Kolesterol Diyeti ile Kötü Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Kolesterol diyeti, dünya genelindeki sağlık uzmanları tarafından en iyi diyetlerden biri olarak gösterilen birkaç diyet planından biridir.

Sağlıklı beslenme, yaşam tarzı değişiklikleri ve kilo kontrolü için bazı stratejilerle birleştirerek, kalp sağlığını geliştirmeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Ayrıca, kan şekerini düşürerek, kan basıncı seviyelerini yönetmekte ve diğer koşulların tedavisinde de etkili olabilir.

kolesterol diyeti nasıl olmalı

Yazıda, “kolesterol için diyet”, “kolesterol diyeti nasıl olmalı”, “kolesterol diyeti nasıl yapılır”,kolesterol diyetinin fayda ve zararları” anlatılacaktır.

Yüksek Kolesterolün Tehlikeleri Nelerdir?

Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen ve vücut tarafından hücrelerin, sinirlerin ve hormonların düzgün çalışması için gerekli olan doğal olarak oluşan bir maddedir.

Vücudumuzun kolesterole ihtiyacı olmasına rağmen, aşırı kolesterol birikerek atardamar duvarlarında yağlı bir plak oluşturarak vücudun hayati bölgelerine kan akışını azaltabilir. Plak uzun vadede oluşmaya devam ederse, kalp krizi veya felç geçirme riskini önemli ölçüde artırabilir.

Kolesterol normalde dengede tutulurken, hidrojene yağlar ve rafine karbonhidratlar açısından yüksek sağlıksız bir diyet bu hassas dengeyi bozarak kolesterol seviyelerinin artmasına neden olabilir.

Bu dengesizlik, kalp krizi veya felç riskini artıran yüksek LDL (kötü kolesterol) ve düşük HDL (iyi kolesterol) ile kendini gösterir. Diğer nedenler arasında fiziksel hareketsizlik, diyabet, stres ve hipotiroidizm sayılabilir.

Ancak tüm kolesteroller aynı değildir. “Kötü kolesterol” olarak da bilinen LDL kolesterol, arter duvarlarında birikebilen ve kalp hastalığı riskini artırabilen formdur.

Öte yandan HDL kolesterol, genellikle “iyi kolesterol” olarak adlandırılır çünkü kan dolaşımından geçer ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için zararlı kolesterolü arterlerden uzaklaştırır.

Kolesterol Diyeti Nedir?

Kolesterol diyeti veya TLC diyeti veya Terapötik Yaşam Tarzı Değişiklikleri diyeti, gibi farklı isimlerle anılan bu diyet planı; kalp sağlığını geliştirmek, kolesterolü düşürmek için tasarlanmış sağlıklı bir beslenme planıdır.

Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltmak için Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından geliştirilmiştir.

Kolesterol beslenme diyetinin amacı, atardamarları temiz tutmak ve kalp sağlığını iyileştirmek için total ve “kötü” LDL kolesterolün kan seviyelerini en aza indirmektir.

Kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olmak için diyet, egzersiz ve kilo kontrolü bileşenlerini dikkate alır.

Diğer diyet programlarından farklı olarak, kolesterol beslenme diyetinin uzun vadede takip edilmesi amaçlanmakta ve bir diyetten ziyade bir yaşam tarzı değişikliği olarak düşünülmelidir.

Kolesterol seviyelerini düşürmenin yanı sıra, kolesterol diyeti bağışıklık fonksiyonunu destekleme, oksidatif stresi azaltma gibi çeşitli sağlık yararları sağlar.

Kolesterol Diyeti Nasıl Olmalı?

Bu diyet planı, kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olan diyet ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir karışımını içerir.

Özellikle, yediğiniz yağ türlerini değiştirmeyi ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek çözünebilir lif ve bitki sterolleri gibi sağlığı geliştiren bileşiklerin alımının artırılmasını hedefler.

Ayrıca, kilo kontrolüne yardımcı olmak ve kalp kasını güçlendirmek için artan fiziksel aktivite ile diyet değişikliklerini eşleştirir.

Kolesterolü diyetle düşürme önerileri ve bu diyeti takip etmek için ana kurallar şunlardır:

– Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için yeterli kalori alın.

– Günlük aldığınız kalorinin % 25-35’inin yağdan olması gerekir.

– Günlük aldığınız kalorinin % 7’sinden azı doymuş yağdan gelmelidir.

– Diyet kolesterol alımı günde 200 mg’dan daha azıyla sınırlandırılmalıdır.

– Günlük 10–25 gram çözünür lif tüketimi hedeflenmelidir.

– Her gün en az 2 gram bitkisel sterol veya stanol tüketin.

– Her gün en az 30 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapın.

Kolesterol diyetinde tükettiğiniz sağlıklı besinleri arttırmak için meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık ve tohum tüketimini artırmalısınız.

Yürüyüş, koşu, bisiklete binme veya yüzme gibi aktiviteler de dahil olmak üzere, günlük olarak günde 30 dakikalık fiziksel aktivite de tavsiye edilir.

Bu arada, yüksek yağ ve kolesterol yönünden zengin yiyecekleri, et, süt ürünleri, yumurta sarısı ve işlenmiş gıdaları sınırlandırmalısınız. Bu da kolesterol için diyetten beklenen verimi en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.

Kolesterol Düşüren Diyetin Faydaları Nelerdir?

Kalp sağlığına yararları

Kolesterol düşüren diyet, kolesterol seviyelerini düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için tasarlanmıştır.

Yüksek kolesterolü olan 36 kişi ile yapılan 32 günlük bir çalışmada, kolesterol diyeti “kötü” LDL kolesterol düzeylerini ortalama % 11 oranında azaltabilmiştir.

Bir başka çalışmada, altı hafta boyunca diyetin takip edilmesinin, özellikle erkeklerde total kolesterol ve trigliserit düzeylerinde anlamlı azalmalara yol açtığı bulunmuştur.

Kolesterol diyeti bitki sterollerini ve stanolleri tüketmenizi tavsiye eder. Bunlar, toplam ve “kötü” LDL kolesterolün kan seviyelerini düşürdüğü bilinen meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi gıdalarda bulunan doğal bileşiklerdir.

Egzersiz yapmak ve doymuş yağ alımını azaltmak da LDL kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasının yanı sıra, bu diyet aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sağlık yararları da sağlar:

Bağışıklık fonksiyonunun iyileştirilmesi

18 kişide yapılan küçük bir çalışmada, kolesterol diyetinin ardından, yüksek kolesterolü olan yaşlı erişkinlerde bağışıklık fonksiyonunun iyileştiği belirtilmiştir.

Kilo vermek

Düzenli egzersiz yapmak, kalori alımını kontrol altında tutmak ve çözünür lif alımını arttırmak, kilo vermek için etkili stratejilerdir.

Kan şekerini dengelemek

Kolesterol diyeti, kan şekeri düzeylerini yönetmeye yardımcı olmak için kandaki şekerin emilimini yavaşlatan çözünür lif alımını artırmayı hedefler.

Oksidatif stresi azaltma

Diyabetli 31 yetişkinde yapılan bir çalışmada, baklagillerin yüksek oranda tüketildiği bu diyetin, oksidatif stresi azalttığı ve bunun da kronik hastalığın gelişimini engellediği belirtilmiştir.

Kan basıncını düşürmek

Çalışmalar, çözünür lif alımını arttırmanın hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir.

Kolesterol Diyetinin Olumsuz Yanları

Kolesterol diyeti kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olacak yararlı bir araç olsa da, bazı potansiyel olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.

Uygulaması biraz zor olabilir ve diyet kolesterolü, doymuş yağ ve çözünür lif için belirlenen katı kurallar diyeti takip etmede zorlanmanıza neden olabilir.

kolesterol diyetinin olumsuz yanları

Kolesterol Diyetinde Neler Yenir?

Bu diyet planında iyi miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık ve tohum bulunmalıdır.

Kolesterol düşüren diyet ayrıca balık, kümes hayvanları ve az yağlı et gibi orta derecede yağsız protein içermelidir.

Kolesterol diyetinde tüketilmesi gereken bazı yiyecekler şöyledir:

Meyveler

Elma, muz, kavun, portakal, armut, şeftali vb.

Sebzeler

Brokoli, karnabahar, kereviz, salatalık, ıspanak, lahana vb.

Kepekli tahıllar

Arpa, esmer pirinç, kuskus, yulaf, kinoa vb.

Baklagiller

Fasulye, bezelye, mercimek, nohut.

Kuruyemiş

Badem, kaju, kestane, macadamia fıstığı, ceviz vb.

Tohumlar

Chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu, vb.

Kırmızı et

Sığır eti, kuzu eti vb.

Kümes hayvanları

Derisiz hindi, tavuk vb.

Balık ve deniz ürünleri

Somon, morina balığı vb.

kolesterol yüksekliği nedir

Kolesterol Diyetinde Yenmemesi Gerekenler

Kolesterol diyeti yapanlar, doymuş yağ ve kolesterolü yüksek olan etleri, işlenmiş et ürünleri, yumurta sarısı ve süt ürünleri gibi besinleri tüketmemelidir.

Yağ alımını ve kalori tüketimini önerilen aralıkta tutmak için işlenmiş ve kızarmış yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.

İşlenmiş et

Sucuk, sosis vb.

Kümes hayvanlarının derileri

Hindi, tavuk vb.

Tam yağlı süt ürünleri

Süt, yoğurt, peynir, tereyağı vb.

İşlenmiş gıdalar

Pişmiş ürünler, kurabiyeler, krakerler, patates cipsi vb.

Kızarmış yiyecekler

Patates kızartması, çörek, vb.

Yumurta sarısı

Sonuç olarak;

Kolesterol diyeti, kolesterol seviyelerini düşürmek ve kalp sağlığı için uzun vadede egzersiz ve beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri sağlamayı hedefler.

Yüksek yağlı ve yüksek kolesterol içeren gıdaları sınırlarken, meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, fındık ve tohumları yemeyi önerir.

Uzun vadede kalıcı yaşam tarzı değişiklikleri olarak kullanıldığında kolesterol diyeti güçlü bir etki yapma potansiyeline sahiptir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir