Kestanenin Faydaları ve Zararları Neler? Kalorisi ve Besin Değeri

Buz gibi soğuk havada, yukarıdan kar taneleri düşerken, elinizde tutmakta zorlanacağınız kadar sıcak kese kağıdından kabuklarını soyarak yediğiniz şey nedir? Bildiniz kestane

Türkiye’nin en sevilerek yenilen sokak lezzetlerinden. Sobanın üzerinde patlatılan kestanenin tadına doyum olmaz. Hele kestane şekeri

 

Ağzımızı sulandıracak kadar lezzetli bu meyvenin, lezzetli olduğu kadar besleyici ve faydalı olduğunu da biliyor muydunuz?

Sindirimi iyileştirmekten kemikleri güçlendirmeye kadar pek çok faydası olan kestane ile ilgili merak ettiklerinizi anlatalım.

Kestane nedir?

Kestane veya Castanea, meşe ve kayın ağaçlarıyla aynı aileye ait bir grup çalıdır. Dünya çapında yaygın tüketilen kestane, ülkemizde en çok Marmara ve Ege bölgesinde yetişir.

Kuruyemiş olarak tüketilmesine rağmen, çiçekli bir bitkiden yetiştiği için teknik olarak meyvedir.

Marrone, Chataigne, Hacıömer, Osmanoğlu, Hacıibiş, Sarıaşılama ve Mahmutmolla gibi kestane çeşitleri en bilinenleri.

Su kestanesi, at kestanesi gibi kavramları da duymuş olabilirsiniz. İsimlerinde kestane geçmesine rağmen bunlar kestane ile alakası olmayan farklı türler.

Kestanede hangi vitaminler var?

Boyutunun küçük olmasına bakmayın, kestane besin değeri olarak, besleyiciliği yoğun bir yiyecek. Ortalama olarak 84 grama denk gelen 10 tane kavrulmuş kestanede bulunan vitaminler şöyledir:

  • Kalori: 206
  • Protein: 2.7 gram
  • Yağ: 1.9 gram
  • Karbonhidrat: 44.5 gram
  • Lif: 4.3 gram, Günlük Değerin (DV) %15’i
  • Bakır: DV’nin %47’si
  • Manganez: DV’nin %43’ü
  • B6 vitamini: DV’nin %25’i
  • C vitamini: DV’nin %24’ü
  • Tiamin: DV’nin %17’si
  • Folat: DV’nin %15’i
  • Riboflavin: DV’nin %11’i
  • Potasyum: DV’nin %11’i

Kestane, K vitamini, B5 vitamini ve B3 vitaminlerinin yanı sıra fosfor ve magnezyum gibi diğer birçok vitamin ve minerali de içerir.

Diğer pek çok kuruyemişle karşılaştırıldığında yağ oranı düşük olduğu için kestanenin kalorisi de düşüktür. 

Kestanenin Yararları Nelerdir?

  • Sindirime faydası; Kestane lif bakımından yüksektir. Lif kabızlığı hafifletir, iştahı keser, kan şekerini dengeler ve bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterileri besler.
  • Antioksidan içeriği; Kestane, bol miktarda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra iyi miktarda antioksidan içerir. Antioksidanlar, kronik hastalıkları önlemenin yanı sıra hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirir. 
  • Kalbi korur; Kestane kalp sağlığını koruyan antioksidanlar içermesi ve iltihabı azaltma etkisi ile kalp üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir.
  • Kan şekerini dengeler; Kan şekerinin dengede olması özellikle gizli şeker ve şeker hastalığının önlenmesi için önemlidir. Kestane çoğu kuruyemişten daha az karbonhidrat içerdiği ve lif içeriği yüksek olduğu için kan şekerini dengeleyen bir yiyecektir.
  • Bağışıklığı güçlendirir; Kestanede yüksek konsantrasyonda bulunan C vitamini, antioksidan bileşikler, bakır gibi eser mineraller, bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Özellikle C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarmakla kalmaz aynı zamanda vücutta serbest radikalleri önleyen antioksidan görevi görür. Bu, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara direnmeyi kolaylaştırır.

  • Tansiyon; Kan basıncı için önemli bir mineral olan potasyum, vücuttaki su hareketini kontrol eder, sodyumun etkilerini azaltır ve kan akışını artırır. Potasyum, tansiyonu dengelediği gibi kardiyovasküler sağlığı güçlendirir, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Kestane iyi bir potasyum kaynağıdır.
  • Kestane bağırsak çalıştırır mı; Lif dışkıya hacim kazandıran ve kabızlığı önleyen bir maddedir. Kestane de lifi içeriği yüksek bir yiyecek olduğundan bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler.
  • Kemik sağlığı; Kestanede bulunan manganez, kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. Kemik yapıcı özelliği yaşlılarda kemik kaybını önler.
  • Beyin sağlığı; Kestanede, tiamin, B6 vitamini, riboflavin ve folat gibi çeşitli B vitaminleri bol miktarda bulunur. Bu vitaminler, Alzheimer gibi hastalıklardan beyni korur.
  • İskorbüt; İskorbüt, vücutta C vitamini eksikliği olduğunda ortaya çıkan ve yorgunluk, kol ve bacaklarda ağrı, diş eti hastalığı gibi belirtiler gösteren bir hastalık. İyileşmesinin tek yolu C vitamini almak. Kestane, C vitamini açısından oldukça zengin, bu nedenle iskorbüt gelişimini önler.

Kestane zayıflatır mı?

Kestane, zayıflatan çeşitli özelliklere sahip bir yiyecek. Yüksek lif içeriği ile uzun süre tok tutar. Ayrıca kalorisi ile birlikte yağ içeriği de düşük. Araştırmalara göre kestane yemek, kolesterolü düşürmekle birlikte  göbek yağını da azaltır.

Kestane nasıl yenir?

Kestanenin lezzeti sobanın üzerinde patlatılarak çıksa da günümüzde kestane pişirmek için kullanılan farklı yöntemler var. Kestaneyi suda haşlayabilirsiniz, közde, fırında veya tencerede pişirebilirsiniz. Mikrodalgada veya buharda pişirmek de bir yöntem.

En kolayını seçiyorum ve fırında kestane pişirmenin tarifini veriyorum. Diğer yöntemlerin nasıl yapıldığını internetten araştırarak bulabilirsiniz.

Fırında kestane tarifi; 

  • Kestaneleri bıçakla çizin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine kestaneleri dizin.
  • 20-30 dakika kadar 200 derecede kızartın. Kestanelerin kabukları çatladığında ve altın rengine döndüğünde piştiğini anlayacaksınız.
  • Fırından çıkarın ve birkaç dakika soğumaya bırakın, hala sıcakken yiyin ki, lezzeti en iyi şekilde çıksın.

Dünyadaki bazı mutfaklarda kestane, ezilerek veya ufalanarak et yemekleri ve salataların üzerine serpiştirilir. 

Kestaneden, kestane şekeri de yapılır. Bursa’nın güzide lezzetlerinden olan kestane şekerini imkanınız varsa Bursa’da yerinde yiyin.

Kestanenin öğütülerek unu da yapılır. Glutensiz olduğu için kestane unu gluten yiyemeyenlerin, tariflerde beyaz un yerine kullanabilecekleri bir alternatif.

Kestaneyi pişirmeden yemeyin çünkü kabuğunda tannik asit gibi sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahip bitki bileşiği bulunur.

Kestanenin zararları neler?

Kestane, şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Cevize alerjisi olanların genellikle kestaneye de alerjisi vardır.

Kestane alerjisi kaşıntı, şişme, hırıltı ve kızarıklık gibi semptomlara neden olur. Kestane yedikten sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, yemeyi bırakın ve hastaneye gidin.

Yukarıda da söylediğimiz gibi, kestane, kan şekeri kontrolü sağladığı için şeker hastalarına faydalı bir yiyecektir. Fakat fazla yerseniz bu kontrolü kaybedersiniz. Kestaneyi fazla yemek, kan şekerinde istenmeyen ani yükselmelere neden olabilir.

Yazıyı Paylaşın!!!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir