Anasayfa » Metilkobalamin ve Siyanokobalamin Nedir? Arasındaki Farklar

Metilkobalamin ve Siyanokobalamin Nedir? Arasındaki Farklar

Metilkobalamin ve siyanokobalamin – isimlerini telaffuz etmek bile ne kadar zor. Peki nedir bunlar?

Metilkobalamin ve siyanokobalamin B12 vitamini yapımında kullanılan iki kaynak.

Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri, beyin sağlığı, DNA sentezi gibi görevleri olan suda çözünen bir vitamin.

Bu vitamin vücudumuzda eksik olduğunda, yorgunluk, sinir hasarı, sindirim problemleri, depresyon ve hafıza kaybı gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer yediklerimizden yeterli B12 vitamini alamıyorsak, ihtiyacımızı karşılamak için takviyelere başvurmak gerekir.

Takviyelerde bulunan en yaygın B12 vitamini formlarından ikisi, metilkobalamin ve siyanokobalamindir. 

Peki “metilkobalamin nedir?”, “siyanokobalamin nedir?”, “siyanokobalamin ve metilkobalamin farkı nedir?” 

B1 vitamini takviyesi alırken hangi formun daha iyi emildiğini, hangisini kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. O halde başlayalım anlatmaya…

B12 vitamini formları

B12 vitamininin 4 farklı formu vardır aslında. Kobalamin molekülüne bağlı yan grup tarafından farklılaştırılan B12 vitamini formları şöyle:

  1. Adenosylcobalamin (AdoCbl)
  2. Siyanokobalamin (CNCbl)
  3. Hidroksikobalamin (HOCbl)
  4. Metilkobalamin (MeCbl)

Vücudumuz bu formları farklı şekillerde işler:

  • Metilkobalamin ve adenozilkobalamin ko-enzimlerdir ve vücut her birine farklı işlemler için ihtiyaç duyar.
  • Siyanokobalamin, takviyelerde en yaygın olarak bulunan form. En kararlı form olarak kabul edilir. Çünkü yan grup, siyanür, kobalamin molekülü için en güçlü çekime sahiptir. 
  • Hidroksokobalamin, gıdalarda bulunan B12 formudur. 
  • Adenosilkobalamin’in bilimsel adı 5′-deoksi-5′-adenosilkobalamindir. Dibencozide, kobamamid ve kobinamid olarak da bilinir.
  Kakadu Eriği Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Aşağıda metilkobalamin ve siyanokobalamin formlarından bahsedeceğiz. Çünkü bunlar takviyelerde en çok kullanılan türler. Siyanokobalamin, zenginleştirilmiş gıdalarda da yaygın olarak bulunur.

Metilkobalamin Siyanokobalamin Farkları

Sentetik ve Doğal

B12 vitamini takviyeleri genellikle iki kaynaktan elde edilir: siyanokobalamin veya metilkobalamin. Her ikisi de hemen hemen aynıdır ve bir corrin halkası ile çevrelenmiş bir kobalt iyonunu içerir.

Ancak her birinin kobalt iyonuna bağlı farklı bir molekülü var. Metilkobalamin bir metil grubu içerirken, siyanokobalamin bir siyanür molekülü içerir.

Siyanokobalamin doğada bulunmayan B12 vitamininin sentetik bir şekli. B12 vitamininin diğer formlarından daha kararlı ve uygun maliyetli olduğu için, takviyelerde daha yaygın kullanılır.

Siyanokobalamin vücuda girdiğinde, insanlarda B12 vitamininin iki aktif formu olan metilkobalamin veya adenosylkobalamine dönüşür.

Metilkobalamin; siyanokobalaminin aksine, takviyelerinin yanı sıra balık, et, yumurta ve süt gibi gıda kaynaklarından elde edilebilen doğal bir B12 vitamini formudur. 

Farklı şekilde emilir

Metilkobalamin ve siyanokobalamin arasındaki bir başka önemli fark, vücutta emilme ve korunma şeklidir.

Bazı araştırmalar vücudumuzun siyanokobalamini metilkobalaminden biraz daha iyi emebileceğini belirtmiş.

İki formu karşılaştıran bir çalışma, idrarla yaklaşık üç kat fazla siyanokobalaminin atıldığını bildirmiştir. Bu da metilkobalaminin vücutta daha iyi saklanabileceğini gösterir.

İki form arasındaki biyoyararlanımdaki farklılıkların önemsiz olabileceğini, emilimin yaş ve genetik gibi faktörlerden etkilenebileceğini düşündüren çalışmalar da var.

  Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Nedenleri ve Doğal Tedavisi

Ne yazık ki, bu iki B12 vitamini formunu doğrudan karşılaştıran araştırmalar sınırlı. 

Siyanokobalamin B12 vitamininin diğer formlarına dönüştürülür

Siyanokobalamin; B12 vitamininin iki aktif formu olan adenozilkobalamin ve metilkobalamine dönüştürülür.

Metilkobalamin gibi, adenozilkobalamin de sağlık için oldukça gerekli. Yağların ve amino asitlerin metabolizmasında ve sinir hücrelerinin etrafında koruyucu bir örtü oluşturan miyelin oluşumunda rol oynar.

B12 vitamininin her iki formundaki eksiklikler nörolojik problemlerin riskini artırır.

Hem siyanokobalamin hem de metilkobalamin, vücut hücreleri içinde bu vitaminin aktif formlarına dönüştürülen bir kobalamin molekülüne indirgenir.

Ancak, siyanokobalamin takviyesi, B12 vitamininin aktif formlarının seviyesini artırırken, metilkobalamin, adenozilkobalamin seviyelerini artırmaz.

Bu nedenle, vücudun ihtiyacının karşılanması için B12 vitamini eksikliklerinin bu üç formun kombinasyonu ile tedavi edilmesi önerilir. 

Her iki formun da yararları var

Metilkobalamin ve siyanokobalamin arasında belirgin farklar bulunmasına rağmen, her ikisinin de sağlık için yararlı etkileri var ve B12 vitamini eksikliğini önler.

Yedi çalışmanın gözden geçirilmesi, hem metilkobalamin hem de siyanokobalamin içeren bir B kompleksinin, diyabetik nöropatinin semptomlarını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.

Ek olarak, çeşitli hayvan çalışmaları, her iki formun da sinir koruyucu etkilere sahip olabileceğini ve sinir sistemini etkileyen rahatsızlıkların tedavisinde yararlı olabileceğini bulmuştur. 

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir