Meşe Kabuğu Nedir, Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Meşe kabuğu ( Quercus alba ), Kuzey Amerika’ya özgü tipik beyaz meşe çeşitleri olan Fagaceae ailesinin ağaçlarından gelir. İç kabuktan ve ağaçta oluşan safralar olarak bilinen yuvarlak büyümelerden elde edilir.

Meşe kabuğu, topikal ve oral kullanım için kurutulabilir ve toz haline getirilebilir. Tarih boyunca tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Topikal uygulamaların iltihabı bastırdığı ve kaşıntılı cildi yatıştırdığı düşünülürken, meşe kabuğu çayı ishali, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, bronşit, iştah kaybı ve artriti tedavi etmek için kullanılır.

Meşe kabuğunda bulunan, özellikle tanenler gibi doğal olarak oluşan çeşitli bileşiklerin, bitkinin tıbbi özelliklerinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

İlginç bir şekilde, bazı şarapların yüksek tanen içeriği tipik olarak meşeden yapılan fıçılarda yaşlanan şarabın bir sonucudur. 

Meşe kabuğu toz, çay, hap ve sıvı ekstrakt olarak satılmaktadır. 

Meşe Kabuğunun Faydaları ve Kullanımı

Meşe kabuğunun ana kullanımları, kanamalı diş etleri ve hemoroidler gibi inflamatuar durumların tedavisi ile ilgilidir. 

Akut ishali tedavi etmek için de kullanılır.  Beyaz meşe kabuğunda bulunabilen değerli besinler arasında b12 vitamini, demir, tanen potasyum bulunur. Ancak, belirtilen faydalarını destekleyecek çok az araştırma vardır.

meşe kabuğu nedir

Cilt tahrişi

Meşe kabuğu, hasat türüne ve zamanına bağlı olarak % 20’ye kadar tanen içerebilir. Tanenler, vücut dokularını daraltmak için ciltte proteinlere bağlanan büzücü veya ajan olarak işlev görürler, bu nedenle gözenekleri sıkılaştırır ve tahriş olmuş alanları kuruturlar.

Özellikle, meşe kabuğundaki tanenlerin, inflamatuar bileşiklerin salınımını inhibe ettiği belirtilmektedir. Bakteri büyümesinde yer alan proteinlerle bağlanarak antibakteriyel özellikler de sergileyebilirler.

Tanenlerin bu spesifik özellikleri, cilt tahrişi ve yaralarının tedavisinde meşe kabuğunun olası topikal kullanımlarından sorumludur.

Hemoroid veya anal bölge etrafındaki şişmiş damarlar bazen yaraları kurutmak için meşe kabuğu tozu ile karıştırılmış suda yıkanarak tedavi edilir.

Meşe kabuğu ayrıca yaralar, tahriş olmuş diş etleri ve dişler, enfeksiyon riski altındaki yanıklar için büzücü ve antibakteriyel özellikleri için kullanılır.

Bir test tüpü çalışması, meşe kabuğu ve diğer ekstraktlardan oluşan bir merhemin Staphylococcus aureus dahil olmak üzere ilaca dirençli bakterilere karşı etkili olduğunu bulmuştur.

Ancak, bu antibakteriyel etkilerden meşe kabuğu veya diğer ekstraktlardan birinin sorumlu olup olmadığı belirgin değildir. Bu nedenle, meşe kabuğunun güvenliğini ve etkinliğini anlamak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Yatıştırıcı cilt tahrişinde meşe kabuğu kullanımı yaygın olsa da, bu amaçla kullanımı ile ilgili araştırmalar nadirdir. Bazı durumlarda, meşe kabuğu, özellikle kesik ciltlerde kullanıldığında tahrişi ağırlaştırabilir.

  Dilde Çıkan Kabarcıklar Nasıl Geçer - Basit Doğal Yöntemlerle

İshal

Topikal uygulamalarına ek olarak, meşe kabuğunun yutulduğunda iyileştirici faydalar sağladığı düşünülmektedir.

Özellikle meşe kabuğu çayı, antibakteriyel özellikleri nedeniyle ishali tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Test tüpü çalışmaları, meşe kabuğunun mide rahatsızlığına ve E.coli de dahil olmak üzere dışkının gevşemesine yol açabilen bakterilerle savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Tanen bileşikleri ayrıca bağırsak astarını güçlendirebilir ve sulu dışkıları önleyebilir.

Dahası, insanlarda yapılan araştırmalar ishali tedavi etmek için tanen kullanımını desteklemektedir.

Akut ishalli 60 çocukta yapılan bir çalışmada, rehidrasyon rejimi ile birlikte tanen takviyesi alanların, 24 saat sonra taban çizgisine kıyasla önemli ölçüde daha az dışkıya sahip oldukları bulundu.

Sonuç ilginç olmakla birlikte, meşe kabuğu çayı ve diğer ürünlerin uzun süreli kullanımının ishalin tedavisinde güvenli ve etkili olup olmadığı belirsizdir.

Antioksidan aktivite

Meşe kabuğundaki ellagitanninler ve roburinler gibi bazı bileşikler antioksidanlar olarak işlev görebilir. Antioksidanlar vücudumuzu, serbest radikaller adı verilen reaktif moleküllerin neden olduğu altta yatan hasardan korur.

Bu bileşiklerin antioksidan aktivitesinin kalp ve karaciğer sağlığını arttırdığı ve muhtemelen antikanser etkileri sunduğu düşünülmektedir.

Meşe kabuğundan elde edilen ellagitanninler üzerine yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı, yüksek karbonhidrat diyeti yerken 12 hafta boyunca meşe kabuğu ekstresi alan sıçanların, ekstraktı almayan sıçanlarla karşılaştırıldığında, kalp ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşmeler yaşadıkları bulunmuştur.

Geçici karaciğer yetmezliği olan 75 yetişkinde yapılan bir başka çalışmada, 12 hafta boyunca meşe ağacı özü alanların, takviye almayanlara kıyasla karaciğer fonksiyon belirteçlerinde önemli ölçüde daha iyi iyileşmeler olduğu bulundu.

Bununla birlikte, ellagitanninlerin ve yan ürünlerinin vücutta bulunabilirliği kişiye göre değişir. Bu nedenle, meşe kabuğu herkes için aynı faydaları sağlamayabilir.

Meşe kabuğu ürünlerinin uzun süreli kullanımının güvenliğini anlamak için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Beyaz Meşenin Geleneksel Kullanımları ve Faydaları

– Beyaz meşenin iç kabuğu, güçlü antiseptik ve büzücü özelliklere sahiptir ve aynı zamanda balgam söktürücü ve toniktir.

– Kabuğu kaynatılır ve elde edilen sıvı, ishal, aralıklı ateş, öksürük, soğuk algınlığı, astım, ses kaybı vb. tedavilerinde içilir.

– Kabuk, ağız yaralarının tedavisi için çiğnenmiştir.

– Dışarıdan cilt döküntüleri, yanıklar, kızarıklıklar, morluklar, ülserler vb. İçin yıkama ve vajinal duş olarak kullanılır.

– Ayrıca kas ağrıları için yıkama olarak da kullanılmıştır.

– Kabuk en iyi ilkbaharda toplanır.

– Bakteriyel ve viral enfeksiyon riskini azaltır.

– Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşma yeteneğine yardımcı olur.

  Yer Fıstığı Yağının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

– Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve diğer rahatsızlıklar gibi bulaşıcı hastalıkların riskini azaltır.

– Cilt rahatsızlıklarından ve böcek ısırıklarından kurtulmak için haricen kullanılır.

– Antiseptik faktörleri deri döküntüleri, morluklar ve vajinal akıntı tedavisinde faydalıdır.

– Egzama, yanık ve kesiklerin tedavisinde merhem olarak kullanılır.

– Bitki ayrıca diş ağrısı ve diş eti iltihabı gibi oral sorunları tedavi etmek için de kullanılır.

– Enfeksiyonlarla savaşır ve akciğerleri hasardan korur.

– Ekstrakt, balgamı azaltmak ve soğuk algınlığını tedavi etmek için kullanılır.

– Astım ve boğaz enfeksiyonlarında etkilidir.

– Chilblains’in ilk semptomlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

– İç ve dış kanamanın durdurulmasına yardımcı olur.

– Vücut dokularını daraltır ve elastikiyetini geri kazandırır.

– Beyaz meşe, ishal ve hemoroid tedavisi için iyi bir bitkidir.

– Burun kanamasını ve kusmayı tedavi etmek için kullanılır.

– Adet döngüsünü düzenler. Zor adetlerde kan akışını kolaylaştırır.

– Varisli damarlarda da faydalıdır.

– Genital problemlere bağlı kaşıntıyı azaltır.

– Böbrek ve mesane fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

– Mesane enfeksiyonu riskini azaltır ve böbrek taşlarını temizler.

– Eklemlerdeki ağrıyı hafifletmek için kullanılır.

– Isırıkları, yanıkları ve küçük yaraları tedavi etmek için banyo veya kompres şeklinde topikal olarak da uygulanabilir.

– Ağrı ve morlukları hafifletmek için beyaz meşe kabuğu kaynatılarak kullanılır.

– Özellikle tifüsten sonra akciğer, rahim, bağırsakların pasif kanamalarını etkili bir şekilde tedavi eder.

Beyaz meşe kabuğu tozu saç derisine sürekli uygulandığında saç dökülmesini ve kepeği önler.

– Bu bitki ateş nedeniyle oluşan kuruluğu ve halsizliği azaltır.

– Bronşiti ve nefes almada zorluk, göğüs ağrısı, halsizlik gibi ilişkili semptomları hafifletir.

Meşe Kabuğunun Yan Etkileri

Bugüne kadar, meşe kabuğu çayı, takviyeleri ve losyonların tüm olası yan etkilerini tanımlamak için yeterli araştırma yoktur.

Meşe kabuğu kısa süreli olarak alındığında, özellikle akut ishal tedavisi için 3-4 gün ve doğrudan cilde uygulandığında 2-3 hafta güvenli kabul edilir.

Kişisel kullanımlar, meşe kabuğunun oral formlarının mide rahatsızlığına ve ishale neden olabileceğini düşündürmektedir.

Bu arada, topikal meşe kabuğu uygulamaları özellikle tahriş olmuş veya hasar görmüş ciltlerde kullanıldığında cilt tahrişine veya egzama gibi kötüleşen durumlara yol açabilir.

Ek olarak, yüksek dozlar veya meşe kabuğunun uzun süreli kullanımı böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını kötüleştirebilir.

Sıçanlarda yapılan bir araştırma, vücut ağırlığının kilogramı başına 33 mg meşe kabuğu özü dozlarının böbrek hasarına yol açtığını buldu.

Meşe Kabuğu Nasıl Alınır ve Dozajı Nedir?

Meşe kabuğunun insanlarda kullanımı ile ilgili araştırma eksikliği nedeniyle, önerilen bir doz yoktur. Meşe kabuğu hapları, tentürler, çaylar ve losyonlar üzerinde verilen talimatlar büyük ölçüde değişir.

  Argan Yağı Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Kullanımı

Daha iyi emilim için, bazı talimatlar meşe kabuğu takviyeleri veya çayları yiyecekle birlikte almamanızı önerir.

Avrupa İlaç Ajansı’na göre, iç ve dış kullanım olarak farklı amaçlar için genellikle tavsiye edilen meşe kabuğu dozajları şunlardır.

Dahili kullanımlar

Oral takviyeler: günde 3 grama kadar

Çaylar (ishal için): günde 3 defaya kadar 1 bardak (250 mL) meşe kabuğu çayı veya günde 3 gram eşdeğeri

Süre: 3-4 gün

Harici kullanımlar

Banyoda (hemoroid veya cilt tahrişleri için): Banyo suyuna eklemeden önce 4 bardak (1 litre) suda kaynatılmış 5 gram meşe kabuğu

Cilt durulaması veya gargara (cilt tahrişleri veya boğaz ağrısı için): 4 bardak (1 litre) suda kaynatılmış 20 gram meşe kabuğu

Süre: 2-3 hafta

Meşe kabuğu aşırı dozunun bilinen bir raporu yoktur. Yine de, etiketteki talimatlara uymak önemlidir. Meşe kabuğunun uzun süreli kullanımı hakkında endişeler olduğundan, kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışın.

İlaç Etkileşimleri

Meşe kabuğunun diğer ilaçlar veya takviyelerle etkileşime girdiğine dair herhangi bir rapor bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, tanenler demir emilimini engelleyebileceğinden, demir takviyeleri ile meşe kabuğu almamak en iyisidir.

Meşe kabuğu çayı, takviyeleri ve losyonlar oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu ürünlerin raf ömrü değişir ve etikette listelenmiş olmalıdır.

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı

Hamile ve emziren kadınlar arasında meşe kabuğu preparatlarının güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, meşe kabuğu bu popülasyonlar tarafından kullanılmamalıdır.

Meşe kabuğu kısa süreler için tavsiye edilen miktarlarda kullanıldığında genellikle güvenlidir, ancak belirli popülasyonlardaki güvenliği büyük ölçüde bilinmemektedir.

Meşe kabuğunun böbrek veya karaciğer fonksiyon bozukluğu olan bireyler için güvensiz olduğuna dair endişeler vardır. Bu nedenle bu gruplar meşe kabuğunun kullanımından kaçınılmalıdır.

Etkileri ile ilgili araştırma eksikliği nedeniyle, çocuklar, yaşlı yetişkinler ve altta yatan sağlık koşulları olan kişiler, bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe, meşe kabuğu kullanmamalıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir