Lahana Suyu Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Tarifi
Lahana, brokoli, karnabahar, kale gibi sebzeleri içeren Brassica cinsine aittir. Bunlar turpgil sebzeler olarak bilinir.
Lahana suyu, C ve K vitaminleri gibi besinler içerir ki, bu suyu içmek zayıflama, bağırsak sağlığının iyileşmesi, iltihaplanmanın azalması, hormonlar arasında dengenin sağlanması ve vücuttan toksik maddelerin atılması gibi birçok yarara sahiptir.
Bu yazıda “lahana suyu neye faydalı”, “lahana suyu kabızlığa iyi gelir mi”, “lahana suyu nasıl hazırlanır”, “lahana suyu etkileri nelerdir” sorularının cevaplarına yer verilecektir.
Lahana Suyunun Faydaları
Antioksidan kapasitesi yüksektir
Lahana suyu, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını azaltmaya yardımcı maddeler olan antioksidanlar bakımından yüksektir. Vücutta serbest radikallerin birikmesi iltihaplanma ve hastalığa neden olur.
Lahana, özellikle vücutta birçok önemli rol oynayan bir besin maddesi olan C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini bağışıklık sağlığını destekler ve aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür.
Kırmızı lahana antosiyaninler ile doludur. Bu bitki pigmentleri lahanaya kırmızımsı-mor rengini verir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Antosiyanin tüketimi, kalp hastalığı riskini azaltmak da dahil olmak üzere birçok yarar sunar.
Ek olarak, bu sebzenin suyunda bulunan bazı antioksidanlar antikanser özelliklere sahiptir. Bir test tüpü çalışması, lahana suyunun insan meme kanseri hücrelerinde, hücre ölümüne neden olduğunu buldu.
İltihapla mücadele eder
Lahana suyu iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olabilecek birçok bileşik içerir.
Her ne kadar kısa süreli inflamasyon, akut strese olumlu bir cevap olsa da, uzun süreli inflamasyon zararlıdır ve hastalığa yol açabilir. Bu nedenle, uzun süreli iltihabı mümkün olduğunca sınırlamak gerekir.
Lahana birçok anti-inflamatuar bileşik içerir. Bunlardan biri turpgil sebzelerde bulunan, güçlü anti-inflamatuar etkileri olan bir sülfür bileşiği sülforafan’dır.
Bir test tüpü çalışması, kırmızı lahana suyunun dalak hücrelerinde anti-inflamatuar etkisi olduğunu göstermiştir.
Bağırsak sağlığına faydalıdır
Lahana suyu içmek, mide ülserinin önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olur.
Bu sebzenin fermente edilmiş suyu da bağırsak sağlığında faydalıdır. Lahana turşusunun suyu laktik asit bakterilerinde yüksektir. Bu probiyotikler, bağırsak sağlığı yararları için onaylanmıştır.
Lahana Suyu Diğer Yararları
Antikanser etkileri
Bu sebzenin suyu bazı kanserlere karşı korunmaya yardımcı olur.
Kalp sağlığına faydalıdır
Bir çalışmada, lahana suyu içenler, kalp hastalığı için bir risk faktörü olan kolesterolde düşüklük göstermiştir.
Besin emilimine yardımcı olur
Lahana, A vitamininin öncüsü olan beta karoten içerir. Çalışmalar, sebzenin suyunun içilmesinin kendisini yemeye göre besinlerin daha iyi emilmesini sağladığını göstermektedir.
Lahana Suyu Zararları
Lahana suyu içmenin birçok faydası olmasına rağmen, göz önünde bulundurulması gereken bazı riskleri de vardır.
Yüksek miktarlarda tüketildiğinde tiroid fonksiyonlarını etkileyebilir
Bazı kanıtlar, lahananın yüksek miktarda tüketilmesinin tiroidi etkileyebileceğini göstermektedir. Lahanadaki guatrojenler denilen maddeler, normal tiroid işlevi için gerekli bir işlem olan tiroidin iyot taşınmasını engelleyebilir.
Guatrojenler çiğ lahanada daha yüksek miktarlarda bulunur, bu nedenle hipotiroidizm gibi tiroid koşullarına sahip olanlar bu sebzenin suyunu tüketmekten kaçınmalıdır.
İlaçlarla etkileşime girebilir
Lahana suyundaki bazı besinlerin, bazı ilaçlarla etkileşime girdiği belirtilmektedir.
Lahana, K vitamini bakımından yüksek olup, warfarin gibi kan sulandırıcıların kan pıhtılarını önleme yeteneğini etkileyebilir.
Kan inceltici kullanıyorsanız, lahana suyu içerken dikkatli olun.
Lifleri yok olur
Sebzelerin suyunu sıkmak, lif içeriğinin çoğunun kaybolmasına neden olur. Lif doygunluk hissini arttırır, bağırsak sağlığını korur, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve kolesterolü azaltır.
Büyük oranda lif içeriğinden dolayı, lahana gibi turpgil sebzelerin bağırsak bakterilerini pozitif olarak değiştirme kabiliyetleri olduğu bilinir.
Ancak, yemek yerine suyunu sıkmak, lif içeriğinin çoğunu azaltır.
Mide rahatsızlığına neden olabilir
Bazı kişiler lahana suyu içtiklerinde midelerinde rahatsızlık hisseder.
Çünkü yaygın olarak gaz üreten bir sebzedir. Ayrıca bazı koşullara sahip kişilerin sindirmesi zor bir karbonhidrat türü olan fruktanlar bakımından da yüksektir. Az miktarda lahana tüketimi bile IBS’li kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlara neden olabilir.
Lahana suyu içilmeli mi?
Sade lahana suyu güçlü bir tada sahip olduğundan, acıyı azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek için onu elma veya havuç gibi diğer sularla birleştirebilirsiniz.
Lahana Suyu Nasıl Yapılır?
Farklı meyve ve sebze kombinasyonu ile hazırlanan üç farklı tarif vereceğim. Yapmanız gereken malzemeleri bir meyve sıkacağına atıp karıştırmak. Her tarif yaklaşık 450 – 500 ml meyve suyu verir.
Lahana Suyu Tarifi
Havuç, Elma ve Lahana Suyu
Malzemeler
-300 g beyaz lahana
-2 orta boy havuç (soyulmamış)
-2 orta boy elma (soyulmamış)
Salatalık, Kavun ve Lahana Suyu
Malzemeler
-300 g lahana
-1/2 salatalık, soyulmuş
-1/4 çiğ kavun, soyulmuş
-Limon suyu
Kırmızı Pancar, Portakal ve Lahana Suyu
Malzemeler
-300 g lahana
-1 büyük pancar, soyulmuş
-2 portakal, soyulmuş