Krem Peynir Nedir, Nasıl Yapılır, Kaç Kalori, Sağlıklı mı?

Krem peynir, yumuşak kıvamlı bir peynirdir. Hafif bir tadı vardır, ekmek ve simitin üzerine sürülür. Sürülebilir peynir olarak da adlandırılır.

En çok simit ve ekmeğin üzerine sürülerek tüketilse de, krem ​​peynir, çeşitli farklı tariflerde kullanılabilen inanılmaz derecede çok yönlü bir bileşendir ve krem ​​peynir bazı temel vitamin ve mineralleri sağlar.

Krem Peynir Nedir?

Krem peynir, genellikle simit ve ekmeğe sürülerek kullanılan yumuşak bir peynir türüdür. Çorba, unlu mamuller ve krep gibi diğer tariflere de eklenebilir.

Tipik olarak, kremaya laktik asit eklenir, bu da pH’ı düşürür, pıhtılaşmasına, lor ve peynir altı suyunun ayrılmasına neden olur.

Bazen nihai ürünün dokusunu ve sıkılığını iyileştirmeye yardımcı olan bir pıhtılaşma enzimi de kullanılır.

Geleneksel tariflerde süt, krema veya ikisinin bir kombinasyonu kullanılsa da, bitkisel süt veya yoğurttan yapılan vegan krem ​​peynir gibi başka çeşitler de mevcuttur.

Krem Peynir Nasıl Üretilir? 

Krem peynir tipik olarak kremadan yapılır ancak aynı zamanda krema ​​ve süt kombinasyonu ile de yapılabilir.

Öncelikle, herhangi bir potansiyel olarak tehlikeli mikroorganizmayı öldürmek için krema, pastörizasyonla ısıl işleme tabi tutulur. Daha sonra laktik asit, bakterileri ortaya çıkarak peyniri hafif asidik hale getirir.

Oradan kremadaki yağ damlacıkları daha küçük ve daha muntazam damlalara bölünerek pürüzsüz bir ürün elde edilir.

Keçiboynuzu zamkı gibi katkı maddeleri, peyniri kalınlaştırır. Son olarak, sertliği artırmak için bir bitki veya hayvan kaynağından türetilen bir pıhtılaşma enzimi dahil edilir. 

Krem Peynirin Kalori ve Besin Değeri

Pek çok farklı krem ​​peynir çeşidi vardır. Bu nedenle, besin profili, ürüne ve markaya göre değişir. 

Genel olarak 28 gram normal krem ​​peynir aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

  Yemeklik Yağlar - En Sağlıklı Yemeklik Yağlar Hangileri?

Kalori: 99

Protein: 2 gram

Yağ: 10 gram

Karbonhidrat: 2 gram

Lif: 0 gram

A Vitamini: Günlük Değerin % 10’u (DV)

Riboflavin (B2 vitamini): DV’nin % 5’i

Krem peynirin yağ oranı yüksektir ve az miktarda karbonhidrat ve protein içerir. İyi bir A vitamini kaynağıdır ve bir miktar riboflavin (B2 vitamini) sağlar.

Krem peynirdeki protein, yağ ve karbonhidrat miktarı, seçtiğiniz çeşide bağlı olarak biraz değişebilir. Örneğin hafif krem ​​peynirin besin içeriği, tam yağlı krem ​​peynirin besin içeriğinden çok farklı olabilir. 

Krem Peynirin Yararları Nelerdir?

krem peynir yapılışı

A vitamini için iyi bir kaynaktır

Krem peynir önemli miktarda A vitamini içerir. Bu vitamin yağda çözünürdür ve özellikle göz sağlığı için oldukça önemlidir.

Aslında, bu temel vitamindeki bir eksiklik, gece körlüğü, görme bozukluğu ve hatta körlük gibi ciddi yan etkilere neden olabilir.

Ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve cilt, ciğerler ve bağırsaklar gibi birçok dokunun bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

Antioksidanlar içerir

Krem peynir, vücudu serbest radikal adı verilen dengesiz moleküllere karşı savunan birçok antioksidan kaynağıdır. Vücudumuzda serbest radikallerin seviyeleri çok yükseldiğinde, hücresel hasara yol açabilir.

Krem peynir, özellikle göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin dahil olmak üzere az miktarda karotenoid antioksidan içerir.

Probiyotik etkisi vardır

Krem peynir, laktik asit bakterilerinden gelen bir başlatıcı kültür kullanılarak yapılır. Bu bakteri türlerinin bazıları sağlık yararları sunan dost bakteriler olan probiyotiklerdir.

Örneğin, bazı Lactobacillus türleri, inflamatuar yanıtı azaltarak bağışıklık sistemini desteklerken, diğer türler enfeksiyona maruz kaldığında bağışıklık sistemini uyarır.

8 haftalık bir çalışmada, Lactococcus chungangensis krem peynirini yiyen fareler, dışkılarında artırılmış yararlı kısa zincirli yağ asitleri seviyeleri ve gelişmiş bakteri profili sergilemiştir.

Kısa zincirli yağ asitleri kolon hücreleri için ana enerji kaynağıdır. Ayrıca vücudumuzdaki iltihabı azaltır, bu da bazı iltihaplı hastalıkları olan insanlara yarar sağlar.

Bağırsak sağlığını destekler

Üretim sırasında, nihai ürünün dokusunu güçlendirmek için laktik asit gibi belirli bakteri türleri eklenir.

  Bahar Yorgunluğu - İlkbaharı Bekleyen Hastalık

Probiyotikler olarak da bilinen bu faydalı bakteri türleri bağırsak sağlığını desteklemeye , iltihaplanmayı azaltmaya ve besin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, tüm türlerin probiyotik içermediğini ve birçok ürünün bakterileri yok edebilecek ısı ile işlendiğini unutmayın.

Ürünün probiyotikler içerdiğinden emin olmak için “canlı ve aktif kültürler” içeren çeşitleri almaya dikkat edin. 

Laktoz oranı düşüktür

Laktoz, süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan bir şeker türüdür. Ancak, bazı insanlar bu şekeri sindiremez. Bu duruma şişkinlik, gaz ve ishal gibi semptomlara neden olabilen laktoz intoleransı denir.

Bu durumu olan insanlar süt ürünlerini sınırlamalı ya da tamamen kaçınmalıdır.

Bununla birlikte, araştırmalar laktoz intoleransı olan kişilerin çoğunun, öğün başına 12 gram kadar laktoz miktarını tolere edebileceğini göstermektedir.

Krem peynirin 28 gramı, 2 gramdan daha az laktoz içerdiğinden, laktoz intoleransı olan kişilerde sorun teşkil etmez. 

Krem peynir, laktoz bakımından çok düşüktür ve laktoz intoleransı olan çoğu insan tarafından iyi tolere edilebilir. Bazı markalar ayrıca sindirime yardımcı olmak için laktaz enzimini ekleyerek laktozsuz çeşitler üretir.

Çok yönlü ve lezzetli bir yiyecektir

Kremamsı, zengin bir lezzete sahip krem peyniri, ekmek ve simite sürmenin ötesinde kullanmanın pek çok farklı yolu var.

Aslında, bu lezzetli içerik hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılır ve sosların, çorbaların ve unlu mamullerin dokusunu güçlendirmek için de kullanılabilir.

Yiyeceklerin lezzetini artırmak için patates püresi, makarna, meyveli turta veya bisküvilerde kullanmayı deneyin. Alternatif olarak, basit bir sebze sosu için dereotu, sarımsak ve frenk soğanı gibi baharat ve çeşnilerle karıştırın. 

Krem Peynirin Zararları Nelerdir?

Bazı faydaları olmasına rağmen, krem ​​peynirin olumsuz yanları da vardır.

Protein oranı düşüktür

Krem peynir az miktarda protein içerir, 28 gramlık porsiyon 2 gramdan az protein sağlar. Bu, diğer peynir türlerine göre oldukça az bir miktardır. 

Protein, kas kütlesini ve gücünü korumak için gereklidir. Ayrıca yemeklerden sonra tok hissetmeye yardımcı olur.

  Maskeli (Gizli) Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bu nedenle, et, balık, yumurta, fasulye, mercimek ve diğer süt ürünleri gibi birçok iyi protein kaynağı yemelisiniz. 

Kısa raf ömrü

Krem peynirin raf ömrü kısadır. İşleme, paketleme ve depolama gibi faktörler ne kadar taze kaldığını etkiler.

Pastörizasyon tehlikeli mikroorganizmaları öldürse de, yüksek su içeriği hala mikrobiyal kontaminasyon riski yaratmaktadır.

Genel olarak, krem ​​peynir açıldıktan sonraki 2 hafta içinde yenmeli ve buzdolabında tutulmalıdır.

Mikrobiyal büyümeyi azaltmak için temiz bir bıçak kullanın ve kullandıktan sonra her zaman ambalajını tekrar kapatın. Krem peyniri son kullanma tarihine kadar bitirin ve olağandışı bir koku veya küf fark ederseniz atın. 

Krem Peynir Kilo Yapar mı?

Kalorisinin fazla olmasının yanında yanında krem peynirin yağ oranı da yüksektir. Bu nedenle ılımlı tüketilmeli, çünkü aşırı tüketim kilo almaya neden olabilir.

Sonuç olarak;

Krem peynir, pıhtılaştırılmış, süzülmüş ve belirli enzimler ve katkı maddeleri ile işlenmiş kremadan yapılan yumuşak bir peynir türüdür.

Krem ​​peynirdeki besin miktarı, belirli türe bağlı olarak biraz değişebilir ancak çoğu çeşidin kalorisi yüksek, karbonhidrat ve protein oranı düşüktür.

Laktoz oranı düşüktür ve A vitamini, antioksidanlar ve bağırsak sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek faydalı bakteri türleri içerir.

Bununla birlikte kalorisi de yüksektir ve mikro besin maddeleri bakımından nispeten düşüktür. Aynı zamanda kısa bir raf ömrüne sahiptir ve belirli diyet kısıtlamaları olanlar için uygun olmayabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir