Lahana Turşusunun Faydaları ve Besin Değeri

Lahana turşusu, sağlık açısından önemli faydaları olan mayalanmış bir lahana türüdür. Maruz kaldığı fermantasyon süreci nedeniyle taze lahananın çok ötesinde yararları vardır.

Lahana Turşusu Nedir?

Fermantasyon, gıdaların kimyasını doğal olarak değiştiren eski bir yöntemdir. Yoğurt ve kefir gibi kültürlü süt ürünlerine benzer şekilde, lahana turşusunun fermantasyon süreci, bağışıklık, bilişsel, sindirim ve endokrin fonksiyonlarındaki gelişmelerle bağlantılı olan faydalı probiyotikler üretir.

İnsanlar, günümüzün buzdolapları, dondurucuları veya konserve makineleri kullanmadan, değerli sebzeleri ve diğer çabuk bozulan yiyecekleri uzun süre korumak için fermantasyonu kullanmışlardır.

Fermantasyon, şekerler gibi karbonhidratları alkollere ve karbondioksite veya organik asitlere dönüştürmenin metabolik sürecidir.

Bir karbonhidrat kaynağı (şeker molekülleri içeren süt veya sebzeler gibi) artı maya, bakteri veya her ikisinin varlığını gerektirir.

Maya ve bakteri mikroorganizmaları, glikozu (şeker) bağırsak ortamını dolduran ve birçok vücut fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan sağlıklı bakteri türlerine dönüştürmekten sorumludur.

Mikrobiyal fermantasyon, bakteri veya maya organizmaları oksijenden yoksun bırakıldığında meydana gelir.

Çoğu yiyeceği probiyotik (yararlı bakteriler açısından zengin) yapan fermantasyon türüne laktik asit fermantasyonu denir. Laktik asit, zararlı bakteri büyümesini engelleyen doğal bir koruyucudur. 

lahana turşusu mideye iyi gelirmi

Lahana Turşusu Besin Değeri

Lahana turşusu, genel sağlık için önemli birçok besin içerir. 142 gramlık porsiyonun besin içeriği şöyledir:

Kalori: 27

Yağ: 0 gram

Karbonhidrat: 6 gram

Lif: 4 gram

Protein: 1 gram

Sodyum: Günlük Değerin % 41’i (DV)

C Vitamini: DV’nin % 23’ü

K1 Vitamini: DV’nin % 15’i

Demir: DV’nin % 12’si

Manganez: DV’nin % 9’u

B6 Vitamini: DV’nin % 11’i

Folat: DV’nin % 9’u

Bakır: DV’nin % 15’i

Potasyum: DV’nin % 5’i

Lahana turşusu besleyicidir, çünkü lahana üzerindeki mikroorganizmaların doğal şekerlerini sindirdiği ve onları karbondioksit ve organik asitlere dönüştürdüğü bir işlem olan fermantasyona uğrar.

Fermantasyon, havada doğal olarak bulunan maya ve bakteriler, lahanadaki şekerlerle temas ettiğinde başlar.

Lahana turşusu fermantasyonu, yoğurt ve kefir gibi ürünlerde de bulunan yararlı probiyotiklerin büyümesini destekleyen koşullar yaratır.

  Metiyonin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur, Faydaları Neler?

Probiyotikler, güçlü sağlık yararları olan bakterilerdir. Ayrıca yiyecekleri daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olur, bu da bağırsağın vitamin ve mineralleri emme yeteneğini artırır.

Lahana Turşusunun Yararları Nelerdir?

Sindirimi geliştirir

Bağırsağın, vücuttaki toplam hücre sayısının 10 katından fazla olan 100 trilyondan fazla mikroorganizma içerdiği söylenir.

Pastörize edilmemiş lahana turşusu, toksinlere ve zararlı bakterilere karşı ilk savunma hattı olarak görev yapan yararlı bakteriler olan probiyotikler içerir. Bunlar sindirime yardımcı olurlar.

Lahana turşusunda bulunanlar gibi probiyotikler, bağırsaklardaki antibiyotik kullanımı sonrası bozulan bakteri dengesini geliştirmeye yardımcı olur. Bu, antibiyotik kaynaklı ishali azaltmaya veya önlemeye de yardımcıdır.

Araştırmalar ayrıca probiyotiklerin gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve Crohn hastalığı ve ülseratif kolit ile ilişkili semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Bağışıklığı güçlendirir

Lahana turşusu bağışıklığı güçlendiren probiyotikler ve besin kaynağıdır.

Bağırsaklarda bulunan bakterilerin bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir etkisi vardır. Lahana turşusunda bulunan probiyotikler, bağırsaktaki bakteri dengesini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu da bağırsak astarını güçlü tutar.

Daha güçlü bir bağırsak astarı, istenmeyen maddelerin vücuda sızmasını ve bağışıklık tepkisine neden olmasını önler.

Sağlıklı bir bağırsak florasının korunması, zararlı bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olur ve hatta doğal antikorların üretimini artırır.

Ayrıca, lahana turşusu gibi düzenli olarak probiyotik gıdalar tüketmek, soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyon geliştirme riskini azaltır.

Bir probiyotik kaynağı olmasının yanı sıra, lahana turşusu, her ikisi de sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkıda bulunan C vitamini ve demir açısından zengindir.

Stresi azaltmaya ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur

Ruh hali yediklerimizi etkiler, bunun tersi de doğrudur. Yediklerimiz, ruh halimizi ve beyin fonksiyonumuzu etkiler.

Giderek artan sayıda çalışma bağırsaklar ve beyin arasında bir bağlantı olduğunu keşfetmektedir.

Bağırsaklarda bulunan bakteri türlerinin, beyne mesaj gönderme yeteneğine sahip olabileceğini ve bunun dünyanın algılanmasını etkileyebileceğini buldular.

Örneğin, lahana turşusu gibi fermente, probiyotik gıdalar, sağlıklı bir bağırsak florasının yaratılmasını sağlar, bu da araştırmaların stresi azaltmaya ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Probiyotiklerin hafızayı geliştirmeye ve anksiyete, depresyon, otizm ve hatta obsesif kompulsif bozukluk (OKB) semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.

  Zayıflatan Meyve ve Sebze Suyu Tarifleri

Lahana turşusu ayrıca bağırsağın magnezyum ve çinko dahil olmak üzere ruh hali düzenleyici minerallerin emilimini artırarak beyin sağlığını korur.

Bazı kanserlerin riskini azaltabilir

Lahana turşusunda ana bileşen olan lahana, bazı kanserlerin riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşikleri içerir.

Araştırmacılar, bu bileşiklerin DNA hasarını azaltmaya, hücre mutasyonlarını önlemeye ve tipik olarak tümör gelişimine yol açan aşırı hücre büyümesini engellemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Lahananın fermantasyon işlemi ayrıca prekanseröz hücrelerin büyümesini baskılayan belirli bitki bileşikleri oluşturabilir.

Bazı genler kanser riskini artırır. Bu genlerin ekspresyonu bazen yediğimiz yiyeceklerdeki kimyasal bileşikler tarafından modüle edilir.

Son zamanlarda yapılan iki çalışma, lahana ve lahana turşusu suyunun kansere bağlı genlerin ekspresyonunu azaltarak kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Başka bir çalışmada, araştırmacılar gençliğinden yetişkinliğe kadar lahana ve lahana turşusu yiyen kadınların meme kanseri riskinin azaldığını gözlemlediler.

Haftada 3 porsiyondan fazla tüketen kadınların haftada 1,5 porsiyondan az yiyenlere göre meme kanseri riski % 72 daha düşüktü.

Erkeklerde yapılan bir başka çalışmada lahananın prostat kanseri riski üzerinde benzer etkileri olduğu gösterilmiştir.

Kalbe faydalıdır

Lahana turşusu kalbe faydalı bir besindir.

Bunun nedeni, her ikisi de kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi miktarda lif ve probiyotik içermesidir.

Lahana turşusunda bulunanlar gibi probiyotikler, hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir.

Lahana turşusu, K2 vitamininin nadir bitki kaynaklarından biridir. K2 vitamininin, arterlerde kalsiyum birikmesini önleyerek, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Bir çalışmada, K2 vitamini bakımından zengin gıdaların düzenli olarak alınması, 7-10 yıllık çalışma süresi boyunca kalp hastalığından ölme riskinin % 57 daha düşük olması ile bağlantılıdır.

Bir diğerinde, kadınlar günde tükettikleri her 10 mcg K2 vitamini için kalp hastalığı riskini % 9 azalttı.

1 bardak lahana turşusu yaklaşık 6.6 mcg K2 vitamini içerir.

Kemikleri güçlendirir

Lahana turşusu, kemik sağlığında önemli bir rol oynayan K2 vitamini içerir. K2 vitamini, kemiklerde bulunan ana mineral olan kalsiyuma bağlanan iki proteini aktive eder.

  K1 ve K2 Vitamini Arasındaki Fark Nedir?

Bunun kemikleri güçlendirdiği düşünülmektedir.  Örneğin, postmenopozal kadınlarda yapılan 3 yıllık bir çalışma, K2 vitamini takviyesi alanların kemik mineral yoğunluğunda yaşa bağlı daha yavaş kayıplar yaşadığını gözlemledi.

Benzer şekilde, diğer bazı çalışmalar K2 vitamini takviyesi almanın omurga, kalça ve omurga dışı kırık riskini % 60-81 oranında azalttığını bildirmiştir.

İnflamasyonu ve alerjileri azaltır

İnflamasyonun temel nedenlerinden biri olan otoimmünite, vücudun kendi dokularına saldırdığı bir durumdur çünkü bu ister hassas ister alerjik olduğunuz bir gıda olsun, dışarıdan bir istilacı tarafından zarar görmek anlamına gelir.

Lahana turşusunun yararlı probiyotikler içeriği, vücudun inflamatuar yollarını kontrol eden ve enfeksiyonlara veya gıda alerjisi reaksiyonlarına karşı harekete geçen “doğal öldürücü hücreler” olarak adlandırılan NK hücrelerinin artmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.

Bu da, kalp hastalığından kansere kadar neredeyse her tür kronik hastalığı geliştirme riskini azaltabilir.

Lahana Turşusu Zayıflatır mı?

Düzenli olarak lahana turşusu yemek, kilo vermeye yardımcı olabilir.

Çünkü çoğu sebze gibi, kalorisi düşük ve lif oranı yüksektir. Yüksek lifle beslenme, daha uzun süre tok tutar, bu da her gün alınan kalori sayısını doğal olarak azaltmayı sağlar.

Lahana turşusunun probiyotik içeriği de zayıflamaya yardımcı olabilir.

Nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır ancak bilim insanları bazı probiyotiklerin vücudun besinlerden emdiği yağ miktarını azaltma yeteneğine sahip olabileceğini düşünmektedir.

Sonuç olarak;

Lahana turşusu inanılmaz derecede besleyici ve sağlıklıdır.

Sağlık yararları ve diğer birçok besin maddesi ile bilinen probiyotikler ve K2 vitamini sağlar.

Lahana turşusu yemek, bağışıklığı güçlendirmeye, sindirimi iyileştirmeye, bazı hastalıkların riskini azaltmaya ve hatta kilo vermeye yardımcı olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. It sure was nice that you said that sauerkraut could help to achieve a stronger gut that could prevent unwanted substances from leaking into the body. This makes me consider finding a sauerkraut supplier near my place. These past three weeks, my allergies have been triggering, and I have been getting sick easily. For sure, your tips will help me achieve a stronger body.