Macadamia (Makademya) Fındığının İlginç Faydaları

Macadamia, makademya fındığı ya da makademya cevizi, bizim bildiğimiz fındıktan biraz farklı yapıya sahip olan bir kuruyemiştir. Daha çok Avustralya’da yetişen bu fındık, artık Brezilya, Kosta Rika, Havai ve Yeni Zelanda gibi dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştiriliyor.

Diğer pek çok kuruyemiş gibi, macadamia fındığı da oldukça zengin besin içeriğine sahip. Bunun haricinde faydalı bitki bileşikleri de içerir. Bundan dolayı sindirimi düzenler, kalp sağlığını geliştirir, kilo kontrolü sağlar, kan şekerini dengeler.

makademya fındığı

Daha pek çok faydası vardır. Ülkemizde pek bilinmeyen ve yoğun şekilde tüketilmeyen bu fındık türü, yine de merak konusu olmaktadır. “Makademya fındığı nerede yetişir, faydaları nelerdir” gibi sorular sıkça soruluyor.

İşte macadamia fındığı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Macadamia fındığı nedir?

Macadamia fındığı, Avustralya’ya özgü macadamia ağacının meyvesidir. Ağacı Proteaceae bitki ailesine aittir ve 12 metre yüksekliğe kadar uzar. Yaprakları elips şeklindedir, çiçekleri ise ince ve yaklaşık 25 cm uzunluğunda. 

Macadamia fındığı son derece sert ve olgunlaştıkça açılan yeşil bir kabuğa sahip. Kremsi bir yapısı ve beyaz bir çekirdeği var. Kavrulduktan sonra hem renk hem de doku olarak değişikliğe uğrar.

Macadamia fındığı, kuruyemiş olduğu ve kuruyemişlerin bütün özelliğini taşıdığı için sağlıklıdır. Bu kuruyemişi özel yapan bazı başka özellikleri de var.

Macadamia fındığı, A vitamini, B vitaminleri, demir, folat, manganez, protein, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar gibi insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerden bazılarını içerir.

Ayrıca zeytinyağında da bulunan oleik asit ve omega 9 tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. 

Macadamia fındığı ile ilgili ilginç bilgiler;

  • Dünyadaki macadamia fındığının çoğu Hawaii adasında yetiştirilir.
  • Macadamia, Hawaii’ye ilk kez 1881’de süs eşyası olarak gelmiştir. İlk kez ticari olarak yetiştirilmeye 1921 yılında başlanmıştır.
  • 1857’de cinse Macadamia adını veren Alman-Avustralyalı botanikçi Ferdinand von Mueller olmuştur. İsim, İskoç-Avustralyalı bir kimyager, politikacı ve tıp öğretmeni olan John Macadam’ın onuruna verilmiştir.
  • Macadamia, fındıkların en sertidir. Kırılması zordur.
  • Amerika Birleşik Devletleri, macadamia fındığının en büyük tüketicisidir (dünyanın toplam tüketiminin %51’i). Japonya ise ikinci sırada (%15) yer alır.

Macadamia fındığı besin değeri

Makademya fındığı; sağlıklı yağlar içerir, vitamin ve mineral bakımından zengindir, kalorisi de yüksektir. 30 gramlık porsiyonun besin içeriği şöyledir: 

Kalori: 204

Yağ: 23 gram

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 4 gram

Şeker: 1 gram

Lif: 3 gram

Manganez: Günlük Değerin % 58’i (DV)

Tiamin: DV’nin % 22’si

Bakır: DV’nin % 11’i

Magnezyum: DV’nin % 9’u

Demir: DV’nin % 6’sı

B6 Vitamini: DV’nin % 5’i 

Bunların yanında tekli doymamış yağlar bakımından da zengin; bu yağ türü toplam kolesterol ve kötü kolesterol seviyesini düşürdüğü için kalp sağlığına faydalıdır. Macadamia fındığının, karbonhidrat ve şeker oranı düşüktür ve orta derecede lif içeriğine sahiptir.

Macadamia Fındığı Yararları Nelerdir?

  • Antioksidan içeriği

Çoğu kuruyemiş gibi, macadamia fındığı da iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, hücresel hasara neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Bu özelliği önemlidir çünkü  serbest radikaller diyabet, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi durumların riskini artırır.

Ek olarak, macadamia fındığı, diğer kuruyemişlere göre en yüksek flavonoid seviyesine sahiptir. Flavonoidler, vücuttaki iltihabı azaltır ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

E vitamini bakımından da zengin olan macadamia fındığı kanser ve beyin hastalıklarına karşı korur.

  • Hastalıklarla mücadele

Makademya, hücreleri çevresel toksinlerden koruyarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olan flavonoidler içerir. Flavonoidler serbest radikal hasarını en aza indirdiği için kronik hastalıklara karşı korur.

Macadamia fındığının içeriğinde bulunan fenolik asitler, flavonoidler ve stilbenler, kanser gibi hastalıklarla savaşan faydalı antioksidanlardır.

  • Kalp sağlığı

Macadamia fındığı kalp hastalığı riskini düşürür. Çünkü kalp hastalığına neden olan kötü kolesterolü düşürür. Ayrıca kalp hastalığı için bir risk oluşturan iltihabı da azaltır.

Araştırmacılar, macadamia fındığının kalp sağlığına yararlarının, tekli doymamış yağ içeriğinin yüksek olmasından kaynaklandığını tespit etmiştir. 

  • Metabolik sendrom

Metabolik sendrom; felç, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artıran kan şekeri ve kolesterol düzeylerinin yüksek olması demektir.

Araştırmalar, macadamia fındığının metabolik sendroma karşı koruyabileceğini göstermektedir.

  • Bağırsak sağlığı

Macadamia fındığı, sindirim ve bağırsak sağlığına faydalı olan lif içerir. Çözünür lif içeriği prebiyotik görevi görür yani yararlı bağırsak bakterilerini besler.

Bu dost bakteriler, iltihabı azaltır, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi durumlara karşı koruyan asetat, bütirat ve propiyonat gibi kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretir. Kısa zincirli yağ asitleri ise diyabet ve obezite riskini düşürür. 

  • Kemikleri güçlendirme

Macadamia fındığında, diş mineralizasyonuna yardımcı olan, besinlerin taşınmasını ve emilimini artıran fosfor, manganez ve magnezyum bol miktarda bulunur.

  • Beyin ve sinir sistemi sağlığı

Macadamia fındığında oleik asit ve palmitoleik asit bulunur ki; bunların her ikisi de beyin fonksiyonu için çok önemlidir. Beyne sinyal gönderen nörotransmitterlerin üretimine destek olan bakır, magnezyum ve manganez içeriği de yüksektir.

Macadamia fındığı, ruhsal hastalıkları önlemeye de yardımcı olur.

  • Artrit

Araştırmalara göre macadamia fındığı romatoid artrit tedavisi için faydalı sonuçlar göstermiştir.

  • Kanser önleyici

Macadamia fındığında, test tüpü çalışmalarında kanser hücreleriyle savaşmaya ve öldürmeye yardımcı olabileceği tespit edilen bitki bileşikleri flavonoidler ve tocotrienoller bulunur. 

  • Erken ölüm riski

Macadamia fındığı dahil düzenli kuruyemiş tüketimi üçte bir oranında erken ölüm riskini azaltır.

  • Macadamia fındığı ile zayıflama

Kalori bakımından yüksek olmasına rağmen, macadamia fındığı zayıflamaya yardımcı olur. Bunun sebebi ise açlık hissini azaltarak, tok tutan iki besin olan protein ve lif içermesidir.

Macadamia fındığı tekli doymamış yağlar içerir ki; istenmeyen kilo artışını engelleyen palmitoleik asit bakımından zengindir. 

  • Macadamia fındığı cilde faydaları

Macadamia fındığında, ciltte güneş ışığının neden olduğu oksidatif stresi önleyen iki önemli bileşik olan tokotrienoller ve skualen var.

Esansiyel yağ asitlerinin bulunması nedeniyle özellikle makademya yağı, cilt sağlığında önemli rol oynar. İçeriğindeki palmitoleik asit, dokulardaki dehidrasyonu önler, cildin yenilenmesini sağlar.

Palmitoleik asit cildin yaşlanmasını da geciktirir. Kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerinin erken başlamasını önler.

Makademya fındığı nasıl saklanır?

Oda sıcaklığında bir ila beş ay boyunca, ideal olarak hava geçirmez bir kapta saklanabilir. Buzdolabında saklamak bir yıla kadar taze kalmasını sağlayacaktır. 

Macadamia fındığı zararları nelerdir?

Makademya fındığı genel olarak güvenlidir ve yan etkileri nadir görülür. Yine de aşırı tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Çünkü alerji ve yüksek tansiyona neden olabilir.

Alerji

Macadamia fındığı bazı kişilerde ciltte aşırı duyarlılığa neden olur. Bazı kişiler öksürük gibi alerjiler yaşamıştır.

Tansiyon

Macadamia fındığının ticari olarak hazırlanmış, tuzlu çeşitleri var. Bu nedenle, tuzsuz (ve şekersiz) olanları tercih etmek tansiyon sorunu olanlar için faydalı olacaktır.

Mide ve bağırsak sorunları

Macadamia fındığının lif içeriği göz önüne alındığında, bu kuruyemişin çok fazla tüketilmesi gastrointestinal sorunlara neden olur. Çok fazla lif bazı kişilerde kabızlık, gaz, ishal ve şişkinlik gibi yan etkileri tetikler.

Hamilelik ve emzirme dönemi

Macadamia fındığı normal miktarda tüketildiğinde güvenlidir. Bu kuruyemişin aşırı tüketilmesinin hamile veya emziren kadınlar üzerindeki etkisi bilinmemekte.

Bu nedenle tüketimi dengelemekte fayda var. Yaklaşık 60 gramlık miktar, günlük tüketim için üst sınır olarak düşünülmektedir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir