Koenzim Q10 (CoQ10) Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

Koenzim Q10, CoQ10 olarak da bilinir, hücrelerimizde enerji üretmek için kullanılan bir bileşiktir. Koenzim Q10 vücut tarafından doğal olarak üretilir ancak üretimi yaşla birlikte azalır.

Azalmayı telafi etmek için bazı yiyecekler yoluyla ya da takviye kullanarak bu bileşik alınabilir.

Kalp hastalığı, beyin hastalığı, diyabet ve kanser gibi sağlık koşulları, koenzim Q10‘un seviyelerinin düşmesine neden olabilir. 

Koenzim Q10‘un seviyelerinin düşmesinin bu hastalıklara neden olup olmadığı ya da bunların bir sonucu olduğu belirgin değildir.

Kesin olan bir şey ise birçok araştırma, koenzim Q10‘un geniş sağlık avantajları olduğunu ortaya çıkarmıştır. 

Yazıda coenzyme q10 nedir”, “koenzim q10 hangi besinlerde var”, “koenzim faydaları nelerdir” konularına değinilecektir.

Koenzim Q10 Nedir?

Koenzim Q10, vücudumuz tarafından üretilen ve hücrelerinin mitokondri yapısında depolanan bir bileşiktir.

Mitokondri enerji üretmekle yükümlüdürler. Ayrıca hücreleri oksidatif hasar ve hastalıklara neden olan bakteri veya virüslerden korur.

Yaşlanma sürecinde koenzim Q10 üretimi azalır. 

Araştırmalar, koenzim Q10‘un vücutta birkaç kilit rol oynadığını gösteriyor. Birincil işlevlerinden biri, hücrelerimizdeki enerjiyi üretmektir.

Vücuttaki farklı süreçler için kullanılan ATP denilen hücresel enerjinin üretimine katılır.

Diğer önemli rolü, bir antioksidan olarak görev yapmak ve hücreleri oksidatif hasardan korumaktır. 

Oksidatif hasar, düzenli hücre işleyişine müdahale edebilen serbest radikaller üretir. Bunun birçok olumsuz sağlık koşullarına neden olduğu bilinmektedir.

ATP’nin tüm vücudun işlevlerini yerine getirmek için kullanıldığı ve oksidatif hasarın hücrelere zarar verdiği göz önüne alındığında, bazı kronik hastalıkların koenzim Q10 seviyelerini düşürmesi şaşırtıcı değildir.

Koenzim Q10 vücudumuzun her hücresinde bulunur. Bununla birlikte, kalp, böbrekler, akciğerler ve karaciğer gibi en çok enerji talebi olan organlarda, en yüksek seviyede bulunur.

Koenzim Q10 Yararları Nelerdir?

koenzim q10 saça faydaları

Güçlü bir antioksidan olarak davranır

İndirgenmiş formu olan ubiquinol ile koenzim Q10, hücreleri oksidatif stresten korumak için güçlü bir antioksidan görevi görür.

Bu bileşik hücreleri serbest radikallerden korumaya yardımcı olabilir.

Kalp yetmezliği tedavisine yardımcı olabilir

Kalp yetmezliği genellikle koroner arter hastalığı veya yüksek tansiyon gibi diğer kalp rahatsızlıklarının bir sonucudur.

Bu koşullar, enerji üretiminde azalmaya, oksidatif hasarın artmasına ve damarların ve arterlerin iltihaplanmasına yol açabilir.

Kalp yetmezliği, bu sorunlar gövdeyi düzenli olarak kontüz, rahatlama veya pompalayamayan noktada kalbi etkilediğinde ortaya çıkar.

Daha da kötüsü, kalp yetmezliği için bazı tedaviler düşük kan basıncı gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilirken bazıları koenzim Q10 düzeylerini daha da düşürebilir.

Kalp yetersizliği olan 420 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, iki yıl koenzim Q10 ile tedavi, semptomları iyileştirdi ve kalp problemlerinden ölme riskini azalttı.

Ayrıca, bir başka çalışmada 641 kişiye koenzim Q10 veya bir plasebo(etkisiz ilaç) tedavisi verildi. 

Çalışmanın sonunda, koenzim Q10 grubundaki hastalar kalp yetmezliğinin kötüleşmesi nedeniyle daha az sıklıkla hastaneye kaldırıldı ve ciddi komplikasyonları daha az oldu.

Koenzim Q10 ile yapılan tedavinin optimum seviyedeki enerji üretimini düzeltmeye, oksidatif hasarı azaltmaya ve kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceği ve bunların hepsinin kalp yetmezliğinin tedavisine yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

kolesterol düşürme yöntemleri

Yüksek kolesterolü düşürebilir

Kalp hastalığı için bir başka risk faktörü ve kalp sorunlarına katkıda bulunan bir faktör yüksek kolesteroldür.

Vücut doğal olarak kolesterol üretir ancak aynı zamanda hayvansal ürünleri yerken de tüketilebilir.

İki ana kolesterol türü vardır.

LDL’ye bazen düşük olmasını istediğiniz “kötü” kolesterol denir.

HDL, biraz daha yüksek olmasını istediğiniz “iyi” kolesterol olarak adlandırılır.

Doğru yiyecek türlerini yemek, LDL ve HDL kolesterol arasındaki oranı dengelemeye yardımcı olabilir.

CoQ10 kullananlar, kalp hastalığı varsa, toplam kolesterolde bir azalma ve HDL seviyelerinde bir artış yaşayabilir.

Bu çalışma LDL kolesterol üzerinde hiçbir etki göstermezken, ek araştırmalar bu koenzimin trigliserit seviyelerini düşürebileceğini göstermiştir.

Hayvan deneyleri, CoQ10‘un kolesterolü parçalandığı ve vücuttan atıldığı karaciğere taşıyarak kandan uzaklaştırmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir.

kalp ritim bozukluğu nedenleri

Kan basıncını düşürür

Kan basıncı, kalp sağlığında önemli bir rol oynar.

Basınç kronik olarak yüksek olduğunda, kalbi zorlar ve zamanla kasların zayıflamasına neden olur.

Kan basıncını kontrol altında tutmak, zaman içinde kalp sağlığını korumak için çok önemlidir.

Birkaç araştırma çalışması, günde 225 miligram kadar koenzim Q10 içeren takviyelerin, yüksek kan basıncı seviyesine sahip olanlar için sistolik ve diyastolik kan basıncını yüzde 12’ye kadar düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Hafif hipertansiyonu olanlarda da basıncı düşürdüğü gösterilmiştir.

Doğurganlığı artırabilir

Doğurganlık, mevcut yumurtaların sayısının ve kalitesinin düşmesi nedeniyle yaşla birlikte azalmaktadır. Koenzim Q10 bu süreçte doğrudan yer almaktadır. 

Yaşlandıkça, koenzim Q10 üretimi yavaşlar, bu da vücudun yumurtaları oksidatif hasardan korumak için daha az etkili olmasına neden olur.

Koenzim Q10 ile yapılan takviye, yumurta kalitesinde ve miktarında, yaşla ilişkili gerilemeye yardımcı olabilir ve hatta tersine çevirebilir.

Benzer şekilde, erkek spermi oksidatif hasarın etkilerine karşı hassastır ve bu da sperm sayısının azalması, zayıf sperm kalitesi ve infertiliteye neden olabilir.

Birçok çalışma, koenzim Q10 takviyesinin, antioksidan korumayı arttırarak sperm kalitesini, aktivitesini ve konsantrasyonunu iyileştirebileceği sonucuna varmıştır.

baş ağrısı doğal çözüm

Baş ağrısını azaltabilir

Anormal mitokondriyal fonksiyon, hücreler tarafından artmış bir kalsiyum alımına, aşırı serbest radikal üretimine ve antioksidan korumanın azalmasına neden olabilir. Bu beyin hücrelerinin enerjisinin düşmesine neden olur.

Koenzim Q10 esas olarak hücrelerin mitokondrilerinde bulunduğundan, mitokondriyal fonksiyonu iyileştirdiği ve migrende ortaya çıkan iltihaplanmayı azalttığı belirtilmektedir.

Bir çalışma koenzim Q10 ile desteklenmenin 42 kişide migren sayısını azaltmak için plaseboya göre üç kat daha fazla olası olduğunu gösterdi.

Ek olarak, migren ağrısı yaşayan insanlarda koenzim Q10 eksikliği gözlemlenmiştir. 

Daha büyük bir çalışma koenzim Q10 düzeyleri düşük olan 1.550 kişinin koenzim Q10 tedavisinden sonra daha az baş ağrısı yaşadığını tespit etti.

Egzersiz performansın sürdürülmesine yardımcı olur

Oksidatif stres, kas fonksiyonunu ve dolayısıyla egzersiz performansını etkileyebilir. 

Benzer şekilde, anormal mitokondriyal fonksiyon kas enerjisini düşürebilir, bu da kasların etkili bir şekilde kasılarak egzersizi sürdürmeyi zorlaştırır.

Koenzim Q10, hücrelerdeki oksidatif stresin azaltılması ve mitokondriyal fonksiyonların iyileştirilmesi ile egzersiz performansına yardımcı olabilir.

Bir çalışmada koenzim Q10‘un fiziksel aktivite üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 60 günde 1,200 mg koenzim Q10 ile desteklenenler oksidatif stresin azaldığını belirttiler.

Üstelik, koenzim Q10 ile takviye etme, egzersiz sırasında gücü arttırmaya yardımcı oldu ve yorgunluğu azalttı, her ikisi de egzersiz performansını artırır.

kan şekeri yüksekliği nedenleri

Kan şekerini düzenler

Oksidatif stres, hücre hasarına ve yağ hücrelerinin fazla üretilmesine neden olabilir. 

Bu, şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklara zemin hazırlar. Anormal mitokondriyal fonksiyon da insülin direnciyle bağlantılıdır.

Koenzim Q10‘un, hücrelerdeki insülin reseptörlerini iyileştirdiği gösterilmiştir; bu, insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri düzeylerini düzenler.

Ayrıca, takviye, diyabetlilerde kandaki koenzim Q10 konsantrasyonlarının üç katına kadar yükselmesine yardımcı olabilir.

Koenzim Q10, yağ yakılmasını uyararak; şişmanlık veya tip 2 diyabetle sonuçlanabilecek yağ hücrelerinin birikimini azaltarak diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.

Kanseri önlemede rol oynayabilir

Oksidatif stresin hücre hasarına neden olduğu ve işlevlerini etkilediği bilinmektedir. Vücudumuz oksidatif hasarla etkili bir şekilde mücadele edemiyorsa, hücrelerin yapısı hasar görebilir ve kanser riski artar.

Koenzim Q10‘un antioksidan özellikleri, hücrelerin oksidatif stresten korunmasını ve sağlıklı kalmasını sağlar çünkü koenzim Q10‘un serbest radikal hasarını hafifletme ve hayatta kalmaları için gerekli olan hücresel enerji üretimini teşvik etme kabiliyeti vardır.

İlginçtir ki, kanser hastalarının koenzim Q10 düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. 

Koenzim Q10 düzeylerinin düşük olması, kanser riskini % 53.3’e kadar yükseltmiştir ve çeşitli kanser türleri için kötü prognoz gösterir. 

Dahası, bir çalışmada koenzim Q10 ile desteklenmenin kanser nüksünün azaltılmasına yardımcı olabileceği de ileri sürülmüştür.

hangi yiyecekler beyne zarar verir

Beyne faydalıdır

Beyin hücreleri için enerji kaynağı mitokondriya aittir. Mitokondrial fonksiyon yaşla birlikte azalma eğilimi gösterir. 

Toplam mitokondriyal disfonksiyon beyin hücrelerinin ölümüne, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yol açabilir.

Ne yazık ki, beyin yüksek yağ asidi içeriği ve artan oksijen talebi nedeniyle oksidatif hasara karşı oldukça hassastır. 

Bu oksidatif hasar, hafıza, biliş ve fiziksel fonksiyonları etkileyebilecek zararlı bileşiklerin üretimini arttırır.

Koenzim Q10’un, bu zararlı bileşiklerin inhibisyonuna yardımcı olduğu, Alzheimer ve Parkinson hastalarındaki oksidatif hasarı azaltarak hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı kanıtlanmıştır.

Akciğerleri korur

Diğer organlara göre akciğer, oksijen ile en fazla temas halindedir. Bu, onları oksidatif hasara karşı oldukça hassas hale getirir. 

Akciğerlerde artmış oksidatif hasar ve düşük koenzim Q10 düzeyleri de dahil olmak üzere zayıf antioksidan koruma, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (COPD) gibi akciğer hastalıklarına neden olabilir.

Bir çalışma koenzim Q10 ile desteklenmenin astımı olan bireylerde iltihaplanmayı azalttığını ve bunun tedavisinde steroid ilaçlara ihtiyaç duyulmadığını gösterdi.

Bir başka çalışma, KOAH’lı hastalarda egzersiz performansında iyileşme olduğunu göstermiştir. Bu, koenzim Q10 ile takviye edildikten sonra daha iyi doku oksijenasyonu ve kalp hızı ile gözlenmiştir.

Depresyonu azaltır

Depresyon durumunda, mitokondri, düşük CoQ10 seviyeleri nedeniyle doğru şekilde çalışmaz.

Depresyonu olanlar, bu koenzimi alırken depresyon semptomlarında ve stres hormonu seviyelerinde bir azalma yaşayabilir.

geçirgen bağırsak sendromu nedenleri

Bağırsak iltihabını azaltır

Koenzim Q10 almak, iltihabı hafifletmeye ve bağırsak astarına alkol ve NSAID’ler gibi faktörlerden gelen hasarı azaltmaya yardımcı olabilir.

Koenzim Q10, bağırsak antioksidan seviyelerini artırır ve sindirim sistemini bu olumsuz etkilerden korur.

Bu, ülseratif kolit ve diğer iltihaplı bağırsak hastalıkları olanlar için sevindirici bir durumdur.

Karaciğeri korur

Kronik iltihaplanma, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı dahil birçok farklı hastalığa neden olabilir.

Bu duruma yol açan inflamatuar belirteçleri azaltmak çok önemlidir ve CoQ10 bu hedefe ulaşmaya yardımcı olabilir.

Hayvan deneylerinde koenzim Q10, bu hastalıktan kaynaklanan hasarı en aza indirirken iltihabı ve karaciğer enzimlerini azalttı.

Koenzim Q10 cilde faydaları

Cilt vücudumuzdaki en büyük organdır ve yaşlanmaya katkıda bulunan zararlı ajanlara çokça maruz kalmaktadır. 

Bu ajanlar dahili veya harici olabilir. Bazı dahili zararlı faktörler, hücresel hasar ve hormonal dengesizlikleri içerir. Dış faktörler, UV ışınları gibi çevresel ajanlardır.

Zararlı unsurlar cildin neminin azalmasına ve çevresel saldırganlardan korunmaya ve cildin katmanlarının incelmesine neden olabilir.

Koenzim Q10 direkt olarak cilde uygulanabilir, böylece deri hücrelerindeki enerji üretimi arta, antioksidan koruma artar, iç ve dış etkenlerden kaynaklanan zararı azalır.

Doğrudan cilde uygulanan koenzim Q10‘un UV ışınlarının neden olduğu oksidatif hasarı ve kırışıklıkların derinliğini azalttığı belirtilmektedir.

Koenzim Q10 düzeyinin düşük olan insanlarda deri kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir. 

Koenzim Q10 Diğer Sağlık Faydaları

Fibromiyalji

Koenzim Q10 kullanmak, ağrıyı, iltihabı, yorgunluğu ve depresyonu azaltmak da dahil olmak üzere fibromiyalji semptomlarını azaltabilir.

Kas distrofileri

CoQ10 kullanmak, belirli kas distrofileri olanlarda kas israfını geciktirmeye ve kas gücünü ve yorgunluğunu artırmaya yardımcı olabilir.

Mitokondriyal fonksiyon

Mitokondriyi etkileyen hastalıkları olanlarda, bu koenzimi almak kas güçsüzlüğünü, sertliği ve titremeleri azaltmaya yardım da dahil olmak üzere bazı semptomları azaltabilir..

Multipl skleroz

MS hastaları, koenzim Q10 takviyelerini aldıklarında daha az iltihap, yorgunluk ve depresyon yaşayabilir.

Ağız sağlığı

Dişeti iltihabı ve ağız kuruluğu olanlar, bu takviyeyi alırken semptomlarda ve ağız sağlığında iyileşmeler yaşamıştır.

Osteoporoz

CoQ10 kullanmak, kemik maddesi kaybını yavaşlatabilir ve yeni kemik oluşumunu iyileştirebilir, osteoporozu önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Peyronie hastalığı

Koenzim Q10 kullanmak, Peyronie hastalığının neden olduğu penisin yara dokusunu, ağrısını ve eğriliğini azaltabilir.

Koenzim Q10 Eksikliği Nedir?

Çeşitli koşullar ve hastalıklar bu hayati bileşiğin eksikliğine neden olabilir, beslenme de burada rol oynamaktadır.

Koenzim Q10 seviyeleri, normalden biraz daha düşükse, kas güçsüzlüğü veya yorgunluk gibi semptomlar oluşabilir.

Daha ciddi eksiklik, genellikle hastalıklardan veya özel ilaç koşullarından kaynaklanır.

Ciddi bir koenzim Q10 eksikliğinin en yaygın belirtileri arasında denge veya koordinasyon kaybı, işitme kaybı, kaslarda veya böbreklerde hasar, kızarıklık ve eksiklik uygun şekilde giderilmezse ölüm bulunur.

Koenzim Q10 eksikliği neden olur?

Genetik mutasyonlar, mitokondriyal arıza veya bir otoimmün hastalıktan kaynaklanan oksidatif stres nedeniyle eksiklik oluşabilir.

Koenzim Q10 eksikliğinin en yaygın nedenleri şunlardır:

– Kanser

– HIV / AIDS

– Sepsis

– Diyabet

– Hipertiroidi 

– Düşük testosteron seviyeleri

– Obezite

– Besin eksiklikleri

– Astım

– Sigara içmek 

– Statin almak

– Kronik migren baş ağrıları

– Şizofreni ve depresyon gibi zihinsel sağlık bozuklukları

– Fenilketonüri (PKU), Mukopolisakkaridozlar (MPS) ve Prader-Willi sendromu (PWS) dahil olmak üzere genetik mutasyonlar ve bozukluklar

– Akromegali

– Kronik yorgunluk sendromu gibi otoimmün bozukluklar

Yaşlandıkça, CoQ10 seviyeleri de doğal olarak düşer.

Koenzim Q10 Fazlalığı Nedir?

Bazı durumlarda, vücudumuz çok fazla CoQ10 depolayabilir.

Vücutta bu antioksidandan çok fazla olduğunda, mitokondriyal disfonksiyon meydana gelebilir.

Ayrıca meme kanseri, cilt kanseri veya kalp yetmezliğinden ölme riski artar.

Koenzim Q10 seviyelerinin yüksek olmasının sebebi, fibromiyalji veya hipotiroidi gibi rahatsızlıklardır.

İlk durumda, koenzimin hücrelere girememesi muhtemeldir, ikincisinde, mitokondride enerji üretimindeki azalma muhtemelen yüksek CoQ10 seviyelerine yol açar.

Koenzim Q10 Nasıl Kullanılır?

Koenzim Q10‘un iki farklı formu vardır: ubiquinol ve ubiquinone. 

Ubiquinol, koenzim Q10‘un kandaki seviyesinin % 90’ını oluşturur ve en emilebilir formdur. Bu nedenle, ubiquinol formunu içeren takviyeler önerilir.

Koenzim Q10‘un optimal günlük alımının, tavsiye edilen günlük maksimum 1,200 mg dozunu aşmadan 500 mg’a kadar olduğu düşünülmektedir. 

Koenzim Q10 yağda eriyen bir bileşiktir, emilimi yavaş ve sınırlıdır. Bununla birlikte, gıdalardan aldığınız koenzim Q10, besin takviyelerinden aldıklarınızdan üç kat daha hızlı emilebilir.

Koenzim Q10, onu takviye olarak almayı bıraktıktan sonra, kan veya dokuda birikmez. Bu nedenle, faydalarını görmek için kullanımı devam ettirilmelidir.

Koenzim Q10 ile yapılan takviye, insanlar tarafından iyi tolere edilir görünmektedir ve toksisitesi düşüktür.

Aslında, bazı araştırmacıların katılımcıları, 16 ay boyunca günde 1,200 mg dozunda herhangi bir yan etki göstermediler. Bununla birlikte, yan etkiler ortaya çıkarsa, günlük dozu iki ila üç daha küçük dozlara bölmeniz önerilir.

Koenzim Q10 Zararları Nelerdir?

Koenzim Q10 takviyesi alan çoğu insan herhangi bir yan etki yaşamaz.

Nadir görülen yan etkiler ortaya çıksa bile, genellikle hafiftir. Baş ağrısı, döküntü, iştah değişiklikleri, mide bulantısı ve ishali oluşabilir.

Karaciğer işlevini tam olarak yerine getiremiyorsa, bu koenzimin zamanla sistemde birikme riski vardır.

Bunun nedeni, karaciğerin bu bileşiği işlemesidir. Bu birikim, yan etkilerin riskini ve yoğunluğunu artırabilir.

Koenzim Q10 takviyesi, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Warfarin veya başka bir kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, CoQ10 almadan önce doktora danışın.

Bu koenzim K vitaminine benzer olduğu için, warfarin’in kan pıhtılarını önleme yeteneğine müdahale edebilir. Ayrıca, bu tür ilaçların sistemden atılma oranını da artırır.

Bu koenzim, doğal olarak kan şekerini düşürdüğünden, glikozu düşürmek için ilaçlarla birlikte kullanılması çok düşük kan şekeri seviyelerine neden olabilir.

Koenzim Q10 Hangi Besinlerde Bulunur?

Koenzim Q10 takviye olarak kullanılabilirken, bazı gıdalarda doğal olarak da bulunur. Koenzim Q10 içeren besinler şunlardır:

Organ etleri: Kalp, karaciğer ve böbrek

Bazı etler: Sığır eti ve tavuk

Yağlı balık: Alabalık, ringa balığı, uskumru ve sardalya

Sebzeler: Ispanak, karnabahar ve brokoli

Meyveler: Portakal ve çilek

Baklagiller: Soya fasulyesi, mercimek, yer fıstığı

Kuruyemiş ve tohumlar: Susam tohumu ve antep fıstığı

Yağlar: Soya ve kanola yağı

Koenzim Q10 takviyesi kullandınız mı? Kullananlar bizimle deneyimlerini paylaşabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir