Kokum Yağı Nedir, Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Bitki kaynaklı yağlar; losyonlar, dudak balsamı ve saç bakımı gibi çeşitli kişisel bakım ürünleri için popüler bileşenler arasındadır.

Kakao, Hindistan cevizi ve shea yağı gibi içeriklere aşina olsak da, kokum yağı, benzersiz özelliklere ve faydalara sahip daha az kullanılan bir alternatiftir.

Kokum Yağı Nedir?

Kokum ağacı adı verilen meyve taşıyan bir ağacın tohumlarından elde edilen yağdır.

Resmi olarak “Garcinia indica” olarak bilinen kokum ağaçları, öncelikle Hindistan’ın tropikal bölgelerinde yetiştirilir. Kokum ağacının meyveleri ve tohumları çeşitli mutfak, kozmetik ve tıbbi uygulamalarda kullanılır.

Bu yağ genellikle açık gri veya soluk sarı bir renk tonuna sahiptir ve ağırlıklı olarak stearik asit olarak bilinen bir tür doymuş yağ içerir.

Yağın kimyasal yapısı, kokum yağının oda sıcaklığında katı kalmasına izin verir – bu nedenle buna genellikle yağ yerine tereyağı denir.

Kokum yağı yenilebilirdir ve bazen çikolata ve başka tür şekerlemeler yapmak için kullanılır. En popüler olarak makyaj, losyonlar, sabunlar, balsamlar ve merhemler gibi topikal kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılır.

Diğer birçok bitki yağı türünün aksine, doğal olarak cilde uygulandığında kolayca eriyen çok sert bir dokuya sahiptir.

Tek tip trigliserit bileşimi ve % 80 stearik-oleik-stearik (SOS) ile kokum yağı, en kararlı cilt bakımı yağlarından biridir. Diğer yağlardan daha serttir. Aslında, diğer bileşenlerle birleştirilmeden önce bile oda sıcaklığında katı kalır.

Kokum yağı erime noktası 32-40 derecedir. Ciltle temas ettiğinde erir.

kokum yağı faydaları

Kokum Yağı Besin Değeri

Kokum yağı cilt, göz ve bağışıklık sistemi sağlığına fayda sağlayan bir antioksidan olan E vitamini açısından zengindir.

Aynı zamanda aşağıdaki vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır:

– B kompleks vitaminleri

– Potasyum

– Manganez

– Magnezyum

1 yemek kaşığı kokum yağı şunları içerir:

Kalori: 120

Protein : 0 gram

Yağ : 14 gram

Doymuş yağ: 8 gram

Karbonhidratlar : 0 gram

Lif : 0 gram

Şeker: 0 gram 

Kokum yağının kimyasal bileşimi en çok kakao yağına benzer, bu yüzden bazen alternatif olarak kullanılır.

kokum yağı nedir

Kokum Yağı Faydaları ve Kullanımı

Kokum yağı hakkında çok az araştırma var. Kokum yağı, çeşitli kozmetik ve farmakolojik cilt bakım ürünlerinde çok yönlü ve fonksiyonel bir bileşen olarak umut vaat etmektedir.

Antioksidan, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir

Kokum meyvesinin kabuğu tıbbi açıdan etkilidir. Ana bileşeni olan garcinol, terapötik anti-kanser, anti-inflamatuar ve antioksidan potansiyeli göstermiştir. Antioksidanlar, kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabilecek hücre hasarını durdurabilir.

Kokum ağacının kabuğundan yapılan bir ekstrakt üzerinde yapılan bir çalışmada, antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bulundu.

İshal tedavisinde kullanılır

Kokum yağı, halk hekimliğinde ishale çare olarak kullanılmıştır. Ancak henüz hiçbir bilimsel araştırma bu iddiayı kanıtlamıyor.

Esansiyel yağ asitleri sağlar

Kokum yağı, esansiyel yağ asitleri bakımından yüksektir . Omega 3 ve omega 6 gibi temel yağ asitleri, hasarı önlemek için vücudun sağlıklı cilt hücresi zarlarını korumasına yardımcı olur.

Çoklu doymamış yağlar ayrıca daha sağlıklı ve daha dengeli bir nem bariyerine katkıda bulunur. Sağlıklı bir doğal bariyer, cildi dolgun ve nemli tutmanın önemli bir bileşenidir.

Yüksek yağ asitleri konsantrasyonları, kozmetik bir bileşen olarak popülaritesine de katkıda bulunur. Yağ asidi içeriği, sertliğe neden olmadan cilt veya saç bakım ürününü kalınlaştırmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yağ asitlerinin kokum yağının emülsiyon stabilitesini iyileştirmesidir.

E vitamini içeriği yüksektir

Kokum yağı, E vitamini açısından zengindir. Yağda çözünen bu temel besin, güçlü bir antioksidandır. Sadece bağışıklık sistemine, cilt sağlığına ve hücre işleyişine fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda cildi serbest radikallere karşı korur. Dışarıya her adım attığınızda cildiniz bu çevresel toksinlere maruz kalır.

Cilt ve saç derisine nemini geri kazandırır

Kokum yağı güçlü bir yumuşatıcı ve nemlendiricidir.

Cilt, dudaklar, ayaklar, kafa derisi ve saç dahil vücudun hemen hemen her kısmının, nem içeriğini iyileştirmek için kullanılabilir.

Diğer benzer bitki bazlı yağlardan farklı olarak, çok ağır değildir. Cilt tarafından kolayca emilir, böylece uygulamadan sonra yağlı bir his bırakmaz.

Kokum yağının hassas cildi olan insanlar için iyi bir nemlendirme seçeneği olduğu düşünülmektedir.

İltihaplı cildi rahatlatır

Kokum yağı genellikle kesik ve yanıkların neden olduğu cilt iltihabını hafifletmek için topikal olarak kullanılır.

Kuru, çatlak topuklu 23 kişide yapılan küçük bir çalışma, 15 gün boyunca günde iki kez kokum yağı uygulamasının, semptomları önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur.

Sivilceleri tedavi edebilir

Sivilceleri tedavi etme yeteneğini destekleyen güçlü bir araştırma olmasa da, birçok insan bunu sivilceler için, topikal bir tedavi olarak kullanmaktadır.

Kokum yağının sivilceyi tedavi etme yeteneği, muhtemelen kuru cilt, aşırı yağ üretimi, hormon dengesizlikleri veya bakteriyel aşırı büyüme gibi nedenlere bağlıdır.

Bu yağ güçlü bir nemlendirme kapasitesine sahiptir ve komedojenik olarak kabul edilmez, yani gözenekleri tıkamaz. Bu nedenle, nemi kuru, tahriş olmuş cilde geri kazandırmak için etkilidir.

Görünür yaşlanma belirtilerini azaltabilir

Kokum yağı, kırışıklıklar, esneklik kaybı, kuruluğun artması gibi gözle görülür yaşlanma belirtilerini tedavi etmek ve önlemek için etkili bir araçtır.

Yağın güçlü yumuşatıcı özelliklere sahip olduğu göz önüne alındığında, cildin nem içeriğini iyileştirmeye yardımcı olarak, daha genç görünmesine yardımcı olabilir.

Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar

Kokum yağı, cilt hücrelerini yenileme kabiliyetiyle bilinir. Aaynı zamanda cilt hücrelerinin dejenerasyonunu da önler. Bu, cilt hasarıyla daha başlamadan savaştığı anlamına gelir.

Yumuşatıcı özelliğinden dolayı kokum yağı cilt tarafından kolayca emilir. Yani iyileştirici özellikleri dermisin katmanlarına derinlemesine nüfuz edebilir. Ülserlerin yanı sıra dudaklar, eller ve ayak tabanlarındaki çatlakların iyileşmesine yardımcı olabilir.

 Uzun raf ömrüne sahiptir

İster ürününüzü kendiniz yapıyor olun, ister içinde kokum yağı olan bir ürün satın alıyor olun, bu uzun süre dayanacaktır.

Kokum yağı, emülsiyonların stabilize edilmesine yardımcı olan yüksek oksidatif stabiliteye sahip olduğu için 1-2 yıllık bir raf ömrüne sahiptir.

Kokum Yağının Benzer Ürünlerle Karşılaştırılması

Kakao, shea veya Hindistan cevizi gibi diğer yaygın bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında bazı güçlü ve zayıf yönlere sahiptir;

Kokum yağının faydaları şunlardır:

Kokusuz

Doğal olarak kokusu yoktur. Kakao, Hindistan cevizi ve shea yağının kendilerine özgü farklı kokuları vardır. Kokuya duyarlı olanlar için daha iyi bir seçenektir.

Kolayca emilir

Diğer birçok bitki yağlarının aksine, oldukça hafiftir, hızlı ve kolay bir şekilde emilir ve yağlı değildir.

Gözenekleri tıkamaz

Diğer yağların gözenekleri tıkama olasılığı daha fazladır. Kokum yağında böyle bir durum söz konusu değildir.

Yapısal olarak kararlıdır

Mevcut yağlar arasında yapısal ve kimyasal olarak en kararlı olanlarından biridir. Ev yapımı kozmetikler için doğal bir emülgatör veya sertleştirici olarak harika çalışır.

Kokum yağının bazı zararları ya da olumsuz yanları da şunlardır:

Fiyat

Diğer bitki yağları ile karşılaştırıldığında, daha pahalıdır.

Erişilmesi zor

Diğer bitkisel yağlar kadar yaygın kullanılmaz, bu nedenle bulması daha zordur.

Kokum Yağı Nasıl Kullanılır?

Kokum yağı çok yönlü bir bileşendir. Vücut yağları, merhemler, sabunlar, losyonlar, ve daha fazlasını yapmak için kullanılabilir. 

Sabun

Sabunda kullanıldığında % 10’a kadar kokum yağı kullanılmalıdır. En sevdiğiniz uçucu yağları kokum sabununda kullanabilirsiniz.

Saç derisi tedavisi

Kokum yağı saç derisini tedavi etmek ve sağlıklı saç büyümesini desteklemek için kullanılabilir. Kimyasal saç tedavileri sonucunda saç dökülmesiyle mücadele edenler için, kokum yağı saç köküne besinleri getirerek saçı onarmaya yardımcı olacak kadar güçlüdür.

Kokum yağı, her gece saç derisi tedavisi olarak kullanılacak kadar yumuşak ve hafiftir. Diğer yağlardan daha az yağlı ve geride hiçbir koku bırakmıyor. 

Losyon / Saç kremi

Kokum yağının yüksek stearik asit konsantrasyonu, onu saç kremi veya losyon yapmak için mükemmel bir seçenek haline getirir. 

Balsam

Kokum yağını balsam olarak hiçbir şey yapmadan kullanabilirsiniz. Ham kokumun doğrudan cilt yüzeyinde kullanılması güvenlidir. Ancak sert dokusu nedeniyle oldukça sağlam ve esnek değildir.

Vücut yağı

Kokum yağının vücut yağı haline getirmek için eritilmesi ve çırpılması gerekir. Sertliğinden dolayı tek başına vücut yağı olarak kullanılamayacak kadar kalındır.

Bunun için avokado yağı gibi yumuşak ve yatıştırıcı bir yağla birleştirmek gerekir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir