Maydanoz Kökü Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Maydanoz kökünü duydunuz mu?

Maydanoz kökü deyince aklınıza bahçede yetiştirilen, salatalara doğradığımız, kaynatıp suyunu içtiğimiz yeşil yapraklı maydanoz gelmesin.

Maydanoz kökünün de bizim bildiğimiz maydanoza benzeyen yaprakları var fakat bu bitki aslında havuca benzeyen bir kök sebze.

Yaprakları da yenilir ama özellikle kalın, yumru kökleri için yetiştirilir. Görünüşü havuç ile yabani havuca benzer.

Maydanoz kökü, yaban havucundan daha narin ve daha tatlıdır. Genellikle pişirilir, çiğ olarak kullanıldığı bölgeler de var.

Maydanoz kökünün hem kökü hem de yaprakları yenir. Almanya, Hollanda ve Polonya’da kış sebzesi olarak kullanılmaktadır.

Ülke olarak pek bilmediğimiz bu kök sebze ile ilgili merak edilenleri öğrenmek için yazıyı okumaya devam edelim.

Maydanoz kökü nedir?

Maydanoz kökü, bilimsel olarak “Petroselinum crispum Tuberosum” olarak bilinir ve bahçe maydanozunun alt türlerinden biridir.

Maydanoz kökünün yaprakları, maydanoz bitkisine benzeyen bir kök sebzedir. Maydanoz kadar bilinmese de, hem yaprakları hem de kökü dünya çapında yaygın olarak kullanılır. 

Bu kök sebze, benzer görünüşünden dolayı yaban havucu ile karıştırılır fakat ikisinin tadı ve besin içeriği birbirinden çok farklı. 

Maydanoz kökü besin değeri

Maydanoz kökü, temel vitamin ve minerallerle birlikte, yüksek oranda C vitamini, folat ve çinko içerir. Magnezyum içeriği de önemli derecede yüksektir.

A vitamini ile birlikte yüksek seviyelerde demir, bakır, potasyum, diyet lifi, kalsiyum, flavonoidler ve antioksidanlar içeren zengin bir besin profiline sahiptir. 

100 gram maydanoz kökünün besin içeriği söyledir; 

Kalori: 55

Karbonhidrat: 12 gram

Lif: 4 gram

Protein: 2 gram

Yağ: 0.6 gram

C Vitamini: Günlük Değerin % 55’i (DV)

B9 Vitamini (folat): DV’nin % 45’i

Potasyum: DV’nin % 12’si

Magnezyum: DV’nin % 11’i

Çinko: DV’nin % 13’ü

Fosfor: DV’nin % 10’u

Demir: DV’nin % 7’si 

Maydanoz Kökünün Yararları Nelerdir?

Maydanoz kökünün yaprakları, kökü ve tohumları eski Yunan tıbbında şişkinlik, hazımsızlık, spazm ve adet bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmış. 

Maydanoz kökü ekstresi idrar söktürücü ve kan temizleyici özelliklere sahip olduğu için kronik karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.

  • Antioksidan içeriği

Maydanoz kökü, antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar stresi azaltır ve hücrelere zarar veren serbest radikallerin gelişimini önler.

Bu kök sebzedeki başlıca antioksidanlardan ikisi olan miristisin ve apiol, bu kök sebzenin antioksidan kapasiteni oluşturur. Ayrıca antioksidan olarak işlev gören önemli miktarda C vitamini içerir. 

  • İltihabı önleme

Maydanoz kökünün iltihabı önleyen özellikleri var. İltihap, vücudun strese verdiği doğal tepki olsa da, vücutta aşırı iltihabın olması bazı hastalıkların riskini artırır.

Maydanoz kökü, hem antioksidan hem de iltihap önleyici etkilere sahip olduğu bilinen miristisin, apiol ve furanokumarinler gibi bileşikler içerir. 

İçerdiği C vitamini, çinko ve magnezyum gibi birçok vitamin ve mineral de vücudumuzun inflamatuar tepkisini düzenler.

  • Detoks etkisi

Karaciğerimizde bulunan çeşitli enzimler; ilaçlar, yiyecek veya kirletici maddelerden aldığımız toksinlerin yok edilmesine yardımcı olur.  Karaciğer tarafından üretilen bir antioksidan olan “glutatyon” bu detoksifikasyon süreci için önemlidir.

Bir çalışma, maydanoz kökü suyunun detoksifikasyon enzimlerinin miktarını önemli ölçüde arttırdığını tespit etmiş. Bu sonuç ile maydanoz kökü suyunun zararlı bileşiklere karşı koruyabileceği ispatlanmış olmaktadır.

maydanoz kökü neye iyi gelir

  • Bağışıklığı güçlendirme

Maydanoz kökü sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitaminini önemli oranda içerir.

C vitamini, yabancı bakteri, stres ve iltihap ile mücadele eder, bundan dolayı güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz bir vitamindir.

  • Kanserden koruma

Bazı araştırmalar maydanoz kökünün bazı kanser türleri için önemli bir sebze olduğunu belirtiyor. Sebzenin lif içeriği kolon, yumurtalık, baş ve boyun kanserleri riskinin azalmasını sağlıyor.

  • Gaz ve hazımsızlık

Mideyi yatıştırdığı bilinen bu kök sebzeyi yemek, bağırsaktaki iltihabı hafifletir ve şişkinliği, hazımsızlığı azaltır.

  • Kalp sağlığı

Potasyum içeriğinin yüksek olmasından dolayı maydanoz kökü, kan basıncını düşürür, felç ve diğer kalp hastalıklarına karşı korur. 

Maydanoz kökünün cilde faydaları

Bu kök sebzede bulunan yüksek düzeyde flavonoidler ve antioksidanlar, ciltteki oksidatif stresi ve iltihabı hafifletir, kırışıklıkları ve yaşlılık izlerini azaltır.

Maydanoz Kökü Kullanımları ve Faydaları

  • Maydanoz kökü, sindirim bozuklukları, böbrek ve karaciğer sorunları, adet düzensizliklerini tedavi etmenin yanı sıra, kanı ve vücudu toksinlerden arındırmak için kullanılır. 
  • Klorofil açısından zengindir. Bu da onu harika bir nefes tazeleyici yapar.
  • Maydanoz kökünün bitkisel özleri, histamin salgılanmasını engeller, bu nedenle alerjilerin tedavisi için yararlıdır.
  • Maydanoz kökü çok faydalı bir bitkidir ve tümörleri engelleyebilecek önemli bir amino asit olan histidin içerir. Bitkinin tohumları, gastrointestinal rahatsızlıklar, böbrek hastalıkları ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılır. 
  • Maydanoz kökü eskiden beri sindirimini iyileştirmek için kullanılmıştır ve yemekten sonra mideyi rahatlatır. Mide ülserine karşı koruma potansiyeli vardır. 
  • Maydanoz kökü kan şekerini düzenler. Şeker hastalığı olanlar için güçlü bir bitkisel ilaçtır.
  • Maydanoz kökü, yüksek tansiyonu düşürür ve çeşitli kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.
  • Bitkinin güçlü idrar söktürücü etkisi gut, romatizma ve artrit tedavisine yardımcı olur. 
  • Maydanoz kökü tentürleri, genellikle sistit ve romatizmal durumlar için bir tedavi olarak düşünülmektedir.
  • Bu yararlı bitki, anemi ve yorgunluğun tedavisine yardımcı olduğu bilinen besinler içerir. 
  • Maydanoz kökü, gecikmiş adet kanamasını normalleştirir ve adet ağrısını gidermeye yardımcı olur. Amenore ve dismenore tedavisinde etkili sonuçlar görülmüştür.
  • Bitkinin özü kadınlarda hormonal dengeyi ve östrojen salgısını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, adet öncesi sendromu (PMS), menopoz semptomları gibi hormonal sorunların tedavisinde faydalı olmasını sağlar.
  • Bitkinin uçucu yağları karaciğerin en önemli detoksifiye edici enzimlerinden birini aktive eder. Bundan dolayı maydanoz kökü ve yaprağı potansiyel bir kanser önleyicidir.
  • Maydanoz kökü bazı kulak enfeksiyonlarını, kulaklarda çınlama ve kısmi sağırlığı tedavi etmek için kullanılan şifalı bitkilerden biridir. 
  • Bitkinin özü, saç dökülmesinin yanı sıra cilt kuruluğu için de iyi bir çaredir.

Maydanoz kökü nasıl kullanılır?

Bu kök sebze çok yönlü olarak kullanılır, hem çiğ hem de pişmiş yenir. Salatalarda kullanılabilir, sandvice eklenebilir.

Buğulama, kavurma, sote yapılarak da yenir. Diğer kök sebzelerle birlikte kullanılır. 

Maydanoz kökü nasıl saklanır?

Maydanoz kökünü, önce bir kağıt havluya sarıp, plastik bir poşete koyun. Bu şekilde buzdolabında bir haftaya kadar dayanır. Yaprakları kökü kadar uzun olmasa da buzdolabında 1 veya 2 gün dayanır.

Yaban havucu ve maydanoz kökü farkı

Yaban havucu açık sarı veya beyaz renklidir, maydanoz kökünden biraz daha kalındır.

Yaban havucunun tadı daha belirgindir ve pişirme sırasında kaybolmaz. Yaban havucu biraz kereviz kokar, maydanoz kökünün kokusu ise maydanoz bitkisine benzer. 

Bu kök sebzelerin her ikisi de çorba ve sebze yemeklerinde kullanılır. Yaban havucu nadiren çiğ yenirken, maydanoz kökü çiğ yenir.

Maydanoz kökünün zararları nelerdir?

Hamilelik sırasında aşırı miktarda maydanoz kökü yememek gerekir çünkü içeriğindeki yağlar rahmi uyarabilir, plasentayı geçebilir ve bebeğin kalp atış hızını artırabilir. 

Maydanoz kökü, vücut sıvılarında fazla yoğunlaşarak ve kristalleşerek sağlık sorunlarına neden olabilen oksalat içerir. Bu nedenle böbrek veya safra kesesi rahatsızlığı olan kişiler bu kök sebzeyi tüketirken dikkatli olmalıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. poz da li mozete da mi kazeye kade mozam da najdam. koren od magdanoz mi trba za lek