Magnezyum Malat Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Magnezyum, insan sağlığının hemen hemen her alanında rol oynayan önemli bir mineraldir. Çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunurken, birçok insan, alımını arttırmaya yardımcı olmak için besin takviyeleri şeklinde alır.

Ancak birçok farklı tipi mevcut olduğundan, hangi magnezyum takviyesinin alınacağını belirlemek zorlaşır. Aşağıda magnezyum malat formu ile ilgili detaylı bilgiler verilmektedir.

Magnesium Malate Nedir?

Magnezyum malat, magnezyumun malik asit ile birleştirilmesiyle elde edilen bir bileşiktir. Malik asit birçok meyvede bulunur ve bu meyvelerin ekşi tatlarından sorumludur.

Magnezyum malatın diğer magnezyum takviyelerine göre daha iyi emildiği düşünülmektedir. Sıçanlarda yapılan bir çalışma, birçok magnezyum takviyesini karşılaştırdı ve magnezyum malatın biyolojik olarak en uygun magnezyum sağladığını buldu.

Bu nedenle malat formunda magnezyum, magnezyumun migren, kronik ağrı ve depresyona faydalı birçok farklı durumu tedavi etmek için kullanılır.

magnezyum malat hangi besinlerde var

Magnezyum Malat Ne İçin Kullanılır?

Yeterli magnezyum alamayanlar veya magnezyum eksikliği olanlar malat magnezyum alabilir. Migren ve baş ağrısı tedavisinde de kullanılmaktadır.

Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olmak için de kullanılabilir. Müshil olarak işlev görerek bağırsaklara su çeker ve gıdanın sindirim sistemindeki hareketini uyarır.

Hatta mide yanmasını tedavi etmek ve mide rahatsızlığını gidermek için kullanılan bir tür ilaç olan doğal antasit gibi davranır.

Magnezyum Malate Faydaları Nelerdir?

Birçok çalışma magnezyumun faydalarını onaylamıştır. Hepsi magnezyum malat üzerine odaklanmasa da, aynı faydalar büyük olasılıkla geçerlidir. 

Ruh halini iyileştirir

Magnezyum, 1920’lerden bu yana depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı araştırmalar magnezyum almanın depresyonun önlenmesine ve ruh halinin güçlenmesine yardımcı olabileceğini buldu.

Örneğin, diyabetli ve magnezyum seviyesi düşük 23 yaşlı erişkin ile yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca her gün 450 mg magnezyum alınmasının, bir antidepresan kadar etkili olduğu bulundu.

Kan şekeri kontrolü sağlar

Magnezyum takviyesi almak kan şekeri kontrolünün ve insülin duyarlılığının iyileşmesini sağlar.

İnsülin, şekerin kan dolaşımından dokulara aktarılmasından sorumlu olan hormondur. İnsülin duyarlılığının gelişmesi, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için vücudun bu önemli hormonu daha verimli kullanmasına yardımcı olur.

18 çalışmanın geniş bir incelemesi, magnezyum takviyesi almanın, şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. Ayrıca diyabet geliştirme riski taşıyan insanlarda, insülin duyarlılığını da artırdı.

Egzersiz performansını artırır

Magnezyum, kas fonksiyonu, enerji üretimi, oksijen emilimi ve elektrolit dengesinde önemli bir rol oynar.

Bazı çalışmalar magnezyum takviyesi almanın, fiziksel performansı artırabileceğini gösteriyor. Bir hayvan çalışmasında magnezyumun egzersiz performansını artırdığı tespit edildi.

Hücreler için enerji mevcudiyetini arttırdı ve laktatın kaslardan atılmasına yardımcı oldu. Laktat egzersiz yapıldığında birikebilir ve kas ağrısına neden olabilir.

Kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olur

Fibromiyalji, vücutta kas ağrısına ve hassasiyete neden olan kronik bir durumdur. Bazı araştırmalar magnezyum malatın semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

80 kadınla yapılan bir çalışmada, kandaki magnezyum seviyelerinin fibromiyalji hastalarında daha düşük olduğu görülmüştür. Kadınlar 8 hafta boyunca günde 300 mg magnezyum sitrat aldıklarında semptomları ve hassas noktalarının sayısı kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldı.

Ayrıca, fibromiyaljili 24 kişiden oluşan 2 aylık bir çalışma, günde 2 kez her biri 50 mg magnezyum ve 200 mg malik asit içeren 3-6 tablet almanın, ağrı ve hassasiyeti azalttığını ortaya çıkardı.

Magnezyum Malat Yan Etkileri Nelerdir?

Magnezyum malat almanın en sık görülen yan etkilerinden bazıları, özellikle yüksek miktarlarda alındığında bulantı, ishal ve mide kramplarıdır.

Günde 5.000 mg’ın üzerindeki dozların, düşük tansiyon, yüz kızarması, kas zayıflığı ve kalp problemleri gibi ciddi semptomlara neden olabileceği belirtilmiştir.

Magnezyum malat ayrıca, diüretikler, antibiyotikler ve bifosfonatlar gibi bazı ilaçlara da müdahale edebilir.

Bu nedenle, bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız veya başka bir sağlık koşuluna sahipseniz, bunu kullanmadan önce doktorunuza sorun.

Magnezyum Malat Tablet Dozaj

Alınması gereken magnezyum miktarı, ihtiyaç, yaş ve cinsiyete göre değişir. Aşağıdaki tabloda, bebekler, çocuklar ve yetişkinler için önerilen günlük magnezyum ihtiyacı (BKİ) gösterilmektedir:

Yaş Erkek Kadın
6 aya kadar olan bebekler               30 mg                      30 mg                   
7-12 ay 75 mg 75 mg
1-3 yaş 80 mg 80 mg
4-8 yaş 130 mg 130 mg
9–13 yaş 240 mg 240 mg
14–18 yaş 410 mg 360 mg
19–30 yaş 400 mg 310 mg
31–50 yaş 420 mg 320 mg
51+ yaş 420 mg 320 mg

Çoğu insan, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar gibi magnezyum bakımından zengin yiyecekleri yiyerek magnezyum ihtiyacını karşılayabilir.

Ancak, beslenme bozuklukları veya bazı sağlık sorunları nedeniyle ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsanız, magnezyum malat kullanmak faydalı olabilir.

Çalışmaların çoğu, günde 300–450 mg magnezyum dozunun sağlığa faydalı olabileceğini göstermiştir. Genellikle, takviyelerin çoğu 100-500 mg magnezyum içerir.

İshal ve sindirim sorunları gibi olumsuz yan etki riskini azaltmaya yardımcı olmak için, yemeklerle birlikte magnezyum malat almak en iyisidir.

Diğer Magnezyum Takviyesi Türleri

Besin takviyeleri ve gıda ürünlerinde bulunan birçok magnezyum türü vardır:

Magnezyum sitrat

Magnezyum glisinat

Magnezyum klorür

Magnezyum laktat

Magnezyum taurat

Magnezyum sülfat

Magnezyum oksit

Her magnezyum türü farklı özelliklere sahiptir. Aşağıdakilere göre değişiklik gösterebilir:

– Tıbbi kullanımlar

– Biyoyararlanım veya vücudun onları emmesinin ne kadar kolay olduğu

– Potansiyel yan etkiler

Magnezyum takviyesini denemeden doktordan tavsiye alın. Yüksek dozlarda magnezyum toksik olabilir. Ayrıca, antibiyotikler gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve böbrek hastalığı da dahil olmak üzere belirli altta yatan rahatsızlıkları olan kişiler için uygun değildir.

Magnezyum glisinat

Magnezyum glisinat, bir amino asit olan magnezyum ve glisin bileşiğidir.

Magnezyum glisin üzerine yapılan araştırmalar, insanların bunu iyi tolere ettiğini ve minimum yan etkilere neden olduğunu gösteriyor. Bu, bu besinin daha yüksek dozlarına ihtiyaç duyan veya diğer magnezyum türlerini kullanırken yan etkiler yaşayan kişiler için iyi bir seçenek olabileceği anlamına gelir.

Magnezyum laktat

Bu tip magnezyum, bir magnezyum ve laktik asit bileşiğidir. Magnezyum laktatın bağırsakta kolayca emildiğine dair kanıtlar vardır.

Magnezyum malat

Bu tip magnezyum, bir magnezyum ve malik asit bileşiğidir. Bazı kanıtlar, biyoyararlanımının yüksek olduğunu ve insanların bunu iyi tolere ettiğini gösteriyor.

Magnezyum sitrat

Magnezyum sitrat, popüler bir magnezyum şeklidir. Genellikle takviyelerin bir bileşenidir ve vücudun emmesi diğer bazı formlara göre daha kolay görünmektedir.

Magnezyum klorür

Magnezyum klorür, insanların magnezyum yağları ve bazı banyo tuzları gibi topikal magnezyum ürünlerinde bulabileceği bir tuz türüdür. İnsanlar bunu daha fazla magnezyum elde etmek için alternatif bir yöntem olarak kullanıyor.

Magnezyum sülfat

Magnezyum sülfat, Epsom tuzunda bulunan magnezyum formudur. Birçok insan ağrıyan kasları yatıştırmak için banyolara ve ayak ıslatmalarına Epsom tuzu ekler.

Magnezyum oksit

Doktorlar, kabızlığı tedavi etmek için veya mide ekşimesi veya hazımsızlık için bir antiasit olarak magnezyum oksit kullanabilirler.

Bazı besin takviyelerinde magnezyum oksit de bulunur. Bununla birlikte, vücut bu magnezyum formunu iyi emmez.

Magnezyum taurat

Bu tip magnezyum, bir magnezyum ve taurin bileşiğidir. Sınırlı kanıtlar, kan basıncını düşürme ve kardiyovasküler sistemi koruma potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak;

Magnezyum malat, magnezyum ve malik asidi birleştiren yaygın bir besin takviyesidir.

Ruh halindeki iyileşmeler, kan şekeri kontrolü, egzersiz performansı ve kronik ağrı dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir.

Magnezyum yönünden zengin besinlerin tüketimine ek olarak kullanıldığında, bu önemli mineralin alımını artırmaya yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir