Lactobacillus Rhamnosus Faydaları Nedir?

İnsan vücudu 10-100 trilyon arasında bakteri içerir. Bu bakterilerin çoğu bağırsaklarda yaşar ve topluca mikrobiyota olarak adlandırılır. Genel sağlığın korunmasında önemli bir rol oynarlar.

Sağlıklı bir bağırsak bakteri dengesine sahip olmanın birçok yararı vardır, bir dengesizlik söz konusu olduğunda sayısız hastalık meydana gelebilir.

Lactobacillus rhamnosus ( L. rhamnosus) vücut için yararlı bakterilerden biridir, besin takviyesi şeklinde bulunur ve süt ürünleri gibi bazı yiyeceklere eklenir.

Bu  yazıda “Lactobacillus rhamnosus probiyotik” bakteri hakkında bilgi verilecektir.

Lactobacillus rhamnosus nedir?

Lactobacillus rhamnosus, bağırsaklarda bulunan bir bakteri türüdür. Bu tür, laktaz enzimini üreten bir tür bakteri olan Lactobacillus cinsine aittir. Bu enzim, süt ürünlerinde bulunan şeker laktozunu laktik aside ayırır.

Bu cinsten bakteriler probiyotik olarak adlandırılır. Probiyotikler, sağlık yararları sağlayabilen canlı mikroorganizmalardır.

Yüzlerce çalışma Lactobacillus rhamnosus’u araştırmış ve faydalarını onaylamıştır. Vücutta asitli ve bazik koşullarda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde adapte olan bu bakteri, bağırsak duvarlarına yapışabilir ve kolonileşebilir. Bu özellikler, bu probiyotik bakteriye daha iyi bir hayatta kalma şansı verir, bu nedenle uzun vadeli faydaları vardır.

Her biri farklı özelliklere sahip birçok farklı türü vardır. Lactobacillus rhamnosus içeren probiyotik takviyeleri mevcuttur ve probiyotik içeriğini artırmak için yoğurt, peynir, süt, kefir ve diğer süt ürünlerine eklenir.

Ayrıca başka nedenlerden dolayı da süt ürünlerine eklenebilir. Örneğin, bu probiyotik bakteri peynir olgunlaşırken tadını artırıcı bir rol oynar.

Lactobacillus Rhamnosus Faydaları

Bu bakteri, sindirim sistemi ve diğer sağlık alanları için birçok potansiyel yarar sağlar.

lactobacillus rhamnosus yan etkileri

İshali önleyerek tedavi eder

İshal, bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu yaygın bir durumdur. Çoğu zaman, nispeten zararsızdır. Ancak kalıcı ishal dehidrasyona yol açabilecek sıvı kaybına neden olur.

Araştırmalar Lactobacillus rhamnosus’un çeşitli ishal tiplerinin önlenmesine veya tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Örneğin, antibiyotikle ilişkili ishala karşı koruma sağlayabilir. Antibiyotikler mikrobiyotayı bozar ve bu da ishal gibi sindirim semptomlarına neden olur.

1.499 kişi ile yapılan 12 çalışmanın gözden geçirilmesi, L. rhamnosus GG adı verilen spesifik bir türle takviyenin antibiyotikle ilişkili ishal riskini % 22,4’ten % 12,3’e düşürdüğünü tespit etti.

Ek olarak, antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında bir probiyotik alınması, sağlıklı bağırsak bakterilerinin yenilenmesine yardımcı olur, çünkü antibiyotikler zararlı bakterilerle birlikte yararlı olanları da öldürür.

IBS belirtilerini hafifletir

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) dünyadaki yetişkinlerin % 9-23’ünü etkiler. Nedeni bilinmemekle birlikte, IBS şişkinlik, karın ağrısı ve sıradışı bağırsak hareketleri gibi rahatsız edici semptomlara neden olur.

IBS ile vücudun doğal bağırsak florasındaki değişiklikler arasında bir bağlantı olduğu tahmin edilmektedir. Örneğin, IBS’li insanlar daha az Lactobacillus ve Bifidobacterium bakterisine sahiptir, ancak Clostridium, Streptococcus ve E. coli’yi gibi zararlı bakterileri daha fazla bünyelerinde barındırırlar.

İnsan çalışmaları, Lactobacillus bakteri türlerini içeren gıdaların veya takviyelerin karın ağrısı gibi yaygın IBS semptomlarını hafifletebileceğini belirtmektedir.

Bağırsak sağlığında önemli rol oynar

Diğer probiyotik bakteriler gibi, Lactobacillus rhamnosus, sindirim sağlığı için mükemmeldir. Laktik asit üreten Lactobacillus ailesine aittir.

Laktik asit, sindirim sisteminde potansiyel olarak zararlı bakterilerin hayatta kalmasını önlemeye yardımcı olur.

Örneğin, Lactobacillus rhamnosus, bir tür zararlı bakteri olan Candida albicans’ın bağırsak duvarlarında kolonileşmesini engeller.

Sadece kötü bakterilerin kolonileşmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda Bacteroides, Clostridia ve bifidobacteria gibi faydalı bakterilerin büyümesine de yardımcı olur.

Aynı zamanda, asetat, propiyonat ve bütirat gibi kısa zincirli yağ asitlerinin (SCFA’lar) üretimini arttırmaya yardımcı olur.

SCFA’lar, sağlıklı bağırsak bakterileri, sindirim sistemi içinde lifleri fermente ettiğinde yapılır. Bunlar bağırsakları kaplayan hücreler için bir besin kaynağıdır.

Diş çürüklerine karşı korur

Diş çürümesi, özellikle çocuklarda sık görülen bir durumdur. Ağızdaki zararlı bakterilerden oluşurlar. Bu bakteriler, mine veya dişlerin dış katmanını parçalayan asitler üretir.

Lactobacillus rhamnosus gibi probiyotik bakteriler, bu zararlı bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

Bir çalışmada 594 çocuğa normal süt veya haftada 5 gün boyunca L. rhamnosus GG içeren süt verildi. 7 ay sonra, probiyotik grubundaki çocuklarda normal süt grubundaki çocuklardan daha az çürük ve daha az sayıda potansiyel olarak zararlı bakteri vardı.

108 ergende yapılan bir başka araştırmada, L. rhamnosus GG de dahil olmak üzere probiyotik bakteriler içeren bir pastil alınmasının, bir plaseboya kıyasla bakteriyel büyümeyi ve diş eti iltihabını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.

İdrar yolu enfeksiyonunun önlenmesinde etkilidir

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrekleri, mesaneyi ve idrar yolunu da içeren idrar yolu boyunca herhangi bir yerde olabilecek bir enfeksiyondur. Kadınlarda çok daha sık görülür ve tipik olarak iki bakteri türünden kaynaklanır. Staphylococcus saprophyticus ve Escherichia coli ( E. coli ).

Bazı çalışmalar, belirli Lactobacillus rhamnosus türleri gibi probiyotik bakterilerin, zararlı bakterileri öldürerek ve vajinal florayı restore ederek idrar yolu enfeksiyonunu önleyebileceğini göstermektedir.

Örneğin, 294 kadınla yapılan 5 çalışmanın analizi, birçok Lactobacillus bakterisinin idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede güvenli ve etkili olduğunu bulmuştur.

Diğer Faydaları

Bu bakteri türünün daha pek çok faydası olduğu belirtilmektedir ancak bu alandaki bilimsel çalışmalar yeterli değildir.

Lactobacillus rhamnosus zayıflama

Bu probiyotik bakteri türü özellikle kadınlarda iştahı ve yiyecek isteğini baskılayabilir.

İnsülin duyarlılığını artırabilir

Hayvan çalışmaları, bazı Lactobacillus rhamnosus türlerinin insülin duyarlılığını ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir.

Kan kolesterolünü azaltabilir

Bir fare çalışması, bu bakteri türünün kan kolesterol seviyelerini düşürdüğünü ve yüksek kolesterolü tedavi etmeye yardımcı olan statinler ile kolesterol metabolizması üzerinde benzer bir etkiye sahip olduğunu buldu.

Alerjilerle savaşabilir

Bu probiyotik bakterinin bazı türleri, dost bağırsak bakterilerinin gelişimini teşvik ederek ve zararlı bakterilerin gelişimini baskılayarak alerji semptomlarının önlenmesine veya hafifletilmesine yardımcı olur.

Sivilce tedavisinde etkilidir

20 erişkinle yapılan küçük bir çalışmada, L. rhamnosus SP1 takviyesi alınması sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olmuştur.

Dozaj ve Yan Etkiler

Lactobacillus rhamnosus supplement sağlık gıda mağazalarında bulunur veya internette satılır.

Probiyotik bakteriler, koloni oluşturan birimler (CFU) olarak bilinen, kapsül başına canlı organizma sayısı ile ölçülür. Tipik bir L. rhamnosus supplement, kapsül başına yaklaşık 10 milyar canlı bakteri veya 10 milyar CFU tutarında bulunur. Genel sağlık için, en az 10 milyar canlı bakteri içeren 1 kapsül yeterlidir.

Lactobacillus rhamnosus zararları olmayan bir probiyotiktir genellikle güvenlidir ve az yan etki ile iyi tolere edilir. Bazı durumlarda, insanlar mide şişmesi veya gaz gibi semptomlar yaşayabilir.

Bununla birlikte, HIV, AIDS veya kanserli olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, bu probiyotik türünden ve diğer probiyotiklerden (veya eklenmiş probiyotikli süt ürünlerinden) kaçınmalıdır çünkü bu takviyeler bir enfeksiyona neden olabilir.

Aynı şekilde, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilecek ilaçlar kullanıyorsanız – örneğin steroid ilaçlar, kanser ilaçları veya organ nakli için ilaçlar – probiyotik kullanmaktan kaçınmalısınız.

Bu kriterlere uyuyorsanız veya yan etkiler konusunda endişeleriniz varsa bu konuda bir uzmana danışın.

Sonuç olarak;

Lactobacillus rhamnosus, bağırsaklarda doğal olarak bulunan bir tür dost bakteridir. IBS semptomlarını hafifletmek, ishali tedavi etmek, bağırsak sağlığını güçlendirmek ve diş çürüklerine karşı korumak gibi yararlara sahiptir.

Lactobacillus rhamnosus içeren besinler kefir, yoğurt, peynir ve süt gibi süt ürünleridir. Probiyotik takviyesi olarak da bulunur. Sindirim sağlığını iyileştirmeniz gerekiyorsa, L. rhamnosus’u kullanabilirsiniz.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir