Menopoz Belirtileri – Menopoza Ne İyi Gelir?

Menopoz, kadınların yumurtlama döneminin sona erdiği doğal bir geçiştir. Çoğu kadın için menopoz yaşı 40’ların sonları veya 50’lerin başlarıdır. Menopoz belirtileri genellikle birkaç yıl sürer. Bu süre zarfında, kadınların en az üçte ikisi menopoz belirtileri yaşar. Menopoz belirtileri arasında sıcak basması, gece terlemesi, ruhsal değişiklikler, sinirlilik ve yorgunluk bulunur.

Ayrıca bu dönemde kadınlar osteoporoz, obezite, kalp rahatsızlığı ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların yüksek riski altındadır. Pek çok kadın doğal katkı maddeleri kullanarak belirtileri hafifletmeye çalışır. 

Bu dönem, kadınların hayatında iyisiyle kötüsüyle bir geçiş sürecidir. Bu yüzden menopozla ilgili bilinmesi gereken pek çok şey var. Biz de yazımızda bütün detaylarıyla menopozu anlattık.

menopoz belirtileri
Menopoz belirtileri

Menopoz Nedir?

Bir kadının yaşamı boyunca meydana gelen dört hormonal değişim periyodu vardır.

Premenopoz: Bu dönem kadınların üreme dönemidir. Ergenlik döneminde başlar – ilk adet döneminin başlangıcından sonlanmasına kadar süren dönemdir. Bu evre yaklaşık 30-40 yıl sürer.

Perimenopoz: Kelime olarak menopoz öncesi anlamına gelir. Bu süre zarfında, östrojen seviyeleri düzensizleşir ve progesteron seviyeleri düşer. Bir kadın 30’lu yaşların ortalarından 50’lerin başlarına kadar her an bu döneme girebilir. Ancak bu geçiş genellikle 40’lı yaşlarda görülür ve 4-11 yıl sürer. Belirtileri şunlardır:

  • Sıcak basması
  • Uyku bozuklukları
  • Adet döngüsünün değişmesi
  • Baş ağrısı
  • Ruhsal değişiklikler, depresyon, anksiyete ve sinirlilik gibi.
  • Kilo almak

Menopoz: Bu dönem, bir kadının 12 ay boyunca adet döngüsü olmadığında ortaya çıkar. Ortalama menopoz yaşı 51’dir. O zamana kadar perimenopozal olarak kabul edilir. Çoğu kadın en kötü belirtileri perimenopoz sırasında yaşar ancak bazılarının menopoz sonrası belirtileri ilk veya iki yılda şiddetlenir.

Postmenopoz: Bu dönem, kadınların adet dönemi olmadan 12 ay geçtikten hemen sonra başlayan menopoz evresidir.

Menopoz öncesi belirtiler öncelikle östrojen ve progesteron üretiminin azalmasıdır. Bu hormonlar, kadın bedeni üzerindeki birçok etkilerinden dolayı geniş çapta değişir. 

Menopoz Belirtileri

  • Adet döngüsündeki değişiklikler

Bu dönemde adet döngüsü eskisi kadar düzenli değildir. Her zamankinden daha fazla veya hafif kan gelebilir. Ayrıca, adet süresi daha kısa veya uzun olabilir.

  • Sıcak basmaları

Birçok kadın, bu dönemde sıcak basmalarından şikayetçidir. Sıcak basmaları, vücudun üst kısmında ya da her yerinde ani şekilde ortaya çıkar. Yüz ve boyun bölgesi kızarır ve aşırı terler. Sıcak basmaları genellikle 30 saniye ile 10 dakika arasında sürer.

  • Vajinal kuruluk ve ilişki sırasında ağrı

Östrojen ve progesteron üretiminin azalması, vajinal duvarları kaplayan ince nem tabakasını etkiler. Kadınlar herhangi bir yaşta vajinal kuruluk yaşayabilir ancak menopoz sürecinde daha farklı bir sorun oluşturur. Vajinal kuruluk cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirir ve sık sık idrara çıkma gerektiği hissine neden olur.

  • Uyku problemleri

Sağlık için yetişkinlerin ortalama 7-8 saat uyuması gerekmektedir. Ancak menopoz uykusuzluk yaşanılan bir dönemdir. Bu dönemde uykuya dalmak veya uykuda kalmak zor olur.

  • Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma

Menopoz döneminde kadınların mesane kontrolünü kaybetmesi yaygın görülür. Ayrıca mesane tam dolmadan idrara çıkma ihtiyacı duyulabilir veya idrar sırasında ağrı hissedilebilir. Nedeni ise bu dönemde, vajinadaki ve idrar yolundaki dokuların elastikiyetini kaybetmesi ve astarın incelmesidir. Çevredeki pelvik kaslar da zayıflayabilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonları

Bu dönemde, bazı kadınlar daha fazla idrar yolu enfeksiyonu yaşayabilir. Östrojen seviyelerinin azalması ve idrar yolundaki değişiklikler enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirir.

  • Cinsel isteğin azalması

Bu dönemde cinsel istek azalır. Bu durum östrojenin azalmasından kaynaklanmaktadır.

  • Vajinal atrofi

Vajinal atrofi, östrojen üretimindeki azalmanın neden olduğu ve vajina duvarlarının incelmesi ve iltihabı ile karakterize bir durumdur. Bu durum, cinsel ilişkiye olan ilgiyi azaltır ve kadınlar için acı vericidir.

  • Depresyon ve ruh hali değişiklikleri

Hormon üretimindeki değişiklikler, bu dönemde kadınların ruh halini etkiler. Bazı kadınlar sinirlilik hissi, depresyon ve ruh hali dalgalanmaları yaşar. Kısa bir süre içinde farklı duygular yaşar. Bu hormon dalgalanmaları beyni de etkiler.

  • Deri, saç ve diğer dokularda değişiklikler

Yaşlandıkça, cilt ve saçta değişiklikler yaşanır. Yağ dokusu ve kolajen kaybı cildi daha kuru ve daha ince hale getirir. Östrojenin azalması saç dökülmesine neden olabilir.

  • Hormon seviyelerinin değişmesi yukarıdaki menopoz belirtilerinin sebebidir. Bazı kişilerde menopoz belirtileri hafif geçer. Bazılarında daha zorlu yaşanır. Menopoza geçiş sürecinde herkes aynı belirtileri göstermez.

Menopoza Ne İyi Gelir?

Menopoz nasıl kolay atlatılır?” Eminin bu dönemden geçen veya bu döneme yaklaşan birçok kadının aklındaki soru. Menopoz belirtilerini hafifletmek için doktorun tavsiye ettiği yöntemleri kullanın. Aşağıdaki doğal yöntemler de işe yarayacaktır.

Menopoza İyi Gelen Bitkiler

  • Karayılan otu

Karayılan otu (Actaea racemosa), menopozla ilişkili gece terlemelerini ve sıcak basmalarını hafifletmek için kullanılmaktadır. Bu bitkiden elde edilen takviyenin yan etkileri nispeten nadir görülür ancak hafif bulantı ve deri döküntüleri yaşanabilir.

  • Kırmızı yonca

Kırmızı yonca (Trifolium pratense), zengin bir izoflavon kaynağıdır. Bu bileşikler, östrojen hormonuna benzer şekilde işlev görür. Menopozla ortaya çıkan östrojen üretimindeki düşüşle ilişkili belirtileri hafifletir. Kırmızı yonca, sıcak basmaları, gece terlemeleri ve kemik kaybı gibi çeşitli menopoz belirtilerini tedavi etmek veya önlemek için kullanılır. Ciddi bir yan etkisi bildirilmemiştir ancak baş ağrısı ve mide bulantısı gibi hafif semptomlar mümkündür. Sağlam güvenlik verilerinin bulunmaması nedeniyle kırmızı yoncayı 1 yıldan uzun süre kullanmamalısınız.

  • Çin Melekotu

Çin melekotu(Angelica sinensis), alternatif Çin tıbbında adet öncesi sendrom (PMS) ve menopoz gibi dönemlerde kadın sağlığını desteklemek için kullanılmıştır. Sıcak basması ve gece terlemesini azaltır. Çin melekotu çoğu yetişkin için güvenlidir ancak cildin güneşe olan duyarlılığını artırır. Kan inceltici etkisi de olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere önerilmez.

  • Maca

Maca (Lepidium meyenii), halk arasında yüzyıllardır anemi, kısırlık, hormonal dengesizlikler gibi fiziksel rahatsızlıklar ile cinsel istek azalması, karamsarlık ve vajinal kuruluk gibi bazı menopoz belirtilerini tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu bitkinin önemli bir yan etkisi yoktur.

  • Soya

Soya fasulyesi, yapısal olarak östrojen hormonuna benzeyen ve vücutta zayıf östrojenik etkiler gösteren zengin bir izoflavon kaynağıdır. Östrojen benzeri özelliklerinden dolayı menopoz belirtilerin hafiflettiği düşünülmektedir. Soya alerjiniz olmadığı sürece soya gıdaları güvenlidir ve faydalıdır. Yaygın yan etkileri arasında mide ağrısı ve ishal bulunur. 

  • Keten tohumu

Keten tohumu (Linum usitatissimum), doğal olarak zengin bir lignan kaynağıdır. Bu bitki bileşikleri, östrojen hormonuna benzer kimyasal yapı ve işleve sahiptir. Keten tohumu, östrojen benzeri aktivitesinden dolayı sıcak basmaları ve kemik kaybı gibi menopoz belirtilerini hafifletmek için kullanılır.

  • Ginseng

Ginseng, dünya çapında en popüler kullanılan bitkisel ilaçlardan biridir. Alternatif Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılır. Bağışıklık fonksiyonu ve kalp sağlığına faydalı olduğu söylenir ve enerji verdiği belirtilir.

Birkaç türü vardır ancak Kore kırmızı ginsengi menopozla ilişkili faydaları olan türüdür. Kore kırmızı ginsenginin kısa süreli kullanımı çoğu yetişkin için güvenlidir. Yine de deri döküntüsü, ishal, baş dönmesi, uykuya dalamama ve baş ağrısı en sık görülen yan etkiler arasındadır. Kan şekeri kontrolünü de bozabilir, bu nedenle şeker hastalığınız varsa kullanımı uygun olmayabilir.

  • Kediotu

Kediotu (Valeriana officinalis) bitkisinin kökleri çeşitli bitkisel ilaç uygulamalarında sakinlik vermesi için kullanılan çiçekli bir bitkidir. Uykusuzluk ve sıcak basması gibi menopoz belirtilerini tedavi etmek için kullanılır. Kediotu iyi bir güvenlik siciline sahiptir ancak sindirim bozukluğu, baş ağrısı, uyuşukluk ve baş dönmesi gibi hafif yan etkilere neden olabilir. Uyku, ağrı veya anksiyete için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bileşik etkisi olabileceğinden kediotu almanız önerilmez. Ayrıca kava, melatonin gibi takviyelerle olumsuz etkileşime girebilir.

  • Hayıt otu

Hayıt otu (Vitex agnus-castus) Asya ve Akdeniz’e özgü şifalı bir bitkidir. Kısırlık, adet bozuklukları, PMS ve menopoz belirtileri için uzun süredir kullanılmaktadır. Diğer birçok bitki gibi, menopoz belirtilerini hafifletme kabiliyetine sahiptir. Hayıt otu genellikle güvenli kabul edilir ancak mide bulantısı, cilt kaşıntısı, baş ağrısı ve sindirim sıkıntısı gibi hafif yan etkiler olması mümkündür. Parkinson hastalığı için antipsikotik ilaçlar kullanıyorsanız hayıt otunu denememelisiniz.

Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz döneminde östrojen hormonu azalmaya başlar. Östrojen seviyelerinin azalması, metabolizmayı yavaşlatarak kilo almaya neden olur. Bu değişiklikler kolesterol seviyesi ve vücudun karbonhidratı sindirme şekli gibi birçok süreci etkiler. Menopoz döneminde beslenme düzeni çok önemlidir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar ile birlikte beslenmeyi düzenlemek belirtileri hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Menopozda Ne Yemeli?

  • Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin gıdalar

Bu dönemde hormonal değişiklikler, kemiklerin zayıflamasına ve osteoporoz riskinin artmasına neden olur. Kalsiyum ve D vitamini, kemik sağlığı için çok önemlidir. Yoğurt, süt ve peynir gibi süt ürünlerini içeren çoğu gıda kalsiyum bakımından zengindir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, çok miktarda kalsiyum içerir. Ayrıca fasulye, sardalya ve diğer gıdalarda bol miktarda bulunur. 

D vitamininin ana kaynağı güneş ışığıdır çünkü cildimiz güneşe maruz kaldığında onu üretir. Bununla birlikte, yaşlandıkça cildin üretimi azalır. Yeterince güneş ışığı alamıyorsanız ya takviye almalısınız ya da D vitaminini yüksek oranda içeren gıda kaynaklarını tüketmelisiniz. Zengin besin kaynakları arasında yağlı balıklar, yumurta, morina karaciğeri yağı bulunur.

  • Sağlıklı bir kiloya ulaşın ve bunu koruyun

Bu dönemde kilo almak çok yaygın görülen bir durumdur. Bu değişen hormonlar, yaşlanma, yaşam tarzı ve genetik bir sonuca bağlıdır. Fazla vücut yağı, özellikle de bel çevresinde kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi hastalıkların riskini artırır. Sağlıklı bir kiloda bulunmak veya kilo vermek sıcak basması ve gece terlemelerini azaltır.

  • Meyve ve sebze yiyin

Meyve ve sebze tüketimi menopoz belirtilerini hafifletir. Sebze ve meyveler düşük kalorili olup, tok hissetmeyi sağlar. Bu nedenle kiloyu korumak ya da kilo vermek için mükemmeldir. Kalp hastalığı gibi birtakım hastalıkları önler. Menopoz sonrası kalp hastalığı riski artar. Sebze ve meyveler ayrıca kemik kaybını önler.

  • Fitoöstrojen oranı yüksek gıdalar yiyin

Fitoöstrojenler doğal olarak vücuttaki östrojenin etkilerini taklit edebilen bitki bileşikleridir. Bu nedenle, hormonların dengelenmesine yardımcı olurlar. Bu bitki bileşiklerini içeren gıdalar, soya ürünleri, keten tohumu, susam ve fasulyedir.

  • Yeterli su için

Bu dönemdeki kadınlar genellikle dehidrasyon yaşar. Nedeni muhtemelen östrojen seviyesinin düşmesidir. Günde 8-12 bardak su içmek menopoz belirtilerini hafifletir.

Su içmek, hormonal değişikliklerle ortaya çıkabilecek menopoz şişkinliğini de giderir. Buna ek olarak, tok hissetmeye ve metabolizmayı hafifçe hızlandırmaya yardımcı olur. Böylece kilo alımını önler. 

  • Protein bakımından zengin gıdalar yiyin

Düzenli olarak günlük protein tüketimi yaşla ortaya çıkan yağsız kas kütlesi kaybını önler. Kas kaybını önlemenin yanı sıra, yüksek protein tüketimi tokluk sağlar ve yakılan kalori miktarını artırarak kilo vermeye yardımcı olur. Protein açısından zengin gıdalar et, balık, yumurta, baklagiller ve süttür.

  • Süt ürünleri

Bu dönemde östrojen seviyesinin düşmesi, kadınların kemik kırığı riskini artırır. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, D ve K vitaminlerini içerir.

Süt ayrıca uyumaya yardımcı olur. Bazı araştırmalar ayrıca süt tüketiminin, 45 yaşından önce ortaya çıkan erken menopoz riskini azalttığını göstermektedir.

  • Sağlıklı yağlar yiyin

Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar, bu dönemdeki kadınlara faydalıdır. Sıcak basması ve gece terlemelerinin şiddetini hafifletir. Omega-3 yağ asitleri oranı en yüksek yiyecekler, uskumru, somon ve hamsi gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, chia tohumu ve kenevir tohumu gibi tohumlardır.

  • Tam tahıllar

Tam tahıllar; tiamin, niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi lif ve B vitaminleri gibi besin maddeleri bakımından yüksektir. Bu yiyeceklerle beslenme, kalp hastalığı, kanser ve erken ölüm riskini azaltır. Tam tahıllı gıdalar arasında esmer pirinç, tam buğday ekmeği, arpa, kinoa ve çavdar bulunur.

  • Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz belki menopoz belirtilerini doğrudan etkilemez ama düzenli egzersiz bu dönemde kadınlara destek olur. Örneğin; egzersiz enerji verir, metabolizmayı hızlandırır, kemik ve eklemlerin sağlığını destekler, stresi azaltır ve daha iyi uyumayı sağlar. Böylece yaşam kalitesi iyileşir ve menopoz belirtilerinde hafifleme olur.

Menopozda Ne Yememeli?

  • Tetikleyici yiyeceklerden uzak durun

Bazı gıdalar sıcak basması, gece terlemeleri ve ruh hali değişimlerini tetikler. Geceleri onları yediğinizde belirtiler muhtemelen daha da kötüleşir. Belirtileri tetikleyenler kafein, alkol, şekerli veya baharatlı yiyeceklerdir.

  • Rafine şeker ve işlenmiş gıdaları azaltın

Rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi kan şekerinde ani iniş ve çıkışlara neden olur. Bu nedenle kan şekeri hızla düşer, sizi yorgun ve sinirli hissettirir. Hatta depresyon riskini artırır. İşlenmiş gıdalar yemek, kemik sağlığını da olumsuz etkiler.

  • Aşırı tuzlu gıdalar

Aşırı tuz tüketmek, bu dönemdeki kadınlarda kemik yoğunluğunu azaltır. Ayrıca, menopoz sonrası, östrojen düşüşü yüksek tansiyon riskini artırır. Tuzu azaltmak bu riski ortadan kaldırır.

  • Öğün atlamayın

Bu dönemde düzenli yemek önemlidir. Düzensiz yemek belirtileri kötüleştirir ve kilo verme çabalarını boşa çıkarır.

Menopozda Neden Kilo Alınır?

Bu dönemde aylık olarak adet sancılarıyla artık uğraşmak zorunda kalmadığınız için rahat bir nefes alırsınız ama menopoz size farklı sürprizler hazırlar. Sizi sadece ruh hali değişimleri ve sıcak basmalarıyla değil, kilo alımıyla da vurur. Menopoz, gebe kalma ve üreme için gerekli olan daha az östrojen ve progesteron üretimi anlamına gelir. Bu da bir kadının doğurganlık çağının sona ermesi demektir. 

Östrojen insanlarda vücut ağırlığını kontrol eder. Üretimindeki azalma, kadınların metabolik hızını etkileyerek yağ depolanmasının artmasına neden olur. 

Menopozla ilişkili kilo alımı aniden ortaya çıkmaz. Kademeli ilerler. Kilo alma riski başka faktörler tarafından da tetiklenir. Bildiğimiz gibi menopoz yaşı ilerlemiş kişilerde olur. Çoğu yetişkin kadın, belirli bir yaştan sonra fiziksel olarak daha az aktiftir. Bu hareketsizlik de kilo alımına neden olur.

Yaşlanan kişiler kas kütlesini kaybeder. Bu da metabolizmayı yavaşlatır. Bu da kilo alımının nedenlerinden biridir.    

Menopozda Neden Zor Kilo Verilir?

Çeşitli faktörler, bu döneminde kilo vermeyi zorlaştırır:

  • Hormon dalgalanmaları: Hem yüksek hem de çok düşük östrojen seviyeleri yağ depolanmasına neden olur.
  • Kas kütlesi kaybı: Yaşa bağlı kas kütlesi kaybı, hormonal değişiklikler ve fiziksel aktivitenin azalması nedeniyle oluşur.
  • Yetersiz uyku: Menopozda uyku sorunu baş gösterir. Uzun süre devam eden uykusuzluk yaşanabilir. Maalesef uykusuzluk kilo almanın çok önemli bir nedenidir. 
  • İnsülin direncinin artması: Kadınlar yaşlandıkça sıklıkla insüline direnç gösterirler. Bu kilo vermeyi zorlaştırır. Hatta kısa sürede kilo almaya neden olur.

Dahası, menopoz döneminde vücutta depolanan yağlar, kalça ve karın bölgesinde oluşmaktadır. Bu durum, metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini arttırır. O yüzden bu dönemde kilo alımı kontrol altında tutulmalıdır.

menopozda neden kilo alınır

Menopozda Nasıl Kilo Verilir?

Menopoza girer girmez, kilo almaya başlamazsınız. Bazı nedenlerden dolayı kilo alımı gerçekleşir. Maalesef bu doğal süreçten kaçınmanın özel bir yolu yoktur. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve doktorunuzun rehberliğinde menopozun getirdiği etkileri azaltabilirsiniz. Bunun için daha az kalori tüketmelisiniz, egzersiz yapıp kas erimesinin önüne geçmelisiniz. İşte menopozda kilo vermek için dikkat edilmesi gerekenler…

  • Aerobik egzersiz yapın

Kilo vermek ve kilonuzu korumak için haftada en az 2 buçuk saat aerobik egzersiz yapmanız önerilir. Bunun için çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Örneğin, videolar ile egzersiz yapabilir, her gün yürüyebilirsiniz. Kendinize bir egzersiz arkadaşı bulun. Bu sizi motive edecektir.

  • Beslenme değişikliği

Çeşitli araştırmalara göre, 50 yaşına geldiğinizde vücudun günde 200 daha az kaloriye ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle, şekerli içecekler, şekerli yiyecekler ve yağlı yiyecekler gibi ekstra kalori sağlayan yiyeceklerden kaçınmak önemlidir.

  • Kas yapmak için egzersiz

Kas kütlesini kaybetmek, yaşlı yetişkinlerin karşılaştığı önemli bir sorundur. Bu, güçlendirme egzersizleri yapılarak azaltılabilir. Ek olarak, hareketsizlik nedeniyle kaybettiğiniz kas kütlesini geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Direnç eğitimi osteoporozun önlenmesine de yardımcı olur.

Yapacağınız egzersiz ile diğer kas gruplarının yanı sıra kolları, bacakları, kalça kaslarını ve karın kaslarını hedefleyin. Yaralanmaları önlemek için aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

  • Alkole dikkat!

Fazladan kalori almanıza neden olacağından alkol tüketimini sınırlayın. Hatta sağlık ve kilo kontrolü açısından tamamen uzak kalın.

  • Uyku düzenini koruyun

Yeterli ve kaliteli uyumak, sağlıklı bir kilo için çok önemlidir. Çok az uyuyan insanlarda, “açlık hormonu” ghrelinin seviyeleri yükselir, “tokluk hormonu” leptinin seviyeleri düşer. Bu durum kilo alma olasılığını artırır.

Ne yazık ki, bu dönemdeki birçok kadın, sıcak basması, gece terlemesi, stres ve östrojen eksikliğinin diğer fiziksel etkileri nedeniyle uyku bozukluğu yaşamaktadır. Elinizden geldiğince doğal yöntemler kullanarak uyku sorununu ortadan kaldırmaya çalışın.

  • Stresi azaltın

Stresi hafifletme menopozal geçiş sırasında önemlidir. Stres kalp rahatsızlığı riskini arttırmaya ek olarak, artmış abortus yağıyla ilişkili yüksek kortizol düzeylerine yol açar. Yoga yapmak gibi çeşitli yöntemler stresi hafifletmeye yardımcı olur.

Her kadın menopozda kilo almaz. Fakat bu dönemde kiloyu kontrol altında tutmak faydalı olacaktır. Menopoza girmeden önce yaşam tarzınızı değiştirmeye başlayın ve bunu bir alışkanlık haline getirin. Daha fazla hareket etmeye ve daha sağlıklı yemeye başladığınızda kendinizde fark göreceksiniz.

Özetlemek gerekirse;

Menopoz bir hastalık değildir. Hayatın doğal bir parçasıdır. Bu dönem hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlu geçecek bir dönemdir. Menopoz belirtileri herkesi zorlayacak şekilde ortaya çıkmasına rağmen sağlıklı beslenme ve düzenli olarak yapılan egzersiz ile bu belirtiler hafifler. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile bu dönemde ayrıca ortaya çıkacak kilo alımı sorunu da ortadan kalkar.

Kaynakça: 1, 2, 3

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir