Kolay Bozulmayan Yiyecekler Hangileridir?

Doğal ve taze yiyecekler çabuk bozulur. Bu nedenle sık alışveriş yapmak gerekir. Yine de, birçok sağlıklı gıda, doğru sıcaklık ve nem koşullarında saklandığında, bozulmadan uzun süre kalabilir. 

Peki bu kolay bozulmayan yiyecekler hangileri? İşte hemen bozulmayan yiyecekler

Uzun Süre Bozulmayan Yiyecekler Nelerdir? 

dışarıda bozulmayan yiyecekler

Kuruyemiş

Kuruyemişler, mükemmel bir protein, yağ ve lif kaynağıdır. Çoğu kuruyemiş türü dış ortamdan korunduğu sürece, yaklaşık bir yıl dayanır. 

Konserve et ve deniz ürünleri

Et ve deniz mahsulleri konserveleri birçok durumda 2-5 yıl saklanabilir. Mükemmel bir protein kaynağıdır ve konserve balık, omega 3 yağ asitleri içerir.

Kuru tahıllar

Tahıllar, genellikle kuru tutuldukları ve sıkıca kapatıldıkları sürece yıllarca bozulmayan yiyeceklerdendir.

Bitter çikolata

Serin ve kuru bir yerde saklanan bitter çikolata, etiketindeki tarihe kadar 4-6 ay kadar saklanabilir. Mükemmel bir lif, magnezyum ve diğer birçok önemli besin kaynağıdır.

Konserve meyve ve sebzeler

Fermente edilmiş veya salamura edilmiş konserve meyve ve sebzeler hava geçirmez kaplarda satılır. Genellikle asidik bir çözelti içinde paketlendiklerinden yıllarca bozulmadan kalabilirler.

Kuru meyve

Kuru meyve, lif de dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. Ancak yüksek şeker ve kalori içeriğinden dolayı ölçülü tüketmek gerekir. Meyveler iyi kurutulmazsa çabuk bozulur.

Uygun şekilde kurutulmuş meyveler, serin ve kuru yerde muhafaza edildiğinde bir yıl kadar tazeliğini korur. Buzdolabında ise daha uzun süre kalır.

Kuru fasulye

Fasulye, uzun vadede depolanması en kolay protein kaynaklarından ve en besleyici yiyeceklerdendir. Protein, lif ve magnezyum gibi çeşitli önemli minerallerle doludur. Uzun yıllar dayanabilecek bozulmayan yiyeceklerdendir.

Süt tozu

Kuru süt tozu kolayca 10 yıl veya daha uzun süre saklanabilir.

Bal

Bal, doğal bir antibiyotiktir. Düzgün bir şekilde depolanmış bal yıllarca dayanabilir.

Bal zamanla kristalleşebilir ancak aslında bozulmaz veya kullanılamaz hale gelmez. Bozulmaya karşı bu kadar dirençli olmasının nedeni, yalnızca %17’sinin çoğu bakteri ve mantarı barındırmak için çok düşük olan sudan oluşmasıdır. Bal aslında bakterileri kurutur bu yüzden aslında kendinin koruyucusudur. 

Şeker

Hem beyaz hem de esmer şeker, ışıktan ve ısıdan uzakta hava geçirmez bir kapta saklanırsa süresiz olarak kullanılabilir. 

Ancak nemin şekerle karışmasına izin verilirse, şeker sertleşip topaklanabilir ve hatta bakteriler için bir besin kaynağı haline gelebilir. Uzun süreli saklama için şekerinizi vakumlu bir kapta saklayın. 

Sızma zeytinyağı

Birçok etkileyici sağlık yararına sahip olan zeytinyağı, karanlık ve serin bir yerde tutulursa bir yıl veya daha uzun süre saklanabilir.

hemen bozulmayan yiyecekler

Zeytin konservesi

Zeytin, sağlıklı bir yağ kaynağıdır ve uygun şekilde konserve edilirse bir yıldan fazla dayanabilir. 

Tohumlar

Birçok tohum çeşidi protein, yağ ve lif içerir. Keten tohumu, chia tohumu, ayçiçeği ve kabak çekirdeği çabuk bozulmayan yiyeceklerdendir ve uygun koşullarda uzun süre saklanabilir.

Sirke

Sirke hafif bir asit olduğundan, kapalı kaldığı sürece, süresiz olarak dayanabilir. Aynı şekilde, serin ve kuru bir yerde tutulduğu sürece elma sirkesi için de geçerli bir durumdur.

Doğru şekilde saklanan beyaz sirke de zamanla değişmeden kalır.

Soya Sosu

Soya sosu, harika bir koruyucu olan yüksek düzeyde tuz içerir. Yani soya sosu düzgün bir şekilde kapatılır ve karanlık bir dolapta saklanırsa, süresiz olarak mükemmel bir şekilde kullanılabilir kalacaktır. 

Tuz

Muhtemelen tuzun üzerinde hiç küf görmemişsinizdir. Saf tuz, bakteriler için çok zor bir ortamdır ve asla bozulmaz.

Gıdaları tuzla işlemek, dünyanın en eski gıda muhafaza yöntemlerinden biridir. Bakteriler gibi mikroskobik canlıları kurutmada son derece etkilidir, bu nedenle uygun şekilde saklanan tuz yıllarca kullanılabilir kalacaktır.

Bununla birlikte, tuz güçlendirilmişse veya iyot gibi katkı maddeleri eklenmişse, tuzun normal eski tuzdan daha kısa bir raf ömrüne sahip olacağını varsayabilirsiniz.

Beyaz Pirinç

Beyaz pirinç, hava geçirmez bir kapta düzgün bir şekilde saklanırsa sonsuza kadar iyi kalacaktır.

Mısır nişastası

Mısır nişastası, süresiz olarak iyi kalacak başka bir toz içeriktir. Hava geçirmez bir kapta, ışıktan ve ısıdan uzakta saklayın.

Kuru otlar ve baharatlar

Nem içeriği alınmış diğer bitkilerde olduğu gibi, kuru otlar ve baharatlar da uzun süre saklamak için için harika yiyeceklerdir. Kuru kaldıkları sürece, yıllarca dayanabilir.

az kalorili gıdalar

 Gıda Güvenliği ve Saklama

Gıda zehirlenmesine sıklıkla yanlış saklanan, hazırlanan, işlenen veya pişirilen gıdalardan gelen bakteriler neden olur. Gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerle kontamine olmuş gıdalar normal görünebilir, kokabilir ve tadabilir. Yiyecekler uygun şekilde saklanmazsa, içindeki bakteriler tehlikeli seviyelere kadar çoğalabilir.

Sıcaklık tehlikesine dikkat edin

Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler, 5 °C ile 60 °C arasındaki sıcaklıkta en hızlı şekilde büyür ve çoğalır. Yüksek riskli yiyecekleri bu sıcaklık bölgesinin dışında tutmak önemlidir.

Yüksek riskli gıdalara özellikle dikkat edin

Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler, bazı gıda türlerinde diğerlerinden daha kolay büyüyebilir ve çoğalabilir. Yüksek riskli gıdalar şunlardır: 

– Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları da dahil olmak üzere çiğ ve pişmiş etler ve bunlarla yapılan yemekler.

– Muhallebi gibi süt bazlı tatlılar

– Yumurta ve yumurta ürünleri

– Jambon ve salam gibi küçük ürünler

– Deniz ürünleri salatası, köftesi, balık köftesi gibi deniz ürünleri

– Pişmiş pirinç ve makarna

– Hazır meyve salataları

– Yukarıdaki yiyeceklerden herhangi birini içeren sandviç ve pizza gibi hazır yiyecekler.

Paket, kutu ve kavanozlarda gelen yiyecekler açıldıktan sonra yüksek riskli yiyecekler haline gelebilir ve doğru şekilde kullanılmalı ve saklanmalıdır.

yumurta saklama yöntemleri

Yiyecekleri buzdolabında saklamak

Buzdolabınızın sıcaklığı 5 °C veya altında olmalıdır. Dondurucu sıcaklığı -15 °C’nin altında olmalıdır. Buzdolabındaki sıcaklığı kontrol etmek için bir termometre kullanın. 

Yiyecekleri güvenli bir şekilde dondurmak

Alışveriş yaparken, alışverişinizin sonunda soğutulmuş ve dondurulmuş gıdaları satın alın ve mümkün olduğunca çabuk saklamak için eve götürün.

Sıcak günlerde veya 30 dakikadan uzun yolculuklarda, dondurulmuş gıdaları soğuk tutmak için yalıtımlı bir soğutucu çanta veya buz torba kullanın. Eve götürürken sıcak ve soğuk yiyecekleri ayrı tutun. 

Eve geldiğinizde, soğutulmuş ve dondurulmuş gıdaları hemen buzdolabına veya derin dondurucuya koyun. 

Çözülmüş gıdaları tekrar dondurmaktan kaçının

Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler, çözülürken donmuş gıdalarda üreyebilir, bu nedenle donmuş gıdaları tehlikeli sıcaklık bölgesinde çözmekten kaçının.

Buzu çözülmüş yiyecekleri pişirilmeye hazır olana kadar buzdolabında saklayın. Yiyeceklerin buzunu çözmek için mikrodalga fırın kullanıyorsanız, buz çözüldükten hemen sonra pişirin.

Genel bir kural olarak, çözülmüş gıdaları tekrar dondurmaktan kaçının. İkinci kez dondurulan gıdaların gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin daha yüksek seviyelerde olması muhtemeldir.

Risk, dondurulduğunda gıdanın durumuna ve gıdanın çözdürülmesi ile yeniden dondurulması arasında nasıl işlendiğine bağlıdır ancak çiğ gıda asla çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Çiğ yiyecekleri pişmiş yiyeceklerden ayrı saklayın

Çiğ yiyecekler ve pişmiş yiyecekler buzdolabında ayrı ayrı saklanmalıdır. Çiğ yiyeceklerden gelen bakteriler, soğuk pişmiş yiyecekleri kirletebilir ve yiyecekler tekrar iyice pişirilmezse bakteriler tehlikeli seviyelere kadar çoğalabilir.

Çiğ yiyecekleri daima buzdolabının alt kısmındaki kapalı kaplarda saklayın. Et suyu gibi sıvıların damlayıp pişmiş yiyecekleri kirletmesini önlemek için çiğ yiyecekleri pişmiş yiyeceklerin altında tutun.

Güçlü, toksik olmayan gıda saklama kapları seçin

Yiyecek saklama kaplarınızın temiz ve iyi durumda olduğundan emin olun ve bunları yalnızca yiyecek saklamak için kullanın. 

Şüpheniz varsa, atın

Sıcaklık tehlikesi bölgesinde dört saatten fazla kalan yüksek riskli yiyecekleri atın – buzdolabına koymayın ve daha sonra saklamayın. Gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerini kontrol edin ve tarihi geçmiş gıdaları atın. Son kullanma tarihinden emin değilseniz, atın.

Sonuç olarak;

Uzun süre bozulmayan yiyecekler, az miktarda nem içeren veya hiç içermeyen ve sıcaklığa duyarlı olmayan yiyeceklerdir. Daha yüksek nem içeriğine sahip yiyecekler birçok durumda uzun süre saklanabilir ancak bozulmalarını önlemek için özel işlemler gereklidir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir