Kreatinin Nedir, Ne İşe Yarar? Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Kreatinin, karaciğer tarafından üretilen ve depolanan kreatin adı verilen bir amino asidin kimyasal atık ürünüdür.

Kreatinin seviyeleri normal kas metabolizmasının bir göstergesidir. Genellikle parçalandıktan sonra kana girer. Nihayetinde idrarla vücuttan çıkmadan önce böbrekler kan dolaşımından çıkarır. Tüm bu süreç vücudumuzdaki normal kreatinin seviyelerini korumaktan sorumludur.

Normal seviyeleri genellikle farklı vücut boyutları ve kas kütlesi için değişir. Erkekler için normal kreatinin seviyesi aralığı 0.6 ve 1.2 mg / dl iken, kadınlar için 0.5 ila 1.1 mg / dl arasındadır.

Bundan daha düşük veya daha yüksek seviyeler, kasların kötüleştiğinin bir göstergesi olabilir. Düşük seviyeleri, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek kas kütlesi kaybının da bir göstergesidir. 

Yazıda “kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü nedir”, “kreatinin düşüklüğü ne anlama gelir”, “kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir”, “kreatinin yüksekliği ve düşüklüğünün belirtileri nelerdir”, “kreatinin kaç olmalı” sorularına değinilecektir.

Kreatinin Seviye Tablosu

Vücudumuzdaki kreatinin seviyeleri genellikle kas kütlesine, cinsiyete, yaşa ve diğer sağlık faktörlerine bağlıdır. Genellikle desilitre başına miligram cinsinden ölçülür.

KATEGORİ KREATİNİN SEVİYELERİ
Yetişkin Erkekler 0.6 ila 1.2 mg / dl
Yetişkin Kadınlar 0,5 ila 1,1 mg / dl
Bebekler 0.2 mg / dl
Sadece bir böbreği olan bireyler             1.8 ila 1.9 mg / dl

Yaşlı insanlar normal yetişkinlerden daha düşük ve vücut geliştiriciler çoğu yetişkinden daha yüksek kreatinin seviyelerine sahiptir. Bunun nedeni, yaşlı bireylerin kaslarının azalması, vücut geliştiricilerinin çoğu normal kişiye göre daha fazla kaslarının olmasıdır.

Kreatinin Düşüklüğü Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Kreatinin düşük olmasının belirti ve semptomları genellikle altta yatan bir tıbbi durumla ilişkilidir:

– Kas zayıflığı, sertleşmiş kaslar, ağrı ve azalmış hareket gibi semptomlara yol açabilen kas distrofisi gibi kas hastalıkları.

– Karaciğer hastalıkları veya karaciğerin kötü çalışması da kreatin üretimine müdahale ederek düşük kreatinin seviyelerine neden olabilir. Bu sarılık, karın şişliği ve ağrısı, şişme ve soluk / katran renkli / kanlı dışkı gibi semptomlara yol açabilir.

– Düşük seviyeler vücuttaki su kaybı ( dehidrasyon ) nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu, aşırı su alımı, hamilelik veya hatta bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.

Kas dokularının parçalanması sonucu kreatinin üretilir. Bu nedenle, bu kimyasal atığın düşük seviyelerde olması, düşük kas kütlesinin bir göstergesidir. Yetersiz beslenme ve düşük proteinli diyet, düşük kas kütlesinin yaygın nedenlerinden bazılarıdır.

Kreatinin seviyesini belirlemek için çoklu tanı testleri kullanabilir.

Kreatinin Düşüklüğü Nasıl Tespit Edilir?

Bunu belirleme seçeneklerinden biri, kan dolaşımındaki seviyelerini ölçmeye yardımcı olabilecek bir serum kreatinin testidir. Başka bir seçenek ise idrarı test edecek bir kreatinin idrar testidir.

Düşük seviyelerde olması, bir kas hastalığını (varsa) dışlamak için daha fazla tanı testine ihtiyaç duyabilir. Kas hasarını araştırmak için kas biyopsisi veya bir kas enzimi testi yapılabilir.

Kreatinin Düşüklüğü Tedavisi

Altta yatan bir kas hastalığınız varsa, tedaviniz durumla savaşmaya ve semptomları hafifletmeye odaklanacaktır. Kas hastalıklarını tedavi etmek için seçeneklerden bazıları, kasları güçlendirmeye yardımcı olabilecek kortikosteroidleri almayı veya kalan yaşamın kalitesini iyileştirmek için tedaviyi içerir.

Hamilelik nedeniyle ortaya çıkan düşük kreatinin seviyeleri genellikle doğumdan sonra normale döner.

Seviyelerin düşük olması altta yatan bir kas hastalığına bağlı değilse, tıbbi müdahale gerekli olmayabilir.

Kreatinin Düşüklüğü ve Beslenme

Yağsız et, deniz ürünleri, süt, peynir, yoğurt, süzme peynir ve soya gibi protein açısından zengin gıdalar yemek gerekir. Vejetaryenlerde protein eksikliği olma olasılığı daha yüksektir. Bunu telafi etmek için alternatif protein kaynakları tüketilmelidir. Kas kaybını hızlandırabileceği için alkolden kaçının.

Kas kütlenizi geliştirmek için bazı kas geliştirme egzersizleri de yapabilirsiniz.

Kreatinin Düşüklüğü Nasıl Önlenir?

– D vitamini gibi önemli besinler içerecek şekilde sağlıklı beslenin.

– Düzenli egzersiz yapın.

– Yeterli uyuyun.

– Karbonhidrat alımını azaltmayın.

– Alkol alımını sınırlandırın.

– Dehidrasyonu önlemek için yeterli su için.

Özellikle altta yatan bir tıbbi sorundan kaynaklanmadığı sürece, kreatinin düşüklüğünü tersine çevirmek genellikle kolaydır. Ancak altta yatan bir kas hastalığından kaynaklanıyorsa, doktor tarafından verilen tedaviye uymak gerekir.

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Böbreklerin çalışması herhangi bir durum tarafından kesintiye uğrar veya bozulursa, kreatinin seviyelerinin yükselmesi buna neden olabilir.

Yetişkinlerde kronik böbrek hastalıklarının veya kreatinin yüksek olmasının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

– Diyabet

– Yüksek tansiyon

– İdrar yolu enfeksiyonları

– Böbrek enfeksiyonları

– Rabdomiyolizden kaynaklanan anormal kas bozulması

– Simetidin gibi ilaçlar

– Çok miktarda et yemek

Kreatinin Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kan kreatinin düzeylerinin ve böbrek fonksiyon bozukluğunun belirtileri genellikle geniş ölçüde değişir ve birbirleriyle ilişkili olmayabilir. Bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmeden ciddi böbrek hastalığı olabilirken, bazılarında şu belirtiler görülür;

– Şişlik veya ödem

– Nefes darlığı

– Dehidrasyon

– Yorgunluk

– Mide bulantısı ve kusma

– Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Teşhis Edilir?

Kan testi sonucu yüksek seviyelere sahip olduğunuz ortaya çıkarırsa, aşağıdaki testlerden geçebilirsiniz:

Kan Üre Azot Testi (BUN)

Bu test, kandaki üre azotu miktarını ölçerek böbreklerin çalışmasını kontrol eder. Çok fazla veya çok az üre azotu sıklıkla böbrek problemlerine işaret eder.

Temel Metabolik Panel Testi (BMP)

Bu, önemli vücut fonksiyonlarını değerlendiren testlerin bir kombinasyonudur.

Kapsamlı Metabolik Panel Testi (CMP)

Bu test, doktora böbreklerin, karaciğerin, elektrolitin ve asit / baz dengesinin sağlığı hakkında önemli bilgiler veren 14 testten oluşan sıralı bir paneldir.

Doğal Olarak Kreatinin Nasıl Düşürülür?

Elma Sirkesi

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın. Bu çözeltiye biraz bal ekleyin ve günlük olarak tüketin. Bu çözeltiyi günde bir kez, tercihen yüksek karbonhidratlı bir öğünle için.

Elma sirkesi genellikle böbrek taşlarını eritmek için kullanılan asetik asit içerir. Antimikrobiyal özellikleri bakteriyel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve kan kreatinin düzeylerinin artmasını önler.

Tarçın

Herhangi bir sıcak içeceğe veya yiyeceğe tarçın tozu ekleyin ve tüketin. Bunu günde bir kez yapmalısınız.

Tarçın, böbreklerin filtreleme yeteneğini ve sonuç olarak böbrek çıktısını artırmaya yardımcı olan doğal bir diüretiktir. Bu, kreatinin seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Dikkat!!!

Böbrekleriniz üzerinde ters etkileri olabileceğinden, belirtilen miktardan daha fazla tarçın tozu tüketmeyin.

Ananas

Günde en az bir kez taze ananas tüketin. Sodyumda düşük olmanın yanı sıra, ananas zengin bir lif ve C vitamini kaynağıdır ve yağsızdır, bu da vücuttaki kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay poşetini yaklaşık 10 dakika boyunca bir bardak sıcak suda bekletin. Bir süre soğumasını bekleyin ve sonra biraz bal ekleyin. Günde 2 ila 3 kez yeşil çay içmelisiniz.

Yeşil çay doğal bir antioksidandır ve diüretik özelliklere sahiptir. Bu onu yüksek kreatinin seviyelerini düşürmenin en iyi ve en kolay yollarından biri yapar.

Yeşil çayın idrar söktürücü özelliği, böbreklerin filtreleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur ve idrar çıkışını artırır.

Sarımsak

Günlük olarak sarımsak çiğneyin. Alternatif olarak, salata ve diğer yiyeceklere kıyılmış sarımsak ekleyebilirsiniz. Bunu günde 1 ila 2 kez yapmalısınız.

Sarımsak, yüksek kan kreatinin düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir bitkidir. Doğal bir antioksidandır ve aynı zamanda vücuttaki toksik atıklardan kurtulmaya yardımcı olan ve buna karşılık kan kreatinin seviyelerini düşüren bir diüretik görevi görür. 

Zencefil

Bir bardak sıcak suya biraz zencefil ekleyin ve en az 10 dakika demlenmesini bekleyin. Bal ekleyerek, hemen tüketin. Optimum fayda için günde üç kez zencefil çayı içmelisiniz.

Zencefil, böbrekleri hasar ve yaralanmalardan korumaya ve vücuttaki yüksek kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek antioksidan ve anti-inflamatuar özellikler sergileyen flavonoidler ve etanol gibi bileşikler içerir. Ek olarak, zencefil de idrar söktürücüdür ve böbreklerin filtreleme yeteneğini geliştirir.

Kızılcık Suyu

Her gün orta boy bir bardak kızılcık suyu için. Bunu günde bir kez yapın.

Kızılcık, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve böbreklerin doğal olarak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek diüretik özelliklere sahiptir.

Ayrıca, böbrekleri taş oluşumundan koruyan kinik asit adı verilen bir bileşik içerir. Kızılcık suyunun bu özellikleri vücuttaki kreatinin seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur.

Hindistan Cevizi Suyu

Bir bardak hindistan cevizi suyu için. Bunu her gün içmelisiniz.

Hindistan cevizi suyu, kreatinin seviyesini düşürebilen ve böbrekleri sağlıklı tutabilen C vitamini gibi çeşitli antioksidanların zengin bir kaynağıdır. Hindistan cevizi suyu da diüretik görevi görür ve idrar çıkışını artırır ve böbreklerin filtreleme yeteneğini geliştirir.

Dikkat!!!

Böbrekleri etkileyebileceğinden çok fazla hindistan cevizi suyu tüketmekten kaçının.

Portakal

Günde bir kez bir bardak portakal suyu için. Portakal, böbreklerin sağlığını iyileştirebilen antioksidan özelliklere sahip zengin bir C vitamini kaynağıdır.

İdrardaki sitrat seviyelerini arttırır ve böbrek taşı oluşumunu önler. Bu da kan kreatinin düzeylerinin yükselmesini engeller.

Dikkat!!!

Vücuttaki potasyum içeriğini artırabileceğinden çok fazla portakal suyu tüketmeyin, bu böbrekler için zararlı olabilir.

Zeytinyağı

Salata veya makarnaya bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Bunu günde bir kez yapın.

Zeytinyağı, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek anti ürolitik aktiviteler sergiler. Ayrıca böbreklerin sağlığını ve işleyişini korumaya ve kandaki yüksek kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir.

Elma

Günlük olarak bir elma yiyin. Taze elma suyu da içebilirsiniz.

Elma, zengin bir lif kaynağıdır ve genel sağlık ve bağışıklık için yararlı olan kuersetin adı verilen bir antioksidan içerir. Elmanın bu antioksidan potansiyeli onu böbrek hastalıkları ve yüksek kreatinin seviyeleri için iyi bir ilaç haline getirir.

Karbonat

Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve iyice karıştırın. İsteğe bağlı olarak limon da ekleyebilirsiniz. Bunu günde bir kez için.

Karbonatın temel doğası, böbreklerin işlevini geliştirmeye ve kandaki kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Papatya Çayı

Bir bardak sıcak suya papatya otu ekleyin. En az 10 dakika demlenmesini bekleyin. Süzün, biraz bal ekleyin ve için. Papatya çayı günde 3-4 kez içilir.

Bir araştırma, papatya çayı içmenin, yüksek kreatinin seviyelerini düşürebileceğini kanıtladı. Bu antioksidan ve hafif diüretik özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Guava

Günde bir kez guava yenebilir. Guava, böbrek koruyucu özellikler gösterir ve bu nedenle kan kreatinin düzeylerini düşürmek ve vücuttaki kan şekeri seviyesini kontrol etmek için kullanılabilir.

Bunun nedeni guavanın, böbrekleri hasardan koruyabilen antioksidatif ve anti-inflamatuar özellikler sergileyen fenolik asitler ve flavonoidler içermesidir.

Guava ayrıca yüksek kreatinin düzeylerinin bir başka belirtisi olan yüksek tansiyon riskini de azaltır.

Soğan

Günlük olarak soğan yiyin. Soğan, böbreklerin işlevini iyileştirmeye yardımcı olabilecek doğal antioksidandır. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek PGA prostaglandin içerir.

Soğan ayrıca hafif bir diüretik görevi görür ve yüksek kreatinin kan seviyelerini düşürmede ve böbrek fonksiyonunu geri kazanmada yardımcı olabilecek C vitamini içerir.

Maydanoz

Suya bir avuç maydanoz ekleyin. Bunu bir tencerede kaynatın ve 5 dakika pişirin. Süzün ve maydanoz çayını biraz soğumaya bırakın. Günde 2 bardak maydanoz çayı içebilirsiniz.

Maydanoz, antioksidan faydalar sağlayan zengin bir C ve K vitamini kaynağıdır. Bu kanın saflaştırılmasına yardımcı olur ve ayrıca böbreklerin işleyişini geliştirir.

Maydanoz çayı da doğal bir diüretik görevi görür ve böbreklerin filtreleme yeteneğini geliştirmeye ve kandaki yüksek kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Vitaminler

C vitamini, yüksek kreatinin seviyelerini düşürmede yardımcı olabilecek en önemli vitaminlerden biridir. Bu esas olarak böbreklerin detoksifikasyonuna yardımcı olan antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Diyabet nedeniyle kreatinin düzeyleriniz yüksekse, kan şekeri seviyesini kontrol etmek için B7 vitamini (biyotin) alımınızı artırabilirsiniz.

Böbrek hastalığından muzdarip olanların D vitamini seviyeleri düşüktür ve takviye etmeleri faydalı olailir.

Narenciye, yeşil biber, karnabahar, tahıl, mısır, peynir, yumurta sarısı, buğday kepeği vb. gibi yiyeceklerle beslenerek bu vitaminlerin alımını artırabilirsiniz.

Kreatinin Yüksekliğinin Zararları Nelerdir?

Yüksek kan kreatinin aşağıdaki tehlikelere neden olabilir:

– Böbreklere daha fazla zarar verir.

– Kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini artırır.

– Sindirim sistemi ve solunum sistemi bozukluklarına yol açar.

– Sinir sisteminde sorunlara neden olur.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir