Mide Gribi Nedir, Neden Olur, Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavisi

Mide gribi bilimsel olarak, mideyi ve bağırsakları etkileyen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon olan viral gastroenterit olarak bilinir.

Mide gribinin ilk belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampı ve karın ağrısıdır.

Bazı yiyecek ve içecekler mideyi rahatlatmaya, başka komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. 

Mide Gribi Belirtileri Nelerdir?

Gastroenterit veya mide gribi, mide ve bağırsaklarda tahrişe ve iltihaplanmaya neden olur. Gripte yalnızca solunum sistemi (burun, boğaz ve akciğerler) etkilenir ancak mide gribi tamamen farklıdır.

Bu, pek çok hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar influenza semptomları ile örtüşebilir. Ancak semptomlar aynı değildir ve aynı virüsten kaynaklanmamaktadır. Viral enfeksiyonlar, gastroenteritin en önemli nedenidir.

Bununla birlikte, belirli bakteri veya parazit türleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ( az pişmiş kabuklu deniz ürünleri gibi ) da mide gribine yol açabilir.

Tıbbi olarak viral gastroenterit olarak da bilinen mide gribi aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

– Sulu, tipik olarak kanlı olmayan ishal 

– Karın krampları ve ağrı

– Mide bulantısı, kusma veya her ikisi

– Üşüme ve kas ağrıları

– Baş ağrısı

– Yorgunluk

– Düşük dereceli ateş

– İştah kaybı

Mide gribi semptomları genellikle enfekte olduktan sonra bir ila üç gün içinde ortaya çıkar ancak zaman çerçevesi enfeksiyonun kökeninde ne olduğuna bağlıdır. 

Mide gribi semptomları hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Yaklaşık 24 saatte de semptomların olması mümkündür.

Yukarıda bahsedilen semptomlar tipik olarak sadece bir gün (24 saat) ila iki gün sürer, ancak bazen 10 güne kadar uzayabilir. Her mide gribi vakası farklıdır.

Mide gribi ve gıda zehirlenmesinin semptomları neredeyse aynı olabilir. Aslında mide gribi ile gıda zehirlenmesinin bu kadar benzer olmasının tıbbi bir nedeni var. Öncelikle, norovirüs hem mide gribine hem de gıda zehirlenmesine neden olabilir.

 

Mide Gribinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Norovirüs ve rotavirüs dahil olmak üzere bir dizi farklı virüs viral gastroenterite veya mide gribine neden olabilir. 

Bu virüsler nasıl mide gribi yapar? Enfekte kişilerin dışkı ve kusmaları mide gribine neden olan virüsleri içerir. Mide gribi vakasına neden olabilecek virüsler, enfekte kişilerle yakın temastan aşağıdaki yollarla kolayca yayılabilir:

– Yiyecekleri, içecekleri veya yemek kaplarını paylaşarak

Mide gribi olan birine sağlık bakımı sağlayarak veya mide gribi olan bir çocuğun ebeveyni olarak

– Kirlenmiş nesnelere veya yüzeylere dokunmak ve ardından ağza, burna veya göze dokunmak

Bazı norovirüs salgınları, az pişmiş istiridye veya çiğ meyve ve sebze yemekten de kaynaklanmaktadır. Salmonella, Campylobacter  ve  E. coli gibi bakteriler veya daha az yaygın olarak Cryptosporidium, Giardia lamblia ve diğerleri gibi parazitler bulaşıcı gastroenterite neden olabilir.

Şiddetli bir mide gribi enfeksiyonu için en büyük risk altında olan kişiler arasında küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler ve bastırılmış bir bağışıklık sistemi olan herkes yer alır.

Norovirüsün neden olduğu mide gribi salgınları genellikle yolcu gemileri, okullar, huzurevleri ve hastaneler gibi “yarı kapalı ortamlarda” ortaya çıkar.

Mide gribi bulaşıcı mı? 

Kesinlikle bulaşıcıdır. Mide gribi olan biri birkaç günden 14 güne veya daha uzun süre bulaştırıcı olabilir. Süre, tam olarak hangi virüsün mide gribine neden olduğuna göre belirlenir. 

Mide Gribi Bitkisel Tedavi

mide gribi ne yenir

Dinlenin

Hastalıktan iyileşmeyi teşvik etmenin en basit ve doğal yollarından biri, dinlenmektir. Mide gribi sırasında oluşan kusma ve ishal sonucu meydana gelen yorgunluk, mide gribinin bir başka semptomudur ve bu anlamda hastalık geçene kadar dinlenmek önemlidir.

Soğuk kompres uygulayın

Soğuk kompres, mide bulantısı veya ishali ortadan kaldırmaz ancak ateşiniz düşükse ve yorgun hissediyorsanız, alna soğuk, nemli bir bez koymak, biraz daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir.

Bitki çayı için

Nane ve zencefil gibi çaylar mideyi yatıştırmak için harikadır. Zencefil ayrıca mide bulantısı ve kusma için doğal ve etkili bir çaredir. 

Mide Gribi Olanlar Ne Yemeli?

Elektrolit içecekler

Elektrolitler, kan basıncının düzenlenmesi ve kas kasılması gibi kritik bedensel işlevlere yardımcı olan elektrik yüklü mineral grubudur. Kayıp sıvıları ve elektrolitleri telafi etmek, mide gribi tedavisinin temel taşıdır.

Sporcu içecekleri, sıvıların ve elektrolitlerin yenilenmesine yardımcı olmak için bir seçenektir, ancak genellikle şeker bakımından yüksektir. 

Nane çayı

Nane çayı, mide gribi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Sadece nane kokusu bile mide bulantısını azaltır. Nane çayı hastalık sırasında ihtiyaç duyulan sıvıların potansiyel kaynağıdır.

Zencefil

Zencefil mide gribinin ilk belirtilerinden olan mide bulantısını hafifletmek için yaygın olarak kullanılır.

Bazı çalışmalar zencefilin hamilelik, kanser tedavisi ve hareket rahatsızlığı nedeniyle mide bulantısını azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Mide gribi için zencefili çay olarak tüketin.

Et suyu bazlı çorbalar

İshal durumunda ilk seçenek olarak et suyu bazlı çorbalar önerilir. Et suyu bazlı çorbalar çok yüksek bir su içeriğine sahiptir, bu da mide gribinin oluşması sırasında hidrasyona yardımcı olur.

Ayrıca, kusma ve ishalle çabucak tükenebilen bir elektrolit olan mükemmel bir sodyum kaynağıdırlar.

Muz, pilav, elma püresi ve tost

Sağlık uzmanları, bu yumuşak yiyecekleri mide şikayetleri için tavsiye eder. Bunlar mide gribi şikayetinden rahatsızlık duyulduğunda başlamak için güvenli seçeneklerdir. 

Kuru tahıl

Mide gribi sırasında bulantı ve kusmayı tetiklememek için, tahıl gibi kuru besinler güvenli seçeneklerdir. Baharatsız, az yağlı ve lifi az olduğu için mideyi yumuşatır. Ayrıca hızlı ve kolayca sindirilen basit karbonhidratlardan oluşurlar.

Patates

Mide gribi durumunda patates gibi yumuşak yiyecekler mükemmel seçeneklerdir. Patates yumuşak, az yağlı ve kolayca sindirilebilir nişastalardan oluşur. Ayrıca kusma ve ishal sırasında kaybedilen birincil elektrolitlerden biri olan potasyum içerir.

İshali daha da kötüleştirebileceklerinden tereyağı, peynir ve ekşi krema gibi yüksek yağlı malzemeler eklemekten kaçının. Sodyum içeriğini artırabileceğinden, patatesi bir tutam tuzla baharatlandırın. 

Yumurta

Mide gribinde yumurta besleyici bir seçimdir. Minimum miktarda yağ, süt ve baharatla hazırlandığından midede sindirimi kolaydır.

Ayrıca mükemmel bir protein kaynağıdır ve bağışıklık sistemi için önemli bir mineral olan B vitaminleri ve selenyum gibi diğer besinleri sağlar. Yumurtayı yağ ile hazırlamayın çünkü yüksek miktarda yağ ishali kötüleştirir.

Düşük yağlı tavuk ve et

Mide gribinde yağsız kümes hayvanları ve etler, yüksek yağlı seçeneklerden daha iyi tolere edilir. Etin kızartılmasından kaçının, yağ içeriğini düşürmek için ızgara yapabilirsiniz. 

Meyve

Mide gribinde öncelik kaybedilen sıvıların yenilenmesidir. İçecekler hidrasyon için tek seçenek değildir. Birçok meyve % 80-90 oranında sudan oluşur.  Su oranı en yüksek meyvelerden bazıları;

– Karpuz

– Çilek

– Kavun

– Şeftali

Meyveler ayrıca potasyum, A ve C vitaminleri gibi bol miktarda vitamin ve mineral sağlar.

Mide Gribinde Neler Yenmez?

Bazı yiyecek ve içecekler bulantı, kusma, ishal ve diğer mide gribi semptomlarını kötüleştirir. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Kafeinli içecekler

Kafein uyku kalitesini azaltabilir ve bu da iyileşmeyi engeller. Ayrıca, kahve sindirimi uyarır ve ishali kötüleştirir.

Yüksek yağlı ve kızarmış yiyecekler

Yüksek yağlı yiyeceklerin sindirimi daha zordur ve ishal, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Baharatlı yiyecekler

Baharatlı yiyecekler bazı kişilerde bulantı ve kusmayı tetikleyebilir. 

Şekerli yiyecek ve içecekler

Yüksek miktarda şeker, özellikle çocuklarda ishali daha da kötüleştirebilir. 

Süt ve süt ürünleri 

Mide gribi sırasında bazı kişilerde süt ve süt ürünlerinde bir protein olan laktozu sindirmekle ilgili sorunlar oluşur.

Komplikasyonlar ve Önlemler 

Mide gribinden kurtulmak, sabır, dinlenme ve sıvı almayı gerektirir. Kustuğunuzda ve ishal olduğunuzda, vücudunuzdan çok fazla sıvı kaybedersiniz. 

Mide gribinin en olası komplikasyonu dehidrasyondur. İshal ve kusma sırasında kaybedilen sıvıları telafi etmek için yeterli sıvı almak önemlidir. 

Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış herkes mide gribine bağlı ciddi dehidrasyon riski altındadır. Dehidrasyonun ölüme yol açması mümkündür ancak bu nadirdir. 

Dikkat edilmesi gereken dehidrasyon belirtileri şunlardır: 

– Batık gözler

– Kuru veya yapışkan ağız

– Sersemlik

– Aşırı susuzluk

– Derinin normal elastikiyetinin olmaması

– İdrara çıkamama

– Gözlerde azalmış gözyaşı üretimi

Mide gribiniz varsa ve ayrıca aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, hemen doktora başvurmanız önerilir:

– Dışkıda veya kusma sırasında oluşan kan

– Dehidrasyon

– 38.5 veya daha yüksek ateş

– Karnın sağ alt kısmında ağrı

– 48 saatten uzun süren kusma

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir