Lahana Suyu Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Tarifi

Lahana, brokoli, karnabahar, kale gibi sebzeleri içeren Brassica cinsine aittir. Bunlar turpgil sebzeler olarak bilinir.

Lahana suyu, C ve K vitaminleri gibi besinler içerir ki, bu suyu içmek zayıflama, bağırsak sağlığının iyileşmesi, iltihaplanmanın azalması, hormonlar arasında dengenin sağlanması ve vücuttan toksik maddelerin atılması gibi birçok yarara sahiptir.

Yazıda “lahana suyu neye faydalı”, “lahana suyu kabızlığa iyi gelir mi”, “lahana suyu nasıl hazırlanır”, “lahana suyu etkileri nelerdir” sorularının cevaplarına yer verilecektir.

Lahana Suyu Besin Değeri

Lahana suyu sadece besleyici olmakla kalmaz aynı zamanda kalorisi de çok düşüktür. Çok zengin bir vitamin, manganez, kaynağıdır.

BESİN BESİN DEĞERİ BKA YÜZDESİ
Enerji 25 kcal % 1
Karbonhidratlar 5,8 g % 4
Protein 1,3 g % 2
Toplam yağ 0.1 g % 0,5
Kolesterol 0 mg % 0
Diyet lifi 2,50 mg % 6
VİTAMİNLER
Folatlar 53 µg % 13
Niasin 0.234 mg % 1.5
Pantotenik asit 0.212 mg % 4
Piridoksin 0.124 mg % 10
Riboflavin 0.040 mg % 3
Tiamin 0.061 mg % 5
A vitamini 98 IU % 3
C vitamini 36.6 mg % 61
K vitamini 76 µg % 63

ELEKTROLİTLER

Sodyum 18 mg % 1
Potasyum 170 mg % 3,5

MİNERALLER

Kalsiyum 40 mg % 4
Demir 0.47 mg % 6
Magnezyum 12 mg % 3
Manganez 0.160 mg % 7
Fosfor 26 mg % 3,5
Çinko 0.18 mg % 1.5

FİTOBESİNLER

Karoten-α 33 µg
Karoten-ß 42 µg
Lutein-zeaksantin

Lahana Suyunun Yararları Nelerdir?

lahana suyu içmek

Antioksidan kapasitesi yüksektir

Lahana suyu, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı maddeler olan antioksidanlar bakımından yüksektir. Vücutta serbest radikallerin birikmesi iltihaplanma ve hastalığa neden olur.

Lahana, özellikle vücutta birçok önemli rol oynayan bir besin maddesi olan C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini bağışıklık sağlığını destekler ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür.

Kırmızı lahana antosiyaninler ile doludur. Bu bitki pigmentleri lahanaya kırmızımsı-mor rengini verir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antosiyanin tüketimi, kalp hastalığı riskini azaltmak da dahil olmak üzere birçok yarar sunar.

Ek olarak, bu sebzenin suyunda bulunan bazı antioksidanlar antikanser özelliklere sahiptir. Bir test tüpü çalışması, lahana suyunun insan meme kanseri hücrelerinde, hücre ölümüne neden olduğunu buldu. 

İltihapla mücadele eder

Lahana suyu iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olabilecek birçok bileşik içerir.

Her ne kadar kısa süreli inflamasyon, akut strese olumlu bir cevap olsa da, uzun süreli inflamasyon zararlıdır ve hastalığa yol açabilir. Bu nedenle, uzun süreli iltihabı mümkün olduğunca sınırlamak gerekir.

Lahana birçok anti-inflamatuar bileşik içerir. Bunlardan biri turpgil sebzelerde bulunan, güçlü anti-inflamatuar etkileri olan bir sülfür bileşiği sülforafan’dır.

Bir test tüpü çalışması, kırmızı lahana suyunun dalak hücrelerinde anti-inflamatuar etkisi olduğunu göstermiştir.

Bağırsak sağlığına faydalıdır

Lahana suyu içmek, mide ülserinin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.

Bu sebzenin fermente edilmiş suyu da bağırsak sağlığında faydalıdır. Lahana turşusunun suyu laktik asit bakterilerinde yüksektir. Bu probiyotikler, bağırsak sağlığı yararları için onaylanmıştır.

 Kanserle savaşan bileşikler içerir

Çiğ lahana oldukça anti-kanserojendir. Tıp uzmanlarına göre çiğ yeşil lahana suyu, vücuttaki östrojen metabolizması sürecini hızlandıran ve meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, mide kanseri ve kolon kanserinden uzak durmaya yardımcı olan bir grup kimyasal bileşik olan izosiyanatları içerir. Ayrıca kanser hastalarında iyileşme sürecini hızlandırır.

Koliti tedavi eder

Lahana, harika bir bağırsak temizleyici olarak çalışır ve bu nedenle, kolit tedavisinde lahana suyu kullanılır. Kalın bağırsak ve kolon iltihabının tedavisinde etkili olan iki temel mineral – klor ve kükürt içerir.

Suyu içtikten hemen sonra hoş olmayan, kötü bir gaz yaşarsınız. Bu, çözümün sizin için çalışmaya başladığını gösterdiği için önemlidir.

Lahana suyu zayıflamaya yardımcı olur

Çiğ lahana suyu temel olarak bağırsağın üst bölümünü arındırır, böylece atık maddelerin atılmasını ve yiyeceklerin sindirimi kolaylaşır. Üstelik fazla kalori içermemesi de kilolu insanlar için büyük bir artıdır.

Akut ülserleri önler

Akut ülserler lahana suyu ile tedavi edilebilir. Lahana suyu bağırsakları detoksifiye ederek bağırsaklarınıza ve üst bağırsağa fayda sağlar. Aynı zamanda midenin iç tabakasını güçlendiren ve ülsere karşı dirençli hale getiren büyük miktarda U Vitamini içerir.

Anemiyle savaşır

Folik asit, lahana suyunun en önemli bileşenlerinden biridir. Anemi tedavisi söz konusu olduğunda, folik asit yeni kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olduğu için önemli bir besin maddesi olarak kabul edilir. Bu nedenle lahana suyu kansızlığı tedavi etmek için kullanılır.

lahana suyu tarifi

Lahana Suyunun Cilde Faydaları

Cilt ne kadar zarar görmüş olursa olsun, doğal ışıltısını geri kazanmak için lahana suyu içebilirsiniz.

Antioksidan ve fitokimyasallarla yüklü bir sebze olan lahana, cilt faydalıdır. Bunların her ikisi de sivilce ve siyah nokta gibi bir dizi cilt rahatsızlığına neden olan zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

Erken yaşlanmayı önler

Lahana suyunun antioksidan içeriği, cilt kuruluğunun azaltılmasında ve erken yaşlanmanın önlenmesinde çok yardımcıdır.

Cilt ışıltısını iyileştirir

Lahana, cildin tonunu ve dokusunu iyileştirmek için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Vücudu detoksifiye etmek için son derece faydalı olan potasyumun yanı sıra, bu sebze aynı zamanda A vitamini ve E Vitamini bakımından da zengindir. Bu iki vitamin, dokuları canlandırabilir, yumuşak ve esnek görünmesine yardımcı olabilir.

Lahana Suyunun Saça Faydaları

Saç bakımı için de lahana suyu kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesiyle savaşır

Lahananın yüksek kükürt içeriği saçı güçlendirmede ve saç dökülmesini önlemede yardımcıdır. Saç dökülmesini durdurmanın ve zayıf saçla baş etmenin en etkili yollarından biridir. Sabahları her gün çiğ lahana suyu içebilir veya harici kullanım için saç maskesine ekleyebilirsiniz.

Saç dökülmesini azaltmanın yanı sıra, lahana suyu ayrıca kökleri uygun şekilde besleyerek saç büyümesini de destekleyebilir. E Vitamini ve silikon içerdiğinden, bu meyve suyunun düzenli alımı saçları uzun ve parlak hale getirebilir.

Lahana Suyu Zararları Nelerdir?

Lahana suyu içmenin birçok faydası olmasına rağmen, göz önünde bulundurulması gereken bazı riskleri de vardır.

Yüksek miktarlarda tüketildiğinde tiroid fonksiyonlarını etkileyebilir

Bazı kanıtlar, lahananın yüksek miktarda tüketilmesinin tiroidi etkileyebileceğini göstermektedir. Lahanadaki guatrojenler denilen maddeler, normal tiroid işlevi için gerekli bir işlem olan tiroidin iyot taşınmasını engelleyebilir.

Guatrojenler çiğ lahanada daha yüksek miktarlarda bulunur, bu nedenle hipotiroidizm gibi tiroid koşullarına sahip olanlar bu sebzenin suyunu tüketmekten kaçınmalıdır.

İlaçlarla etkileşime girebilir

Lahana suyundaki bazı besinlerin, bazı ilaçlarla etkileşime girdiği belirtilmektedir.

Lahana, K vitamini bakımından yüksek olup, warfarin gibi kan sulandırıcıların kan pıhtılarını önleme yeteneğini etkileyebilir.

Kan inceltici kullanıyorsanız, lahana suyu içerken dikkatli olun.

Lifleri yok olur

Sebzelerin suyunu sıkmak, lif içeriğinin çoğunun kaybolmasına neden olur. Lif doygunluk hissini arttırır, bağırsak sağlığını korur, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve kolesterolü azaltır.

Büyük oranda lif içeriğinden dolayı, lahana gibi turpgil sebzelerin bağırsak bakterilerini pozitif olarak değiştirme kabiliyetleri olduğu bilinir.

Ancak, yemek yerine suyunu sıkmak, lif içeriğinin çoğunu azaltır.

Mide rahatsızlığına neden olabilir

Bazı kişiler lahana suyu içtiklerinde midelerinde rahatsızlık hisseder.

Çünkü yaygın olarak gaz üreten bir sebzedir. Ayrıca bazı koşullara sahip kişilerin sindirmesi zor bir karbonhidrat türü olan fruktanlar bakımından da yüksektir. Az miktarda lahana tüketimi bile IBS’li kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlara neden olabilir.

Lahana Suyu İçilmeli mi?

Sade lahana suyu güçlü bir tada sahip olduğundan, acıyı azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek için onu elma veya havuç gibi diğer sularla birleştirebilirsiniz.

lahana suyu nasıl yapılır

Lahana Suyu Nasıl Yapılır?

Farklı meyve ve sebze kombinasyonu ile hazırlanan üç farklı tarif vereceğim. Yapmanız gereken malzemeleri bir meyve sıkacağına atıp karıştırmak. Her tarif yaklaşık 450 – 500 ml meyve suyu verir.

Lahana Suyu Tarifi

Havuç, Elma ve Lahana Suyu

Malzemeler

-300 g beyaz lahana

-2 orta boy havuç (soyulmamış)

-2 orta boy elma (soyulmamış)

Salatalık, Kavun ve Lahana Suyu

Malzemeler

-300 g lahana

-1/2 salatalık, soyulmuş

-1/4 çiğ kavun, soyulmuş

-Limon suyu

Kırmızı Pancar, Portakal ve Lahana Suyu

Malzemeler

-300 g lahana

-1 büyük pancar, soyulmuş

-2 portakal, soyulmuş

Lahana Suyu ile İlgili Önemli İpuçları

Her zaman lahanayı iyice yıkayın ve yaklaşık 30 dakika tuzlu suda bekletin.

En iyi sonuçlar için taze lahana suyu kullanın.

Bir seferde 120 ml’den fazla lahana suyu içmeyin.

Yumuşak lahanalardan kaçının.

Lahana suyunu asla buzdolabında saklamayın.

Etkisini azaltabileceğinden lahana suyuna tuz veya şeker eklemeyin.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir