Lutein ve Zeaksantin Nedir, Faydaları Nelerdir, Nelerde Bulunur?

Lutein ve zeaksantin, meyve ve sebzelere, sarı ve kırmızımsı bir renk veren bitkilerin ürettiği pigment olan iki önemli karotenoiddir.

Atomlarının düzenlenmesine ufak bir farkla yapısal olarak çok benzerler.

Her ikisi de güçlü antioksidanlardır ve bir dizi sağlık faydaları vardır. En çok gözleri koruma özellikleri ile bilinirler. Kronik hastalıklarla mücadele ettikleri de bilinmektedir.

Lutein ve Zeaksantin Nedir?

Lutein ve zeaksantin iki tür karotenoiddir. Karotenoidler, yiyeceklere karakteristik rengini veren bileşiklerdir. Antioksidan görevi görürler, göz ve cilt sağlığını geliştirmek de dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarında hayati bir rol oynarlar.

Lutein ve zeaksantin esas olarak insan gözünün makulasında bulunur. Biyolojik sistemlerde farklı roller oynayan ksantofillerdir – hücre zarlarında önemli yapısal moleküller olarak, kısa dalga boylu ışık filtreleri olarak ve redoks dengesinin koruyucusu olarak.

Bu antioksidanların her ikisi de benzer bir yapıya sahiptir ve bir dizi sağlık yararları vardır.

Lutein ve Zeaksantin Yararları Nelerdir?

Önemli antioksidanlardır

Lutein ve zeaksantin, vücudu serbest radikaller denilen dengesiz moleküllere karşı savunan güçlü antioksidanlardır.

Serbest radikaller vücutta aşırı olduğunda, hücrelere zarar verebilir, yaşlanmaya katkıda bulunabilir ve kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların ilerlemesine yol açar.

Lutein ve zeaksantin vücudun proteinlerini, yağlarını ve DNA’larını stres oluşturuculardan korur ve hatta vücuttaki bir başka önemli antioksidan olan glutatyonun geri dönüşümüne yardımcı olur.

Ek olarak, onların antioksidan özellikleri “kötü” LDL kolesterolün etkilerini azaltabilir, böylece arterlerde plak birikimini ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Lutein ve zeaksantin ayrıca gözleri serbest radikal hasarından korumak için çalışır.

Gözlerimiz çok fazla oksijen gerekir, bu da zararlı oksijen içermeyen radikallerin üretimini teşvik eder. Lutein ve zeaksantin bu serbest radikalleri iptal eder, bu yüzden artık göz hücrelerine zarar veremezler.

Bu karotenoidler birlikte daha iyi çalışmakta ve aynı konsantrasyonda bile, serbest radikallerle kombine edildiğinde daha etkin bir şekilde mücadele etmektedir.

Göz sağlığını destekler

Lutein ve zeaksantin, retinada, özellikle gözün arkasında bulunan makula bölgesinde biriken tek diyet karotenoidlerdir.

Makulada konsantre miktarlarda bulundukları için, bunlar maküler pigmentler olarak bilinirler.

Makula görme için gereklidir. Lutein ve zeaksantin, gözleri zararlı serbest radikallerden koruyarak bu alanda önemli antioksidanlar olarak çalışır.

Bu antioksidanların zamanla azalmasının göz sağlığını bozduğu düşünülmektedir.

Lutein ve zeaksantin de aşırı ışık enerjisini emerek doğal bir güneş kremi olarak hareket eder. Özellikle gözleri zararlı mavi ışığa karşı korudukları düşünülmektedir.

Lutein ve zeaksantinin yardımcı olabileceği gözle ilgili koşullar şunlardır:

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD)

Lutein ve zeaksantin tüketimi AMD ilerlemesini körlüğe karşı koruyabilir.

Katarakt

Katarakt gözün önündeki bulutlu yamalardır. Lutein ve zeaksantin bakımından zengin gıdalar yemek oluşumunu yavaşlatabilir.

 Diyabetik retinopati

Hayvan diyabet çalışmalarında, lutein ve zeaksantin ile takviye edilmenin, gözlere zarar veren oksidatif stres belirleyicilerini azalttığı gösterilmiştir.

Retina dekolmanı

Lutein enjeksiyonları verilen retina dekolmanı olan sıçanların, mısır yağı ile enjekte edilenlere göre % 54 daha az hücre ölümü vardı.

Üveit

Bu, gözün orta tabakasındaki inflamatuar bir durumdur. Lutein ve zeaksantin, iltihaplanma sürecini azaltmaya yardımcı olabilir.

Göz sağlığı için lutein ve zeaksantini destekleyici araştırma umut verici olmakla birlikte, tüm çalışmalarda fayda görülmemektedir.

Örneğin, bazı çalışmalarda lutein ve zeaksantin alımı ile erken başlangıçlı yaşla ilişkili maküler dejenerasyon riski arasında bağlantı bulunmamıştır.

Göz sağlığı ile ilgili birçok faktör bulunurken, genel olarak göz sağlığı için yeterli lutein ve zeaksantinin bulunması çok önemlidir.

Cildi korur

Son yıllarda lutein ve zeaksantinin cilt üzerindeki yararlı etkileri keşfedilmiştir. Antioksidan etkileri, cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korur.

İki haftalık bir hayvan çalışması, % 0.4 lutein ve zeaksantin ile zenginleştirilmiş besin alan sıçanların, bu karotenoidlerin sadece % 0.04’ünü alanlara göre daha az UVB-kaynaklı deri iltihabına sahip olduklarını göstermiştir.

Hafif-orta şiddette kuru cilde sahip 46 kişide yapılan bir başka çalışmada, 10 mg lutein ve 2 mg zeaksantin alanların, kontrol grubuna kıyasla cilt tonunu önemli ölçüde iyileştirdiği bulunmuştur.

Ayrıca lutein ve zeaksantin deri hücrelerini erken yaşlanma ve UVB ile indüklenen tümörlerden koruyabilir.

Lutein ve Zeaksantin İçeren Besinler

Birçok meyve ve sebzenin parlak rengini lutein ve zeaksantin sağlasa da, yeşil yapraklı sebzelerde fazla miktarda bulunurlar.

İlginç olarak, koyu yeşil sebzelerdeki klorofil, lutein ve zeaksantin pigmentlerini maskeler, böylece sebzeler yeşil renkte görünür.

Bu karotenoidlerin temel kaynakları arasında lahana, maydanoz, ıspanak, brokoli ve bezelye bulunur. 

Portakal suyu, kavun, kivi, kırmızı biber, kabak ve üzüm de lutein ve zeaksantinin iyi kaynaklarıdır ve makarnalık buğday ve mısırda da iyi miktarda lutein ve zeaksantin bulunur.

Buna ek olarak, yumurta sarısı önemli bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır çünkü sarının yüksek yağ içeriği bu besin maddelerinin emilimini arttırır.

Yağlar lutein ve zeaksantin emilimini artırır, bu nedenle yeşil salatada zeytinyağı kullanmak iyi bir fikirdir.

Aşağıda bu antioksidanlar açısından zengin gıda maddelerinin bir listesi bulunmaktadır.

Yiyecek 100 gramdaki Lutein & Zeaksantin Miktarı
Lahana (pişmiş) 19.7 mg
Kış Kabağı (pişmiş) 1.42 mg
Sarı tatlı mısır (konserve)         1,05 mg
Ispanak (pişmiş) 11.31 mg
Pazı (pişmiş) 11.01 mg
Yeşil bezelye (pişmiş) 2.59 mg
Roka (çiğ) 3,55 mg
Brüksel Lahanası (pişmiş) 1.29 mg
Brokoli (pişmiş) 1.68 mg
Kabak (pişmiş) 1.01 mg
Yumurta sarısı taze (çiğ) 1.1 mg
Tatlı patates (pişmiş) 2,63 mg
Havuç (çiğ) 0.36 mg
Kuşkonmaz (pişmiş) 0.77 mg
Yeşil pancar (pişmiş) 1.82 mg
Karahindiba (pişmiş) 3.40 mg
Tere (pişmiş) 8.40 mg
Şalgam (pişmiş) 8.44 mg

Lutein ve Zeaksantin Takviyeleri

Lutein ve zeaksantin, görme kaybını veya göz hastalığını önlemek için yaygın olarak besin takviyeleri şeklinde kullanılır.

Genellikle kadife çiçeğinin çiçeklerinden üretilir ve balmumları ile karıştırılır ancak sentetik olarak da yapılabilir.

Bu takviyeler özellikle göz sağlığı bozukluğu konusunda endişeli olan yaşlı yetişkinler arasında popüler şekilde kullanılmaktadır.

Gözlerdeki lutein ve zeaksantin düzeylerinin düşük olması nedeniyle, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) ve katarakt birlikte ilerler, bu karotenoidlerin daha yüksek kan seviyeleri ise % 57’ye kadar azalmış AMD riskine bağlıdır.

Lutein ve zeaksantin ile takviye, stres gidericilere karşı daha fazla koruma sunabilen genel antioksidan durumunu da geliştirir.

Günlük Ne Kadar Lutein ve Zeaksantin Alınmalı?

Şu anda lutein ve zeaksantin için önerilen besin alımı bulunmamaktadır.

Dahası, vücudun ihtiyaç duyduğu lutein ve zeaksantin miktarı, içinde bulunduğu stres miktarına bağlı olabilir. Örneğin, sigara içenler, sigara içmeyenlere kıyasla daha düşük seviyelerde karotenoidlere sahip olma eğiliminde olduklarından, daha fazla lutein ve zeaksantina ihtiyaç duyabilir.

Takviyeleri kullananların günde ortalama 1–3 mg lutein ve zeaksantin aldıkları tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (AMD) riskini azaltmak için bundan daha fazlasına ihtiyaç olabilir.

10 mg lutein ve 2 mg zeaksantinin, ileri yaşla ilişkili maküler dejenerasyona doğru ilerlemede önemli bir azalmaya neden olduğunu bulunmuştur.

Benzer şekilde, 10 mg lutein ve 2 mg zeaksantin ile takviye, genel cilt tonunu yükseltir.

Lutein ve Zeaksantin Yan Etkileri

Lutein ve zeaksantin takviyeleri ile ilişkili çok az yan etki olduğu görülmektedir.

Büyük ölçekli bir göz çalışmasında, lutein ve zeaksantin takviyelerinin beş yıl boyunca hiçbir yan etkisi olmadı. Tanımlanan tek yan etki, zararlı olarak kabul edilmeyen bir miktar deri sararmasıydı.

Bununla birlikte, bir vaka çalışması, günde 20 mg lutein ile takviye edilen ve ayrıca sekiz yıl boyunca yüksek lutein diyeti uygulayan yaşlı bir kadının gözünde kristal gelişim bulmuştur.

Takviye almayı bıraktıktan sonra, kristaller bir gözde kayboldu ama diğerinde kaldı.

Lutein ve zeaksantin, mükemmel bir güvenlik profiline sahiptir.

Araştırma, luteinin vücut ağırlığının kilogramı başına 1 mg ve zeaksantinin günlük vücut ağırlığının kilogramı başına 0.75 mg güvenli olduğunu tahmin etmektedir. 70 kg’lık bir kişi için bu, 70 mg lutein ve 53 mg zeaksantin’e eşittir.

Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, test edilen en yüksek doz olan 4,000 mg / kg vücut ağırlığına kadar günlük dozlarda lutein veya zeaksantin için olumsuz bir etki bulunmamıştır.

Lutein ve zeaksantin takviyelerinin çok az bildirilen yan etkileri olmasına rağmen, çok yüksek alımların potansiyel yan etkileri olup olmayacağının, daha fazla araştırılması gerekmektedir.

Sonuç olarak;

Lutein ve zeaksantin, koyu yeşil sebzelerde yüksek miktarlarda bulunan ve ek formda da alınabilen güçlü antioksidan karotenoidlerdir.

Günlük 10 mg lutein ve 2 mg zeaksantin dozları cilt tonunu iyileştirebilir, cildi güneşten korur ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve katarağın ilerlemesini azaltabilir.

Bu antioksidanların diğer faydalarının çoğu hala araştırılmaktadır.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir