Kilo Verememenin Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Birdenbire kilo mu aldınız? En sevdiğiniz kot pantolonunuz artık olmuyor mu? Çenenizin altından bir çene daha mı çıkmaya başladı? 

Yediklerinize içtiklerinize dikkat ettiğiniz halde, hatta diyet yaptığınız halde kilo veremiyorsunuz ve neyin yanlış gittiğini merak ediyorsunuz. O zaman doğru yerdesiniz. 

Kilo verememe sorunu ve kilo verememenin nedenlerine değinelim. Bunlardan biri sizin kilo verememe sebeplerinizden biri olabilir.

Kilo Verememenin Sebepleri Nelerdir?

Vücut tipi

Vücut tipi, kilo alma ve verme durumlarında hayati bir rol oynar. Mezomorfik bir vücut tipine sahip olanlar hızlı kilo alma eğilimindedir ancak daha hızlı kilo verirler. 

En kötüsü ise endomorfik vücut tipinde olanlardır. Endomorflar hızlı bir şekilde kilo alma eğilimindedir ve vermek için çok çalışmaları gerekir.

Eğer endomorfik bir vücut tipiniz varsa, düzenli olarak egzersiz yapın ve bol miktarda yeşil yapraklı sebzelerden yiyin.

Depresyon

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, küresel olarak her yaştan 350 milyon insan depresyondan muzdarip. 

Depresyon, gerçek bir dünya sorunudur ve birçok insanda kilo verememenin en büyük sebeplerindendir

Ayrıca, bu rahatsızlığın tedavisi için kullanılan antidepresanlar da kilo alımına neden olabilir.

Depresyon, sadece iyileşmek istediğinizde tedavi edilebilir. Egzersiz yapmak, depresyonu tedavi etmenin en iyi yoludur. 

Bir spora başlayın, sanat ve zanaat derslerine katılın veya seyahat edin. 

Güvenebileceğiniz bir arkadaşınız yoksa, duygularınızı bir günlük yazarak kaydedebilirsiniz. Bu omzunuzdaki baskıyı azaltır.

stres nasıl anlaşılır

Stres

Stres, duygusal yemeye ve sonuçta kilo alımına neden olur. Stres, kortizol hormonunun salgılanmasına neden olur, bu da iştahı artırır. İştah artışı, sağlıklı yiyecekler yerine abur cubura yönelmenize neden olur.

Stresi yönetmek için meditasyon, akupunktur, aromaterapi ve bilişsel davranışçı terapiyi deneyebilirsiniz. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz ilaç da önerebilir.

  Ham Bal Nedir, Sağlıklı mı? Faydaları ve Zararları

Tiroid dengesizliği

Tiroid, büyüme ve metabolizmada önemli bir rol oynar. Üç hormon, T3, T4 ve kalsitonin üretir. T3 ve T4 gerçek tiroid hormonlarıdır ve bu hormonlar daha az üretildiğinde, hipotiroidizme yol açar.

Hipotiroidizm, metabolizmanın yavaşlamasına ve sonuçta kilo alımına neden olur. Yani aniden kilo aldıysanız, hemen tiroid testini yaptırmalısınız.

Sağlıksız yemek seçenekleri

Sağlıksız yiyecekler yüksek sodyum, yapay renklendiriciler, trans yağlar içerir ve karbonhidrat miktarları yüksektir. Her gün bu yiyeceklerle beslenmek kilo verememenin ve hatta hızlıca kilo almanın nedenidir.

Porsiyon büyüklüğü

Kilo vermek için porsiyon boyutunu kontrol etmek gerekir. Çok fazla yemek ve yedikten sonra enerjiyi harcamamak, enerji dengesizliğine neden olur ve bu yüzden kilo veremezsiniz.

Aktif olmayan yaşam tarzı

Teknoloji hepimizi tembelleştirdi. Bir bilgisayar ya da televizyon önümüzde ise, nadiren koltuktan ya da yataktan kalkarız. Çocuklar bile dış mekan oyunları yerine telefon ya da bilgisayar oyunlarını tercih ediyor.

Vücudun, enerjiyi kullanmasına izin vermezseniz, kilo veremezsiniz.

İlaçlar

İlaçların birçok yan etkileri var. Kilo alımı da bunlardan biri. Depresyon, migren, steroid, alerji, Tip II Diyabet, kan basıncı, doğum kontrolü ve nöbet tedavisi için kullanılan ilaçlar ani kilo alımına neden olabilir.

Menopoz

Menopoz, vücudumuzdaki östrojen seviyelerini düşürür. Östrojen seviyesini düşürmek metabolik hızı yavaşlatır. Vücut, nişasta ve şekeri enerji olarak kullanmamaktadır. Ve bu vücutta, özellikle de orta vücut bölgede yağ olarak depolanır.

kilo verememe sorunu

Sindirim sorunları

Birçok hastalığın tedavisi bağırsakta yatar. Bağırsak sorunları yaşıyorsanız, kilo vermekte zorlanırsınız. 

Sağlıksız yiyecek tüketimi, aşırı yeme, yeterince su içmeme, yüksek alkol tüketimi veya iyi bağırsak bakteri eksikliği nedeniyle olabilir.

Yoğurt, ayran, probiyotik içecekler, zencefil, yüksek lifli yiyecekler, taze meyve suları ve detoks içecekleri tüketin. 

Sabahları uyanır uyanmaz en az 1 bardak ılık su içmeyi alışkanlık haline getirin. Ayrıca her gün 3-4 litre su için. Bu, uygun bağırsak hareketine yardımcı olacaktır.

Hamilelik

Hamilelik sırasında kadınlar hormonal ve fiziksel olarak birçok değişiklik geçirir. Yeme isteğini kontrol etmek zorlaşır. 

Ancak aniden fazla kilo almak, hamilelikte komplikasyonlara neden olabilir. Hamilelik döneminde kadınlar dengeli ve kontrollü şekilde kilo almaya dikkat etmelidir.

  Su Teresinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Genler ve Çevre

Kilo alımı ile bağlantılı birçok gen vardır. Bilim insanları, ailenin obezite geçmişinin, insanların aniden kilo alması veya kilo alma riski altında olması için kritik bir faktör olduğunu söylüyor. 

Ancak, çevre de kilit bir rol oynar. Eğer bir aile sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahipse ve hareketsiz yaşıyorsa, gelecek nesil de muhtemelen aynı şeyi yapar. Böyle durumlarda kilo almak kaçınılmazdır.

Yaş

Kadınlar 30’a ulaştığı anda kas kütlesini kaybetmeye başlar. Kas kaybı metabolizmayı yavaşlatır. Tiroid, östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormon seviyeleri de azalır. 

Yaşlandıkça aktivitenin azalması ve stresin artması da kilo vermekte zorlanmaya neden olur.

Aşırı alkol tüketmek

Alkol, aşırı yağlanmaya en büyük nedendir. Alkol vücuttaki şeker moleküllerine parçalanır. Fiziksel aktivite olmadığında, bu şeker vücudun çeşitli yerlerinde depolanarak, yağa dönüşür.

Aşırı alkol tüketimi karaciğerde yağ birikmesine neden olur ve bu da karaciğer yağlanmasının nedenidir.

Bu nedenle alkol tüketimini azaltın. Düzenli veya aşırı alkol tüketen kişilerden uzak durun. Fazla içmemek için yavaş yudumlayın. Aslında en iyisi sağlık için hiç içmemektir.

Az uyumak

Bilim insanları uykusuzluğun kilo almaya neden olabileceğini buldular. Uyku, glukoz metabolizmasını ve nöroendokrin fonksiyonunu modüle ettiğinden, uykusuzluk, insülin duyarlılığının ve glukoz toleransının azalmasına yol açar. Ayrıca açlığın ve iştahın artmasına neden olan leptini azaltır.

Şok diyetler

Şok diyetler çoğu kişide işe yaramaz. Çok düşük kalorili olduklarından, kilo aldırırlar. Bunun nedeni, vücudun salgın moduna girmesi ve tüketilen kalorileri yağ olarak depolamaya başlamasıdır.

Yani temelde kilo vermek yerine kilo alırsınız. Bunun için şok diyetlerden uzak durun. Dengeli beslenip, düzenli egzersiz yaparak kilo verme yolunu seçin.

Daha önce defalarca diyet yapmış olmak

Geçmişte birkaç kez kilo verdiyseniz ve yeniden kilo aldıysanız veya yo-yo diyeti yaptıysanız, sonraki her denemede kilo vermek muhtemelen daha zor olacaktır.

Aslında, uzun bir yo-yo diyet geçmişi olan bir kadın, kilosu nispeten sabit kalan bir kadından daha fazla kilo vermekte güçlük çekecektir.

  Şakaklarda Saç Dökülmesi için Bitkisel Çözümler

Araştırmalar, bunun esas olarak kalori yoksunluğu dönemlerinden sonra meydana gelen yağ depolamadaki değişikliklerden kaynaklandığını göstermiştir.

Esasen, bir yoksunluk döneminden sonra daha fazla yemeye başladığınızda vücut daha fazla yağ depolar, böylece kalori alımı tekrar azalırsa bir rezervi olur.

Ek olarak, son zamanlarda yapılan bir hayvan araştırması, yo-yo diyetinin yağ dokusunda yağ kaybını zorlaştıran bir bağışıklık tepkisine neden olabileceğini düşündürmektedir.

Çok fazla tuz kullanmak

Çok fazla tuz kullanılması, vücutta su tutulması nedeniyle kilo verememeye neden olur. Çok fazla işlenmiş gıda tüketmek, dışarıda yemek yemek, patates kızartması ve turşu yemek, suyun tutulması ve şişmesine neden olur.

Bu nedenle tuz tüketimini azaltmak gerekir.

Gece yarısı atıştırmak

Gece geç saatlerde yeme isteğinin önüne geçmek zorlaşır. Eğer bu isteğin önüne geçemez ve bir de sağlıksız tercihler yaparsanız, kilo almak kaçınılmaz olacaktır.

Akşam yemeğinden sonra 2-3 saat içinde uyuyun. Yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalayın. Çünkü dişlerinizi fırçaladıktan sonra yeniden fırçalamamak için bir daha yemezsiniz.

Kilo vermeye değil, sağlıklı olmaya odaklanın

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları edinmeye çalışın, bunun sonucunda zaten istemeseniz de kilo verirsiniz.

Diyet yapmak yerine besleyici yiyecekler seçmeye çalışın, açlık ve tokluk ipuçlarına dikkat edin ve sezgisel olarak yemeyi öğrenin.

Önceki diyet girişimlerinin sonuçlarını düşünün. Kilo vermenin ve yeniden kilo almanın genellikle zamanla artan yağ depolamasına ve kilo alımına yol açtığını unutmayın.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir