya ezilmiş nane yapraklarını sıcak suda 7-12 dakika bekleterek kendiniz yapabilirsiniz.

Siyah çay

Siyah çay, mide rahatsızlıkları konusunda yeşil çay ile benzer etkiye sahiptir. Özellikle ishalin tedavisinde etkili olabilir.  Günde 1-2 bardaktan (240–475 ml) fazla içmemeye çalışın, çünkü aşırı miktarda kafein alınması mide rahatsızlığına neden olabilir.

Rezene çayı

Rezene, havuç ailesinden, meyan kökü benzeri tadı olan bir bitkidir. Bu çiçekli bitkiden yapılan çay, mide ağrıları, kabızlık, gaz ve ishal gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.

Evde 1 çay kaşığı (2 gram) kuru rezene tohumunun üzerine 1 su bardağı (240 ml) sıcak su dökerek rezene çayını hazırlayabilirsiniz. 5-10 dakika sıcak suda bekleterek demleyin

Meyan kökü çayı

Meyan kökü, hafifi acı bir tada sahiptir. Geleneksel tıbbın birçok türü, bu bitkiyi mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanmıştır.

Çok sayıda çalışma meyan kökünün, mide ağrısı, bulantı ve hazımsızlık gibi semptomları tetikleyebilen mide ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir – bu da mide rahatsızlığı ve mide yanmasına neden olur.

Meyan kökünün çeşitli yan etkilere neden olabileceğini ve yüksek miktarlarda tehlikeli olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, günde 1 bardak (240 ml) meyan kökü çayı yeterlidir ve herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, doktora danışmak gerekir. 

Papatya çayı

Papatya çayı hafif, lezzetli ve rahatlatıcı çaylardan biridir. Genellikle sindirim kaslarını gevşetmek ve gaz, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi sorunları tedavi etmek için kullanılır.

Papatya çayını yapmak için, 5 dakika boyunca 1 fincan (237 ml) sıcak suda bir hazır çay poşeti veya 1 yemek kaşığı (2 gram) kurutulmuş papatya yaprağını demleyin.

Fesleğen çayı

Fesleğen, tıbbi özellikleri nedeniyle uzun süredir kullanılan güçlü bir bitkidir. Diğer çaylar kadar yaygın olmasa da, mide rahatsızlıkları için kullanılabilir. Fesleğen çayını demlemek için kuru fesleğen tozu kullanabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir