Laktoz Monohidrat Nedir, Nasıl Kullanılır, Zararı Var mı?

Laktoz monohidrat, sütte bulunan bir şeker türüdür.

Kimyasal yapısı nedeniyle, toz haline getirilir, gıda ve ilaç endüstrilerinde bir tatlandırıcı, dengeleyici veya dolgu maddesi olarak kullanılır.

Hapların, bebek mamalarının ve paketlenmiş tatlı yiyeceklerin içerik listesinde görebilirsiniz.

Çoğu insanda laktoz monohidrat hiçbir yan etkiye neden olmaz. Bununla birlikte, laktoz intoleransınız varsa, bazı ters reaksiyonlara neden olabilir.

Laktozun iki formu vardır: alfa-laktoz ve beta-laktoz. Laktoz monohidratın katı formu, alfa-laktoz düşük sıcaklıklarda kristalleştirilip kurutulduğunda oluşur.

Laktoz monohidrat, inek sütünden yapılır ve suyu kolayca almadığı veya tutmadığı için ticari süt tozlarında en yaygın katı laktozdur. Yani rapora göre havadaki nemi emmeden depolanabilir.

Laktoz Monohidrat Nedir? 

Laktoz (C12H22O11) süt şekeridir. Bir galaktoz ve bir glikoz molekülünden oluşan bir disakkarittir. İlaç endüstrisinde laktoz, mükemmel sıkıştırılabilirlik özelliklerine sahip olduğu için tablet oluşturmaya yardımcı olmak için kullanılır.

Ayrıca kuru toz inhalasyonları için seyreltici bir toz oluşturmak için kullanılır. Laktoz, laktoz sulu, laktoz susuz, laktoz monohidrat veya püskürtmeyle kurutulmuş laktoz olarak listelenebilir.

Laktoz intoleransı olan kişilerde laktozu sindirmek için gerekli enzimler yoktur. Çoğu ilaç, laktoz intoleransına neden olacak kadar laktoz içermez.

Ancak şiddetli laktoz intoleransı olan bazı hastalarda semptomlar görülebilir. Laktoz, doğum kontrol haplarında ve mide asidi veya gazını tedavi etmek için bazı OTC ilaçlarında bulunabilir.

Özellikle laktoza “alerjik” olan (sadece laktoz intoleransı değil) hastalar laktoz içeren tabletleri kullanmamalı veya kullanmadan önce sağlık uzmanlarına danışmalıdır.

Laktoz monohidrat, inek sütündeki ana karbonhidrat olan laktozun kristal formudur. Laktoz, birbirine bağlanmış basit şekerler olan, galaktoz ve glikozdan oluşur. Farklı kimyasal yapılara sahip iki formda bulunur – alfa- ve beta-laktoz.

Laktoz monohidrat, alfa-laktozun inek sütünden kristaller oluşana kadar düşük sıcaklıklara maruz bırakılması, daha sonra fazla nemin kurutulmasıyla üretilir.

Ortaya çıkan ürün, hafif tatlı bir lezzete sahiptir ve sütünkine benzer kokulu kuru, beyaz veya soluk sarı bir tozdur. 

Laktoz Monohidrat Kullanımı 

Laktoz monohidrat, gıda ve ilaç endüstrilerinde süt şekeri olarak bilinir.

Uzun bir raf ömrüne, hafif tatlı bir lezzete sahiptir, oldukça uygun fiyatlıdır, bu nedenle yaygın olarak kullanılır. Dahası, çok sayıda bileşenle kolayca karışır.

Çoğunlukla ilaç kapsülleri için bir gıda katkı maddesi ve dolgu maddesi olarak etkinlik gösterir. Öncelikle endüstriyel amaçlar için kullanılır ve genellikle ev kullanımı için satılmaz. 

Laktoz monohidrat gibi dolgu maddeleri, bir ilaçta aktif ilaca bağlanır, böylece kolayca yutulabilen bir hap veya tablet haline getirilebilir.

Aslında, bazı formlardaki laktoz, reçeteli ilaçların % 20’sinden fazlasında ve bazı doğum kontrol hapları, kalsiyum takviyeleri ve asit reflü ilaçları gibi reçetesiz ilaçların % 65’inden fazlasında kullanılmaktadır.

Laktoz monohidrat ayrıca bebek mamalarına, paketlenmiş atıştırmalıklara, dondurulmuş yiyeceklere, işlenmiş kurabiye, kek, hamur işleri, çorbalar, soslar ve diğer bazı gıdalara eklenir.

Temel amacı, yağ ve su gibi karışmayan bileşenlerin bir arada kalmasına yardımcı olarak, yiyeceklere tatlılık eklemek veya bir dengeleyici olarak hareket etmektir. 

laktoz monohidrat nedir

Laktoz Monohidrat Nelerde Bulunur?

Laktoz monohidrat yukarıda da belirtildiği gibi çok çeşitli gıdalarda, içeceklerde, kozmetiklerde, ilaçlarda ve hatta hayvan yemlerinde görülmektedir. Genellikle stabilizatör olarak kullanılır ve gerçek sütten daha ucuz ama daha uzun bir raf ömrüne sahip olma avantajına sahiptir.

Laktoz monohidrat, gıda ve ilaç endüstrisinde birçok farklı amaç için kullanılabilir. Laktoz monohidrat şu ürünlerde bulunabilir:

– Tablet kapsüller

– Bebek maması

– Çikolatalar

– Bisküvi

– Hazır gıdalar

– dondurma

– Ekmek ve diğer unlu mamuller

Fiziksel ve kimyasal stabilitesi nedeniyle ilaçlarda ve hayvan yemlerinde dolgu maddesi olarak da kullanılır.

Laktoz monohidrat, paketlenmiş gıdalarda bir bileşen olarak listelenebilir. Genellikle evde yemek pişirmek için kullanılmaz ancak piyasada bulunan ve doğal bir tatlandırıcı olarak pazarlanan laktoz monohidrata rastlanabilir.

Laktoz Monohidrat Yan Etkileri 

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu katkı maddesinin gıdalarda ve ilaçlarda bulunan miktarlarını tüketim için güvenli olduğunu düşünmektedir.

Ancak, bazı insanların gıda katkı maddelerinin güvenliği hakkında endişeleri var. Dezavantajları üzerine araştırmalar karışık olsa da, bazıları olumsuz etkilerle ilişkilendirilmiştir. Bu katkı maddesinden uzak durmayı tercih ederseniz, gıdalardan alacağınız miktarı sınırlandırabilirsiniz. 

Dahası, ciddi laktoz intoleransı olan bireyler, laktoz monohidrattan uzak durmalıdır. 

Laktoz intoleransı olan insanlar, bağırsaklarda laktozu parçalayan ve laktoz tükettikten sonra bazı belirtileri yaşayabilecek kadar enzim üretmezler: 

İşte potansiyel laktoz monohidrat yan etkileri…

Şişkinlik

Laktoz intoleransı olanlar, laktoz monohidrat gibi laktozlu yiyecek veya içecekleri tükettikten 30 dakika ila iki saat sonra şişkinlik yaşayabilir. Şişkinliğin şiddeti, ne kadar aldığına ve vücudun ne kadar laktaz ürettiğine bağlı olacaktır.

Şişkinlik, besinlerden alınan laktoz monohidrat içeren ürünleri sınırlayarak veya gerekirse çıkararak yönetilebilir. 

Şişkinlik rahatsız edici olsa da, laktoz intoleransının bir alerji değildir. Süt alerjisi gibi bir gıda alerjisi durumunda ise, vücudun bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen bir gıdaya anormal bir tepkisi vardır ve bu yaşamı tehdit edebilir, bu nedenle bu kişiler laktoz monohidrat içeren gıdalardan tamamen kaçınmalıdır.

Aşırı geğirme

Sindirim sistemindeki bir sorunun belirtileri sıklıkla birlikte ortaya çıkar. Örneğin gaz şikayetiniz varsa buna gaz çıkarma da eşlik eder. Laktoz monohidrat tüketimi aşırı geğirmeye neden olabilir.

Aşırı geğirmenin nedeni, sindirim sırasında iyi tolere edilmeyen laktoz tarafından salınan yoğun sindirim gazlarıdır.

Gaz

Vücut, laktozu sindirmek için yeterli laktaz üretmiyorsa, diğer semptomlara ek olarak gaz durumu ortaya çıkabilir.

Şişkinlik veya ishal gibi diğer semptomlarda olduğu gibi, laktoz monohidrattan kaynaklanan gazdan kaçınmanın en iyi yolu beslenme şeklini değiştirmektir.

Laktoz intoleransı olan kişilere bir zamanlar süt ürünlerinden tamamen uzak durmaları söylenmiş olsa da, bugün uzmanlar, hangilerinin daha az semptoma neden olduğunu belirlemek için çeşitli süt ürünlerini denemeyi tavsiye ediyor.

Laktoz monohidrat içeren ürünlere zayıf tepki veriyorsanız, yoğurt gibi süt ürünlerini tolere edebilirsiniz. 

İshal

Diğer semptomlarda olduğu gibi, laktoz intoleransı durumunda, laktoz monohidrat içeren süt ürünleri içtikten sonra gevşek dışkı veya ishal oluşabilir. 

İrritabl bağırsak sendromu gibi diğer bağırsak sorunları da benzer semptomlara neden olabilir. Doktorunuz laktoz-hidrojen nefes testi, laktoz tolerans testi veya dışkı pH testi gibi testlerle laktoz intoleransını belirleyebilir.

Unutmayın, laktaz seviyeniz düşük olsa bile, bir miktar laktozu tolere edebilirsiniz. Örneğin, laktaz düzeyi düşük olan çoğu insan bir seferde semptomsuz olarak yarım fincan süt içebilir.

Laktoz monohidrat belirtisi olarak ishal yaşarsanız, belirtilerinizi tedavi etmek için birkaç uygulama vardır. Genel olarak, akut bir ishal vakası, dehidrasyonu önlemek için bol su ve elektrolit dengeli sıvılar içerek en iyi şekilde tedavi edilir. İshaliniz geçene kadar kafeinli veya laktozlu yiyecek ve içeceklerden uzak durun. 

Mide ağrısı ve krampları

Mide ağrısına genellikle şişkinlik ve gaz gibi semptomlar eşlik eder. Bu şikayet, laktoz bağırsaklardaki enzimler tarafından tamamen parçalanamadığında ortaya çıkar.

Bu Yan Etkiler Nasıl Ortadan Kaldırılır?

– Süt ürünleri ve laktoz monohidrat gibi bileşenler içeren diğer ürünlerin tüketimini kısıtlayın.

– Laktozun sindirim sisteminde işlenmesine yardımcı olması için laktaz enzimi takviyeleri alın. (bunu sağlık uzmanına danışın)

– Sindirim sorunlarına iyi gelen bitki çayları gibi ev ilaçlarını deneyin.

Sonuç olarak;

Laktoz monohidrat, kristalize bir süt şekeri şeklidir.

Genellikle ilaçlar için bir dolgu maddesi olarak kullanılır ve paketlenmiş gıdalara, fırınlanmış ürünlere ve bebek mamalarına bir tatlandırıcı veya stabilizatör olarak eklenir.

Genellikle güvenli kabul edilir. Ancak ciddi laktoz intoleransı olanlar, bu katkı maddesine sahip ürünlerden uzak durmalıdır.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Erittäin tarpeellista tietoa vaikeasta laktoosi intoleranssista kärsivälle. Kitos.