Kuersetin Nedir, Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?

Kuersetin, birçok meyve, sebze ve tahılda bulunan doğal bir pigmenttir. Besinlerden en çok aldığımız antioksidanlardan biridir ve vücudun kronik hastalıklarla bağlantılı serbest radikal hasarlarıyla mücadele etmesinde önemli bir rol oynar.

Antioksidan özellikleri ise, iltihabı, alerji semptomlarını ve kan basıncını azaltmaya yardımcı olur.

Kuersetin Nedir?

Kuersetin, flavonoidler adı verilen bir grup bitki bileşiğine ait pigmenttir. Flavonoidler sebze, meyve, tahıl, çay ve şarapta bulunur. Bunlar, kalp hastalığı, kanser ve dejeneratif beyin rahatsızlıkları riskinin azalması da dahil olmak üzere birçok fayda sağlar.

Kuersetin gibi flavonoidlerin faydalı etkileri, vücutta antioksidanlar olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanmaktadır. 

Antioksidanlar, serbest radikalleri bağlayabilen ve nötralize edebilen bileşiklerdir. Serbest radikallerin seviyeleri çok yükseldiğinde hücresel hasara neden olabilecek dengesiz moleküllerdir.

Serbest radikallerin neden olduğu hasar, kanser, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çok sayıdaki kronik hastalıktır.

Besinlerde en bol bulunan flavonoiddir. Ortalama bir insanın çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak 10 ila 100 mg tükettiği tahmin edilmektedir.

Yaygın olarak kuersetin içeren gıdalar arasında soğan, elma, üzüm, çilek, brokoli, narenciye, kiraz ve çay bulunur. Ayrıca, toz ve kapsül şeklinde bir besin takviyesi olarak da mevcuttur.

İnsanlar, bu takviyeyi, bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihapla ve alerjilerle savaşmak, egzersiz performansını artırmak ve genel sağlığı korumak dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden almaktadır.

Kuersetin Yararları Nelerdir?

İltihabı azaltır

Serbest radikaller, hücrelere zarar vermekten daha fazlasını yapabilir. Araştırmalar, yüksek seviyelerde serbest radikallerin, iltihaplanmayı teşvik eden genleri aktive edebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, yüksek serbest radikal seviyeleri, artan bir inflamatuar tepkiye neden olabilir.

Vücudun enfeksiyonları iyileştirmesi için az miktarda iltihap seviyesine ihtiyacı olsa da, kronik iltihaplanma kalp ve böbrek hastalıklarının yanı sıra bazı kanserler de dahil olmak üzere sağlık sorunlarına neden olur.

Çalışmalar bu faydalı bileşiğin iltihabı azaltabileceğini göstermektedir. Test tüpü çalışmalarında kuersetin, moleküller nekroz faktörü alfa (TNFa) ve interlökin-6 (IL-6) dahil insan hücrelerindeki enflamasyon belirteçlerini azaltmıştır.

Alerji semptomlarını hafifletir

Kuersetinin anti-inflamatuar özellikleri alerji semptomlarında rahatlama sağlar. Tüp ve hayvan çalışmaları, iltihaplanma ile ilgili enzimleri engelleyebildiğini ve histamin gibi iltihabı teşvik edici kimyasalları baskılayabildiğini buldu.

Örneğin, bir çalışma, kuersetin besin takviyesi almanın farelerde yer fıstığı ile ilişkili anafilaktik reaksiyonları bastırdığını göstermiştir. 

Anti-kanser etkilere sahiptir

Kuersetin, antioksidan özelliklere sahip olduğundan, kanserle mücadele de etkilidir. Tüp ve hayvan çalışmalarının gözden geçirilmesinde besin takviyesi olarak alındığında, prostat kanseri hücrelerinde, hücre büyümesini baskıladığı ve hücre ölümünü sağladığı bulunmuştur.

Diğer tüp ve hayvan çalışmaları, bileşiğin karaciğer, akciğer, meme, mesane, kan, kolon, yumurtalık, lenfoid ve adrenal kanser hücrelerinde benzer etkilere sahip olduğunu gözlemlemiştir. 

Kronik beyin hastalıkları riskini düşürür

Araştırma, kuersetinin antioksidan özelliklerinin, Alzheimer hastalığı ve demans gibi dejeneratif beyin hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bir çalışmada, Alzheimer hastalığı olan fareler üç ay boyunca her iki günde bir kuersetin enjeksiyonları aldı. Çalışmanın sonunda, enjeksiyonlar Alzheimer‘ın bazı belirteçlerini tersine çevirdi ve fareler öğrenme testlerinde çok daha iyi performans gösterdiler. 

Tansiyonu düşürür

Yüksek tansiyon, genel bir sorundur.  Araştırma, kuersetinin kan basıncı seviyelerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Tüp çalışmalarında, bileşiğin kan damarları üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu da ortaya çıktı.

Yüksek tansiyonlu farelere 5 hafta boyunca günlük kuersetin verildiğinde, sistolik ve diyastolik tansiyon değerleri (üst ve alt sayılar) sırasıyla % 18 ve% 23 azalmıştır.

Kalp sağlığını destekler

Kuersetinin kan basıncı seviyelerini düşürdüğü bulunmuştur. Bu etki, tip 2 diyabetli bireylerde de gözlendi.

Bazı hayvan çalışmalarında kuersetin, trigliserit ve toplam kolesterol düzeylerini de düşürmüştür.

Flavonoidler genel olarak koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir. Bunu, kan damarlarının işleyişini teşvik ederek ve trombosit aktivitesini azaltarak (aksi takdirde felce yol açabilecek daha az kan pıhtısı ile sonuçlanır) başarırlar.

LDL (kötü kolesterol), oksitlendiğinde kan damarlarında plak oluşumuna neden olabilir. Kuersetin, LDL’nin oksidasyonunu önleyerek bununla savaşır.

Kuersetinin anti-hipertansif özellikleri, raporlara göre kalp hasarını da önleyebilir. Bu etkinin sigara içenlerde ve metabolik sendromu olanlarda çok daha fazla olduğu gözlendi.

Diyabet tedavisine yardımcı olabilir

Kuersetin ve resveratrol ile tedavi diyabet üzerinde faydalı etkilere sahip olabilir. Antioksidan, plazma glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve diyabetle ilgili diğer parametreleri iyileştirir. Bunu karaciğerdeki glikoz düzenleyici enzimleri geri yükleyerek başarır.

Besinlerden alınan kuersetinin pankreas ve karaciğerin sağlığını iyileştirdiği de bulundu. Bu etki, diyabet semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir, çünkü bunlar hastalığı önlemekten sorumlu iki önemli organdır.

Kuersetinin ayrıca karaciğer iltihabını tedavi ettiği bulundu. Fibrotik karaciğer hastalığının tedavisinde yeni bir bileşik olarak tanımlanmıştır.

Obezite riskini azaltır

Bu durum için sınırlı kanıt var. Birincil bileşen olarak kuersetin içeren bir takviye, obez sıçanlarda lipid birikiminin azalmasına neden oldu.

Kuersetin ayrıca enerji tüketimini artırabilir ve bu obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilir. 

Göz sağlığına faydalıdır

Kuersetinin kornea iltihabını tedavi ettiği ve böylece uzun süreli görme sağlığını desteklediği bulundu. İnsan konjonktival ve kornea hücre dizileri test edildiğinde, bileşiğin antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri birkaç oküler hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, etkinliğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Farelerde yapılan çalışmalarda, kuersetin göz kuruluğunun tedavisine de yardımcı olmuştur.

Kuersetin ayrıca katarakt riskini azaltabilir. Bunu oksidatif stresle savaşarak başarır.

Böbrek sağlığını destekler

Bir sıçan çalışmasında, kuersetin böbrek fonksiyonunu iyileştirdi ve böbrekleri daha fazla zarardan korudu. Oksidatif stres ve inflamasyonla savaşma yeteneği bu faydaya bağlanabilir.

Başka bir çalışmada, kuersetin böbrek hasarını ve buna karşılık gelen oksidatif stresi iyileştirdi.

Egzersiz performansını iyileştirir

Çalışmalar, kuersetinin dayanıklılık egzersiz kapasitesini ve egzersiz performansını iyileştirebileceğini gösteriyor.

Erkek badminton oyuncularını içeren bir çalışmada, kuersetinin dayanıklılık egzersiz performansını iyileştirdiği bulundu.

Enfeksiyonlar ve ağrıyla mücadele eder

Kuersetinin antibakteriyel özellikleri enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bileşiğin özellikle Staphylococcus aureus’a karşı etkili olduğu bulundu. Diğer antibiyotiklerle kombinasyon halinde kuersetin, gelişmiş antibakteriyel aktivite gösterdi.

Kuersetin ayrıca alerjilerin tedavisine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini uyararak virüslerle savaşır. İnflamatuar aracıları baskılamada da etkilidir.

Kuersetin astım tedavisinde de rol oynayabilir. Kuersetinin anti-inflamatuar özellikleri astım tedavisine de yardımcı olabilir.

Kuersetin ayrıca doğal bir antihistaminik görevi görür (histamin, iltihaplanma veya alerjik reaksiyon sırasında salınan bir bileşiktir). Bu şekilde bronşit gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.

Flavonoid ayrıca ağrının giderilmesinde de rol oynayabilir. Bunu oksidatif stresi ve sitokinlerin (iltihaba katkıda bulunan bileşikler) üretimini engelleyerek başarır. Çalışmalar, kuersetinin kronik pelvik ağrı sendromunun tedavisinde olası rolüne ışık tuttu. 

Geçirgen bağırsağın tedavisine yardımcı olabilir

Bağırsak geçirgenliği, ince bağırsağın astarının hasar gördüğü bir durumdur. Bu, ince bağırsaktaki toksik atıkların kan dolaşımına sızmasına neden olur.

Araştırmalar, kuersetinin bağırsak bariyer fonksiyonunu artırdığını ve bu da sızdıran bağırsağın tedavisinde yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olabilir

Kuersetinin hücresel ömrü ve sağ kalımı uzattığı, böylece muhtemelen yaşlanma belirtilerini geciktirdiği bulunmuştur. Fibroblastları gençleştirdiği de bulundu.

Kuersetin ayrıca çoğu yaşlanma karşıtı cilt bakım kremlerinin popüler bileşenlerinden biridir.

kuersetin ne demek

Kuersetin İçeren Besinler Nelerdir?

Doğal olarak birçok bitki bazlı gıdada, özellikle dış tabaka veya kabuğunda bulunur: 

– Sarı ve yeşil biber

– Kırmızı ve beyaz soğan

– Arpacık soğanı

– Kuşkonmaz

– Kiraz

– Domates

– Kırmızı elma

– Kırmızı üzüm

– Brokoli

– Lahana

Kırmızı yapraklı marul

– Dutsu meyveler – kızılcık, yaban mersini ve ahududu gibi tüm türler

– Yeşil ve siyah çay 

Gıdalardaki kuersetin miktarı, gıdanın yetiştirildiği koşullara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, organik domatesin ticari olarak yetişenlere göre % 79 kadar daha fazla kuersetin içerdiği görülüyor. 

Kuersetin Besin Takviyeleri

Besin takviyesi satan yerlerden kuersetin kapsül ve toz olmak üzere satın alabilirsiniz. Tavsiye edilen doz günde 500-1.000 mg arasındadır.

Bu bileşik tek başına vücutta yeterince emilmez, bu nedenle takviyeler C vitamini veya bromelain gibi sindirim enzimleri gibi diğer bileşikleri içerir.

Ek olarak, bazı araştırmalar, kuersetinin resveratrol, genistein ve kateşinler gibi diğer flavonoid takviyeleri ile birleştirildiğinde sinerjistik bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. 

kuersetin neye iyi gelir

Kuersetin Zararları Nelerdir?

Kuersetin birçok meyve ve sebzede bulunur ve tüketilmesi güvenlidir. Besin takviyesi olarak, çok az veya hiç yan etki olmadan genellikle güvenlidir.

Bazı durumlarda, günde 1.000 mg’dan fazla alınması baş ağrısı, karın ağrısı veya karıncalanma gibi hafif semptomlara neden olabilir.

Hamile ve emziren kadınlar almamalıdır. Antibiyotikler ve tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle kullanmadan önce doktora danışmak gerekir. 

Sonuç olarak;

Kuersetin, yapraklı yeşillikler, domates, meyveler ve brokoli dahil olmak üzere bitki gıdalarında bulunan bir tür flavonoid antioksidandır.

Teknik olarak bir “bitki pigmenti” olarak kabul edilir, bu yüzden renkli, besleyici dolu meyve ve sebzelerde bulunur.

Diğer flavonoidlerle birlikte antiviral, antimikrobiyal, anti-inflamatuar ve antialerjik etkileri olduğu gösterilmiştir. Alerjiler için kuersetin kullanmak, insanların bu bileşiği ek formda almalarının en yaygın nedenlerinden biridir.

Kuersetin takviyeleri ve gıdalar iltihabı azaltmaya, alerjilerle savaşmaya, kalp sağlığını desteklemeye, ağrıyla savaşmaya, potansiyel olarak dayanıklılığı artırmaya, kanserle savaşmaya, cilt ve karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Kuersetin bulunan gıdalarından bazıları elma, biber, kiraz, domates, turpgiller, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kepekli tahıllar, baklagillerdir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir