Maydanozun Etkileyici Faydaları ve Besin Değeri

Maydanoz, yemeklere lezzet katmak için kullanılan bir bitkidir. Çorba, salata gibi tariflere farklı bir lezzet katar. Mutfak kullanımının yanı sıra çok besleyicidir ve sağlık açısından birçok yararı vardır.

Bu yazıda “maydanoz nedir”, “maydanoz faydaları”, “maydanoz zararları”, “maydanoz uzun süre nasıl saklanır”, konularında bilgi verilecektir.

Maydanoz Nedir?

Bilimsel olarak “Petroselinum crispum” olarak bilinir, Akdeniz Bölgesi’ne özgü, baharat, bitki ve sebze olarak yetiştirilen çiçekli bir bitkidir.

Orta Doğu, Avrupa ve Amerikan mutfaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle parlak yeşildir; tropikal ve subtropikal bölgelerde yıllık bir bitkidir.

Maydanoz Çeşitleri

Genel olarak maydanoz türleri üç tanedir.

Kıvırcık yapraklı maydanoz

En yaygın türüdür. Genellikle çorbalarda, et yemeklerinde ve diğer yemeklerde garnitür olarak kullanılır.

Yassı yapraklı maydanoz

Ayrıca İtalyan maydanozu da denir kıvırcık yapraklıdan daha fazla tadı vardır. Çorbalarda, salata ve soslarda kullanılır.

Frenk maydanozu

Şalgam köklü veya Alman maydanozu olarak da bilinir, daha az bilinen bir çeşittir. Yaprakları için değil, şalgam benzeri kökü için kullanılır.

Maydanoz Besin Değeri

İki yemek kaşığı (8 gram) maydanoz aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

Kalori: 2

A Vitamini: Referans Günlük Alımın (RDI) % 12’si

C Vitamini: RDI’nin % 16’sı

K Vitamini: RDI’nın % 154’ü

Maydanozun kalorisi düşüktür, bununla birlikte A, K ve C vitaminleri gibi önemli besinler açısından zengindir.

A vitamini, bağışıklık ve göz sağlığında önemli rol oynayan temel bir besindir. Ayrıca, cilt için önemlidir ve akne gibi cilt koşullarını iyileştirir.

Bu sağlıklı bitki aynı zamanda kemik ve kalp sağlığını destekleyen bir besin maddesi olan K vitamininin harika bir kaynağıdır.

Sadece iki yemek kaşığı (8 gram) günlük ihtiyacınız olandan daha fazla K vitamini sağlar. Kemik ve kalp sağlığındaki rolünün yanı sıra, K vitamini aşırı kanamayı önlemeye yardımcı olabilecek doğru kan pıhtılaşması için de gereklidir.

Ek olarak maydanoz, kalp sağlığını iyileştiren ve bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan bir besin olan C vitamini içerir.

C vitamini serbest radikal adı verilen dengesiz moleküllerin neden olduğu zararlardan koruyan güçlü bir antioksidan görevi de görür.

Ayrıca magnezyum, potasyum, folat, demir ve kalsiyum için iyi bir kaynaktır.

Maydanozun Faydaları

Kan şekerini geliştirir

Diyabetin yanı sıra, sağlıksız beslenme veya hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle yüksek kan şekeri seviyeleri ortaya çıkabilir.

Kan şekeri seviyelerinin yüksek olması, yüksek kolesterole neden olabilir ve insülin direnci, diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi hastalıkların riskini artırabilir.

Hayvan çalışmaları bu bitkideki antioksidanların yüksek kan şekeri seviyelerini etkili bir şekilde azaltabileceğini göstermektedir.

Örneğin, tip 1 diyabetli sıçanlarda yapılan bir çalışma, maydanoz ekstresi verilenlerin kan şekeri seviyelerinde daha fazla azalma olduğunu tespit etti.

Kalp sağlığına faydalıdır

Kalp krizi ve felç gibi kalp durumları dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenidir. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara içme ve yüksek alkol alımı kalp hastalıklarına neden olabilir.

Maydanozun yararlarından biri, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalp sağlığına yararı bulunan karotenoid antioksidanlar gibi birçok bitki bileşiği içermesidir.

Örneğin, karotenoid açısından zengin besinleri yiyenlerin kronik inflamasyon, yüksek kan basıncı ve LDL (kötü) kolesterol seviyeleri gibi kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Aynı zamanda maydanozun faydası kalp sağlığı için güçlü bir antioksidan olan C vitamini içermesidir. 13.421 kişiden oluşan bir çalışmada, C vitamini alımı en yüksek olanların, kalp hastalığı riski en düşüktü.

Böbrek sağlığına faydalıdır

Böbrekler, kanı sürekli olarak filtreleyen, atıkları ve fazla suyu gideren önemli organlardır. Süzülen atıklar daha sonra idrarla atılır.

Bazen, idrar konsantre olduğunda, mineral tortuları oluşabilir ve böbrek taşı denilen ağrılı bir duruma yol açabilir.

Böbrek taşı olan sıçanlarda yapılan bir araştırma, maydanozla tedavi edilenlerin idrarda kalsiyum ve protein atılımını azalttığı kadar idrar pH’sını da düşürdüğünü buldu.

Maydanozun ayrıca flavonoidler, karotenoidler ve C vitamini gibi antioksidanları içermesi nedeniyle anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir.

Ek olarak, böbrek hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürerek böbrek sağlığını korur.

Maydanoz, kan damarlarını genişleten, kan akışını iyileştiren ve yüksek tansiyonu düşüren yüksek oranda nitrat içerir.

Araştırmalar, nitrat bakımından zengin gıdaların sağlıklı tansiyon seviyelerini korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Maydanoz bitkisinin anti-inflamatuar özellikleri, idrar pH’sini düzenleme ve kan basıncını düşürme kabiliyeti ile birlikte, böbrekleri sağlıklı tutmaya ve böbrek taşı riskini azaltmaya yardımcı olur.

Maydanoz ve Faydaları

Maydanoz faydası saymakla bitmeyecek bir bitkidir. Yukarıdakilere ek olarak şu yararları da sağlar:

Antibakteriyel özellikler

Antibakteriyel etkileri olan, Staphylococcus aureus gibi potansiyel olarak zararlı bakterilerle savaşan, apiol ve miristisin gibi esansiyel yağlar içerir.

Kemik sağlığına faydalıdır

K vitamini, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir – hepsi kemik sağlığı için önemlidir.

Bağışıklığı güçlendirir

Araştırmalar maydanozda bulunan apigenin antioksidanının, iltihabı azaltarak ve hücresel hasarı önleyerek bağışıklık fonksiyonunu düzenlediğini gösteriyor.

Karaciğer sağlığına faydalıdır

Diyabetli sıçanlarda yapılan çalışmalar maydanoz hapının karaciğer hasarını önleyebileceğini, karaciğer fonksiyonunu artırabileceğini ve antioksidan seviyelerini yükseltebileceğini göstermiştir.

Maydanoz cilde faydası

Maydanozun cilt bakım özellikleri fazla bilinmez. Bu bitkinin cilt yararları, antioksidan özellikleri ve içerdiği yüksek miktarda C vitaminine sahip olmasından kaynaklanır.

Bu bitki yaraları iyileştirmeye yardımcı olur, yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir ve hatta akne ve sivilceleri önler. Koyu renkli cilt lekelerinin görünümünü azaltmada faydalıdır. Tahriş olmuş cildi iyileştirir.

Maydanozun Zararları ve Yan Etkileri

Aşırı tüketilirse maydanozun yan etkileri olabilir.

Cilt hassasiyeti

Maydanoz tohumu yağının cilde uygulanması, bazı kişilerde güneş ışığına karşı hassaslığa ve döküntülere neden olabilir. Bu nedenle, kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Gebelik ve Emzirme

Normal miktarlarda güvenli olmasına rağmen, hamilelik veya emzirme sırasında aşırı tüketimi komplikasyonlara neden olabilir.

Yüksek tansiyon

Bazı durumlarda maydanoz vücutta fazla sodyum tutar ve kan basıncını yükseltir. Bu nedenle, kan basıncıyla ilgili sorunlarınız varsa dikkatli olun ve doktorunuza danışın.

Cerrahi işlem sırasında etkileşimler

Maydanoz, kan şekeri seviyesini düşürebilir ve ameliyat sırasında kan şekeri kontrolünü engelleyebilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce kullanmayı bırakın.

Diğer İlaç Etkileşimleri

Yüksek K vitamini içeriği Coumadin gibi ilaçlarla etkileşime girebilir.

Maydanoz Nasıl Kullanılır?

Birçok yemeğe eklenebilen, çok yönlü bir bitkidir. Şu şekilde tüketilebilir:

– Makarna veya çorbalarda garnitür olarak kullanın.

– Doğrayın ve salatalara ekleyin.

– Pesto sosunda kullanın.

– Bir besin maddesi ve lezzet arttırıcı madde olarak smoothie içeceklerine ekleyin.

– Ev yapımı pizzada kullanın.

– Ev yapımı ekmeğe ekleyin.

– Ev yapımı meyve sularında kullanın.

– Et yemeklerinde lezzet katmak için kullanın.

– Marine ve soslara katın.

– Balık ve tavuk gibi yemekleri tatlandırmak için kullanın.

Maydanoz Nasıl Saklanır?

Taze maydanozu en iyi şekilde saklamak için önce saplarını çıkarmanız gerekir. Durulamayın. Bir bardağı veya kavanozun yarısını su ile doldurun ve gövde uçlarını suyun içine yerleştirin. Bitkiyi buzdolabında saklarsanız, plastik bir torba ile gevşek şekilde ağzını bağlamadan saklamak en iyisidir.

Her iki günde bir suyu değiştirin ve yapraklar kahverengileşmeye başladığında bitkileri atın. Bu şekilde, bitki, iki hafta kadar taze kalabilir.

Kuru maydanoz hava geçirmez bir kapta serin ve karanlık bir ortamda altı ay ila bir yıl süre kalabilir.

Sonuç olarak;

Antioksidanlar ve A, K ve C vitaminleri gibi besinler bakımından zengin olan maydanoz, kan şekerini dengeler ve kalp, böbrek ve kemik sağlığına faydalıdır.

Bu bitki, birçok yemeğe lezzet katar. İki hafta kadar taze kalır, kuru olanı ise bir yıl kadar dayanabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir