Anasayfa » Kırmızı Şarap Sirkesi Nedir, Nasıl Yapılır? Fayda ve Zararı

Kırmızı Şarap Sirkesi Nedir, Nasıl Yapılır? Fayda ve Zararı

Bütün sirkeler, bir karbonhidrat kaynağının alkole fermente edilmesiyle elde edilir. “Asetobakter” bakterileri daha sonra alkolü, asetik aside dönüştürür. 

Kırmızı şarap sirkesi nasıl yapılır?

Kırmızı şarabın fermente edilmesi, sonra süzülmesi ve şişelenmesi ile yapılır. Lezzet yoğunluğunu azaltmak için şişeleme öncesi bekletilir.

kırmızı şarap sirkesi nasıl yapılır

Kırmızı Şarap Sirkesi Besin Değeri

Çoğu insan kırmızı şarap sirkesini tek başına tüketemeyecek kadar ekşi veya asidik bulur. Kırmızı şarap sirkesi, salata sosundaki zeytinyağı gibi diğer malzemelerle birleştirilir.

100 gram kırmızı şarap sirkesinin besin içeriği şöyledir:

Kalori: 6

Protein: 0 gram

Yağ: 0 gram

Karbonhidratlar: 0 gram

Lif: 0 gram

İyi miktarda protein, yağ, karbonhidrat veya lif kaynağı olmasa da, kırmızı şarap sirkesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere az miktarda mikro besin içerir:

 Potasyum

 Sodyum

Kırmızı şarap sirkesinde genel sağlığa faydalı çeşitli başka bileşikler de vardır. Bunlar;

Asetik asit

Diğer sirkeler gibi kırmızı şarap sirkesi de asetik asit içerir. Bu etanoik asit olarak da bilinir, etanolün asetobacteraceae (asetik asit ailesindeki bakteriler) tarafından fermentasyonundan kaynaklanır. Kanıtlanmış bazı sağlık yararları vardır.

Polifenoller

Kırmızı şarap sirkesi, flavonoidler ve fenolik asitler gibi polifenolik bileşikler içerir. Bu antioksidanlar oksidatif strese karşı savaşmaya ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Kırmızı Şarap Sirkesinin Yararları Nelerdir?

Kan şekeri seviyesini düşürebilir

Kırmızı şarap sirkesindeki ve diğer sirkelerdeki asetik asit, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Karbonhidrat sindirimini yavaşlatır ve bir tür şeker olan glikoz emilimini artırır ve bu da kanda daha az glikoz oluşmasına neden olur.

İnsülin direnci olan yetişkinlerde yapılan bir araştırma, karbonhidrat açısından zengin bir yemekten önce 2 yemek kaşığı (30 ml) sirke içmenin, bir plasebo grubuna kıyasla kan şekerini %64 düşürdüğünü ve insülin duyarlılığını %34 artırdığını buldu.

Bazı yemekleri yapmak için kullanıldığında kırmızı şarap sirkesi bu gıdaların glisemik indeksini (GI) düşürebilir. GI, bir yiyeceğin kan şekerini ne kadar yükselttiğini puanlayan bir sıralama sistemidir.

  Anomik Afazi Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Bir çalışma, salatalık yerine sirke ile yapılan turşuların bir öğünün GI’sini %30’un üzerinde düşürdüğünü kaydetti. 

Cildi korur

Kırmızı şarap sirkesi, bakteriyel enfeksiyonlarla ve cilt hasarıyla savaşabilecek antioksidanlara sahiptir. Bunlar meyve ve sebzelere mavi, kırmızı ve mor renklerini veren pigmentler olan antosiyaninlerdir.

Bir test tüpü çalışması, kırmızı şarap sirkesinin antosiyanin içeriğinin, onu yapmak için kullanılan kırmızı şarabın türüne ve kalitesine bağlı olduğunu belirledi. 

Kırmızı şarap sirkesi ayrıca melanom gibi cilt kanseriyle savaşabilen bir antioksidan olan resveratrol içerir.

Örneğin, bir test tüpü çalışması, resveratrolün cilt kanseri hücrelerini öldürdüğünü ve yeni kanser hücresi büyümesini önemli ölçüde yavaşlattığını buldu.

Ek olarak, kırmızı şarap sirkesindeki asetik asit cilt enfeksiyonlarına karşı savaşabilir. Asetik asit, yaraları, göğüs, kulak ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için 6.000 yıldan fazla bir süredir tıbbi olarak kullanılmaktadır.

Bir test tüpü çalışmasında, asetik asit, yanık hastalarında yaygın olarak enfeksiyonlara neden olan Acinetobacter baumannii gibi bakterilerin büyümesini engelledi.

Bununla birlikte, cilt bakımı için sirkenin en iyi kullanımlarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Seyreltilmemiş sirke ciddi tahrişe ve hatta yanıklara neden olabileceğinden, cilde uygulamadan önce asitliğini azaltmak için, herhangi bir sirke türü suyla seyreltilmelidir.

Zayıflamaya yardımcı olabilir

Kırmızı şarap sirkesindeki asetik asit kilo vermeyi destekleyebilir.

Asetik asidin yağ depolamayı azalttığı, yağ yakımını artırdığı ve iştahı azalttığı gösterilmiştir.

Dahası, yiyecekleri midede daha uzun süre tutar. Bu, aşırı yemeyi önleyebilecek bir açlık hormonu olan ghrelinin salınımını geciktirir.

Bir çalışmada, obez yetişkinler günde 15 ml, 30 ml veya 0 ml sirke ile 500 ml içecek içti. 12 hafta sonra, sirke grupları, kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha düşük ağırlıklara ve daha az karın yağına sahipti.

12 kişide yapılan bir başka çalışmada, beyaz buğday ekmeği kahvaltısının yanında daha yüksek miktarda asetik asitli sirke tüketenler, düşük asetik sirke tüketenlere göre tokluk artışı bildirmiştir.

Sindirime faydalıdır

Tarihsel olarak, insanlar uzun zamandır çeşitli sirke türlerini sindirim rahatsızlıkları için bir tedavi olarak kullanmışlardır.

Özellikle sirkenin mideyi daha asidik hale getirerek sindirim sağlığına faydaları olduğu iddiaları vardır.

Bunun arkasındaki fikir, mide asidi düşük olanlar için mide ekşimesi ve hazımsızlık gibi sorunlara yardımcı olabileceğidir.

  Bademcik İltihabına (Tonsilit) Ne İyi Gelir?

Bununla ilgili birçok anekdot olsa da, araştırma yolunda çok az şey var, bu yüzden devam edecek çok fazla kanıt yok.

Olumlu tarafı, çiğ ve pastörize edilmemiş kırmızı şarap sirkesinin çok sayıda probiyotik bakteri içermesidir.

Probiyotikler, bağırsak mikrobiyomunun popülasyonunu artırmaya ve iyileştirmeye yardımcı olur, bu da bitkisel gıdaları sindirme yeteneğine yardımcı olur.

Güçlü antioksidanlar sağlar

Kırmızı şarap sirkesinin ana bileşeni olan kırmızı şarap, resveratrol de dahil olmak üzere güçlü polifenol antioksidanlarına sahiptir. Kırmızı şarap ayrıca antosiyaninler adı verilen antioksidan pigmentler içerir.

Antioksidanlar, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yol açabilecek serbest radikaller olarak bilinen moleküllerin neden olduğu hücresel hasarı önler.

Kırmızı şaraptaki antioksidanlar, sirkesinde daha küçük miktarlarda da olsa bulunur. Fermantasyon süreci, antosiyanin içeriğini %91’e kadar azaltabilir.

Kalp sağlığını destekler

Kırmızı şarap sirkesi kalp sağlığını iyileştirebilir.

Asetik asit ve resveratrol, kan pıhtılarını önlemeye ve kolesterolü, iltihabı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Çoğu çalışma kırmızı şarabı incelemesine rağmen, sirkesi aynı antioksidanları içerir – sadece çok daha küçük miktarlarda.

Yüksek tansiyonu olan 60 yetişkin üzerinde yapılan 4 haftalık bir çalışma, kırmızı şarap özütü almanın, hiçbir etkisi olmayan üzüm özüne kıyasla kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü buldu.

Kırmızı şarap sirkesindeki resveratrol gibi polifenoller kan damarlarını gevşetir ve hücrelerdeki kalsiyum miktarını artırır, bu da dolaşımı iyileştirir ve kan basıncını düşürür.

Asetik asit benzer etkilere sahip olabilir. Kemirgen çalışmaları, asetik asidin kalsiyum emilimini artırarak ve kan basıncını kontrol eden hormonları ve ayrıca sıvı ve elektrolit dengesini değiştirerek kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir.

Bir çalışma, asetik asit veya sirke ile beslenen farelerin, sadece su ile beslenen farelere kıyasla kan basıncında önemli bir düşüş yaşadığını ortaya koydu.

Ayrıca, hem asetik asit hem de resveratrolün, yüksek seviyeleri kalp hastalığı için potansiyel risk faktörleri olan trigliseritleri ve kolesterolü düşürebilir.

Asetik asidin sıçanlarda toplam kolesterol ve trigliseritleri düşürdüğü gösterilmiştir. Yüksek dozlar ayrıca yüksek kolesterollü diyetle beslenen tavşanlarda LDL (kötü) kolesterolü de düşürmüştür. 

Anti-mikrobik özellikler gösterir

Kırmızı şarap sirkesinin ve tüm sirkelerin bir başka olumlu yönü, hindistan cevizi yağı gibi anti-mikrobiyal özelliklere sahip olmasıdır.

  Tip 2 ve Tip 1 Diyabet Farkı Nedir? Vücudu Nasıl Etkiler?

Potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına ve hastalıklara neden olabilecek çeşitli gıda kaynaklı patojenler vardır. Bunlar;

– Clostridium botulinum

– E-koli

– Listeria

– Salmonella

– Stafilokok

Asetik asit üzerine yapılan araştırmalar, bakteriyel gıda zehirlenmesini önlemede ve zararlı bakterileri öldürmede çok etkili olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, asetik asidin ilaca oldukça dirençli enfeksiyonları öldürebildiğine dair kanıtlar bile vardır.

Kırmızı Şarap Sirkesi Nerede Kullanılır?

Kırmızı şarap sirkesi yemeklerde kullanılır, ancak başka uygulamaları da vardır. Genellikle salata sosu olarak tercih edilir. Sığır eti ve sebze gibi yiyeceklerle iyi bir şekilde eşleşir.

Beyaz sirke genellikle ev temizliği için kullanılırken, kırmızı şarap sirkesi kişisel bakım için tercih edilir. Örneğin, kırmızı şarap sirkesini 1: 2 oranında suyla seyreltebilir ve yüz toniği olarak kullanabilirsiniz.

Ek olarak, banyonuza Epsom tuzu ve lavanta ile birlikte 2-3 yemek kaşığı (30-45 ml) kırmızı şarap sirkesi ekleyerek kullanmak, cildi yatıştırır.

Kırmızı Şarap Sirkesi Zararları Nelerdir?

Aşırı tüketmenin bazı zararları vardır. Örneğin, çok fazla sirke içmek, mide bulantısı, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi sindirim semptomlarını kötüleştirir.

Ayrıca kan basıncını daha da azaltabilecek, potasyum seviyelerini düşürerek belirli kan basıncı ve kalp ilaçlarınının işlevini etkileyebilir.

Ek olarak, sirke gibi asitli çözeltiler diş minesine zarar verebilir, bu nedenle sirke içeren yiyecekleri veya içecekleri tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

Sonuç olarak;

Kırmızı şarap sirkesinin kan şekerini düşürme, kan basıncı ve kolesterolü kontrol etme gibi birçok faydası vardır. Kırmızı şaraptan elde edildiği için bir dizi antioksidana da sahiptir.

Bu sirkeyi ölçülü olarak içmek veya kullanmak güvenlidir ancak aşırı veya belirli ilaçlarla birlikte alındığında zararlı olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir